KESKIVIIKKO 18.07.12


KESKIVIIKKO 18.07.12

1. KADIMAN puheenjohtaja Shaul Mofaz toteutti lopulta uhkauksensa ja erosi Netanyahun hallituksesta 73:n päivän kiihkeän yhdessäolon jälkeen. Kuten usein käy kiihkeän tunne-pitoisen seurustelun jälkeen silmät avautuvat ja järki alkaa toimia, ja itsesyytösten ja syyllisyyden tunnot ryöpytetään kumppaniin, jonka todelliset tavoitteet vasta nyt selviävät.
Näin näyttää käyneen ainakin Netanyahun ja Mofazin kuhertelun yhteydessä, joka alkoi mahtavan ylistyksen ja maanittelun saattelemana. Netanyahun kanslia tunnustaa suoraan, että pääministeri katuu nyt kesäkuumalla aloittamaansa kuhertelua Mofazin kanssa.

SHAUL MOFAZ sen sijaan ei tunnusta katumusta, vaan syyttää suoraan Netanyahua siitä, että tämä valitsi uskonnollisen haredi-kansan järkevästi toimivan Kadiman asemesta.
Hän vei eroaikeensa hallituksesta puolueensa 28 kansanedustajan äänestykseen, jossa selvällä enemmistöllä 25 vastaan 3 puolueen edustajat päättivät, että ero on paras ratkaisu.
Eivät pääministerin ja Mofazin esitykset uudesta asevelvollisuuslaista olleet kaukana toisistaan. Pääministeri esitti, että puolet 18-23-vuotiaat haredi-kansan jäsenet voivat opiskella Toraa sotilaspalveluksen yhteydessä, ja 23-vuotiaana toisen puolen tulee astua siviilipalvelukseen. Ylin asevelvollisuusikäraja olisi 28 vuotta.
Mofazin esitys noudatteli Plesnerin johtaman komitean suositusta, jossa yleinen asevelvollisuus alkaa 22-vuoden ikäisenä. Plesner itse, joka keskusteli pariin otteeseen Moshe Yaalonin kanssa esityksestään, piti ehdottomasti kiinni komiteansa ratkaisuista eikä katsonut voivansa tinkiä niistä pienintäkään osaa.

MOFAZ sanoi ”tehneensä kaikkensa kompromissiratkaisun löytämiseksi jättämättä yhtään kiveä kääntämättä, mutta ettei Netanyahu tuntenut mitään tarvetta joustaa kannastaan”.
Siksi hän katsoi olevansa pakotettu eroamaan, koska ”hän ei voinut toimia vastoin periaatteitaan”. Kadima-puolueen ero hallituksesta tulee voimaan torstaina. 
Shasin taholta valitetaan, että tilanne on nykyisessä muodossaan kaikkein ongelmallisin, sillä Tal-lain korvaavaa lakia ei saatane millään valmiiksi ennen elokuun 1. päivää.
Tämän johdosta puolustusministeri voi aloittaa asevelvollisten rekrytoinnin tahtonsa mukaan.
Puolustusministeri Ehud Barak sanoi, että se tulee antamaan oman määräyksensä, jonka perusteella asevelvollisten listaus aloitetaan. Siinä myös selvitetään, kuinka paljon se pystyy ottamaan asevelvollisia koulutettaviksi, koska tilaa ei ole kaikille.

KADIMAN sisällä liikkuneet huhut puolueen hajoamisesta sen sijaan ovat laantuneet, sillä kuten Scneller sanoi: Minne me voisimme mennä, kuka meidät huolisi?
Mofaz tulee nyt suurimpana puolueena johtamaan oppositiota vapauttaen Labor-puolueen puheenjohtajan Shelly Jechimovichin ”epämukavasta velvollisuudesta”.
Netanyahun tulee seuraavaksi päättää, koska pitää vaalit, joita yhä useammat vaativat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277824

2. MIGRONIN juutalaisyhteisö, jossa on muutamia siirrettäviä parakki-tyyppisiä puutaloja, täytyi korkeimman oikeuden viime kesänä tekemän päätöksen mukaan poistaa elokuun alkuun mennessä, koska parakkien väitetään olevan palestiinalaisten omistamalla maalla. Migronin asukkaat sanovat, että he ovat lunastaneet puolet kiistanalaisesta 5:n hehtaarin maasta ja pyytävät uutta päätöstä asiasta. Koska PA lätkäyttää kuolemantuomion jokaiselle maata juutalaiselle myyneelle, heidän nimensä pidetään ehdottomasti salaisina.
Oikeus lupautui kuulemaan juutalaisasukkaitten pyynnön ensi sunnuntaina.
Pääministeri Netanyahun johtama ministerikomitea käsitteli asiaa eilen ja antoi lausunnon, jonka mukaan se ei vastusta asukkaitten esittämää pyyntöä, mutta ettei hallitus ole pyynnön esittäjien mukana. Lausunto esitetään oikeudelle tänään.

