TORSTAI 12.07.12


TORSTAI 12.07.12

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun ja varapääministeri Mofazin erimielisyydet Tal-lain korvaavan lain sopimiseksi eivät vielä eilen tuottaneet tulosta, mutta Mofaz varoo huolellisesti antamasta uutta ultimaatumia hallitusyhteistyöstä, koska se voisi päättyä Kadiman eroon hallituksesta ja joutumiseen politiikan sivuraiteelle, ja sitä Mofaz ei halua. Siispä keskusteluja jatketaan vähän eri äänilajissa, sillä kummallakin on omat intressinä yhteistoiminnan jatkamiseksi.

TÄRKEIMMÄKSI erimielisyyden aiheeksi on noussut kysymys, miten kohdella niitä haredi- ja arabikansan jäseniä, jotka kieltäytyvät asepalvelusta ilman pätevää syytä.
Kadiman alkuperäinen vaatimus, jota Keshev-komitean puheenjohtaja Plesner vaati, oli rangaista kieltäytyjiä tuntuvalla sakolla sekä merkinnällä rikosrekisteriin kuudeksi vuodeksi. Tämä olisi koskenut pääasiassa haredi-kansan jäseniä, arabikansan asevelvollisiin laadittaisiin omat sääntönsä myöhemmin. Plesner ja apulaispääministeri Moshe Yaalon keskustelivat eilen kaksistaan erimielisyyksien hiomiseksi, mutta ilman tulosta.
Pääministerin kanslia ilmoittaa, ettei se tule hyväksymään haredi- tai minkä hyvänsä kansan saattamista rikollisen asemaan, koska se aiheuttaisi syviä ristiriitoja maan sisällä.
Toiseksi on huomioitava, että jos uutta lakia ei saada hyväksytettyä Knessetissä ennen kuluvan kuun loppua, IDF voi aloittaa haredi-kansan rekrytoinnin tahtonsa mukaan. Mitään ryntäystä armeijan leipiin ei ole odotettavissa, koska se lisäisi IDF:n menoja kohtuuttomasti.
IDF:n uskotaan julkistavan lausunnon, jossa se vapauttaa kieltäytyjät pidätykseltä.

MOFAZ kutsui Kadima-puolueen edustajat pikaiseen kokoukseen, jossa päätettiin antaa Mofazille valtuudet sopia Netanyahun kanssa tai päättää erosta hallituksesta viikonvaihteen aikana joittenkin vaatiessa välitöntä eroa. Kadima vaatii, että haredi-kansan asevelvollisille on asetettava määrä, mutta Likud haluaa, että IDF määrittelee, kuinka paljon se haluaa ottaa haredi-kansan asevelvollisia  palvelukseensa vuosittain. Myös palvelusiän määrittelyssä on eroavuutta Kadiman ja Likudin vaatimuksissa. Yaalon sanoi eilen, etteivät keskustelut Plesnerin kanssa päättyneet umpikujaan ja sanoi jatkavansa niitä tarvittaessa.
Mofaz puhuu asian historiallisuudesta ja varoitti puhuessaan haredi-nuorille, että tämä tilaisuus voidaan menettää 15:n seuraavan vuoden ajaksi. Hän vakuutti, ettei Kadima ole haredi-kansan vihollinen, vaan haluaa saada sen osaksi yhteiskuntaa ja parantaa sen elinolosuhteita. On muistettava, että kieltäytyessään lukuisista eduista ja hyödyistä, joita pidetään itsestään selvinä yhteiskunnassa, haredi-nuorukaiset uhraavat paljon elämästään Toran opiskelun hyväksi eläen hyvin rajoitettua ja säännösteltyä elämää. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277143

2. ENGLANNIN juutalaisjärjestöjen ja Englannin kirkon välit ovat painuneet alimmalle tasolle, missä ne pitkään aikaan ovat olleet. Englannin juutalaisjohtajien hallituksen kokous päätti katkaista kaikki suhteensa Englannin Kirkkoon sen jälkeen, kun kirkon yleiskokous (general synod), kirkon korkein päättävä elin, oli Yorkissa suurella enemmistöllä hyväksynyt esityksen vahvistaa suhteita Ekumeenisessa yhteistoimintaohjelmassa Palestiinassa ja Israelissa  (EAPPI). Tämä ryhmä tukee boikotti-, syrjintä- ja sanktiokampanjoita Israelia vastaan ja sitä syytetään Israelin vastaisesta asenteesta ja yksipuolisten kirjoitusten kannattamisesta.

