SUNNUNTAI 03.06.12


SUNNUNTAI 03.06.12

Internetyhteys on edelleen poikki. Korjaaja lupasi korjata sitä iltapäivällä. Kirjoitan kuitenkin päällimmäiset uutiset, että pysyvät muistissa, vaikka niiden  julkaiseminen onkin epävarmaa.

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu on päättänyt tuhota Ulpanan juutalaisyhteisön 30:n perheen kodit, viisi kysyviksi rakennettua asuinrakennusta. Hän esittää rakennusten siirtämistä muutaman metrin päähän alueelle, mikä kuuluu Beit Elin rakennusmaahan. Hän jää kuitenkin odottamaan oikeuskansleri Weinsteinin tulkintaa, täyttääkö se korkeimman oikeuden päätöksen kriteerit talojen tuhoamisesta. Asiantuntijat vakuuttavat, että teknisesti niiden siirtäminen uuteen paikkaan on mahdollista, mutta tuskin mielekästä. Se antaisi arabeille runsaasti propaganda-aineistoa: ”Katsokaa, miten me ajamme juutalaiset pois”.
Korkeimman oikeuden päätöksessä väitetään maan olevan arabien yksityismaata, mutta sen laillisuuden toteaminen ei kuulu korkeimmalle oikeudelle vaan alueoikeudelle.

KANSANEDUSTAJAT Yaacov Katz (NU) ja Zevulun Orlev (Habeit Hayehudi) suunnittelevat esittävänsä lakiesityksen Knessetin äänestykseen keskiviikkona ensimmäistä lukemista varten. Lakiesityksessä juutalaisten etäyhteisöt laillistettaisiin taantuvasti, mikä ratkaisi Ulpanan ja lukuisten muitten samassa asemassa olevien juutalaisyhteisöjen ongelmat. Pääministeri kehotti hallituskumppaneitaan äänestämään esitystä vastaan, koska hän pelkää sen tuovan enemmän ongelmia kuin ratkaisuja. Netanyahu sanoi, että ellei Weinstein katso talojen siirtämisen olevan laillisesti oikein, hän kannattaa lakiesitystä.
Katz ja Orlev sanovat, että Juudean ja Samarian alueilla on kaikkiaan  9 000 juutalaista kotia, joiden asema on sama kuin Ulpanan. He selittävät, että jos Ulpanan talot tuhotaan, vasemmistolaiset yhdessä NGO-järjestöjen kuten Peace Now ja Yesh Din jatkavat muiden samassa asemassa olevien kotien tuhoamista korkeimman oikeuden päätöksellä Ulpanan ennakkotapaukseen viitaten.
Netanyahu sekoitti korttipakkaa edelleen luvaten rakentaa 10 uutta rakennusta jokaisen tuhotun tilalle, mikä herätti vastalauseiden kuoron äärivasemmiston taholta.

ULPANAN kysymys jakaa hallituksen ministeririntamaa. Aktivistit ovat aloittaneet syömälakon talojen tuhoamista vastaan, ja joitakin kansanedustajia liittynee heihin tänään. Hallituksen jäsenet valittavat, että he ovat sidotut uskollisuuteen hallitukseen vastoin omaatuntoaan, vaikka jotkut voivat pelätä enemmän seuraavien vaalien ehdokasasetteluja, jos he joutuvat Netanyahun mustalle listalle. Israel Beiteinu vastustaa tuhoamista ja kannattaa lakiesitystä. Shas puolestaan on vielä epävarma odottaessaan Ovadia Yosefin ratkaisua. (JP)

