TIISTAI 12.06.12


TIISTAI 12.06.12

1. SYYRIA tilanne osoittaa entistä suurempaa sekavuutta ja kehitystä entistä vaarallisempaan suuntaan, mistä on osoituksena se, miten kapinalliset miehittivät joksikin aikaa armeijan ilmatorjunta-aseman, ennen kuin joutuivat peräytymään varastettuaan aseman kivääreitä, ammuksia ja mukaansa ottamiaan muita aseita. Kapinalliset pitivät epävirallisen lehdistö-tilaisuuden, jossa he ylpeillen esittelivät sieppaamiaan aseita sekä kolmea Syyrian armeijan sotilasta, jotka istuivat kädet selän taakse sidottuina. ”He ovat meidän kanssamme. Ei heillä ole mitään hätää”, vakuutti kapinallisjohtaja. Vangeilla on kuitenkin täysi syy olla hädissään, sillä islamin kuulustelumetodit eivät ole helläkätisiä eivätkä perustu suostutteluun tai psykologiaan vaan raakalaismaisen väkivallan käyttöön halutun vastauksen saamiseksi.

Kapinalliset olivat uhanneet pommittaa kaappaamillaan ohjuksilla Assadin palatseja, ellei hän suostu heidän vaatimuksiinsa, mutta miehitetty ohjustukikohta on liian kaukana Assadin palatseista, eivätkä sen SA-2 ilmatorjuntaohjukset yllä niihin saakka.
Kapinalliset olivat päässeet tukikohtaan 743. Ilmatorjuntaprikaatin 22 sotilaan ja upseerin myötävaikutuksella aikaisin aamulla 10. toukokuuta Homsin provinssissa, kuten kapinallis-joukkoja johtanut kapteeni kertoi journalisteille.
Hän sanoi joukkojensa joutuneen peräytymään armeijan vastaiskun vuoksi, mutta ohjukset olivat liian raskaita siirrettäviksi ja osaksi asennettuina laukaisualustoilleen. (JP)

ISRAELISSA pyritään ymmärtämään, miten tässä tilanteessa tulisi toimia.
Israelissa katsotaan, että raja Syyriaa vastaan on ollut rauhallinen 1973 sodasta lähtien pieniä rajaloukkauksia lukuun ottamatta, ehkä siksi, että Damaskos on liian lähellä tulitauko-sopimuksen mukaista rajalinjaa ja IDF:n tykistön kantaman ulottuvilla. Tältä kannalta katsoen Assadin hallinto on edullinen Israelille, joskin IDF:n pohjoisen alueen komentaja Yair Golan varoitteleekin, että Israelin puolella tulitaukolinjaa asuvat kurdit ovat osoittaneet tiettyä rauhattomuutta, mikä voi enteillä terroritoiminnan alkamista.
Kukaan ei tiedä, kuka voisi olla se johtaja, joka voisi korvata Assadin hallinnon, ja jolla olisi tarvittava arvovalta ja kansan tuki takanaan voidakseen estää maan joutumisen kaaokseen, mikä voisi johtaa paikalliseen ja alueelliseen katastrofiin. Kapinallisilla ei ole esittää ketään, jolla olisi tarvittavat ominaisuudet ja yleinen kannatus.

ISRAELIN kannalta ehkä pahin mahdollisuus olisi tilanne, jossa Syyrian johtoon nousisi Iranin avoimella tuella Hizbullah – al-Qaida – Muslimiveljeskunta yhteistoiminta-hallitus. Vaikka Assad on tukenut, rahoittanut ja aseistanut Hizbullahin joukkoja, ”hän on kuitenkin se paholainen, jonka tunnemme” ja ylläpitänyt suhteellista rauhantilaa.
Israelin johtajat ovat vähitellen koventaneet retoriikkaansa Syyrian hallituksen suhteen kutsuen sen toimia kansanmurhaksi, mutta pidättyen muuten sekaantumasta tilanteeseen.
USA:n armeija valmistelee kaikessa hiljaisuudessa ilmavoimiaan kohdistettuihin iskuihin Syyrian lentokenttiä ja strategisia kohteita vastaan YK:n Syyriaan julistaman lentokiellon sekä entistä tiukemman saarron suojassa.
USA:n armeijan suunnittelijoiden on kuitenkin huomioitava tilanne Iranissa. Jos Moskovan neuvottelut 17. – 18. toukokuutta eivät onnistu saavuttamaan sopimusta Iranin ydinsuunnitelmasta, iskeekö Israel sen jälkeen Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja jos niin tapahtuu, miten se vaikuttaisi USA:n Syyrian operaatioon?

