SUNNUNTAI 08.07.12


SUNNUNTAI 08.07.12

1. ARVIOLTA 50 000 ihmistä osallistui Tel Avisissa eilen illalla mielenosoitukseen, jossa vaadittiin yleistä asevelvollisuutta maahan, koskien sekä haredi- että arabikansaa. Puolustusministeri Ehud Barak totesi omasta puolestaan, että kiistan pääkysymys koskee haredi-kansaa, arabikansan asevelvollisuudesta voidaan päättää erikseen. Tässä tulee esiin Barakin arabeja kohtaan tuntema myönnytyspolitiikka, eikä se ymmärtääkseni tyydytä kansaa eikä niitä, jotka ajavat yleistä asevelvollisuutta. Minkä muodon arabien asevelvollisuus saisi, on toinen kysymys. Eräs arabi totesi omana arvionaan, etteivät arabit surmaa veljiään, mikä on vastoin todellisuutta, jos vaikka tarkkaillaan arabikevään kouriin joutuneita arabimaita tai Syyrian tilannetta, jossa ”veljen” verta vuodatetaan surutta.

PÄÄMINISTERI Netanyahu ei tainnut arvata, minkä hengen hän päästi pullosta tehdessään ilmeisen harkitsemattoman päätöksen hajottaa yleistä asevelvollisuuslain säätämistä tutkivan Keshev-komitean sen viimeistellessä raporttiaan. Nyt Netanyahu sanoo harkitsevansa komitean raporttia ”periaatteessa” voidakseen pelastaa hallituksensa, mikä sai hyväksymis-huutoja Kadiman johdon taholta: ”Netanyahu otti askeleen oikeaan suuntaan”.
”Plesnerin johtaman komitean raportin periaatteiden hyväksyminen on ehto (yhteistyölle Kadiman kanssa). Kun he ovat hyväksyneet tämän, voimme laatia lain,” sanotaan Mofazia lähellä olevasta Kadiman lähteestä.
PLESNER sanoi toivovansa komiteansa raportin saavan hyväksymisen Likudissa, jotta sitä koskeva laki saataisiin lain muotoon,” mutta lisäsi, ettei taistelu ole päättynyt, vaan sitä on jatkettava historiallisen muutoksen saamiseksi aikaan maassa.
NETANYAHU kutsuu Likudin keskuskomitean keskustelemaan Keshen-raportin periaatteista, mutta ei kaikista, kuten uutislähteessä todetaan.
Sosiaalista muutosta vaativat pitivät eilen samaan aikaan oman mielenosoituksensa, jossa osanottajamäärä on muutamia satoja. He ovat jääneet kiireisemmän asian jalkoihin.
Sekä Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz että Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja Yair Lapid olivat soluttautuneet Keshev-raportin hyväksymistä vaativien joukkoon.
Hyväksikäyttäjiä (suckers) vastustavien mielenosoittajien johtajat sanovat olevansa väsyneet Netanyahun päivittäiseen venkoiluun.  http://www.timesofisrael.com/netanyahu-to-convene-likud-mks-to-discuss-plesner-committee-recommendations/

2. SYYRIAN väkivalta on tosissaan leviämässä Libanoniin. Syyriasta paenneet siviilit, joiden joukossa on armeijasta loikanneita sotilaita ja upseereita, ovat järjestäytyneet Libanonissa vastarintajoukoiksi, jotka tekevät yllätyshyökkäyksiä armeija yksiköitä vastaan Syyriassa. Tämä johti Syyria armeijan  tulitukseen Libanonin puolelle, mikä surmasi kolme ihmistä ja haavoitti ainakin kymmentä.
Eräs nainen sai surmansa kranaatin osuessa hänen taloonsa Wadi Khalidissa Libanonin luoteisosassa haavoittaen viittä muuta talossa ollutta.
Vähän myöhemmin toinen kranaatti iski taloon al-Hisheh kylässä surmaten 8-vuotiaan pojan ja haavoittaen hänen isäänsä ja sisaruksiaan.

