KESKIVIIKKO 11.07.12


KESKIVIIKKO 11.07.12

1. EGYTPTIN parlamentti kokoontui tiistaina ensimmäiseen istuntoonsa presidentti Mursin maanantaina tekemän päätöksen mukaan, vaikka korkein perustuslakioikeus oli katsonut tulkinnassaan, että parlamentin alahuoneen jäsenten vaaleissa tehtyjen virheiden vuoksi alahuone tulee hajottaa ja pitää uudet vaalit. Armeijan korkea neuvosto SCAF vahvisti oikeuden päätöksen ja julisti vaalien tulokset niiltä osin mitättömiksi.
Armeija ei kuitenkaan pyrkinyt millään tavoin estämään alahuoneen kokoontumista eilen, mutta taustalla kytee voimakas epävarmuus ja pelko, mihin tämä tulee johtamaan.
Presidentti Mursin päätös yllätti myös USA:n hallituksen, joka oli tuudittautunut uskomukseen, että demokratia toimii nyt Egyptissä ja palaaminen normaalielämään palautuu.

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton pyrki tasoittelemaan tunteita ja kehotti lausunnossaan Egyptin osapuolia työskentelemään yhdessä ongelmien selvittämiseksi voidakseen estää syntyneitten vaikeuksien hankaloittaa sujuvaa vallansiirtoa armeijalta siviilihallitukselle.
Korkein oikeus ilmoitti harkitsevansa Mursin päätöstä kutsua parlamentin alahuone istuntoihin aiheuttamasta tilanteesta tiistaina.
Korkein oikeus jäädytti presidentti Mursin tekemän päätöksen, jolla parlamentin alahuone aloitti ensimmäisen istuntonsa eilen, ja kehotti aiemman päätöksen toteuttamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157723#.T_0ev3UlgW4

2. YK:N nimittämä rauhansovittelija Kofi Annan sanoi tavattuaan Syyrian presidentti Bashar Assadin Damaskoksessa eilen, että Assad tarjoaa askel askeleelta etenevää kehitystä voidakseen rakentaa perustaa taistelujen lopettamiseksi alueilla, joilla taistelut ovat olleet kiivaimmat. Hän sanoi, että esityksestä on keskusteltava opposition kanssa antamatta tarkempia yksityiskohtia.
ANNAN lensi eilen Teheraniin keskustelemaan tilanteesta Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehin kanssa. Sieltä hän lensi Bagdadiin keskustelemaan Irakin johtajien kanssa. Hänen tarkoituksensa on esitellä sovittelujen nykyvaihetta YK:n turvallisuusneuvostolle keskiviikkona. YK:n pääsihteeri ilmoitti äskettäin, että Annanin välitys on epäonnistunut.

USA:n Valkoisen Talon edustaja Jay Carney kritisoi Annanin halua kytkeä Iran YK:lta saamaansa mandaattiin sovitella Syyrian hallituksen ja kapinallisten välillä. ”Ei kukaan rehellisin mielin voi sanoa, että Iranilla voisi olla jokin positiivinen vaikutus kehityskulkuun Syyriassa”, hän totesi lehdistötilaisuudessa tiistaina.
Carney ei kuitenkaan sanonut, että vaikka Annan näyttää jättäneen USA:n mielipiteen huomiotta, USA katsoisi Annanin epäonnistuneen tehtävässään. ”Kokonaisuuden kannalta katson, kansainvälisen yhteisön on välttämättä tuettava suunnitelmaa ja katsottava, että se myös toteutetaan”, hän analysoi jatkaen: ”Olemme erittäin epäuskoisia Assadin koskaan täyttävän hänelle asetettuja velvoitteita, minkä johdosta Bashar Assadin osallistuminen Syyrian tulevaisuuteen ei voi olla mahdollista, koska hän on menettänyt kaiken uskottavuutensa (USA:n silmissä).” Tämä on suoraa puuttumista Syyrian sisäisiin asioihin.
Carney kehotti samalla kaikkia Syyrian hallitusta tukevia maita muuttamaan asenteensa.