EAPPIN web-sivun mukaan se sponsoroi ja kuljettaa ihmisryhmiä ”Länsirannalle” kokeakseen ”elämää miehityksen alla”. Järjestö vie 20 ekumeenista yhteistoimintahenkilöä tuolle alueelle vuosittain, jossa he asuvat ”vapaaehtoisina” Nablusissa, Jayyousissa tai Yanunissa ja kulkevat palestiinalaisten kanssa tarkastuspisteiden kautta kirjaten kaikki havaitsemansa väärinkäytökset. Heillä ei ole mitään yhteyksiä Israelin juutalaisväestön kanssa, ja he suostuvat osallistumaan vähintään kymmeneen tilaisuuteen kotimaassaan kertoen kokemuksistaan. Monet heistä osallistuvat paljon useampaan tilaisuuteen.

Juutalaisjärjestöjen hallitus sanoo julkilausumassaan, että ”EAPPI osallistuu kiihottavaan ja yksipuoliseen ohjelmaan uskontojen välisen yhteistoiminnan nimissä”. Hallitus valittaa, että Anglikaanikirkko on lähtenyt tukemaan avoimesti marginaalityhmää välittämättä ollenkaan siitä, mitä vaikeuksia se tulee aiheuttamaan Anglikaanikirkon ja juutalaisjärjestöjen välille. Jerusalemissa toimiva NGO-Monitor järjestö sanoo tutkimusraportissaan, että EAPPI on päätekijä Israelin laittomaksi saattamis-kampanjassa ja että se asettaa Israelin yksin täysin vastuulliseksi Pyhän Maan kristittyjen kokemiin vaikeuksiin.
”EAPPI on yksipuolinen painostusryhmä edistäen Durbanin boikotti- syrjintä ja sanktio-menetelmää Israelia vastaan; kannattaen palestiinalaisten paluuoikeutta, koodisanonta Israelin itsenäisyyden mitätöimiseksi, ja systemaattisesti jättäen huomiotta palestiinalaisten jatkuvat terrorihyökkäykset Israelin siviilejä vastaan – joista jokainen on sotarikos”, sanoo Yitzhak Santis, NGO-monitorin ohjelmapäällikkö.

Juutalaisjärjestöjen johtajia loukkasi syvästi synodin jäsenten käyttämä retoriikka ja terminologia. He sanoivat, ettei Israel tarvitse Anglikaani-kirkon opetuksia oikeudesta ja rauhasta. Lisäksi moitteita annettiin hävyttömistä viittauksista juutalaisten rahankäyttöön, painostusryhmiin, juutalaispainotteisiin nimiin sekä yhteisön toimintaan häväisten holokaust-uhrien muistoa.
Israelin Lontoon lähetystö sanoo olevansa syvästi huolestunut raportista, jonka mukaan Englannin kirkko antaa tukensa EAPPI:n timinnalle.
”Kristityt kokevat nousevaa vainoa alueella, ja kuitenkin antamalla tukensa tuolle ryhmälle, Englannin kirkko on valinnut mainostaa yksipuolisia ääniä ja valita Israelin – ainoan maan Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa - jossa kristittyjen oikeudet on vahvistettu ja jossa heidän lukumääränsä kasvaa”, sanotaan lähetystön edustajan lausunnossa.
Juutalaisjärjestöjen hallitus valittaa, että nuo EAPPI:n sponsoroimat ja tukemat vapaaehtoiset kulkevat pitkin Euroopan maita kertoen hyvin yksipuolisia ja vääristyneitä näkemyksiään tilanteesta Israelissa sekä Juudean ja Samarian alueilla omaamatta mitään käsitystä kokonaistilanteesta alueella. ”Tällä toiminnalla EAPPI lisää antisemitismiä Euroopassa”.

