TIISTAI 10.07.12


TIISTAI 10.07.12

1. EGYPTIN korkein perustuslaillinen oikeus toisti päätöksensä parlamentin vaalien mitätöimisestä alahuoneen osalta ja varoitti maan instituutteja toimimasta vastoin oikeuden päätöksiä. ”Mursin päätös johtaa maan potentiaalisesti hyvin vaaralliseen poliittiseen ja perustuslailliseen kriisiin”, sanoo Century Foundation Egyptin asiantuntijan Michael W Hanna lausunnossaan New Yorkissa.

Presidentti Mursi on edustajansa Yasser Alin mukaan sanonut pitäytyvänsä päätöksessään kutsua parlamentin 508 jäsenen alahuone istuntoihin, ”koska kansa tahtoo niin”. Mursin tulkinnan mukaan uusi parlamentti voidaan valita sen jälkeen, kun valittu parlamentti on hyväksynyt perustuslain, jota laaditaan, mutta jonka valmistuminen voi kestää ainakin vuoden loppuun saakka.
Korkein oikeus katsoi viime kuussa, että kolmannes alahuoneen paikoista oli valittu puolueiden edustajista, vaikka ne oli tarkoitettu riippumattomille. Tämän johdosta ääri-muslimeja edustavat ehdokkaat saivat 70 %:n enemmistön parlamenttiin.

Armeijan korkein neuvosto (SCAF) antoi pian sen jälkeen useita lausuntoja, joiden mukaan se otti itselleen lainsäädäntövallan, uuden perustuslain laatimisen valvonnan sekä kansallisen budjetin. Samalla SCAF teki päätöksiä, joilla se merkittävästi rajoitti presidentin oikeuksia.
Korkein perustuslaillinen oikeus käsittelee Mursin päätöksen kolmea kohtaa tiistaina.
SCAF antoi peitellyn mutta selvän varoituksen presidentti Mursille, jolle se antoi vallan 30. kesäkuuta hallittuaan maata 16 kuukauden ajan, todeten, että ”SCAF tulee edelleen tukemaan maan laillisuutta, perustuslakia ja lakia”. Tämän uskotaan tarkoittavan sitä, ettei armeija tule seuraamaan toimettomana sivusta maan korkeimman oikeuden sivuuttamista.

PRESIDENTTI Mursin päätös parlamentin alahuoneen kokoontumisesta oikeuden päätöksen vastaisesti on hajottanut kansaa. Osa mielenosoituksiin osallistuneista aktivisteista kannattaa Mursin päätöstä, joka samalla pienentää armeijan valtaa; mutta osa katsoo, että laillisuuden nimissä korkeimman oikeuden päätöksiä tulee noudattaa.
Lähipäivät näyttänevät, miten kriisi voidaan selvittää, mutta presidentti Mursi on jo ilman lisäpäätöksiäkin kärsinyt arvovaltatappion taistelussaan SCAF:in kanssa. http://www.timesofisrael.com/new-crisis-looms-in-egypt-over-legislatures-fate/

2. IRANIN toimintasuunnitelmaa ydinvoiman lisäämiseksi ei ole virallisesti julkistettu, mutta julkisuuteen vuotaneen version mukaan Iran tulee lisäämään uraanin rikastamisen tukitoimia sekä rakentamaan 4 uutta tutkimusreaktoria.
THE Times of Israel toteaa käsiinsä saaman dokumentin mukaan, jonka Iranin uskotaan esittäneen P5+1 neuvotteluissa Istanbulissa, Iran osoitti taipumattoman kantansa jatkaa valitsemallaan tiellä ydinsuunnitelmansa edelleen toteuttamiseksi ja kehittämiseksi.
Tuntemattomana pysyttelevän informoijan mukaan Iran mainitsi keskusteltaessa Qomin lähelle rakennetusta maanalaisesta rikastuslaitoksesta, että Iranin tulee varmistaa uraanin rikastustoimensa tukilaitoksilla. Qomin laitos rikastaa 20 % maan uraanitarpeesta.

MYÖHEMMÄSSÄ kohdassa Teheranin lähellä sijaitseva tutkimusreaktori (TRR) kaipaa neljän uuden tutkimusyksilön rakentamista. Edelleen dokumentissa mainitaan Iranin suunnitelma myydä polttoaineyhdisteitä (rikastettua uraania) ulkomaille.
Israel Times artikkelin mukaan heinäkuun 4. päivätty toimintaperiaate esittelee yksityis-kohtaisesti Iranin vaatimuksen, että se hyväksytään kansainvälisesti ydinvaltioksi ja että Irania vastaan asetetut sanktiot tulee poistaa. Dokumentin mukaan Iran voi suostua lopettamaan uraanin rikastamisen 20 %:n tasoon, jos se saa tarvitsemansa määrän ulkomailta, mutta Iran haluaa rikastaa uraania 3.5 %:n tasoon ilman rajoituksia.
Artikkelissa todetaan, että epätyydyttävällä englannilla kirjoitettu dokumentti on paikoin yksityiskohtainen, pakoin tarkoituksellisen epämääräinen. Sen sanamuoto ilmaisee, että ”railo Iranin ja P5+1 maiden johtajien välillä on suuri”, ja että ”Iranin vastaiset sanktiot ovat kohtuuttomia Iranin kansan rankaisemiseksi”. Dokumentissa selvitetään myös muutamien englanninkielisten termien sanasisältöä ja näennäistä vastakohtaisuutta. http://www.timesofisrael.com/iran-plans-to-expand-not-suspend-its-nuclear-program-according-to-position-paper-obtained-by-times-of-israel/

