KESKIVIIKKO 20.06.12


KESKIVIIKKO 20.06.12

1. TILANNE Gazan lohkolla alkaa muistuttaa julistamatonta sotaa, vaikka joukot pysyttelevätkin toistaiseksi kasarmeissaan. Eilen Gazasta ammuttiin yli viisikymmentä rakettia Gazan kaistaa sivuaviin juutalaisyhteisöihin, joita niillä ainakin haluttiin vahingoittaa, mutta onneksi tähtäys ja ohjausmekanismi eivät ole ajan tasalla. Alueen noin miljoonaa asukasta kehotettiin pysyttelemään väestönsuojien lähettyvillä, voidakseen nopeasti siirtyä sirpalesuojaan hälytyssireenin antaessa varoituksen. Aikaa raketin räjähtämiseen on tavallisesti alle 15 sekuntia, eikä siinä ajassa pitkälle juosta, jos on pieniä lapsia helmoissa tai kattila kiehuu hellalla. Hälytyssireeni ei kerro, minne raketti putoaa, vain sen, että se on tulossa ja putoaa mihin sattuu.

IDF:n ylpeys Iron Dome torjuntapatteristot oli aktivoitu kaiken aikaa, mutta yhtään vastaohjusta ei ammuttu, koska niiden tutka pystyy selvittämään lähestyvän raketin lento-reitin ja putoamispaikan, eikä turhaan ammu 50 000 USD  vastaohjusta 1500 NIS rakettiin, joka tutkan selvityksen mukaan ei putoa asutuskeskuksiin vaan aukealle pellolle.
Yksi Kassam-raketti pääsi Iron Dome tutkaverhon ohi ja osui tiistai-iltana Ashkelonin ranta-alueella rakennukseen haavoittaen neljää rajapoliisia, yhtä heistä vakavasti jalkoihin. Hänet kiidätettiin Barsilain sairaalaan Ashkelonissa saamaan hoitoa haavoilleen.

IAF vastasi terroristien raketteihin iskemällä ohjuksillaan seitsemään kohteeseen, mutta iskut tehdään yöllä tarkoituksena välttää siviilien vahingoittamista. Yleensä kohteina ovat olleet salakuljetustunnelit, tyhjät varastot tai aseverstaat yöaikaan, jolloin työntekijöitten oletetaan nukkuvan kodeissaan. Viime yön aikana tehtyjen iskujen aiheuttamista ihmisvahingoista ei ole vielä tietoa.
Rakettituli Gazasta jatkui keskiviikkoaamuna, jonka aikana on jo ammuttu yli 10 rakettia Ashkelonin ja Eshkolin alueneuvoston alueille. Rakennuksia vahingoittui, mutta ihmis-vahinkoja ei ole raportoitu.
Tiistaina terroristit ampuivat 7 rakettia Lachish-alueille ja 22 Negevin alueille. Ashkelonin ja Sderotin asukkaita kehotettiin pysyttelemään lähellä sirpalesuojia koko päivän ajan.
Poliisiryhmät haravoivat maaseutua löytääkseen ammuttujen rakettien jäännökset, jotka pyritään keräämään pois eikä jättämään maastoon lojumaan. Tämän takana lienee myös tarve selvittää, minkä tyyppisestä raketista on kyse ja missä se on valmistettu. Yhtenä pelkona voi olla epäilys, että raketissa on voinut olla myrkyllisiä aineita, tai se voi olla suutari.

IDF:n taholta seurataan tarkoin, mitkä järjestöt raketteja ampuvat. Hamas on viime aikoina välttänyt osallistumasta ampumiseen antaen Islamic Jihadin tai PRC:n (Palestiinan Vasta-rintakomiteat) ainesten hoitaa likaisen työn, mutta tällä kertaa se on liannut omat kätensä.
Tiistaina iltapäivällä IAF iski ohjuksellaan moottoripyörällä ajavaa ihmistä, joka haavoittui. IDF:n mukaan mies oli osallistunut rakettien ampumiseen.
Hamas sanoi raketti-iskujen olleen kostoksi neljän Gazan palestiinalaisen surmaamisesta.
IDF sanoo surmanneensa ainakin kuusi palestiinalaista terroristia maanantain aikana.

