PERJANTAI 13.07.12


PERJANTAI 13.07.12

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin joukot jatkavat murhaavaa toimintaansa maan kaupunkeja vastaan aiheuttaen sellaisia uhrilukuja, joita on vaikea uskoa järkevän johtajan suunnittelemiksi. Assadin mielentila alkaa aiheuttaa vakavaa huolestumista: Onko hän mennyt sekaisin vai onko hän schizophrenisen harhakuvan vallassa, jota hän ei voi hallita? Aamun uutisten mukaan hänen kohteinaan olivat Houlan kylä, jossa uhreja oli 100, ja viimeiseksi Haman provinssi, jossa uhriluvut liikkuvat 150:n ja 250:n uhrin välillä. Uutiset kertovat, että Haman aluetta tulitettiin sekä helikopterien että panssarien voimalla, jonka jälkeen maajoukot menivät sisään surmaten asukkaita teloitustyyliin. Tässä ei ole enää mitään järkeä. Hallituksen uutistoimisto SANA tunnustaa, että Hamassa oli taisteluja armeijan ja kapinallisten välillä, mutta ei maininnut uhreista.

ELAD BENARIN laatiman INN:n artikkelin mukaan Assadin armeijan vanavedessä liikkuvat epämääräiset hyvin aseistautuneet puolisotilaalliset joukot, joista käytetään nimitystä ”shahiba”. Assadin taholta väitetään, ettei hallitus valvo näitä joukkoja, eikä siten ole tietoinen tai vastuussa heidän teoistaan. Heidän väitetään suorittavan veriteot.
Ihmisoikeusjärjestön paikallistarkkailija Rami Abdel Rahman sanoi, että sekä helikopterit että panssarit tulittivat Haman provinssissa sijaitsevaa Treimsan kylää surmaten yli 100 lisäten siten jo aiemmin tunnistettujen 30 siviilin uhrilukuja ainakin 150:en, mutta toisen kapinallisryhmän mukaan uhreja oli 250. Raportit taistelualueilta ovat pätkittäisiä ja osin vastakohtaisiakin, joiden oikeellisuuden toteaminen on vaikeaa ulkomaisten journalistien liikkeiden ja toimintarajoitusten vuoksi maassa.
Brittilehdet the Guardian ja Observatory ovat kumpikin raportoineet kapinallisryhmien kertomista taisteluista, mutta erilaisin luvuin.
USA, Ranska, Saksa ja Englanti laativat yhteistä julkilausumaa, jossa he vaativat sanktioitten asettamista Bashar Assadille, ellei hän lopeta verenvuodatustaan. Ne valmistautuvat esittämään lausuntonsa YK:n turvallisuusneuvostolle, mutta Venäjä vastustaa sitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157797#.T_-zGHVHT-k

Syyrian Irakin lähettiläs Nawaf Fares, joka luopui asemastaan sanoutuen irti yhteyksistään Assadin hallituksen kanssa, sanoo, että Bashar Assad voidaan syrjäyttää vain väkivallalla. ”Bashar Assadin kanssa ei ole olemassa mitään tiekarttaa”, hän sanoo jatkaen: ”Assad viivyttää ja jättää huomiotta minkä tahansa suunnitelman tai sopimuksen, joka on sovittu kansainvälisesti”, Fares kertoi Al Jazeeran haastattelussa. Hän vakuuttaa, että voimakeinoin hänet on mahdollista syrjäyttää, ja että Syyrian kansa tiedostaa tämän. Hän loikkasi Syyrian palveluksesta keskiviikkona jättäen eroanomuksensa lähettilään tehtävistä Irakin ulkoministeriölle. Syyrian ulkoministeri sanoi, että Fares on vapautettu tehtävistään, ja että häntä voidaan syyttää oikeudessa petturuudesta maataan kohtaan.
Faresin olinpaikasta ei ole tietoa, ja Irakin ulkoministeriön mukaan hän jätti eroanomuksensa lähettilään virastaan Irakin ulkopuolelta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157801#.T_-6pHVHT-k