VENÄJÄ, joka on toiminut sekä Assadin tärkeimpänä tukijana Kiinan ohella ja on toimittanut aseita ja ohjuksia Syyrian armeijalle, on viime aikoina vähentänyt asetoimituksiaan, mutta sen johtajat katsovat, ettei mikään sovitteluesitys voi lähteä oletuksesta, että Assadin dynastia, joka on hallinnut Syyriaa 42 vuotta, tulisi luopumaan vallasta.
Venäjä lähetti hävittäjäaluksen Smetlivin Sevastopolin satamasta kohti Syyrian rannikkoa tiistaina. Venäjä on kunnostanut ja laajentanut Latakian  ja Tartusin syväsatamia, ja sen alukset toimittavat sinne ruokaa ja muita tarvikkeita siellä oleville virkailijoilleen. Smetlivissä on tiettävästi tarvikkeiden lisäksi myös sotilashenkilöitä. Lähteen mukaan neljä muuta Venäjän sota-alusta on matkalla Tartusin satama-alueelle.
Assadin hallitus halusi osoittaa taistelukuntoaan järjestämällä kaksipäiväiset merisota-harjoitukset, jotka päättyivät eilen. Harjoituksilla haluttiin nostaa sen asevoimien kykyä puolustaa maata länsimaitten potentiaalista hyökkäystä vastaan, kuten lausunnossa todettiin. Syyrian sotaharjoitukset sattuivat samaan aikaan, kuin Iran piti omia sotaharjoituksiaan.

SYYIAN ihmisoikeustarkkailijat sanovat, että ainakin 17 129 ihmistä on todistettavasti menettänyt henkensä 16 kuukautta kestäneiden taistelujen aikana. Niiden joukossa on aseistettuja tai aseistamattomia siviilejä 11 897, lisäksi 884 loikkaria on saanut surmansa. Syyrian turvallisuusjoukot ovat menettäneet 4 348 jäsentään. Raportin mukaan maanantaina ainakin sata ihmistä sai surmansa, useimmat heistä kapinallisia, Aleppon ja Idlibin provinsseissa lähellä Turkin rajaa.
Latakiassa Syyrian joukot tulittivat Jabal al-Akrad kylää karkottaakseen sinne linnoittautuneet Turkista tulleet kapinallisjoukot.
Syyrian Kansallinen Neuvosto, joka edustaa yhtä osaa kapinallisista, sanoi, että YK:n tulee asettaa Syyriaan kansallinen  hätätila, sillä maan 22 miljoonasta asukkaasta 1.5 miljoonaa kärsii taistelujen vaikutuksista. Libanonin puolella kolme ihmistä sai surmansa Syyrian armeijan kranaattitulesta, jota kesti usean tunnin ajan useita päiviä jatkuneen tulituksen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157730#.T_0feHUlgW4
Kypros sanoo valmistautuvansa vastaanottamaan 200 000 Syyrian pakolaista. Vaikka luku on hypoteettinen valmisteluja varten, sen lukumäärä, joka on neljännes saaren asukasluvusta, aiheuttaisi valtavan haasteen saaren sietokyvylle.

3. PRESIDENTTI Shimon Peres sanoi puhuessaan Theodor Herztlin kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa. ”Israelin setlementit arabien runsaasti asumissa territorioissa, joita rakennettiin heidän hyökkäystensä jälkeen, voivat johtaa demografisen muutoksen vaaraan. Se tulee vaarantamaan Israelin juutalaisen enemmistön”, Peres tulkitsi Oslon sopimusten jälkivaikutuksia, vaikka presidentillä ei ole oikeuttaa puuttua maan politiikkaan.
”Ilman juutalaista enemmistöä on epätodennäköistä, että Israel tulee säilymään juutalaisena”, hän selvensi lausuntoaan puheessaan Hertzl-vuoren sotilashautausmaalla järjestetyssä tilaisuudessa, jolla kunnioitettiin sionismin perustajaa Theodor Hertzliä.

PERES puhui näitä vain pari päivää sen jälkeen, kun entinen korkeimman oikeuden tuomarin Edmund Levyn johtama kolmen hengen toimikunta julkisti raporttinsa, jonka mukaan Juudea ja Samaria eivät ole miehitettyjä alueita, juutalaisten muutto niihin ei ole vastoin kansainvälistä lakia ja että juutalaisilla on oikeus rakentaa Juudeaan ja Samariaan ilman esteitä. Ei tiedetä, oliko Peresin puheen sisältö valittu tarkoituksellisesti raporttia vastaan.

Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston puheenjohtaja Danny Dayan tarttui tuoreeltaan presidentin puheeseen todeten ärtyneenä: ”Ainoa vaara juutalaisvaltion pysymiseksi juutalaisena on epäusko historialliseen oikeuteemme maahamme.”
On totta, kuten JP:n artikkelin kirjoittaja Tovah Lazaroff toteaa, että ulkomaat ovat voittopuolisesti tuominneet juutalaisten halun asuttaa koko maansa, kuten USA:n ulkoministeriön äsken julkistama vastustus Levyn raportin havainnoista osoittaa, tämä kanta on suurelta osin juutalaisten itsensä aiheuttama. Juutalaiset ovat hajaannuksessa (galutissa) asuessaan vuosisatojen ajan pyrkineet pitämään mahdollisimman pientä profiilia valtaväestön reaktioita pelätessään, eivätkä he ole osanneet irrottautua tästä alemmuuskompleksista.

Vasta uusi sukupolvi, joka on vähitellen ottamassa vastuun maan kohtaloista, uskaltaa sanoa mielipiteensä ilman pelkoa ja vaatia oikeuksiansa.
Israelin media on tässä juutalaisten ja israelilaisten oikeuksien vähättelyssä näytelleet johtavaa osaa, mistä Lazaroffin artikkelin vasemmistoviritteinen sävy on todisteena.
Pääministeri Netanyahu aikoo selvitä raportin kotimaassa aiheuttamasta ongelmasta perustamalla komitean Levyn raporttia tutkimaan toivoen, että se hautautuu sinne. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=276980

4. Entisen pääministeri Ehud Olmertin vapauttaminen kahdesta raskaimmasta syytöksestä ja syyttäen häntä vain vähemmän raskauttavasta luottamuksen rikkomisesta, aiheutti vakavan itsetutkistelun valtionsyyttäjän virastossa, joka katsoo kärsineensä pahan kolauksen. Olmertin kannattajat vaativat yleisen syyttäjän Moshe Ladorin eroa, joku jopa väänsi: Tee itsemurha. Yleisen syyttäjän apulaissyyttäjä Raz Nasri sanoi keskiviikkona, että virastossa tutkitaan tilannetta häpeällisen tappion jälkeen korruptiosyytöksistä Olmertia vastaan hänen vielä yhdessä asiassa, joka koskee Holyland rakentamissuunnitelmien volyymin noustua moninkertaiseksi. Tarkkailijat varoittavat, ettei Olmertin asia ole vielä lähelläkään loppuaan. Olmertin kansliapäällikkö Shula Zaken sai kovemmat syytökset kuin Olmert. Häntä syytetään luottamuksen pettämisestä, rahan siirtämisestä Olmertin tilille tämän tietämättä, ja muutenkin kyseenalaisten laskutusten ja jälkien siivoamisen hoitamisesta, joista Olmertia syytettiin.
Ehud Olmert tuuletti oikeuden vapauttavan päätöksen jälkeen kuin paraskin peluri, hymyille koko kuivahkolla naamallaan, nyökytellen tervehdyksiä ja antaen poskipusuja sekä miehille että naisille, tutuille ja vähemmän tutuille.
Olmert itse vihjaili, että hän tulee olemaan julkisuudessa tästä lähtien paljon useammin, ja hänen kannattajansa sanoivat kansan kaivanneen Olmertin ohjaavaa kättä. Tämän uskotaan enteilevän, että Olmert haluaa uudelleen politiikkaan, ehkä pyrkien yhdistämään keski- ja vasemmistolaidan puolueet vastapainoksi Netanyahun keskusta-oikeistolaiselle ryhmälle. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=277045