Syyrian tilanteessa ei näytä syntyvän selkeää voittajaa kummaltakaan puolelta, vaikka Assadin armeijan upseerien ja sotilaitten loikkaukset kapinallisarmeijaan lisääntyvätkin.
USA halusi saada Venäjän joukkoja valvomaan tilanteen selkiytymistä Syyriassa, mutta se ei halua sitoutua enempää kuin mitä on jo tehnyt. Siten pallo on edelleen USA:n ja YK :n päätösvallan varassa. Israelin kannalta suuri vaara on siinä, että Syyrian kemiallisia ja biologisia aseita joutuu kapinallisten ja sen kautta Hizbullahin ja Muslimiveljeskunnan käsiin, jotka voivat aloittaa ennalta varoittamattomat ohjusiskut Israeliin. Tämä päästäisi helvetin valloilleen, sillä IDF:n vastaiskut tulisivat olemaan massiiviset. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=273499, http://www.debka.com/article/22073/Obama-speeds-up-limited-air-strike-no-fly-zones-preparations-for-Syria, http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4241086,00.html



2. Bashar Assadia tukevat armeijan joukot aloittivat uuden offensiivin kapinallisten hallitsemia alueita vastaan. Ne käyttävät tankkeja ja raskasta tykistöä sekä helikoptereita saadakseen uutta taistelumieltä armeijan sotilaisiin, jotka ovat kärsineet useita tappioita viimeisten päivien aikana. Armeija on menettänyt useita tankkeja ja miehistönkuljetusvaunuja kapinallisten saamien uusien torjuntaohjusten tulessa. Toinen armeijan moraalia ja taistelutahtoa nakertanut ilmiö on sotilaitten ja upseerien lisääntyneet loikkaukset kapinallisten riveihin.
Assadin armeijan hyökkäykset ovat kohdistuneet Homsin ja Haman kaupunkien ympärille, Daraan eteläosiin, Aleppoon pohjoisessa, Damaskoksen esikaupunkeihin sekä Deir el-Zourin kaupungin ympäristöön maan itäosassa.
Tarkkailijat kertovat, että Asharan ja Deir el-Zourin alueilla 4 siviiliä surmansa ja vahvistamattoman tiedon mukaan 8 muun siviilin ruumiit löydettiin. Hamassa kuoli 3 siviiliä.

VENÄJÄN ulkoministeriön tietojen mukaan ulkoministeri Sergey Lavrov vierailee Iranissa keskiviikkona, jolloin ilmeisesti käsitellään myös Syyrian asemaa, vaikka varmaan Moskovan neuvottelut ja niiden mahdollinen epäonnistuminen lienevät keskusteluissa pääkohteena.
Länsimaitten johtajat pyörittelevät sekä peukaloitaan että sanojaan pyrkien esiintymään rauhan asiamiehinä, mutta toisaalta seuraten sivusta siviilien teurastamista Syyriassa.
On syytä huomioida, etteivät kapinalliset ole mitään puhtoisia pulmusia, vaan he edustavat monenlaisia ryhmiä ja aatesuuntia, eikä seikkailijoiden soluttautuminen heidän riveihinsä ole mitenkään outoa, eivätkä he varmaan edusta korkeampaa moraalia ja etiikkaa.
Vapaan Syyrian Armeijan (FSA) heikkous on sen taustan kirjavuus ja johtajien erimielisyys.

Englannin ulkoministeri William Hague sanoi tilanteen olevan sisällissodan partaalla, eikä mitään ratkaisumallia ole suljettava pois. Hän vihjaili sotilaalliseen väliintuloon, mikä tulisi toteutumaan Libyan esimerkin mukaan lentokieltoalueina ja ”velvollisuus suojella” ideologian mukaisesti monikansallisten ilmavoimien massiivisina pommituksina tärkeisiin kohteisiin.
Kofi Annanin rauhansuunnitelma voitaneen pitää haudattuna ilman seremonioita. Sen oli tarkoitus tulla voimaan 12. huhtikuuta, mutta se ei koskaan toteutunut. http://www.haaretz.com/news/middle-east/bashar-assad-s-forces-launch-aerial-assault-on-syrian-opposition-strongholds-1.435750

3. ISRAELIN viranomaiset ovat sisäministeriön päätöksen mukaisesti aloittaneet toimet pääasiassa Afrikan maista laittomasti maahan tulleitten karkottamiseksi. Jokainen karkotettu saa 1000 NIS sekä ilmaisen lentomatkan kotimaahansa. Heitä ei kuljeteta maan rajan taakse, kuten useissa maissa – varsinkin Lähi Idässä – tapahtuu. Mutta suhteellisen tyytyväisinä olosuhteisiinsa Israelissa tottuneet siirtolaiset eivät tunne kiitollisuutta. Kasvot synkkinä he syyttävät Israelia julmaksi maaksi, joka ei tunne armoa. Useitten pakolaisten kohdalla tilanne lieneekin epäselvä, millaisiin olosuhteisiin he joutuvat palattuaan kotimaahansa. Eritreassa ja Sudanin eteläosassa taistelut edelleen jatkuvat eikä niiden tulevaisuus näytä lupaavalta. Sudanin joukot hyökkäilevät Etelä Sudanin alueelle usein lentovoimiensa avulla tuhoten puolustuskyvyttömiä siviilejä, vain aiheuttaakseen sekasortoa ja epävarmuutta sekä maan sisällä että sen tukijamaissa, joiden on vaikea sijoittaa varojaan epävarmoihin kohteisiin.