ANGLIKAANIKIRKON arkkipiispa Rowan Williams pidättyi äänestyksestä, mutta kannatti toista vähemmän kärjistettyä Israelin vastaista esitystä.

3. PIKUACH NEFESH, Israelin rabbiinien muodostama järjestö, lähetti 350 rabbin allekirjoittaman vihaisen ja loukkaantumista osoittavan kirjeen presidentti Shimon Peresille hänen äskettäin pitämänsä puheen johdosta, jossa hän syytti Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen vaarantavan Israelin säilymisen juutalais-enemmistöisenä valtiona. ”Juutalaisvaltio ilman juutalaista enemmistöä ei luultavasti säily juutalaisena. Kansallinen itsenäisyys demokraattisessa valtiossa vaatii juutalaisen enemmistön säilyttämistä, ja kansallinen identiteetti monikulttuurisessa maailmassa edellyttää juutalaisen kansan hengellisyyden yhtenäisyyden säilyttämistä”, Peres sanoi puheessaan.

Rabbien Peresille osoittamassa kirjeessä sanotaan mm.: ”Eikö tuho, jonka Sinä aiheutit Israelille surkeilla Oslon sopimuksilla, ole tarpeeksi, vaan Sinä jatkat vaarallisten lausuntojen antamista sanoen etukäteen ja ilman neuvotteluja, että Sinä haluat päästä eroon osasta maata? Sinun olisi jo kauan sitten pitänyt painaa pääsi alas ja pyytää anteeksiantoa tuhansilta ”rauhanprosessien” uhreilta, kaikilta etelän asukkailta, Juudean ja Samarian  ja Jerusalemin ympäristön, tuhansilta murhien uhreilta solmimiesi sopimusten seurauksena, ja Gazasta vetäytymisen vuoksi, jota Sinä kannustit ja innostit, saaden sadat tuhannet juutalaiset  elämään jatkuvassa pelossa” , sanotaan rabbien kirjeessä ja lisätään:
”Mutta sen sijaan Sinä tuot julkisuuteen kuvitteellisia ideoita taas kerran ja toistat vanhentuneita ja vääristeltyjä teorioita. Sinä vaadit uutta Lähi Itää ja miehityksen lopettamista, ja edellisenä päivänä saimme tietää, että Israelin valvonta Juudeassa ja Samariassa on täysin laillista.” He kirjoittavat edelleen, että ”Israelin suurin vaara ei ole demografia, vaan maan antaminen Israelin vihollisille tuoden heidät siten lähemmäs juutalaisyhteisöjen rajoja, joita Peres itse oli omin käsin rakentamassa”.

Rabbien kirjeessä painotetaan edelleen:
”VAIN päättäväinen ja ylpeä juutalainen hallinto, joka rohkaisee syntyvyyttä ja vakaasti säilyttävät rajamme samalla vahvistaen juutalaisyhteisöjä Pyhässä Maassa, voi vahvistaa Israelin eheyttä ja turvallisuutta omassa maassaan ja tuoda todellisen rauhan.”

ISRAELISSA presidentin asema on symbolinen, eikä hänellä ole oikeutta puuttua maan politiikkaan. Kuitenkin Peres on salaa neuvotellut Mahmoud Abbasin kanssa  - ehkä Netanyahun tieten mutta tuskin hallituksen antamin valtuuksin – vain edistääkseen omia jo täysin kelvottomiksi todettuja ideoitaan, kuten INN:n artikkeli toteaa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157757#.T_57V3VHT-k