2. MOSSADIN entinen johtaja Danny Yatom sanoo SKY-NEWS uutistoimistolle antamassaan haastattelussa, että Israelin tulee varautua hyökkäykseen Syyrian alueelle sinä tapauksessa, että Syyrian todetaan siirtävän ei-konventionaalisia aseitaan Hizbullahille, tai että ne voivat joutua joko tarkoituksellisesti tai muille tavoin muille terrorijärjestöille. Al Gaidan toiminta on selvästi aktivoitunut viime aikoina – sitä syytetään viime viikkoina Syyriassa tehtyjen tuhoisien pommi-iskujen suorittajaksi – mutta myös Muslimiveljeskunta osoittaa aktivoitumista.
”Tavanomaisen viisauden mukaan me emme voi jättää huomiotta ei-tavanomaisin asein Israelia vastaan tehdyn hyökkäyksen mahdollisuutta”, Yatom selitti. ”Meidän tulee voida estää sellainen hyökkäys ennakolta. Meidän tulee varautua jopa sotilaallisiin iskuihin -  ja sotilaalliset iskut voivat johtaa alueelliseen sotaan.”

SKYNEWS raportoi, että Syyrialla on Lähi Idän laajimmat varastot VX ja Sarin hermokaasuja ja sinappikaasua. SKYNEWS uutistoimiston tutkimusten mukaan näitä valmistetaan Hamasissa, Latakiassa, Al Safirassa, lähellä Aleppoa, ja tieteellisten tutkimusten laboratoriossa Damaskoksessa. Niiden varastoja on löydetty ainakin Khan Abu Shamatissa, Furqlusissa, Hama, Masyafassa ja Palmyrassa SKYNEWS:n raportin mukaan.
SKYNEWS raportissa varoitetaan, että al-Qaida on antanut jäsenilleen kehotuksia hankkia hermokaasuja omistukseensa Syyriassa.
KORKEA israelilainen upseeri totesi äskettäin, että Israelin varautuu sodan mahdollisuuteen ja että potentiaalinen hyökkäyskohde on Syyria. Tämä asettaa Golanin 36. divisioonalle erityis-vastuun mahdollisen yllätyshyökkäyksen muodossa, kuten sen komentaja prikaatinkenraali Tamir Heiman toteaa. Hän sanoo, että ”suurin uhka on yhdistetty terrorihyökkäys, ja meidän tulee olla varautunut siihen.” Syyrian tilanteen kehitys antaa mahdollisuuden sellaiseen terrorihyökkäykseen rajan yli, joka on ollut rauhallinen viime vuosien aikana, Heiman selittää.
IDF:N POHJOISEN lohkon komentaja Yair Golan analysoi tilannetta todeten: ”Al Qaidan yhteyteen liittyneet tosiasiat, jotka nyt toimivat Assadin hallitusta vastaan, voivat ajan myötä siirtää toiminnan rajan yli Israelin puolelle”. Hän sanoo, ettei sen aika ole vielä, mutta sen mahdollisuus on huomioitava potentiaaliseksi muutaman kuukauden sisällä. ”Syyrialla on massatuhoaseita ja niiden ohella hyvin suuri asearsenaali, mukaan lukien maasta maahan ohjuksia ja kemiallisia aseita. Tosiasia, että Syyria on laaja asevarikko, joista se toimittaa aseita terrorijärjestöille, järkyttää pahoin alueen tasapainotilaa.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157799#.T_--nHVHT-k

3. ISRAELIN ja Turkin välit ovat laantuneet epämääräiseen epäluuloisuuteen lähelle vihollisuutta, mutta suhteet Kreikan kanssa, jonka johtajat tunnettiin aiemmin vannoutuneiksi Israelin vastustajiksi, ovat sen sijaan kehittyneet positiivisesti yhteistoimintatasolle.
Kreikan laivaston komentaja vara-amiraali Kosmas Christidis vieraili torstaina Israelin laivaston komentajan vara-amiraali Ram Rutbergin vieraana.
KORKEA vieras sai kunnian seilata Israelin laivaston Saar-5 ohjuskorvetilla Välimerellä, jonka ohessa hän tapasi Israelin laivaston virkailijoita, jotka informoivat häntä turvallisuus-kysymyksistä, ja keskusteli heidän kanssaan yhteistoiminnasta maitten merivoimien välillä. USA:n, Kreikan ja Israelin merivoimat suunnittelevat yhteisiä merisotaharjoituksia Kyproksen lähettyvillä ja osittain sen aluevesillä saatuaan siihen luvan, mistä Kyproksen turkkilainen osa kieltäytyy. Harjoitusten tarkoituksena lienee tutkia kaasunporauslauttojen turvallisuutta myös Kyproksen aluevesillä, joita uhkaavat sekä Turkin että mahdollisesti Hizbullahin vastatoimet. Tämä on jatkoa aiemmin ilmavoimien vastaaville harjoituksille Kyproksen yllä. 