EU-lähteen mukaan P5+1maiden ja Iranin korkean tason neuvottelijat tapaavat pian voidakseen haarukoida tilannetta, onko mahdollisuuksia uutta neuvottelua varten. Edustajat tapaavat toisensa 24. heinäkuuta. Raportin mukaan EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashtonin apulaisulkoministeri Helga Schmid ja  Iranin pääneuvottelijan varamies Ali Bagheri pyrkivät tutkimaan, onko ja mitä mahdollisuuksia erimielisyyksien tasoittamiseksi. Jos heidän tapaamisensa tuottaa tuloksia, EU:n ulkoasiain johtaja Ashton ja Iranin pääneuvottelija ydinasioissa Saeed Jalili tapaavat toisensa.
Ashtonin edellinen yritys sovun löytämiseksi epäonnistui.

3. KANSANEDUSTAJA Tzipi Hotoveli (Likud) aikoo esittää Knessetin hyväksyttäväksi lakiluonnoksen, jolla äskettäin julkistetun virallisen tutkimusraportin periaatteet voidaan hyväksyä virallisesti hallituksen ohjeeksi. Raportin pääsisältö koskee Juudean ja Samarian laillisuusperiaatteita, joista maan hallitukset ja valtamedia ovat yksioikoisesti omaksuneet ulkomaillekin levinneen, mutta virheellisen kannan, että Israel miehittää Juudeaa ja Samariaa, ja että siitä johtuen niitä koskevat kansainväliset säännöt, joilla väestönsiirto miehitetyille alueille on laiton, ei koske Juudean ja Samarian alueita.

Raportin mukaan Israel ei miehittänyt Jordanian miehityksestä vapauttamiaan Juudean ja Samarian alueita, vaan lopetti Jordanien miehityksen alueilla, jotka kansainvälisissä päätöksissä ja dokumenteissa oli määritelty kuuluviksi juutalaisten kansalliseen kotimaahan. Siten juutalaiset voivat rakentaa kaikkialle Juudean ja Samarian alueilla hankittuaan suunnitelmilleen asianmukaisen rakennusluvan.
Entisen korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn johtama 3-jäsenen työryhmä suosittaa raportissaan ilman hallituksen vahvistusta olevien etäyhteisöjen laillistamista.

HOTOVELIN lakiluonnos edellyttää lainopillisen tribunaalin asettamista Juudeaan ja Samariaan, jonka tehtävänä olisi käsitellä maanomistussuhteita, perustaa maanomistus-rekisteri Juudeaan ja Samariaan sekä ulottaa maan rakennus- ja suunnitelmasäännöt ja lait niiden alueille. Hän selittää lakiluonnoksen esittelyssään, että Israel on ollut kansainvälisen virheellisen tulkinnan vankina vuosikymmenet, ja edelleen sen käsiä on sitonut Merertz asianajajan Dalia Sassonin pääministeri Ariel Sharonin toimeksiannosta laatima poliittisesti vinoutunut raportti maanomistussuhteista ja suosituksista etäyhteisöjen tuhoamiseksi.
Hotoveli sanoo keräävänsä kansanedustajien allekirjoituksia lakiesityksensä tueksi.
Kadiman kansanedustaja ministeri Shlomo Molla varoitti pääministeriä omaksumasta raporttia, koska se hautaa lopullisesti rauhanprosessin. Samaa varoittavat NGO-järjestöt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157686#.T_vM23VHT-k

USA:n ulkoministeriön arabimyönteisten viranomaisten lausunnossa torjutaan Edmund Levyn komitean tutkimukset ja suositukset, joilla hallituksen tulisi laillistaa kymmeniä etäyhteisöjä. Ministeriön lausunto vahvistaa aiempia käsityksiä sen jähmettyneestä Israelin vastaisesta asenteesta ja kyvyttömyydestä muotoutua tilanteen vaatimalla tavalla. http://www.timesofisrael.com/us-state-department-we-do-not-accept-the-legitimacy-of-continued-israeli-settlement-activity/

4. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n Valkoinen Talo vähättelee maailmalla syntyneitä spekulaatioita presidentti Obaman kutsuttua Egyptin presidentti Mursin Yhdysvaltoihin. Virkailijat sanovat Obaman tuntevan mielihyvää, jos Mursi voisi vierailla New Yorkissa syyskuussa YK:n syyskauden alkaessa. He vakuuttavat, ettei kahdenkeskisiä tapaamisia ole sovittu. Mursin edustaja Yasser Ali kuitenkin vakuuttaa, että Obama kutsui Mursin vierailulle Yhdysvaltoihin eikä YK:n istuntoon. USA:n kongressin jotkut edustajat ovat vaatineet USA:n 1.3 miljardin avustuksen poistamiseksi vasta-lauseeksi Mursin tavalle jättää oikeuden päätökset huomiotta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157690#.T_vfy3VHT-k
-          Hizbullah pidätti Libanonissa kolme henkilöä syyttäen heitä vakoilusta Israelin ja USA:n hyväksi. Tämä voi olla vastavetona Israelin syytöksiin, että Hizbullah vakoilee Israelin ja Libanonin välistä rajaa ilmeisiä sotatoimia varten. Libanonilainen lehti An-Nahar kertoo, että henkilöt ovat Hizbullahin jäseniä mutta hyvissä suhteissa Israelin ja USA:n edustajien kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157693#.T_vhcHVHT-k
-          Israelilainen Elbit-Systems on kehittänyt keski- ja suurikokoisten lentokoneitten suojaksi järjestelmän, joka suojaa koneita lähestyviltä ohjuksilta. J-MUSIK nimellä kulkevaa järjestelmää esiteltiin Lontoon Farnborough lentonäyttelyssä. Järjestelmä sopii myös helikoptereihin, ja se on käytössä monien maiden koneissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157654#.T_viY3VHT-k
-          Terroristi-sala-ampuja uskoi osuneensa lapseen Gazan turva-aidan lähellä tähdätessään auton takaistuimella olleeseen lastenistuimeen. Ihmeeksi lapsi oli silloin siirretty pois, mutta luoti  osui suoraan istuimeen lävistettyään takaikkunan. Autoa kohti ammuttiin ainakin 10 luotia. Auto oli Yad Mordechai kibbutsin risteyksessä maanantai-iltana joutuessaan sala-ampujan kohteeksi. Aiemmin maanantaina terroristit ampuivat pst-ohjuksen kohti pellolla työskentelevää ryhmää, mutta ohjus osui peltoon lähellä työntekijöitä aiheuttaen joillekin shokkitilan ilman muita vaurioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157678#.T_vjhHVHT-k
-          IAF iski ohjuksillaan kolmen aikaan maanantaiyönä kahteen kohteeseen Gazassa, jotka molemmat kuuluivat Hamasin sotilassiiven kohteisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157684#.T_vlC3VHT-k
-          Terrorin uhrien järjestön Almagor johtaja Meir Indor varoittaa pääministeriä edes harkitsemasta suunnitelmaa terrorivankien vapauttamisesta muka hyvä tahdon eleenä Abbasille keskustelujen aloittamiseksi. Indor sanoo: ” vapauta terroristeja, saat takaisin verisiä hyökkäyksiä”. PA:n puheenjohtaja Abbas ehti jo ilmoittaa, että hän hylkää Netanyahun tarjouksen liian vähäisenä. Koskahan Israelin hallitukset ja niiden pääministerit oppisivat, että arabit nauravat heidän innolleen etsiä keskustelu-yhteyttä heidän kanssaan, ja nuolevat maata heidän edessään sen hyväksi? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157680#.T_vlrnVHT-k
-          Kaksi 17- ja 18-vuotiasta arabinuorikaista PA:n alueelta pidätettiin epäiltyinä Maale HaHamishan kibbutsin luona syttyneen tulipalon sytyttämisestä. Palo tuhosi ja raiskasi 15 eekkeriä metsää ja puistoaluetta. Viimeisin palo syttyi Gilon lähettyvillä, mutta arabit sytyttävät niitä kymmenittäin joka viikko salaisen suunnitelman mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157669#.T_vnOnVHT-k
-          Entinen pääministeri Ehud Olmert vapautettiin ulkomaan matkojen kaksoisvelotuksesta ja rahan vastanottamisesta, mutta syytettiin luottamuksen rikkomisesta. Kolmen tuomarin paneeli sanoi, että jäljet ovat pitkät ja monimuotoiset rikoksen selvittämiseksi. Pahin syytös koskee Holyland korruptiotapausta, jossa Olmertin syytetään maksua vastaan nostaneen rakennusoikeuden moninkertaiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157692#.T_voZnVHT-k
-          Israelin merivoimat haluaa lisätä ohjusveneitään öljynporauslauttojen suojaksi. Uusien veneitten lisäksi se haluaa uusia ohjuksensa tehokkaimpiin, joilla voidaan tulittaa mereltä maalle tai toisia aluksia vastaan. Öljynporauslautat Välimerellä ovat hyvin haavoittuvia ja voivat vahingoittuessaan aiheuttaa suuren katastrofin. Toinen uhka lienee maanjäristykset, jollainen puisteli rannikkoa maanantaina 5.6 Richterin asteikon voimalla rannikkoaluetta aiheuttamatta mitään vaurioita. http://www.timesofisrael.com/navy-chief-asks-for-more-cash-to-protect-gas-rigs/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019