MINISTERIKOMITEAN julkisuuteen vuotaneen päätöksen mukaan oikeuden määräämät rakennukset tulee poistaa, mutta jos oikeus hyväksyy esitetyt maakaupat aidoiksi, silloin ei ole mitään syytä määrätä rakennuksia poistettaviksi.
Yleisen diplomatian ja diaspora-asiain ministeri Yuli Eldelstein kertoi JP:n toimittajalle olevansa tyytyväinen ministereitten päätökseen. Hän selitti, että tästä lähtien laittomiksi katsottavien rakennusten purkamista ei perusteta hallituksen periaatteeseen, joka on häilyvä, vaan kukin tapaus käsitellään erikseen ja annetaan selkeä hallitusta sitova päätös.
Migronin parakit suunniteltiin siirrettäviksi Psagotin Wineryn alueelle, jossa tehdään valmisteluja parakkien pystyttämiseksi. Binyamin alueneuvosto suunnittelee talojen rakentamista Psagot Wineryyn 50:lle perheelle.
Oikeus määräsi Migronin asukkaille maata myyneitten nimien pysyttämistä salaisina.
Knessetin valtion tarkastuskomitea käsittelee Migronin tapausta tänään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277858

3. ARIELIN yliopisto sai pitkän kissanhännän vedon jälkeen selkeän päätöksen, jolla sen arvo nostettiin opistosta arvokkaan yliopiston luokkaan. Israelin vasemmisto on hyvin äänekkäästi ja kärjekkäästi vastustanut Arielin yliopiston virallistamista, ja joukko akateemikkoja ja professoreita varoitteli, että sitä tullaan boikotoimaan ulkomaitten yliopistojen ja instituutioiden taholta, mitä ne ovat tehneet ilman virallistamistakin.
Israelin yksi vaarallisimmista maan sisällä liikkuvasta suuntauksesta on maan korkeasti oppineiden ja arvokkaita oppituoleja pitävien luennoitsijoiden ja professoreitten avoin Israelin vastaisuus, jota he suitsuttavat varsinkin ulkomailla liikkuessaan ja luennoidessaan, sekä artikkeleissaan, joita ulkomaiset poliittisesti virittyneet lehdet mielihyvin julkaisevat.

HALLITUSYHTEISTYÖN puheenjohtaja Zeev Elkin antoi tunnustusta opetus- ja talousministereille sekä Juudean ja Samarian korkean opetuksen neuvostolle (CHS-JS) siitä, etteivät ne antaneet maan yliopistojen johtajien brutaalin vastustuksen vaikuttaa päätökseen.
Päätös Arielin yliopiston virallistamisesta sai runsaasti kiitosta oikeistoa ja keskustaa edustavien puolueiden taholta, mutta vasemmistopuolueitten edustajat etsivät tarpeeksi voimallisia termejä vastenmielisyytensä osoittamiseksi. He viittaavat sekä varojen jakamiseen, mikä on rajoitettua, että ulkomaiseen painostukseen ja syrjimiseen varsinkin Arielin yliopistoa kohtaan nimityksen johdosta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=277853

4. IDF:n tiedustelupäällikkö Aviv Kochavi varoitti Knessetin ulko- ja puolustusasian komitealle, että Syyrian sekavan tilanteen vuoksi sinne tunkeutuu vaarallisia terroristeja ja terrori-järjestöjen kuten al-Qaidan jäseniä, mikä nostaa maan tähän saakka suhteellisen rauhallisena pysyneen pohjoisrajan samaan vaarallisuusluokkaan kuin Siinain raja etelässä.
Kenraalimajuri Aviv Kochavi sanoi näin: ”Siinaista on tullut ei kenenkään maa. Terroriryhmät Siinailla voivat aiheuttaa diplomaattisen kriisin hyökkäystensä kautta. Äskettäin pystyimme eliminoimaan infrastruktuuri kymmenen terroriryhmän hyökkäykselle ja niiden polkuja tarkkaillaan kaiken aikaa.”