2. USA:n presidentti Barack Obama määräsi heti saatuaan vallankahvan maassaan 2010 pitkäjänteisen cyber-hyökkäyksen kiihdyttämiseksi Iranin ydinlaitosten tietokoneita vastaan, kirjoittaa New York Times artikkelissaan perjantaina. Lehti perustaa artikkelinsa haastatteluihin entisten diplomaattien ja asiantuntijoiden kanssa, jotka olivat mukana operaation laadinnassa. Artikkelin mukaan USA on vastuussa kolmesta Iranin ydinsuunnitelman parissa työskenteleviä tietokoneita vastaan laatimasta viruksesta, joista Stuxnet oli ensimmäinen, jota seurasivat Duqu ja viimeiseksi Flame, jota asiantuntijat pitävät kaikkein monimuotoisimpana ja vaarallisimpana. He sanovat viruksen kuteneen tietokoneissa jopa viiden vuoden ajan odottaen aikaansa, mutta joka nyt aktivoitiin tositoimiin.

Flame, Liekki, on suunniteltu varastamaan saastuttamansa tietokoneen tietokannan ja pysäyttämään sen toiminnan. Se on levinnyt eniten Iranissa, mutta myös Israelissa, PA:n alueilla, Syyriassa ja Sudanissa. Eräissä arvioissa oli mukana muitakin valtioita, ainakin Egypti ja Jordania. Israelin hallituksen ministeri Moshe Yaalon aiheutti pienen rauhattoman aallokon vihjaamalla Israelin mahdolliseen osallisuuteen viruksen laadinnassa. Israelin asiantuntijat vakuuttavat, että maan tärkeät tietokoneet on suojattu tarvittavasti eikä ole vaaraa, että niiden salaisia tietoja pääsee vuotamaan luvattomiin käsiin.

ASIANTUNTIJAT sanovat, että virusten rakentamisohjelma aloitettiin presidentti Bushin aikana, mutta että Obama antoi sille siunauksensa ja kiihdytti sitä tultuaan valtaan 2009. Ensimmäinen julkisuuteen noussut virus Stuxnet oli suunniteltu Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta sitä seuraavat ovat keskittyneet enemmän tietojen keräämiseen ja välittämiseen.
Bushin hallituksen Cyber-ohjelman parissa työskennellyt asiantuntija arvioi Stuxnet- viruksen
viivästyttäneen Irani ydinohjelman toteuttamista viidellä vuodella, mikä oli sen tarkoitus. ”Se antoi meille aikaa. Sen tarkoituksena oli siirtää tulenaran kysymyksen käsittelyä presidentin-vaihdoksen yli ilman sen räjähtämistä kasvoille, ja toiseksi se antoi Obamalle aikaa perehtyä kysymykseen vaihtoehtojen tutkimiseksi – sanktioitten ja muiden muodossa.”

JP:n artikkelissa todetaan, että USA on vasta viime aikoina tullut enemmän avoimeksi osallisuudestaan Stuxnetin laatimiseen, jolla viivytettiin Natanzin uraanin rikastamista.
USA:n viranomaiset tunnustavat, että USA on vuosikaudet käyttänyt Cyber-hyökkäyksiä Iranin ydinlaitoksia vastaan, mutta varsinkin USA:n joukkojen taisteluissa ulkomailla. Sitä käytettiin Fallujan taisteluissa Irakissa ja sitä käytettiin tietojen hankkimiseksi Osama bin Ladenin olinpaikan varmistamiseksi Pakistanissa ilman sen tietoa ja lupaa.
USA:n asiantuntijain mukaan ohjelmien laadintaan on uhrattu satoja miljoonia USD. Kukaan ei tietäne, miten monet USA:n liittolaismaat ovat joutuneet USA:n Ceber-vakoilun kohteiksi tietämättä asiasta ollenkaan.