REUTERS kertoo saaneensa videonauhan, jossa naamioituneet miehet sanovat tehneensä maanantaina iskun Siinailta raja-aitaa rakentavien miehiä vastaan surmaten heistä yhden.
He kertoivat kuuluvansa uuteen järjestöön nimeltä ”Mujahideen Sura-neuvosto Pyhällä maalla”. Heillä oli käsissään islamin iskulauseita, joissa ”he vannovat taistelevansa Egyptin ja sionistien miehittämän Palestiinan rajalla vapauttaakseen Pyhän Maan Israelin miehityksestä”. Miehet kertoivat olevansa Egyptistä ja Saudi Arabiasta.

ISRAELIN puolustusministeri Ehud Barak kokosi turvallisuusjohtajia neuvotteluihin, joissa pyrittiin selvittämään, mikä olisi paras tapa vastata massiiviseen rakettituleen. Vaikka ne eivät aiheuttaneetkaan suuria aineellisia tai henkilövahinkoja, satojen tuhansien siviilien elämä on pahoin rikkoutunut, eikä normaalirytmistä ole tietoakaan näissä oloissa. Varapääministeri Silvan Shalom sanoi, että ”Israelin on lopulta tehtävä raskas päätös, jota se ei haluaisi tehdä, eikä maaoperaation tulisi pelottaa meitä”. Hän sanoi ”päätöksen tulevan välttämättömäksi, jos rakettituli jatkuu, ja johtajat sekä Gazassa että ulkomailla tietävät sen”. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=274471

2. VALTIONTARKASTAJAN Micha Lindenstraussin raportti Karmelin suurpalosta julkistetaan
keskiviikkona neljän aikaan. Tämä suurpalo riehui viikkokaupalla Karmelin alueelta rannikon ja Haifan suuntaan tuhoten suuria metsä- ja luonnonsuojelu-alueita, 1.5 miljoonaa puuta sekä surmaten 44 ihmistä, joista 37 oli Vankienhoitopalvelun kadettia, kolme palomiestä ja kolme poliisia, yksi oli siviilivapaaehtoinen.

LINDENSTRAUS osoittaa raportissaan vastuun joulukuun 2010 Karmelin suurpalon estämisestä ja sen sammuttamisesta sekä sisä- että talousministeriön harteille. Hän oli useissa aiemmissa raporteissaan varoittanut uudelleen ja uudelleen, että palonestokyky on Israelissa heikko ja vaati välittömiä toimia sen hoitamiseksi. Hän paljasti maaliskuussa 2010 julkistamassaan raportissa, että vastuussa olleet ministeriöt eivät olleet uudistaneet maan jälkeenjääneitä sammutusvälineitä eikä sammutusmiehistön koulutusta.

Tammikuussa tänä vuonna hepreankielinen ennakointi vihjaisi, että tarkastaja suosittelee sisäministeri Eli Yishain ja talousministeri Yuval Steinitzin erottamista. Hänen tänään julkistamassa raportissa ei vaadittane heidän eroaan, vaan siirtämistä toisiin tehtäviin.
Lindenstrauss kertoi aiemmin tänä vuonna raportin keskittyvän kuuteen kohtaan:
Palon alkaminen aamusta bussitragediaan saakka; valmius turvallisuuspalveluihin hätä-tilanteissa; metsäpalojen estäminen; palontorjuntapalvelut; paikallishallitusten ja sisäministeriön valmius palontorjuntaan; sekä vastuullisten ministeriöitten epäonnistuminen, mukaan lukien edelliset hallitukset.
Lindenstrauss kehotti tammikuussa palossa menehtyneitten omaisia osoittamaan vaatimuksensa vastuuvelvollisiin ministeriöihin.
Menetyksiä Karmelin suurpalossa ei saada korvattua mitenkään, mutta raportin pääasiallinen tarkoitus on nostaa maan valmius katastrofitilanteissa – kuten sodan tai suurten maanjäristysten aiheuttamat – tasolle, jolla kansa turvataan mahdollisuuksien mukaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=274522

