TIISTAI 03.07.12


TIISTAI 03.07.12

1. P5+1 maitten ja Iranin tekniset virkailijat tapaavat tänään Istanbulissa tutkiakseen, onko mielekästä jatkaa, ja onko potentiaalisia edellytyksiä läpimurron saavuttamiseksi uudessa neuvottelutilaisuudessa kolmen epäonnistuneen yrityksen jälkeen Istanbulissa, Bagdadissa ja Moskovassa koskien Iranin ydinsuunnitelman toteuttamista. Pari viikkoa sitten Moskovassa pidetty neuvottelu päättyi täydelliseen umpikujaan, minkä vuoksi päätettiin palata nolla-pisteeseen eli tutkia alemmalla virkailijatasolla perusteita, joilla edistystä voitaisiin odottaa.

ISRAELIN viranomaiset ovat olleet erittäin epäuskoisia neuvottelujen mielekkyyteen alusta lähtien ja syyttävät, että niiden ansiosta Iran on saanut kallista lisäaikaa tutkimustensa jatkamiseksi rakentaessaan atomipommia, minkä Iran ehdottomasti kieltää.
EU:n kannan totesi ulkoasiain johtaja Catherine Ashton, joka pystyi esittämään vain hurskaita toiveita, että tällä kertaa voitaisiin löytää myös Irania tyydyttävä ratkaisumalli.
Alemman virkailijatason keskustelujen tarkoituksena on lähemmin tutkia Moskovan neuvotteluissa tehtyjä esityksiä sekä Iranin antamia kommentteja ja kysymyksiä niistä.
EU:n asettamat kovennetut sanktiot Irania vastaan tulivat voimaan sunnuntaina 01.07.2012.

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiainkomitealle maanantaina, että Iran hyljeksii koko maailman mielipidettä jatkaessaan uraanin rikastamista. Hän sanoi Iranin haluavan jatkaa rikastamistaan yli 20 %:n tasoon, vaikka sillä on jo rikastettua uraania tarpeeksi kolmea atomipommia varten. Hän viittasi Iranin johtajien lausuntoihin, ettei se halua siirtyä valitsemaltaan tieltä millimetrinkään verran.
Netanyahu sanoi, että kovennetut sanktiot vahingoittavat Iranin taloutta, mutta että Iranin johtajat vakuuttavat tuntevansa niiden vaikutuksen lähinnä epämiellyttäviksi. Hän torjui syytökset, että asiasta olisi tullut hänelle pakkomielle todeten, että hän käyttää vain järkeään.
Netanyahu totesi, että Iranin saatua ydinpomminsa se voi tarjota ydinvarjoa terrorijärjestöille, ja että IDF:n vastaiskut Gazasta ammuttuihin raketteihin sen johdosta monimutkaistuvat.
Hän sanoi, että Gazassa on jo raketteja, joiden kantomatka ulottuu Tel Aviviin, ja että Gazan palestiinalaiset voimistuvat kaiken aikaa uusien asehankintojensa kautta.

EGYPTIÄ käsitellessään Netanyahu totesi, että Israelin tulee varautua Egyptiä koskien kaikkiin mahdollisuuksiin. Hän sanoi, että Siinaista on tullut terrorijärjestöjen aseitten varastointialue ja Hamasin rakettien testauskenttä. Netanyahun ehkä tarkoituksellisen epämääräisen lausunnon taustalla piilee syvä epäluuloisuus ja varovaisuus Egyptin Muslimi-veljeskunnan johtaman hallituksen päämääristä. Vaikka Israelin ja Egyptin välillä on voimassa olevan rauhansopimus, Egyptissä on voimistuva vaatimus sen uusimiseksi. Presidentti Mursin virkaanastujaispuheessaan esittämien vakuutusten mukaan sopimukset ovat voimassa.

SYYRIAN tilanteesta Netanyahu totesi, että Iran ja Hizbullah avustavat presidentti Bashar Assadin joukkoja toimittaen niille aseita ja ammuksia. Toiseksi hän toisti usein esitetyt epäilyt ja varoitukset, että Syyrian ei-tavanomaiset aseet voivat joutua Hizbullahin tai muiden terrorijärjestöjen kuten al-Qaidan tai Global Jihadin käsiin. Hän ei sen sijaan esittänyt varoituksia Muslimiveljeskunnan kasvavasta vaikutuksesta Syyriassa. Hän kuitenkin varoitti, että Golanin pohjoisrajasta voi tulla uusi ”terroriraja”.

