MAANANTAI 02.07.12


MAANANTAI 02.07.12

1. PALESTIINAN AUKTORITEETTI, PA, on todella nyt ”pa”, pienin kirjaimin. PA:n pääministeri Salaam Fayad valittaa, että taloudellinen kriisi on nyt pahempi kuin koskaan.
PA on joutunut puolittamaan virkailijoilleen maksettuja palkkoja, mutta nyt rahaa ei ole siihenkään. PA:n johdon mukaan suurin syy tähän on arabimaitten haluttomuus lunastaa lupauksensa runsaista avustuksista. Länsimaat ovat suorittaneet oman osuutensa mallikkaasti, sillä avustukset budjetoidaan vuosittain, eikä Euroopan lama siten koske niitä.
Samaan aikaan kirjoitellaan, että Jasser Arafat tallensi aikoinaan miljardeja USD sveitsiläisiin pankkeihin, joissa ne lojunevat edelleenkin.
Palestiinan Auktoriteetin taloudellinen kupla, jonka syntyminen on pääasiassa länsimaitten holtittoman tuen seurausta, odottaa vain puhkeamistaan. Sama keskitetty jäsenmaitten talouden valvonta, jota EU:n johto toteuttaa Euroopan Unionin sisällä, olisi kiireesti toteutettava PA:n talouden- ja yleisemmin sen asioitten hoidossa.

PA:n työministeri Ahmed Majdalani kertoi AFP:n toimittajalle, että taloudellinen kriisi, joka sitä odottaa, on pahin, mitä PA on kokenut 1994 perustamisestaan lähtien. Hän varoitti, että jos avustajamaat eivät auta sitä tässä ahdingossa, se ei pysty maksamaan heinäkuun palkkoja virkailijoilleen eikä suorittamaan maksuosuuksiaan yksityissektorin lainoistaan. Tilannetta pahentaa se, että muslimien ramadan-kuukausi alkaa heinäkuun puolivälissä. Sen aikana muslimit paastoavat päivällä, mutta ottavat  kaiken takaisin runsaalla yhteisellä yösyönnillä, jota varten ihmisten tulee koota ruoka-aineita etukäteen.
Maailmanpankki toteaa, että PA:n kriisin syynä on avustajamaiden haluttomuus täyttää lupauksensa. Salaam Fayad syyttää myös Israelia, joka päätti pidättää kuukausittain keräämänsä tulli- ym. maksut n. 100 miljoonaa USD PA:n haettua UNESCO.n jäsenyyttä. Hallitus kuitenkin myöhemmin perui päätöksensä, ja raha alkoi virrata PA:n kassaan. 
Kansainvälinen valuuttarahasto ISM kieltäytyi hyväksymästä PA:n hakemusta 100 miljoonan (toisen lähteen mukaan miljardin) USD lainasta, koska PA ei ole valtio.
Fayad uhkailee, että ellei talousongelmiin saada ratkaisua, PA tulee vähitellen rajoittamaan toimintaansa ja kuolee lopulta kokonaan. Hänen hallituksensa käsittelee asiaa tiistaina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157413#.T_E2cnVHT-k, http://www.haaretz.com/print-edition/news/imf-turned-down-israeli-request-for-100-million-loan-for-palestinian-authority.premium-1.448125

2. PA aloitti jo muutama viikko sitten laajan rikoksista ja korruptiosta epäiltyjen jahdin valvomillaan Länsirannan alueilla. Ihmisjahti huipentui viime päiviin, joiden aikana se pidätti 150 epäiltyä, joiden joukossa on korkeita PA:n turvallisuusupseereita.
Israelin viranomaiset katsovat tämän toiminnan käänteentekeväksi PA:n historiassa.

EPÄILTYJEN pidättäminen aloitettiin toukokuun puolivälissä sen jälkeen, kun Jeninin kuvernööri joutui sala-ampujan kohteeksi haavoittuen vaikeasti ja lopulta menehtyen sydän-kohtaukseen. Hänen teloitusyritykseensä epäiltynä pidätettiin al-Aksan entinen johtaja Zakariya Zubeidi, joka oli aiemmin kokenut mielenmuutoksen sanoutuen irti väkivallasta, mutta on ilmeisesti palannut siihen. Hän odottaa oikeuskäsittelyä Jerikon vankilassa.