NEW YORK TIMES raportoi perjantaina, että viime vuonna USA ensimmäistä kertaa varoitti sotilaallisista iskuista maan strategisia kohteita vastaan suunnattujen Cyber-hyökkäysten vuoksi. Valkoisen Talon edustaja Josh Earnest kieltäytyi vastaamasta kysymykseen, liittyykö näiden paljastusten julkistaminen juuri nyt Obaman uudelleen valintaan ja vaalitaisteluun, vakuuttaakseen ”yhä enemmän epäluuloiselle mutta hyödyllisille idiooteille” saavutuksistaan. Turvallisuusjärjestöt ovat syyttäneet Obamaa, että hän puhuu liian avoimesti turvallisuuteen liittyvistä salaisista operaatioista vaalivoittonsa varmistamiseksi.
Reutersin mukaan YK antoi vakavan varoituksen Flame-viruksen vaarallisuudesta ja lupasi antaa apua valtioille strategisten laitostensa suojelemiseksi Cyber-hyökkäyksiä vastaan.
Asiantuntijat arvioivat kuitenkin, ettei Iranin ydinohjelman viivästyminen ole oleellisesti vaikuttanut sen edistymiseen ja vakuuttavat, että Iranilla on rikastettua uraania viittä atomipommia varten. Republikaanien edustajat syyttävät Obamaa, että sekoittamalla USA:n nyt paljastuneeseen Flame-virukseen, jokainen uusi virus katsotaan USA:n laatimaksi, vaikka se olisi todellisuudessa laadittu Venäjällä tai Kiinassa. (JP)

3. SANASOTA USA:n ja Iranin välillä kiihtyi Iranin varoitettua Yhdysvaltoja sotilaallisten toimien vaarallisuudesta todeten, että USA:n tukikohdat ja installaatiot alueella ovat kovin haavoittuvia. Tämä lienee Iranin sotilaskomentajien vastaus USA:n edustajien toistuviin varoituksiin, etteivät sotilaalliset ratkaisut ole poistuneet pöydältä. Hallituksen viranomainen totesi Jerusalemissa, että Iranin mahtipontiset sanalliset hyökkäykset ovat jo toteutumassa käytännössä. ”Iranilaiset tukevat konkreettisesti Syyrian brutaalia hallitusta, Hizbullahia Libanonissa, Hamasia Gazassa ja nihilistisiä joukkoja koko alueella. Tälle vaaralliselle hallitukselle ei kerta kaikkiaan saa sallia ydinaseita, sillä se tulisi muuttamaan koko maailman, jollaisena me tunnemme sen.”

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton varoitti samoin Irania, että sen tulee tehdä selkeitä päätöksiä ydinohjelmansa toteuttamisen suhteen ennen kuukauden loppua. Hän viittasi Moskovassa pidettävään seuraavaan P5+1 maan kokoukseen Moskovassa 17.06. todeten, että siellä viimeistään selviää, miten vakavasti Iran suhtautuu sille annettuihin varoituksiin. Kysymystä puitiin huhtikuussa Turkissa ja toukokuussa Irakissa ilman mainittavaa edistystä.
Israelin yleisen kannan mukaan Iran viivyttelee tahallisesti ajan voittamiseksi ydinsuunnitelmansa edistämiseksi tasolle, josta ei ole enää paluuta. Useita viikkoja kestäneiden keskustelujen aikana Iranin sentrifugit ovat jauhaneet lisää rikastettua uraania, jota sillä uskotaan olevan jo viittä atomipommia varten. (JP)