Libanonin poliisi on kieltänyt kertomasta tapahtumista maassa, minkä johdosta ihmiset puhuvat niitä ilmoittamatta henkilöään. Tietojen todenperäisyys lienee kuitenkin tarkistettavissa Libanonissa, jossa journalisteilla on kohtalainen vapaus liikkua.

3. SHAS-puolueen shefardi-haredim hengellinen johtaja rabbi Ovadia Yosef, tunnettu nimellä Rav Ovadia, kehotti saarnassaan lauantai-iltana yeshiva opiskelijoita lopettamaan kesälomansa ja keskittymään rukoukseen ja paastoon kolmen viikon aikana, joka alkaa sunnuntaina iltapäivällä. Tätä kolmen viikon suruaikaa vietetään kahden juutalaisen Temppelin häpäisemisen ja hävityksen muistoksi, ja tämä kolmen viikon suruaika kulminoituu Tisha Be´Av päivän täyspaastoon. Juuri sinä vuoden päivänä, yhdeksäntenä Av-kuuta, molemmat Temppelit tuhottiin.

RAV Ovadia kehotti asettamaan erityisrukouksen normaalien rukousten joukkoon, jolla hengellisesti tuetaan vastarintaa yrityksiin lopettaa melkein kokonaan Toran opiskelu, jos suunniteltu Keshev-laki tulee voimaan, vaikka Toran opiskelu ollut Israelissa voimassa melkein sen perustamisesta lähtien, Rav Yopsef sanoi.
”Me olemme syvissä vaikeuksissa. Se johtuu noista, jotka haluavat vähentää Toran kunniaa ja Toran opiskelua.”
Rabbi Yosefin kritiikki koskee varsinkin sekä Kadiman johtajaa Shaul Mofazia että perustamansa uuden Yesh Atid-puolueen (on tulevaisuus) johtaja Yair Lapidia, jorka molemmat olivat mukana lauantai-illan mielenosoituksissa.
Shin Betin entinen johtaja Yuval Diskin syytti Mofazia, että tämä pyrkii käyttämään hyväkseen mielenosoituksia omaksi henkilökohtaiseksi edukseen.

4. SYYRIAN kapinahanke on kestänyt runsaat 16 kuukautta, ja sen voima on USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin mukaan kasvanut entisestään saatuaan uusia aseita ja erilaista tukea ulkomailta.
Syyrian armeija on näiden kuukausien aikana menettänyt heinäkuun alkuun mennessä 8 763 sotilasta kaatuneita ja 21 237 haavoittuneina. Jotkut yksiköt menettivät lähes kolmanneksen miesvahvuudestaan. Arviolta 600 tankkia ja panssaroitua miehistön kuljetusvaunua (APV) on tuhoutunut tai vahingoittunut;  6 % Syyrian panssaroiduista voimista. Kaksisataa vaunua voidaan korjata, mutta niiden kunnostaminen kestää kuukausia.
Loikkaukset Syyrian armeijasta, sotilaista alkaen johtaviin kenraaleihin saakka, on pahoin runnellut armeijan taistelumoraalia, ainakin tarkkailijoiden mukaan.

KAIKISTA menetyksistä ja toivottomista tulevaisuuden näkymistä huolimatta presidentti Bashar Assad uskoo lopulta lopettavansa kapinallisten vastarinnan. Hän lupasi Venäjän ulkoministeri Sergei Lavroville äskettäin, että kapina on ohi kahdessa kuukaudessa. Lavrov pitää hupijuttuna huhuja, että Venäjä olisi valmis myöntämään turvapaikan Bashar Assadille.
Presidentti Assad se sijaan uskoo lujasti, että hänen paikkansa on pysyä Syyrian johdossa, sillä kuten hän kertoi turkkilaisen Hurriyet haastattelijalle, ”hän olisi jo luovuttanut, mutta koska kansan enemmistö kannattaa häntä, hän ei voi pettää heidän luottamustaan”.
Kuten Debkafile kertoo toisessa artikkelissaan, Assad on kaikessa hiljaisuudessa siirtänyt vanhan kaartin korkeat komentajat ja upseerit eläkkeelle runsaasti varustettuina ja asettanut heidän tilalleen nuoria kunnianhimoisia upseereita, joilla on korkea tarve menestyä.