PIDÄTYKSET ovat keskittyneet Jeninin ja Nablusin alueille, joissa rikollisjengit ovat avoimesti haastaneet PA:n auktoriteetin. Pidätetyt kootaan Ramallahin ja Jerikon vankiloihin odottamaan syytösten valmistumista.
PA:n aloittaman puhdistusoperaation kärjessä toimii Abbasille uskollinen presidenttikaarti.
PA:n turvallisuusjoukkojen edustajana kenraali Adnan Damiri sanoo, että operaatiota jatketaan rikollisuuden kiskomiseksi pois Länsirannalta. Hän sanoo turvallisuusjoukkojen takavarikoineen sata erilaista asetta.
Monet pidätetyistä ovat entisiä Fatahin alajärjestön al-Aksan jäseniä, jota Abbas valvoo, sekä PA:n kansallisen Turvallisuuspalvelun korruptoituneita upseereita. Osa pidätetyistä kuuluu USA:n Jordaniassa kouluttamiin turvallisuusjoukkoihin, eli poliisiin. Näitä NSF:n poliiseja on asetettu eri kaupunkeihin 8 pataljoonaa, kussakin 500 miestä.

KENRAALI Damiri sanoo turvallisuusjoukkojen toiminnan kohdistuvan varsinkin laittomaan asekauppaan. Hän sanoo joukkojensa odottavan 4 000 Kalashnikov-kiväärin toimituksia Jordaniasta, josta niiden kuljettaminen Länsirannalle vaatii Israelin hyväksymisen.
IDF, joka käytännössä valvoo Juudean ja Samarian alueita PA:n valvomien kylien ja kaupunkien ulkopuolella, ei itse osallistu ihmisjahtiin, mutta seuraa tarkoin tapahtumia sivusta. PA haluaa lisätä USA:n kouluttamien turvallisuusjoukkojen valtuuksia toimia vapaammin, myös Israelin täydessä valvonnassa olevilla ns. C-alueilla. IDF on myöntynytkin suurelta osin jakamaan oikeuksiaan niiden kanssa, ja sallinut PA:n rakentaa poliisiasemia sekä B- että myös C-alueille. IDF:n johdon parissa PA:n poliisien, eli NSF:n turvallisuusjoukkojen,  toimintaa kehutaan hyvin onnistuneeksi verrattuna tilanteeseen ennen heitä.
PA:n ihmisjahdin katsotaan liittyvän sen YK:n turvallisuusneuvostolle uusimaansa hakemukseen Palestiinan valtion hyväksymiseksi täysivaltaiseksi YK:n jäseneksi.
Ihmisjahdin kautta PA voi osoittaa kykynsä valvoa lakia ja järjestystä alueillaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=275952

3. EGYPTIN yleisillä vaaleilla valitun presidentin Mohammed Mursin virallista virkaansa vannomistilaisuutta edeltäneenä päivänä Netanyahun hallituksen virallinen lähettiläs Yitzhak Molcho tapasi Kairossa Egyptin armeijan korkean neuvoston SCAF:in edustajan kenraalimajuri Murad Mufawin, joka johtaa Egyptin yleistiedustelun hallintoa, sekä Egyptin armeijan komentajan marsalkka Hussein Tantawin.

Molcho esitti Egyptin sotilasjohtajille Israelin huolen aseiden salakuljetusten lisääntymisestä sekä terrorijärjestöjen linnoittautumisesta Siinailla. Toisena huolenaiheena oli presidentti ehdokkaiden, joista Mursi oli yksi, toistuvat lausunnot Israelin ja Egyptin välille solmitun rauhansopimuksen ottamisesta uuteen tarkasteluun ellei peräti sen mitätöimisestä.
Presidentti Mursi tosin vakuutti vannomistilaisuutensa yhteydessä pitävänsä voimassa kaikki kansainväliset sopimukset ja velvoitteet, joita edellisen hallituksen aikana on tehty.