4. UUTISOTSIKOITA
-          Palestiinalainen aseistettu terroristi oli onnistunut murtautumaan Gazan turvallisuusaidan teräsverkon läpi – IDF:n ilmoituksen mukaan edistynyttä menetelmää käyttäen – ja joutui tulitaisteluun Golani-prikaatin paikalle hälytettyjen joukkojen kanssa perjantaiaamuna. Vain viikkoa aiemmin palestiinalaiset sala-ampujat haavoittivat kahta sotilasta samalla alueella. Syntyneen tulitaistelun aikana terroristi, jonka nimeksi annettiin Ahmed Nassir, sai surmansa, mutta IDF:n sotilas Netanel Mossiashvili, 21 Ashkelonista, sai myös surmansa. IDF:n parissa arvioitiin, että terroristin tarkoituksena oli joko hyökätä läheiseen kibbutsiin tai siepata panttivanki. Gazasta kerrottiin Reutersin toimittajalle, että terroristi kuului Islamic Jihadin joukkoihin, joka kielsi osallisuutensa vihjaten, että mies olisi toiminut yksin. Muutamia tunteja hyökkäyksen jälkeen IAF ampui useita ohjuksia miesryhmiin, jotka olivat valmistautuneet ampumaan raketteja Israelin puolelle. Palestiinalaisten ilmoituksen mukaan 3 ihmistä haavoittui IAF:n ohjusiskuissa. Gazasta on ammuttu 270 rakettia Israelin puolelle vuoden alusta lukien. (JP)
-          YK:n nimittämä sovittelija Kofi Annan kävi juttelemassa mukavia presidentti Assadin kanssa Damaskoksessa varoittaen, että tämän tulee tehdä joitain todellisia ratkaisuja verenvuodatuksen lopettamiseksi, jotka jatkuvat samaan aikaan, kun YK:n 300 rauhantarkkailijaa seuraa tilannetta saamatta mitään konkreettista aikaan. (JP)
-          Hizbullah vaati Syyriassa toimivia joukkoja vapauttamaan sieppaamansa libanonilaiset. Hizbulahin pääsihteeri Hassan Nasrallah osoitti sanansa shia-muslimien joukoille Syyriassa kehottaen heitä vapauttamaan viattomat siviilit. Hän selitti, että on monia tapoja selvittää erimielisyydet, joko sodan tai rauhan kautta. Sieppaajat julkistivat ultimaatumin, jossa he selittivät joittenkin siepattujen osallistuneen kapinan kukistamiseen, ja vaativat anteeksipyyntöä Nasrallahilta ehtona neuvottelujen aloittamiseen. Sieppaukset aiheuttivat mielenosoituksia Beirutissa ihmisten tukkiessa pääteitä ja polttaessa autonrenkaita. (JP)
-          Venäjän vahva mies presidentti Vladimir Putin torjui Ranskan uuden vasemmistolais-presidentin Francois Hollanden vaatimuksen Bashar Assadin luopumiseksi vallasta. Hollande selitti lehtimiehille tavattuaan Putinin Elysee-palatsissa, että Syyrian ongelma on mahdollista ratkaista vain, jos Assad menee kotiinsa. Kysyttäessä asiaa Putinilta yhteisen lehdistötilaisuuden aikana Putin totesi, että Assad on vieraillut Pariisissa useammin kuin Venäjän presidentti. Hän varoitti antamasta tilanteen kehittyä pahimmaksi vaihtoehdoksi eli sisällissodaksi viitaten siihen, mitä tapahtui Libyassa ja Irakissa. Hän sanoi olevansa valmis keskustelemaan kaikkien osapuolten kanssa, kuten hän myös totesi tavatessaan Saksan liittokansleri Merkelin. (JP)
-          Libanonilaisessa Tripolin kaupungissa lauantaina puhjenneet tulitaistelut Assadin kannattajien ja vastustajien välillä vaativat 8 ihmisen hengen haavoittaen 30. Jabal Mohsen lähiön alaviitit ovat taistelleet Bab al-Tabbaneh lähiön sunnien kanssa muutaman viimeisen viikon aikana. Ammunta toistuu muutaman minuutin välein sala-ampujien tähtäillessä siviili-ihmisiä kaduilla.
-          Egyptin oikeusistuin tuomitsi lauantaina presidentti Hosni Mubarakin ja hänen sisäministerinsä Habib el-Adli elinkautiseen vankeuteen. Oikeuden päätös herätti välittömiä mielenosoituksia kaduilla ihmisten vaatiessa verta. Kuusi turvallisuusmiestä vapautettiin syytteistä, koska tuomari katsoi syytteiden olevan heikkoja. Korruptiosyytökset Mubarakin kahta poikaa, Gamal ja Alaa, todettiin vanhentuneiksi ja heidän vapautettiin. (JP)


Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019