Yksi viimeisistä ja poliittisesti ehkä eniten Assadin asemaa heikentänyt loikkaaminen oli prikaatinkenraali Manaf Tlass, joka tunnettaan Bashar Assadin ikä- ja leikkitoveri lapsuus- ja nuoruusajoilta. Manfa Tlass komensi 105. tasavaltalaiskaartia. Hän ei liittynyt Turkissa FSA:n armeijaan, kuten aktivistit pyrkivät kertomaan, vaan lensi 6. heinäkuuta Pariisiin liittyäkseen isänsä, Syyrian entisen puolustusministerin,  Mustafa Tlassin ja tyttärensä Najeh Ojjehin  seuraan, joka oli naimisissa saudien johtavan asekauppiaan Akkrah Ojjefin kanssa tämän kuolemaan saakka, kuten DF kertoo artikkelissaan.
Kenraali Mustafa Tlass johtaa huomattavaa sunni-sukua, joka johti Assadin vastaista liikettä Rastan-kaupungissa lähellä Homsia. Voidakseen välttää ottamasta kantaa asiaan, Musrafa Tlass katsoi parhaaksi muuttaa ulkomaille seuratakseen sivusta tilanteen kehitystä. Hänen poikansa Manaf Tlass johti presidentin palatsia puolustavaa tasavaltalaiskaartia, mutta nähdessään ylenemismahdollisuutensa huvenneen hän myös siirtyi ulkomaille. http://www.debka.com/article/22159/After-8-763-soldiers-killed-and-a-stream-of-defectors-Assad-still-thinks-he-can-win

Hillary Clinton totesi lauantaina, että Syyrian hallitus on vaarassa romahtaa, ja että Assadin on korkea aika tunnustaa, että hänen hallintonsa päivät ovat luetut. Hän sanoi opposition siirtyneen nyt puolustamisesta hyökkäykseen ja että sen iskut ovat entistä tuhoisammat.
Hillary Clintonin mukaan on vielä mahdollista pelastaa Syyria täydelliseltä katastrofilta kertomatta, miten se voitaisiin estää. YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon haluaa pienentää YK:n asettamien tarkkailijoitten määrää Syyriassa. http://www.timesofisrael.com/clinton-assads-regime-must-acknowledge-that-its-days-are-numbered/