The Times of Israel web-sivun artikkelin mukaan keskusteluissa käsiteltiin mahdollisuutta, että IDF osallistuu jollain tavoin Siinain alueen valvontaan. Yhtenä mallina oli Egyptin rajavalvojien valvonta-asemien lisääminen Siinain ja Israelin välisen rajan varteen. Israelin rakentama turvallisuusaita valmistunee kuluvan vuoden loppupuolella, mikä tulee estämään useimpien rajanylittäjien pääsyn Israelin puolelle, mutta päättäväisiä terroristeja aidat eivät pidätä, kuten Libanonin rajan tapaukset ovat osoittaneet.
Molcho esitti toiveen, että Egypti osoittaisi selvästi Hamasin olevan vastuussa siitä, mitä Gazan kaistalla tapahtuu, varsinkin sieltä ammuttavien rakettien suhteen.
Molcho välitti Netanyahun henkilökohtaisen kirjeen presidentti Mursille nimityksen johdosta.

EGYPTIN presidentti Mohammed Mursin vakuutteluja sopimusten kunnioittamisesta kalvaa epäilys, että ääri-islamilaiseen järjestöön Muslimiveljeskuntaan kuuluva presidentti ei käytännössä pysty vastustamaan hengellisten johtajiensa vaatimuksia. Mursi on useassa yhteydessä todennut, että sharia-laki on kaiken yhteiskunnallisen elämän ja lainsäädännön perusta, ja toisaalta vakuuttanut, että jihad, pyhä sota, islamin vaikutuksen levittämiseksi kaikkeen maailmaan on hänen hallituksensa perusta. Asioita läheltä seuraavat toteavat, että Egyptin taloudelliset ongelmat, jotka pahenivat arabikevään puhureissa, tullevat kuitenkin onneksi työllistämään uuden hallituksen kokopäiväisesti. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-envoy-held-secret-meetings-in-cairo/