VARA-AMIRAALI Christisi otettiin vastaan merivoimien tukikohdassa sotilaallisin kunnianosoituksin merivoimien kunniakaarteineen. Hän ehti käymään myös holokaust-museossa, jossa hän laski seppeleen natsivainoissa menehtyneitten muistoksi.
Kreikan juutalaiset ovat huolestuneina seuranneet natsipuolueen menestystä Kreikassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157791#.T__IS3VHT-k

4. IRANIN vallankumouskaartin entinen, länteen paennut kenraali, joka tunnetaan vain etukirjaimillaan, sanoo oppositiojohtajalle Mohammad Nourizadille lähettämässään kirjeessä, että Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein vakuutukset Iranin ydinteollisuuden rauhan-omaisuudesta ovat silkkaa valhetta. The Guardianin käsiinsä saaman ja julkistaman kirjeen mukaan länteen loikannut kenraali sanoo, että joukko muitakin korkeita upseereita syytettiin epälojaalisuudesta ja myöhemmin erotettiin ”koska me kieltäydyimme osallistumasta komentajiemme petoksiin ja rikoksiin, joita he suorittivat.”
Entinen kenraali sanoo Guardianin raportin mukaan, että Iranissa on joukko samalla tavoin kuin hän ajattelevia upseereita vallankumouskaartin sisällä, jotka vastustavat johtajiensa rikollista toimintaa ja odottavat voidakseen liittyä kansan vastarintaliikkeeseen.

KIRJEEN luotettavuudesta on keskusteltu, mutta Nourizadin keskusteli puhelimessa Teheranista Guardianin edustajan kanssa selittäen, että hän saa monenlaisia kirjeitä, joiden lähettäjä sanoo loikanneensa Iranista tai muuten vastustavansa sen hallitusta, mutta sanoi vakuuttuneensa kirjeen oikeellisuudesta, koska kenraali itse luovutti sen hänelle.
Kenraali kertoo, että vuoden 2009 parlamenttivaalien jälkeisten mielenosoitusten aikana useita vallankumouskaartin upseereita erotettiin, koska he kieltäytyivät ampumasta väki-joukkoon. Hän sanoi, että käsky ampua heitä kovilla tuli korkeimmalta taholta. Kenraalin mukaan Khamenei on itse antanut käskyn pitää oppositiojohtaja Mir Hossein Mousavi edelleen kotiarestissa hyvin rajoitetuilla yhteyksillä ulkomaailmaan. Hän sanoo, että Iran maksaa miljardeja Venäjälle ja Kiinalle poliittisesta tuesta, ja vallankumouskaartin johtajat osallistuvat korruptioon ja salakuljetukseen Qeshm, Hormus ja Abu Musa saarilla samaan aikaan, kuin hallitus asetti erityisjoukon estämään salakuljetuksia maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157794#.T__QQHVHT-k