SYYRIASTA Kochavi totesi, että sinne jatkuu päivittäinen al-Qaidan operaattoreiden virta. ”Sunni-taistelijoita tulee Irakista, Jemenistä ja muista maista.” Hän selitti edelleen, että noitten globaalien al-Qaidan ja muiden terroriryhmien vahvistuminen ja järjestäytyminen voi muuntaa Golanin samanlaiseksi eturintamaksi kuin mitä tapahtuu Siinailla.
KOCHAVI ei sanonut tuntevansa paljon optimismia eteläisellä rintamalla, sillä ”vaikka Muslimiveljeskunta on saamassa ehdottoman määräävän aseman Egyptissä, sen vallan vakiinnuttaminen ei ole sujunut joustavasti”. Hän sanoi odottavansa ”vakavia muutoksia Lähi Idän alueilla, mutta että taloudelliset ongelmat ovat viivyttäneet niiden toteutumista”.

EGYPTIN sisäpoliittisesta tilanteesta Kochavi antoi analyysin, jonka mukaan Kairo ja muut kaupunkikeskukset olisivat suosineet Mubarakin hallituksen pääministeriä Ahmed Shfaqia, mutta maaseutujen asukkaat äänestivät Mursin presidentiksi. Mutta ”hyvin tasainen äänestystulos jakaa kansaa, ja vaikeuttaa uuden hallituksen päätöksentekoa”.
ARABIKEVÄT, jota IDF:n piirissä kutsutaan ”ravisteluksi”, on ”muuttanut alueelliset konfliktit, alueellisista kysymyksistä uskonnollisiksi, mikä monimutkaistaa asioita ja tekee niistä paljon yksipuolisempia ilman kompromissin mahdollisuutta”.
KOCHAVI sanoo Iranin pyrkineen lähestymään Egyptiä, mutta toistaiseksi ilman tulosta.
Hän totesi, että ”Egyptin vaalit avasivat Hamasille portin, mutta PA:lle pystyttivät muurin”.
Syyriassa surmattiin viikonvaihteen aikana 500 – 700 ihmistä, kapinallisten surmatessa 60 – 70 sotilasta. Kaikkiaan hän arvioi, että 13 000 sotilasta ja upseeria on loikannut Turkkiin. Hän sanoi Syyrian seuraavan Irakin esimerkkiä ja hajaantuvan rodullisiin ja uskonnollisiin sektoreihin. Kaupunkikeskusten pommittaminen osoittaa Assadin epätoivoa, johon liittyy kemiallisten aseitten käyttömahdollisuus. ”Lähi Idässä ei ole maltillisten valtioitten liittoa.” http://www.timesofisrael.com/mi-chief-terror-on-the-rise-in-sinai-and-syria/
5. UUTISOTSIKOITA
-          Josefin hautakammiolla Sikemissä (Nablusissa) vieraili eilen illalla yli 2000 pyhiinvaeltajaa ja rukoilijaa. Vierailuun haudalla tulee saada armeijan lupa, joka myönnettiin Av-kuukauden alkamisen vuoksi, joka alkaa perjantain vastaisena yönä. Tilaisuuden olivat järjestäneet Shomronin alueneuvosto ja Shechem Echa. IDF:n sotilaat vastasivat turvallisuudesta. Osallistuneiden joukossa oli useita tunnettuja rabbeja, Slonim ja Apta Chassidic johtajia sekä kabbalistirabbi Deutsch. Sotilaat ja rajapoliisit liittyivät ylistykseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157970#.UAZtrXVHT-k
-          IDF:N komentaja Benny Gantz, joka 15 vuotta sitten palveli Hebronin prikaatin komentajana kahden kuukauden ajan lähtien opiskelemaan Yhdysvaltoihin, palasi eilen juurilleen armeijan komentajana ja rukoili patriarkkain mausoleumilla. Hän vieraili pyhällä paikalla ja pyysi, että rabbi Hillel Horowitz lukisi rukouksen Israelin puolesta, joka tavallisesti rukoillaan aamulla sapattina ja lomakauden aikana. Rabbi luki myös rukouksen, jossa pyydetään turvallisuutta ja onnistumista Israelin puolustusvoimille. Gantz on palvellut IDF:n riveissä vuodesta 1977 lähtien. Armeijan komentajaksi hänet valittiin Gabi Ashkenazin jälkeen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157967#.UAZwInVHT-k