ISRAELIN viranomaiset ovat pidättäneet 140 siirtolaista sunnuntaista lähtien, jolloin operaatio aloitettiin. Maanantaiaamuna pidätettiin 115 laitonta siviiliä. Suurin osa heistä on Etelä Sudanista, loput Nigeriasta, Norsunluurannikolta ja Ghanasta. Varsinkin Eilatissa ja Tel Avivissa asuneita siirtolaisia on pidätetty, ja heidät kootaan määrättyihin paikkoihin odottamaan lentojen järjestelyjä.
Jerusalemin piirioikeus torjui erään NGO-järjestön tekemän kanteen, että Etelä Sudaniin karkotetut joutuvat vaaraan hengestään. Oikeus katsoi, ettei tästä oltu esitetty sitovia todisteita.
YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) edustaja Sharon Harel sanoi, ettei mikään estä Israelia karkottamasta siirtolaisia Etelä Sudaniin, jos heille on annettu mahdollisuus anoa lupaa saada jäädä maahan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=273534

4. UUTISAOTSIKOITA
-          Israelin presidentti Shimon Peres on usean päivän vierailulla Yhdysvalloissa, jossa hän keskiviikkoiltana osallistuu hänen kunniakseen järjestelylle illalliselle ja USA:n korkeimman siviileille annetun kunniamerkin vastaanottoon. Hän tapsi eilen USA:n puolustusministeri Leon Panettan, joka vakuutti, etteivät USA:n ja Israelin välinen sotilaallinen yhteistoiminta ole koskaan ollut niin hyvä kuin mitä se nyt on. Hän tapasi myös USA:n asevoimien komentajan kenraaliluutnantti Martin Dempseyn. Peres yritti takoa isäntien päähän, miten tärkeää koko maailmalle on, ettei Iran saa ydinasetta. Hän sanoi varovaisin sanakääntein, että Iran pyrkii alueelliseksi suurvallaksi ja pyrkii dominoimaan koko alueen maita. Hän varoitti Iranin pyrkimyksistä valehdella ydinsuunnitelmastaan ja peitellä varsinaisia päämääriään. Tiistaina Peres osallistuu keskustelutilaisuuteen Brookings Instituutin Saban Keskuksessa, johon osallistuu myös USA:n ulkoministeri Hillary Clinton. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=273510
-          Iran ilmoitti eilen, että se on valmis keskustelemaan Moskovan neuvotteluissa P5+1 maitten kanssa uraanin rikastamisesta 20 %:n tasoon. Iran on toistuvasti vedonnut oikeuteensa rikastaa 20 %:n tasoon, koska se tarvitsee sitä lääkinnällistä käyttöä varten, mutta länsimaitten mukaan sen tarve on pieni ja sen voi hankkia ulkomailta. Iran on onnistuneesti käyttänyt hyväkseen tätä viivytysmenetelmää, välillä luvaten ja pian sen uudelleen kieltäen, ja tämä lienee osa sitä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=273496
-          USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoi äskettäin, että Iranin tulee olla valmis keskustelemaan sen vaatimuksesta rikastaa uraania 20 %:n tasoon. Israelin kannan mukaan Iranin tulee luopua kaikesta uraanin rikastamisesta, myös 3.5 %.n tasoon, mikä soveltuu ydinvoimalan polttoaineeksi, ja siirtää rikastamansa erä ulkomaille. P5+1 maitten kanta näyttää olevan valmis joustamaan tässä ja sallimaan, että Iran saa rikastaa määräosan uraaniaan 20 %:n tasoon. Tämä ei tyydytä Israelia, sillä Iran on osoittautunut epäluotettavaksi sopimuskumppaniksi eikä salli IAEA:n tarkastuksia. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=273141
-          Iranin ylimmän kaitsijan Ali Khamenein neuvonantaja Alireza Forghani kirjoittaa Vallankumouskaartin julkistamalla web-sivulla farsin kielellä, että islam tarvitsee ydinpommin. Forghani vaati jokin aika sitten Israelin tuhoamista. Hän kirjoittaa, että muslimien tulee huutaa maailmalle, että Iran tarvitsee ydinpommin Yhdysvaltain ja Israelin tuhoamiseksi, sillä se on sen laillinen oikeus. Forghanin artikkeli julkaistiin myös Rooikard kulttuurilehdessä sekä hänen omalla web-sivullaan ilmeisesti Googlen kääntämänä englanninkielisenä versiona, jonka tekstiä on lähes mahdotonta ymmärtää. Forghani tunnetaan aiemmista värikäistä ja kansanomaisista artikkeleistaan ja lausunnoistaan. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=273465

           





Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019