5. UUTISOTSIKOITA
-          IDF on lopulta tajunnut informaatiosodan, jota käydään varsinkin NGO-järjestöjen taholta IDF:n operaatioiden saattamiseksi huonoon valoon tai laittomiksi ja jopa sotarikoksiksi, ja aloittanut valokuvaajien kouluttamisen, jotka seuraavat sotilas-operaatioita kentällä kuvaten tilanteita. Näin pyritään saamaan ajan tasalla olevaa ja manipuloimatonta kuvamateriaalia journalistien käyttöön heidän raportoidessaan tilanteista. Useat ulkomaiset journalistit pyysivät lupaa kulkea joukkojen mukana taistelutilanteissa cast lead operaation aikana, mutta heidän vahingoittumisestaan aiheutuva riski esti sen. Näitä IDF:n kouluttamia kameramiehiä on tarkoitus asettaa sotilaitten mukaan myös Juudean ja Samarian kuumilla alueilla, joilla yhteenotot palestiinalaisten ja heidän tukenaan olevien anarkistien ja Israelin ääri-vasemmistolaisten kanssa ovat lähes päivittäisiä. Jotkut NGO-järjestöt ovat luovuttaneet palestiinalaisille videokameroita, joiden otoksia järjestön edustajat manipuloivat näyttääkseen tapahtumia heidän Israelin vastaisen propagandansa valossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157708#.T__WFnVHT-k
-          Israelin hallitus sanoo Gush Katifist 2005 karkotetuille 150 perheelle lähettämässään kirjeessä, että se aloittaa vuokran perimisen heiltä huonokuntoisista parakeista, joissa he ovat asuneet karkotuksestaan lähtien. Heille annettiin maata oman talon rakentamista varten, mutta useimmiten heikon taloudellisen tilanteen vuoksi eivät ole voineet aloittaa rakentamista. Heille luvataan 250 000 NIS lainaa, jolla ei kovin kummoista taloa rakenna; tai parakit voidaan siirtää heidän maalleen. Kolmannes karkotetuista on saanut pysyvän kodin; kolmannes rakentaa taloaan, 10 % ei ole saanut maata rakentamista varten. Tämä on todellinen häpeä Israelin hallituksille, jotka suurin lupauksin karkottivat heidät hyvin toimeentulevista taloistaan ja liike-yrityksistään Gazasta vain jättääkseen asiat retuperälle. Heitä oli vain 9 000, kun otetaan mukaan kolme Samarian pohjoisosan juutalaisyhteisöä. Miten hallitus  pystyisi selvittämään Juudean ja Samarian 265 000 tai 560 000, jos Jerusalemin itäosa otetaan mukaan, asukkaan karkottamisen jälkihoidon ilman kapinaa huomioiden, miten vaikeaa noiden 9 000:n sopeuttaminen on ollut?  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157806#.T__ZVnVHT-k
-          Netanyahu ja Mofaz jatkavat keskustelujaan ja jatkanevat niitä viikonvaihteen jälkeenkin, mikäli Kadima on vielä hallituksessa, mutta yhteisymmärrystä ei ole saatu. Kadima haluaa rangaista ja rikollistaa haredi-kansan asevelvollisuudesta kieltäytyvät, ja haluaa, että periaatteessa jokaisella on velvollisuus puolustaa maataan. Shasin taholta sanotaan, että he osallistuvat asepalvelukseen, mutta ei 80 % haredi-kansasta. Mofazin taktiikkana lienee nostaa puolueensa arvoa kansa silmissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157796#.T__dbHVHT-k
-          Egyptin uunituore presidentti Mohammed Mursi teki ensimmäisen ulkomaanmatkansa Saudi Arabiaan. Hänen matkansa valinnalla oli todellinen huutava hätä: Egyptin talous on romahduspisteessä, ja varoja on jostain saatava, paljon ja nopeasti. Saudien ikääntynyt ja heikko kuningas Abdullah otti vieraansa vastaan kuninkaalle sopivaan tapaan. Saudi Arabia lupasi Egyptille 4 miljardia lainoina ja avustuksina Mubarakin hallituksen kaaduttua, ja lisäsi pottiin myöhemmin yhden miljardin USD Egyptin keskuspankin pönkittämiseksi, mutta Egypti tarvitsee enemmän. IMF lupasi 3.2 miljardin lainan, mutta se jäädytettiin odottamaan tilanteen selkiytymistä. USA:n presidentti Obama lupaa tukea IMF:n hakemusta ja muutenkin pyrkiä avustamaan omien talousvaikeuksiensa keskellä. Egyptin nopeasti kasvava väkimäärä syö kaiken kehityksen tuoman kasvun. Arviolta 1.5 miljoonaa egyptiläistä työskentelee Saudi Arabiassa, kaikkiaan 6 miljoonaa työskentelee ulkomailla. Mursi pyytää heitä sijoittamaan tulonsa Egyptin talouteen. http://www.reuters.com/article/2012/07/13/us-egypt-crisis-economy-idUSBRE86C08320120713
-          Israelin kansa hämmästelee, miten entinen pääministeri Olmert voi ottaa virassa ollessaan 650 000 USD amerikkalaiselta liikemieheltä, ja saada 93 000 kaksin-kertaisesta ulkomaanmatkojensa veloituksesta amerikkalaisilta lahjoittajilta ilman, että Jerusalemin alueoikeus näkee siinä mitään väärää? Onko tässä vihje kaikille kansalaisille, etteivät säännöt koske kaikkia, tai että muutamat ovat tasa-arvoisempia kuin muu kansa? Sitä hämmästelee entinen syyttäjänviraston asianajaja kysyen: ”Kuka on se henkilö, että saa tililleen 450 000 USD eikä ole tietoinen asiasta?” http://www.timesofisrael.com/senior-prosecution-lawyer-on-olmert-acquittal-who-receives-450000-and-doesnt-know-about-it/


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021