-          Asianajaja Baruch Elgrabli sanoo havainneensa, että Samarian palestiinalaisilla on yksinkertainen keino tulla Israelin puolelle ja mennä takaisin: Heidän tarvitsee vain nousta Afikim-bussiin. Hän panneensa merkille, että Israelin puolelta Samarian alueelle mentäessä matkustajat tarkistetaan, mutta että tulomatkalla ei ole minkäänlaista turvatarkastusta. Hän sanoo omana kokemuksenaan, että useilla arabeilla on mukaan teräviä esineitä, ja toisilla suljettuja suuria säkkejä, eikä kukaan kysy mitään tai tarkista, mitä niissä on. Elgrabli pitää käytäntöä erittäin vaarallisena, koska se antaa terroristeille mahdollisuuden paeta rikospaikaltaan kenenkään estämättä tai tarkastamatta henkilöllisyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157964#.UAZyKXVHT-k
-          Jerusalemin Beit Haninan lähiön juutalaisasukkaat valittavat, että arabien hyökkäykset heitä vastaan ovat jokapäiväisiä, eikä poliisi välitä mitään, vaan katselee sivusta apaattisena. Hyökkäyksiä on tehty tusinoittain, joista on valitettu poliisille, mutta ilman tulosta. Yhdessä tapauksessa palopommi heitettiin sisään asunnon ikkunasta, toisessa palopommi heitettiin torstaina israelilaista autoa kohti. Arabit käyttävät myös kyynelkaasua hyökätessään juutalaisia vastaan. Useimmiten hyökkääjien henkilöllisyys tiedetään, mutta poliisi ei toimi heidän pidättämisekseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157957#.UAZ0XHVHT-k
-          PA:n johto Ramallahissa nimitti kesätapahtumat suurmurhaajan ja terroristin mukaan nimellä ”Sisters of Dalal Mughrabi” (Dalal Mughrabin siskot). Tämän naisterroristin johtama ryhmä sieppasi matkustajia täynnä olleen bussin Tel Avivin rantatiellä 1977. Bussi pysäytettiin, mutta sen valtaamisen yhteydessä terroristien ja piirittäjien luodeista  37 siviiliä sai surmansa, heistä 12 lasta. PA:n Jerikon alueen kuvernööri Majed al-Fatiani hehkutti, että Mughrabin uhraus olkoon tienäyttäjänä arabeille ja heidän toimilleen. Kesäleirin johtaja Lana Nazzal sanoi, että kesäleirin järjestää Fatah ja että se on avoin 16 – 30-vuotiaille ”nuorille”. Järjestäjinä ovat Fatahin ohella myös Kalkiliyan naisjärjestö sekä maanviljelijöiden liitto. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157947#.UAZ1-XVHT-k
-          Israelin oikeuskansleri Weinstein antoi lausunnon, jossa hän selvittää, että Israelin laki on voimassa Temppelivuorella, ja että sekä Jerusalemin kaupungin viranomaisten että antiikkihallinnon tulee voida valvoa kaikkea rakentamista ja muutoksia vuorella. Käytännössä tämä ei ole toiminut ollenkaan. Arabit rakentavat ja tekevät muutoksia eivätkä kaupungin viranomaiset uskalla puuttua asiaan. Oikeus-kansleri antoi lausunnon vastineeksi valitukseen, että arabit ovat pystyttäneet rakennustelineitä kallion päälle, jolla liitonarkin uskotaan olleen, vahingoittaen sitä. Muslimioppineiden neuvoston johtaja Abdul Rahman Abbad varoitti, että moskeija kuuluu täysin muslimeille, eikä se ole sidoksissa Israelin määräyksiin. ”Muslimit omistavat tämän (Al Aksa) moskeijan yksin”. Abbad sanoi Maan-uutistoimistolle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157965#.UAZ4fXVHT-k
Tänään lämpömittari osoittaa 38 C-astetta, huomenna 39 astetta. Eilatissa 45. Kreikan viranomaiset joutuivat sulkeman Akropolin kukkulan yli 42 C-asteen lämpötilan vuoksi. Huomisen jälkeen lämpötilan uskotaan palautuvan normaaliksi.


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019