3. SYYRIAN kapinallisarmeija FSA (Vapaan Syyrian Armeija) on hallituksenkin joukkojen mukaan hämmästyttävän yhtenäinen ja määrätään suurempi ja aseistukseltaan paremmin varustettu, kuin mitä he uskoivat. Taistelut ovat uudelleen kiihtyneet YK:n lähettämän 300 vahvuisen tarkkailija-joukon keskeytettyä toimintansa havaittuaan tilanteen liian vaaralliseksi.
Tarkkailijoiden mukaan FSA on saanut valvontaansa uusia alueita ja kaupunkeja Homsin pohjoispuolella karkottaen hallituksen joukot, jotka näyttävät keskittyvän muodostamaan vahvoja alueita Damaskoksen ympärille sekä alaviittien asumille alueille maan luoteisosassa. Tämä viittaa Assadin joukkojen valmistautuvan pitkälliseen viivytystaisteluun, varmistaen yhteydet Damaskoksesta rannikolle Tartusin seudulle, jossa sijaitsee Venäjän Välimeren laivastonsa käyttöön kunnostama syväsatama.

Erään kehityskuvan mukaan Syyria voi jakaantua kolmeen osaan: Assad hallitsee Iranin tuella Damaskoksen ja luoteisosan alueita; Venäjä valvoo maan rannikkoa Tartusista Latakiaan. Syyrian keski-, pohjois- ja koillisosat näyttäisivät joutuvan kapinallisten valvontaan Persianlahden arabimaitten ja USA:n tuella. Taisteluja Assadin armeijan ja FSA:n joukkojen välillä käydään nyt Rassan ja Talpisehin kaupungeissa Homsin pohjoispuolella, mutta myös Qusayrin kaupungin lähellä Homsin eteläpuolella, josta FSA.n tehokkain Faroug-prikaati pyrkii karkottamaan Assadin joukot. Tällä operaatiolla FSA pyrkinee katkaisemaan Assadin yhteydet rannikolle.

JP:n artikkelin mukaan, jota tukee A-Sharg  Al-Avsat arabiankielinen uutislehti, Assadin armeijan sotilaitten moraali ja taistelutahto alkaa osoittaa rakoilemisen merkkejä. Tämä tuntuu uutisen mukaan varsinkin alemman ja keskitason upseerien asenteissa, jotka alkavat pelätä kohtaloaan siinä tapauksessa, että Assadin armeija romahtaa ja valta joutuu kapinallisille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274512

4. G-20 maat kokoontuivat Los Cabosissa Meksikossa eilen, jossa Syyrian tilanne näyttää hallinneen keskusteluja suurelta osin EU-maitten talousongelmien ohella.
Obama ja Putin keskustelivat Syyriasta yhdessä Saksan, Ranskan, Englannin ja Turkin johtajien kanssa. Obama joutui tunnustamaan, ettei yhteisymmärrystä löydetty Venäjän ja johtajien kesken, mutta sanoi havainneensa kaikkien tiedostavan täydellisen sisällissodan mahdollisuuden Syyriassa. Putin sanoi lehdistötilaisuudessa, ettei kukaan ulkopuolinen voi sanella Syyria johtajaa, sen tulee kansan itsensä valita. Venäjän kanta on muuttumaton.
Venäläinen kauppa-alus, joka ilmeisesti oli kuljettamassa helikoptereita Syyriaan Assadin armeijalle, joutui kääntämään kurssinsa takaisin kotimaahan Englannin rannikolta, koska sen vakuutusyhtiö kieltäytyi jatkamasta vakuutusta asetoimituksille Syyriaan.
Cuaracaon lipun alla purjehtiva Alaed kauppa-alus nähtiin viimeksi Skotlannin rannikon edustalla. Pentagonin ilmoituksen mukaan Venäjä lähettää kolme alusta Tartun satamaan. Venäjän ilmoituksen mukaan ne vievät tarvikkeita Tartusissa toimiville venäläisille.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=274509