4. UUTISOTSIKOITA
-          IAF:n hävittäjäkoneet iskivät torstaiaamuna ryhmään Gazan arabeja, jotka valmistautuivat ampumaan panssarikranaatteja IDF:n sotilaita vastaan, jotka kunnostivat Gazan ja Israelin välistä turva-aitaa. Terroristit, joiden artikkeli sanoo kuuluneen PA:n palestiinalaisiin, olivat iskuhetkellä paikassa, josta he olisivat pystyneet iskemään sotilaisiin. IDF:n mukaan ohjukset osuivat tarkasti kohteisiinsa. IAF:n koneet iskivät myös terroristien tukikohtaan ja toiseen kohteeseen Gazan eteläosassa maanantai-iltana. Iskut osuivat tarkasti kohteisiinsa. Gazan terroristien iskut ovat lisääntyneet, ja kohteina ovat siviilit maanteillä tai työntekijät pelloilla. He käyttävät panssariohjuksia sekä tarkkuus- ja konekiväärejä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157770#.T_6F7HVHT-k
-          Hebronissa arabit jatkavat juutalaisasukkaitten kivityksiä, ja viimeisten tietojen mukaan kohteina ovat erityisesti lapset leikkikentillä tai kävelijät teillä, kuten 10-vuotias Nachala Pass, jota kivitettiin hänen kävellessään Abraham Avinu lähiön kadulla. Hän vammautui kivityksessä. Maaliskuun 26. 2001 arabi-sala-ampuja surmasi 10 kuukauden ikäisen vauvan Shalhevet Pass hänen vanhempiensa työntäessä häntä lastenvaunuissa samalla kadulla. Sisarusten isä Yitzhak Pass vakuuttaa, etteivät arabien murhayritykset karkota heitä Hebronista, vaan he ovat päättäneet pysyä kaupungissa, jossa kuningas David piti hoviaan ennen siirtymistään Jerusalemiin yli 3000 vuotta sitten. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157769#.T_6JCHVHT-k
-          Libanon toteaa, ettei sillä ole enää mahdollisuuksia hoitaa Syyriasta maahan tulleita pakolaisia varojen ja lääkeaineiden loputtua. Libanonissa on ainakin 26 900 rekisteröityä pakolaista, mutta heidän lukumääränsä on paljon suurempi. Monet pakolaisista, joita tulee varsinkin Homsin alueelta, tarvitsevat myös lääkintähoitoa. Hallituksen sairaalat ovat kieltäytyneet ottamasta haavoittuneita pakolaisia hoitoon, minkä johdosta heidät joudutaan viemään yksityissairaaloihin, jos joku maksaa kulut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157758#.T_6LSXVHT-k
-          IDF siirsi Iron Dome patteriston Eilatin kaupungin suojaksi peläten vihollisuuksien ja rajan yli Siinailta ammuttujen raketti-iskujen voimistuvan terrorijärjestöjen vahvistaessa asemiaan harvaan asutussa Siinain erämaassa, jota Egypti ei pysty valvomaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157755
-          Israelin Elbit Systems solmi sopimuksen Boeing jättiyhtiön kanssa, jonka perusteella se tulee markkinoimaan Elbit järjestelmän UAV-koneita. Asiaa koskeva periaatesopimus allekirjoitettiin Lontoon ilmailunäyttelyn yhteydessä. Yhtiön valmistamat Hermes 450 ja 900 miehittämättömät tiedustelukoneet ovat saaneet maailmanmainetta, ja Elbit uskoo sopimuksen parantavan mahdollisuuksia päästä USA:n markkinoille.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157732#.T_6NRnVHT-k
-          USA:n asiantuntijat sanovat, että ydinpommista huolimatta Iranin asetekniikka on parantunut huomattavasti sekä ohjusten rakentamisen että niiden osumatarkkuuden ja pommikuorman suhteen. Lisäksi raportissa todetaan, että Iran toimittaa yhä tehokkaampia asejärjestelmiä Hizbullahille, minkä luulisi herättävän Israelin johtajat ja sotilaalliset suunnittelijat tehokkaampiin vastatoimiin. http://www.timesofisrael.com/never-mind-the-nukes-irans-armed-forces-gaining-strength-too-us-report-says/






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019