5. UUTISOTSIKOITA
-          Presidentti Shimon Peres sai tukea lausunnolleen juutalaisyhteisöistä Juudeassa ja Samariassa maassa vierailevalta EU:n komission presidentiltä Jose Manuel Barrosolta, joka ottaessaan vastaan kunniatohtorin arvon Haifan yliopistossa jonkun tuntemattoman ansion perusteella, kehtasi sanoa puheessaan tähän tapaan: ”Täällä Haifassa, turvattuina Gazan raketeilta, te voitte rauhassa suorittaa tutkimuksianne, ja palestiinalaisilla on oikeus perustaa demokraattinen oikeusvaltio vuoden 1949 aselepolinjoille”. Eikö arvon EU-presidentti ole koskaan kuullutkaan Hizbullahin raketeista Haifan kaupunkiin Libanonin kakkossodan aikana, ja eikö kukaan ole kertonut hänelle, minkälaisen uhkan ei vain Haifalle, vaan koko rannikon asutukselle ja Jerusalemille muodostaisi islamilaisen tasavallan perustaminen juutalaisten kotimaan sydänalueille? Siinä on taas yksi fariseus (susi) lammasten vaatteissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277031
-          Korkea PA:n virkailija paljasti JP :n toimittajalle, että Juudean ja Samarian palestiinalaisalueilla asuvat hyvin Israel-vastaiset ulkomaalaiset osallistuivat Abbasin vastaisiin mielenosoituksiin. Tämähän on majesteettirikos Abbasin hallitsemassa pienoiskalifaatissa, eikä sellainen ole ollenkaan sallittua. ”Läntisten kansallismielisten osallistuminen Abbasin vastaisiin mielenosoituksiin ei ole ollenkaan hyväksyttävissä. Me tulemme katkaisemaan kaikki suhteemme heihin,” virkailija uhosi. Läntiset aktivistit osallistuivat äskettäin useitten NGO-järjestöjen jäsenten kanssa mielenosoituksiin, jotka oli järjestetty Abbasin yksinvaltaa vastaan. Yhtenä syynä oli Abbasin suostumus keskustella Shaul Mofazin kanssa, mikä kiireesti peruttiin. Hyvää tarkoittavat läntiset naisaktivistit eivät ehkä ole tietoisia, että mennessään asumaan palestiinalaiskyliin he joutuvat lähes poikkeuksetta raiskatuiksi tai ainakin jatkuvan seksuaalisen lähentelyn uhreiksi, mutta ymmärrettävästä syystä vaikenevat siitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=277034
-          Republikaanien presidenttiehdokas Mitt Romney tullee suunnitelmien mukaan Jerusalemiin 28. heinäkuuta, ja järjestää Jerusalemin pormestarin kanssa suuren varojenkeräystilaisuuden 29.07. Häntä on pyydetty vierailemaan Israelissa oman kannatuksensa nostamiseksi juutalaisten keskuudessa. Israelin juutalaisista valtaosa kannattaa häntä ennen Obamaa, mutta USA:n juutalaisista n. 64 % sanoo edelleen äänestävänsä Obamaa hänen lukuisista kömmähdyksistään huolimatta. Romney vierailee ensin Englannissa ja osallistuu olympialaisten avajaisiin 27. heinäkuuta ja lentää sieltä Israeliin, jossa hän asuu Jerusalemissa kahden päivän ajan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=277050
-          EU:n Iranin vastainen boikotti alkoi runsas viikko sitten, mutta Sveitsi katsoo boikotin aiheuttavan Euroopalle enemmän haittaa kuin hyötyä ja sanoutuu irti siitä. Sveitsin päätös jatkaa liiketoimia Iranin kanssa boikotista välittämättä herätti laajan tuomion molemmin puolin Atlantin valtamerta. Saksa on perinteisesti se maa, jonka suuret yhtiöt eivät voi noin vain katkaista tuottavia liikesuhteitaan Iranin kanssa, joten Sveitsin irrottautuminen ruodusta tulee yllätyksenä, vaikka ei pitäisi. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=277036
-          PA:n ilmoitus paikallisvaalien järjestämisestä Länsirannalla ja Gazassa 20. elokuuta 2012 on saanut vihaisen tuomion Hamasin johdon taholta. Vaalit koskevat paikallisten neuvostojen valitsemista, ei parlamentin (PLC) vaaleja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=276964
-          PA aloitti uuden kampanjan länsimaissa asuvia arabinuoria varten houkutellen heitä vierailemaan kotimaassaan, johon kuuluu myös Haifa ja Jaffa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157733#.T_1DtnVHT-k
-          Kolme juutalaistyttöä haavoittui tiistaina leikkiessään Abrahan Avinu lähiössä Hebronissa arabien heittämistä kivistä. Yhden sisar Shalhevet Pass joutui 10 kuukautta sitten arabien vihan ja terrorin uhriksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157718#.T_1EaHVHT-k
-          Iran valmistaa tappavia Kornet-ohjuksia ilman lupaa satuaan ohjeet siihen Syyrialta tai Hizbullahilta. Kornet-ohjukset osoittautuivat tuhoisiksi sekä Israelin panssareita että maajoukkoja vastaan Libanonin kakkossodan aikana. Venäjä kieltää antaneensa Iranille valmistusoikeuden ohjuksiin, joten Iran valmistaa niitä luvatta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157706#.T_1FhnVHT-k

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021