RAUHANKESKUSTELUT palestiinalaisten kanssa voidaan Netanyahun mielestä aloittaa välittömästi, mutta ilman ennakkoehtoja, joita Abbas on lisännyt lähes jokaisessa lausunnossaan. Toiseksi Netanyahu totesi, että Israelin intressinä on varmistaa PA:n taloudellinen vakavuus, koska sen talouskriisi voi levitä Israeliin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276013

3. ”ETTE TE ole yksin, älkääkä toimiko yksipuolisesti Irania vastaan”, totesi USA:n entinen EU:n lähettiläs Stuart Eisenstat Times of Israel haastattelussa. Hän oli USA:n johtava diplomaatti holokaust-kauden kompensaatio-neuvotteluissa ja johtaa nyt Juutalaisen Kansan Politiikka-instituuttia. Hän valittaa epäluottamusta, joka leimaa tänään USA:n ja Israelin välisiä poliittisia suhteita erityisesti Iranin ydinteollisuutta koskevilta osin. Hän kehotti vakavasti Israelia luopumaan ajatuksesta iskeä yksipuolisesti Iranin ydinlaitoksiin. Hän viittasi YK:n, USA:n ja viimeksi EU:n asettamiin sanktioihin, joiden tuloksista ei ole vielä todisteita.
Hän sanoi, että Israelin yksipuoliset toimet tässä vaiheessa olisivat erittäin suuri virhe.

EISENSTAT toisti havaintonsa, ettei Israel ole suinkaan yksin, sillä maailmassa on varsin yksimielinen suuri liittoutuma, jonka päämääränä on estää Iranin atomipommi. ”Lopultakin, Israelin väkiluku on vain 7 miljoonaa ihmistä, ja seitsemän miljoonan ihmisen mahdollisuudet ovat rajalliset varsinkin kun huomioidaan, että sen rinnalla toimii satojen miljoonien ihmisten joukko pyrkien saavuttamaan saman, mihin te pyritte.” Hän totesi, että Israelin uhkaus yksi-puolisesta iskusta Iraniin ovat avustaneet suuresti neuvottelujen aloittamiseksi Iranin kanssa, mutta sen jälkeen, kun se on käytetty, se on hyödytön.

EISENSTAT viittasi Dennis Rossin lausuntoon presidentin konferenssissa, että Iranin ydinlaitokset on osittain kaivettu maan alle, ja siksi niiden tuhoamiseksi erittäin vaikeissa olosuhteissa tarvitaan useita perättäisiä ilmaiskuja. Toiseksi, vaikka ne olisivatkin onnistuneita, tietotaito atomipommin rakentamiseksi on tutkijoitten aivoissa, eikä sitä voi pommittaa sieltä pois. Kolmanneksi hyökkäykset ydinlaitoksia vastaan innostaisi Irania entistä pontevampiin yrityksiin ydinpommin rakentamiseksi ja antaisi niille oikeutuksen leiman.
Hänen mielestään eloonjäämiskysymys on sittenkin Iranille tärkeämpi kuin Israelin tuhoaminen. Tämä näkökanta perustuu terveeseen järkeen, mutta se ei huomioi kiihko-uskonnollista aspektia, joka leimaa mullahien toimintoja. http://www.timesofisrael.com/youre-not-alone-so-dont-act-unilaterally-against-iran-head-of-top-jewish-think-tank-urges-israel/

4. PÄÄMINISTERI Netanyahu teki ehkä turhautuneena turhan hätäisen päätöksen eilen hajottaessaan Tal-lain korvaavan lain laatimista tutkivan na. Keshev-komitean. Komitean puheenjohtaja Yohanan Plesner yllättyi pääministerin päätöksestä, vaikka komitean työskentely oli käytännössä halvaantunut kolmen jäsenen erottua siitä sisäisten ristiriitojen vuoksi. Plesner sanoo, että hän julkistaa keskiviikkona komitean suositukset, joita hän kutsuu historiallisiksi. Pääministerin kanslian lausunnon mukaan komitean työskentely oli menettänyt laillisuutensa, kun Israel Beitenu, Habeit HaYehudi ja haredi-kansaa edustava Jacob Weinroth erosivat siitä. ”Siksi pääministeri aloittaa kaiken alusta kokoamalla hallitus-puolueitten edustajat yhteiseen tilaisuuteen löytääkseen tavan tasoittaa erimielisyydet”.

KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz pahoitti mielensä Netanyahun yksipuolisesta päätöksestä hajottaa komitea todeten, että komitea muodostettiin yhteisesti Likudin ja Kadiman kesken, eikä yhdellä osapuolella ole oikeutta hajottaa sitä. Vielä sunnuntaina Netanyahu ylisti Mofazin roolia tuodessaan Kadiman hallitukseen. Eilen Mofaz uhkasi erota hallituksesta, ellei Netanyahu hyväksy Keshev-komitean suosituksia. Hän totesi medialle selvästi tuohtuneena, että ”Netanyahu yrittää kaikkia trikkikonsteja vesittääkseen komitean havainnot, joita hän vastusti alusta lähtien”.
NETANYAHU varoitti haredi-kansaa, että ellei Tal-lakia korvaavaa lakia saada aikaan ennen elokuun 1. päivää, jolloin se lakkautetaan oikeuden päätöksen mukaan, IDF voi alkaa kutsua kaikkia asevelvollisuusiän saavuttaneita asepalvelukseen. Hän sanoo päättäneensä jo ennen komitean pystyttämistä, että asevelvollisuus tulee koskea tasapuolisesti koko kansaa, myös sekä haredi- että arabikansaa.

KOMITEAN puheenjohtaja Plesner sanoi Knessetissä järjestämässään lehdistötilaisuudessa, että pääministeri yrittää paeta siltä, mitä kansa haluaa. Hän sanoi, että komitean on kokoontunut satojen tuntien aikana, kuullut tusinoittain asiantuntijoita, suorittanut hyvin perinpohjaista henkilökuntatyöskentelyä tavaten myös IDF:n ja jokaisen merkittävän hallituksen ministeriön edustajien kanssa, suorittaakseen kattavimman tutkimuksen Israelin historiassa yhteisen velvoitteen tasapuoliseksi jakamiseksi. Hän uskoo komitean esityksen tulevan lopulta hyväksytyksi, koska ”se on ainoa käyttökelpoinen suunnitelma”, hän selitti. Hallitusyhteistyön puheenjohtaja Zeev Elkin kutsui Plesnerin argumentteja pateettisiksi ja perusteettomiksi.
Uskonnolliset puolueet kuten myös Lapidin Yesh Atid-puolue kritisoivat Netanyahua tavasta, millä hän hoiteli kysymystä.