4. UUTISOTSIKOITA
-          Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi Israel Radion haastattelussa, että kovennetut sanktiot Irania vastaan tulevat osoittamaan vaikutuksensa voiman parin kuukauden sisällä. Euroopan Unionin Iranille asettamat sanktiot öljytoimitusten lopettamisesta ja pankkitoiminnan rajoituksista, jotka tulivat voimaan sunnuntaina 01.07., ovat jo osoittaneet Iranin johdon huolestumisen, mistä näkyvimpänä osoituksena ovat Iranin asevoimien maanantaina suuret sotaharjoitukset. Iranin ilmoituksen mukaan kolmen päivän harjoitusten yhteydessä testataan erilaisten ohjusten toimivuutta valemaaleihin. Lieberman totesi ennen matkaansa Italiaan, että P5+1 maiden kolmessa erässä käydyt neuvottelut Iranin ydin-teollisuuden edustajien kanssa osoittivat, että Iran pelaa vain aikaa voidakseen edistää ohjelmansa toteuttamista mahdollisimman pitkälle. Egyptin tilanteesta Lieberman totesi, että tässä vaiheessa voidaan vain seurata tilannetta ja toivoa parasta. http://www.timesofisrael.com/foreign-minister-satisfied-with-european-oil-embargo-on-iran/
-          Hermostunut jännitys Turkin ja Syyrian välisellä 500 mailia pitkällä rajalla jatkuu. Turkki on lisännyt sotakalustoaan raja-alueella. Sunnuntaina Turkki lähetti F-16 hävittäjiään raja-alueelle Incirlik ja Batman kentiltä valvomaan, etteivät Syyrian armeija M-8 helikopterit ylitä Turkin rajaa. Helikopterit lensivät 4 mailin päähän rajasta, mutta eivät pyrkineetkään lähemmäs rajaa. Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan lisäsi jännitystä todetessaan, että kaikki Syyrian armeijan joukkojen lähestyminen rajaa katsotaan vihamieliseksi toimeksi ja siihen vastataan sen mukaisesti. Erdoganin Washingtonin vierailun yhteydessä Obamalle tekemä esitys NATO:n joukkojen hyökkäyksestä Syyriaan Turkin joukkojen johdolla ei saanut Obaman hyväksymistä. Esitys kuitenkin osoittaa Erdoganin pitkän tähtäyksen suunnitelmat Syyrian asettamisesta tavalla tai toisella Turkin valvontaan. http://www.timesofisrael.com/turkey-scrambles-jets-to-thwart-approaching-syria-choppers/
-          Syyrian suurin kapinallisryhmä sanoo, että taisteluissa kuolleiden määrä lähentelee 800 ihmistä viikossa, ja kaikkiaan yli 14 000 ihmistä on saanut surmansa yli 16 kuukautta kestäneissä taisteluissa, eli km. 900 ihmistä kuukaudessa. Hankalin este kansallisen yhtenäishallituksen muodostamiseksi maan johtamiseksi uusiin vaaleihin ja pysyvän hallituksen muodostamiseksi on presidentti Bashar Assadin ja hänen läheistensä kohtalo. USA monien muiden maiden tavoin vaatii hänen poistamistaan, eivätkä kapinalliset ryhmittymät suostu esitykseen, jossa hän pysyisi paikallaan. Jos hän suostuu lähtemään maanpakoon, ehdokasmaita on vähän, tuskin ketään Iranin ja Venäjän lisäksi. Islamin oikeudentunto vaatii verta. http://www.timesofisrael.com/syrian-national-council-weekly-death-toll-stands-at-800/
-          Israelin laivaston edustajana korkea upseeri, jonka nimeä ei haluta julkistaa, sanoi Walla News artikkelissa, että Hizbullah, jolla väitetään olevan 50 000 eri tyyppistä ohjusta ja rakettia, pyrkii seuraavan konfliktin yhteydessä eristämään Israelin ulkomaailmasta keskittyen Israelin satamiin pyrkiviin aluksiin. Hän totesi, että Libanonin kakkossodan aikana Hizbullah rampautti Israelin ohjusveneen HANIT:in Libanonin rannikon edustalla C-802 ohjuksella.  ”98 % Israelin tuontitavaroista kuljetetaan meriteitse”, hän sanoi. ”Tämä uhka on todellinen. Hizbullah voi laukoa ohjuksensa Haifan satamaan tai öljynporauslaitoille Välimerellä, sillä terrorjjärjestö Hizbullah ei toisten vastaavien ryhmien tapaan välitä aseittensa puhtaus-vaatimuksista”. Hän sanoi tämän uhkan poistamisen olevan ensiarvoisen tärkeää Israelille, ja laivasto työskentelee sen poistamiseksi. http://www.timesofisrael.com/hezbollah-seeks-to-blockade-israel-in-next-conflict-says-naval-officer/
-          Israelin arkeologit paljastivat hämmästyttävän hyvin säilyneen ja edustavan lattiamosaiikin Galileasta kaivaessaan esiin Huqoq synagogan raunioita. Löydöt ovat peräisin 4:ltä tai 5:ltä vuosisadalta myöhäiseltä roomalaisajalta. Huqoq on muinainen juutalainen kylä, joka sijaitsee 2- 3 mailia länteen Kapernaumista ja Magdalasta. Mosaiikeista yksi kuvaa Samsonin taistelua filistealaisia vastaan sytyttäen tulen kettujen häntiin. Toinen mosaiikki kuvaa ilmaisesti kahden naisen päätä, joita ympäröi ympyrän muotoinen medaljonki, jossa kuvataan henkilön palkkioita hyvien töittensä johdosta heprealaisin kirjaimin. Mosaiikit on tehty korkealaatuisista värilisistä kiven palasista. Synagogan arvokkuutta kuvastaa se, miten suurista kivistä se rakennettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157418#.T_FfiHVHT-k
-          IAF iski ohjuksillaan Gazan pohjoisosassa maanantiaamuna terrorisoluun, joka valmistautui ampumaan rakettinsa Israelin puolelle. IDF kertoo, että isku osui tarkoin kohteeseensa. Hamas julisti tulitauon jo viikkoja sitten, mutta rakettituli on jatkunut, joskin harvakseltaan, Israelin puolelle tulitauosta huolimatta.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157416#.T_FiqXVHT-k
-          Neljä arabia hyökkäsi juutalaismiehen kimppuun Armon HaNatziv-alueella maanantai-iltana Jerusalemin eteläosassa. Juutalaismiehen asuinkaveri sanoi, että hyökkäys oli raaka ja väkivaltainen ja he vahingoittivat uhriaan. Heidän tarkoituksensa oli varastaa hänen käsiaseensa, mutta hän pääsi irrottautumaan ja ampumaan varoituslaukauksen ilmaan, mikä karkotti arabit. Poliisi tutkii tilannetta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157404#.T_FjkXVHT-k



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019