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n apulaisulkoministeri William Burns matkusti Egyptiin tapaamaan maan uutta presidenttiä Mohammed Mursia. Hänellä oli mukanaan presidentti Obaman laatima henkilökohtainen kirje. Hän keskusteli uusien johtajien kanssa useista kysymyksistä, mutta niistä ei haluta hiiskua mitään ulkopuolisille. Mursi on tiettävästi tarjonnut varapresidentti paikkaa arabiliiton entiselle pääsihteerille Amr Moussalle. Mursi suunnittelee matkaa Saudi Arabiaan, joka olisi hänen ensimmäinen ulkomaanmatkansa presidenttinä. Spekuloinnit hänen Iranin vierailustaan jatkuvat, eikä niistä ole saatu vahvistusta Egyptistä. http://www.timesofisrael.com/us-deputy-secretary-of-state-visits-post-election-egypt-with-letter-from-obama/
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on noussut USA:n entisen ulkoministeri Gondoreezza Ricen kirjassaan ”No Higher Honor” esittämiään muistikuvia tapaamisista ja niiden yhteydessä esittämiään omia lausuntojaan vastaan kieltäen TV-2 ohjelmassa, ettei hän koskaan sanonut sellaista, eikä mitään mainittuja tapaamisia ollut edes tapahtunut. Rice kertoo kirjassaan menneensä toukokuussa 2008 Ramallahiin tapaamaan Abbasia, jolle hän esitteli Ehud Olmertin laatimia rauhansuunnitelmia, jotka koskivat maan luovutusta, turvallisuuskysymyksiä, pakolaisten paluuoikeutta sekä Jerusalemia. Tilaisuudessa Abbas totesi Olmertin tarjoukseen sallia 5 000:n pakolaisen palaamista Israeliin. Abbas kertoo TV-2:n ohjelmassa, ettei hän koskaan sanonut: ”En voi kertoa viidelle miljoonalla, että vain viisituhatta saa palata entiselle kotiseudulleen”. Abbas kieltää koskaan sanoneensa sellaista, eikä sellaista tapaamista koskaan toteutettu. Hän myös kieltää koskaan sanoneensa, että Olmertin tarjousten ja hänen mielipiteittensä väli oli liian suuri.  Abbas ei halua sanoa, että Rice on valehtelija, vaan että Rice puhuu pehmosia. http://www.timesofisrael.com/abbas-accuses-rice-of-fabricating-key-conversation-about-olmerts-peace-offer/
-          Israelilainen opiskelija Tirosh Shapira on ensimmäinen  ihminen  maailmassa, joka pystyi ajatustensa voimalla komentamaan Ranskassa olevaa robottia toimimaan ajatuksissaan muotoilemiensa käskyjen mukaan. Shapira oli fMRI scannerin sisällä, joka pystyi magneettisesti lukemaan hänen ajatuksensa, jotka välitettiin internetin kautta robottiin. Tässä ei tapahtunut telepaattinen käskyjen  siirto, vaan se tapahtui teknisten välineitten, eli internetin kautta. fMRI, toiminnallinen magneettinen resonanssi imitoija (functional magnetic resolution imaging) lukee sen sisällä olevan ihmisen ajatukset, jotka tietokone muuntaa käskyjen muotoon. Järjestelmä perustuu siihen, että määrätty verenvirtaus voidaan määritellä tarkoittavan määrättyä komentoa. Tämä kaikki tapahtuu runsaan harjoittelun ja seurannan kautta. http://www.extremetech.com/extreme/132389-real-life-avatar-the-first-mind-controlled-robot-surrogate
-          Jordanialainen kansanedustaja sydämistyi siinä määrin TV-esityksen aikana poliittiseen vastustajaansa, että hän ensin heitti tätä kengällä – mikä arabille on suuri loukkaus – ja kun tämä tehonnut, veti käsiaseen taskustaan ja osoitti sillä henkilöä. Juontajalla oli täysi työ saada kiihtyneet mielet rauhoitettua, eikä ketään ammuttu. Tämä vain osoittaa, miten helposti arabimieli kuohahtaa seurauksista välittämättä, jos hänen  heikkoa itsetuntoaan loukataan. http://www.timesofisrael.com/jordanian-mp-pulls-a-gun-on-his-critic-during-live-tv-debate/
-          Indonesia, jota pidetään maailman suurimpana muslimivaltiona, aikoo nostaa Israelin diplomaattiset suhteensa nykyisestä olemattomasta ehkä jopa suurlähettilästasolle. Välittäjänä tässä toimii Indonesian Ramallahin lähettiläs. Israelilla ja Indonesialla on kaupallisia suhteita, joista on ymmärrettävästi vaiettu, mutta ei diplomaattisia yhteyksiä. Tämä aiotaan nyt korjata. http://www.timesofisrael.com/indonesia-to-informally-upgrade-its-relations-with-israel-via-ambassador-ranked-diplomat-in-ramallah/



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019