5. UUTISOTSIKOITA
-          YK:n erikoisreportteri Richard Falk, joka on juutalaista sukua, kritisoi kovin sanoin 16-sivun mittaisessa raportissaan sitä, miten Israel pitää vangittuina pidättämiään palestiinalaisia, ja erikoisesta tavasta, millä Israel jatkaa Palestiinan alueen miehittämistä. Hänen laatimaansa raporttia käsitellään YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) heinäkuun 6. alkavassa 20. kokouksessa. Neuvosto käsittelee jokaisen istuntonsa aikana Israelin ja palestiinalaisten välisiä asioita nimikkeen ” asia 7” alla. Spekuloinnit Israelin toimista Länsirannalla, Jerusalemissa ja Golanilla aloitettiin jo maanantaina, pääteeman ollessa ”Israelin toimet palestiinalaisia vastaan”. Falkin toiminta tunnetaan hänen aiemmista Israelin vastaisista raporteistaan, jotka useimmiten perustuvat asiantuntemattomuuteen, vääriin johtopäätöksiin tai suoranaisiin valheisiin. Falk vaatii, että UNHRC pyytää Haagin kansainväliseltä oikeudelta asiantuntijalausuntoa koskien vankeuteen tuomittujen  palestiinalais-terroristien asemaa, sekä esittää, että neuvosto tutkii kansainvälisen lain asettamia rajoituksia Länsirannan jatkuvasta miehityksestä. Hän pitää erityisen huolestuttavana ”Israelin pyrkimyksiä lainsäädännöllä laillistaa Juudean ja Samarian juutalaisia etäyhteisöjä, joiden rakentaminen vaikeuttaa elinkelpoisen Palestiinan valtion syntyä”. Edelleen hän katsoo, että Israelin kieltäytyminen yhteistyöstä UNHRC:n kanssa kaivaa maata sen laillisuuden alta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276072
-          Israelilaisten ja palestiinalaisten keskuudessa suoritettu Heprealaisen Yliopiston suorittama mielipidetutkimus, jota tukivat Ford-säätiö Kairossa ja Konrad Adenauer säätiö Ramallahissa ja Jerusalemissa, osoittaa, että 71 % israelilaisista ja 68 % palestiinalaisista pitää rauhansopimuksen solmimista 5 vuoden sisällä hyvin heikkona mahdollisuutena. Yhden valtion periaatetta vastustaa 60 % israelilaisista ja 65 % palestiinalaisista; vain 36 % edellisistä ja 31 % jälkimmäisistä kannattaa sitä. Gallup kysyi äsken julkistetusta suunnitelmasta, jolla Israel luopuu kaikista vaatimuksista turvallisuusaidan itäpuolella, lopettaa rakentamisen Länsirannalla ja Jerusalemissa ja vetää juutalaisasukkaat Länsirannalta korvausta vastaan. 44 % israelilaisista kannatti, 46 % vastusti; palestiinalaisista 35 % kannatti ja 59 % vastusti esitettyä suunnitelmaa. Sekä israelilaiset että palestiinalaiset eivät uskoneet Netanyahun hallituksen toteuttavan sellaista suunnitelmaa. Syyrian selkkaukseen sekaantumista vastusti 73 %, 19 % kannatti humanitäärisen avun antamista ja pakolaisten sallimista maahan. 72 % vastusti yksipuolista hyökkäystä Iraniin, 22 % ei usko sen tapahtuvan. 51 % kannatti kuitenkin iskuja Iraniin USA:n kanssa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276086
-          Iran sanoo päättäneensä onnistuneet sotaharjoitukset, joissa vallankumousarmeijan  ilmavoimien ohjusyksiköt laukaisivat kymmeniä lyhyen-, keski- ja pitkänmatkan ohjuksia kuviteltuihin vihollisasemiin, joita oli rakennettu Iranin Lut-erämaahan. Lausunnon mukaan harjoituksissa laukaistiin kymmeniä Shahab-1, -2 ja –3, Fateh, Qiyam, Persianlahti ja Zelzal-ohjuksia. Harjoitukset nimeltä ”Suuri Profeetta 7” oli ilmeisesti pidetty osoittamaan Iranin valmiutta iskeä Israelin ja USA:n alueella oleviin kohteisiin, mikäli sitä vastaan hyökätään. Ohjukset ammuttiin eri taholta erämaahan rakennettuihin maaleihin, jotka olivat todellisten iskukohteiden mukaan tehtyjä jäljennöksiä. Shihab-3 ohjuksen kantomatka on 2000 km, joka yltää kaikkialle Israeliin, mutta harjoituksissa se ammuttiin 1300 km:n päähän. Vallankumousarmeijan apulaiskomentaja kenraali Hossein Salami sanoi, että ohjukset osuivat maaliinsa 100 %:n tarkkuudella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157450#.T_K1TnVHT-k
-          Migronin 50 asukasta, jotka korkein oikeus määräsi karkotettaviksi kuun loppuun mennessä, esittävät oikeudelle asiakirjoja, jotka osoittavat salaisen amerikkalaisen lahjoittajan ostaneen suuriman osan kiistanalaisesta maasta salaisessa kaupassa, joka päätettiin viikko sitten. Migronin asukkaat sanovat, että korkeimman oikeuden tuomarit saavat dokumentit sinetöidyssä kirjeessä; toimenpide, jonka tarkoituksena on suojella arabimyyjiä PA:n kostotoimilta. PA:n käytännön mukaan, joka periytyy Jordanian miehityksen ajalta, maan myyminen juutalaiselle on rikos, josta rangaistuksena on automaattinen kuolemantuomio. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157448#.T_K5mXVHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019