5. UUTISOTSIKOITA
-          Venäjän, Iranin, Kiinan ja Syyrian armeijoitten yhteisharjoitukset Syyriassa mahdollisesti toukokuun loppupuolella ovat joutuneet salaisuuden verhoon. Venäjä ja Syyria ilmoittavat, ettei harjoituksia järjestetä, vaikka sekä Venäjä että Kiina tuovat sotalaivojaan Välimerelle ja Tartusin satamaan, mikäli raportit pitävät paikkansa. Debkafile arvioi artikkelissaan, että USA liittolaisineen ja Venäjä omine liittolaisineen muodostavat selkeän kohteen iskuihin niiden joukkoja ja varustuksia vastaan Syyriassa. http://www.debka.com/article/22096/-US-Russia-Deploy-in-Syria-–-Double-Prey-for-Al-Qaeda
-          Rakettituli Gazasta jatkuu edelleen. Yksi raketti iskeytyi avoimelle alueelle lähellä Beershevaa lasten ollessa aloittelemassa kouluaan. Eshkolin alueella jotkut koulut ovat aloittaneet koulutyönsä, mutta niissä kouluissa, joissa ei ole rakettivahvistusta,  käyvien lasten vanhemmat ovat pitäneet lapset kotonaan, koska heillä on asuin-talossaan kuitenkin edes jonkinlainen suojatila, joskaan se tuskin kestää suoraa  raketin iskua. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244853,00.html
-          Egyptin 84-vuotia entinen diktaattori presidentti Hosni Mubarak vietiin koomassa sairaalaan. Hänen tilastaan on ristiriitaisia tietoja, joittenkin mukaan hän on kliinisesti kuollut, mutta toisten mukaan hän on edelleen elossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244760,00.html
-          Hollannin ylähuone, senaatti, hylkäsi lakiesityksen, jolla eläinten rituaaliteurastus olisi kielletty. EU sallii sen, jos eläin tainnutetaan ennen teurastusta, mikä ei sovi uskonnollisin perustein tapahtuvaan teurastusrituaaliin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4244734,00.html
-          The Washington Post kertoo artikkelissaan, että USA ja Israel yhdessä kehittivät Iranin tietokoneita saastuttaneen Flame-viruksen. Virus toimi päästyään koneeseen aktiivisena vakoilijana aktivoiden koneen mikrofonin ja kamerat, sulki näppäimistön, otti otteita näytön kuvista ja lähetti tietojaan ja sai käskyjään Bluetooth tiedonvälitys-ohjelman kautta valvojiltaan. Sen kerrotaan toimineen yhteistyössä Stuxnet-viruksen kanssa. Viimeisten tietojen mukaan Flame-virus poistettiin tai vaiennettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157045#.T-GOhHVHT-k
-          PA:n informaatioministeriö julkaisi kirjan, jossa se antaa ohjeita USA:n ja Israelin ”myrkyttämien” sanojen korvaamiseksi poliittisesti ja kansallisesti hyväksyttävillä termeillä. Täten sana ”terrorismi” on myrkyllinen eikä sitä saa käyttää, vaan se tulee korvata termillä ”vastarinta”. Palestiinan Mediatarkkailu (PMW) on vuosikaudet seurannut PA:n websivuja sekä TV- ja radiolähetyksiä ja muita media-välineitä ja kääntänyt niitä englanniksi julkaisten ne omalla web-sivullaan. Israelin olemassa-olosta ei saa käyttää sanaa ”luonnollinen”, sen sijaan hyväksyttäviä ilmaisuja ovat ”rasistinen” ja ”kolonialistinen” yhteisö. Täten myös israelilaisten murhaaminen on vain miehityksen vastustamista ja operaatiossa surmansa saanut murhaaja ”kansan sankari”, joka on esikuvana lapsille ja nuorille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157046#.T-GQIHVHT-k
-          Ulpanan etäyhteisö ja hallitus ovat sopineet, että 30 karkotetuiksi määrättyä perhettä muuttavat pois kodeistaan ilman vastarintaa. Sen vastapainoksi hallitus rakentaa 300 uutta asuntoa Beit Elin juutalaisyhteisöön. Hallituksen asettama ministerikomitean tehtävänä on tulevaisuudessa tutkia jokaisen tuhottavaksi määrätyn juutalaisyhteisön tilanne, eikä hallitus, oikeuskansleri tai puolustusministeriö voi yksin päättää siitä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157043#.T-GSwXVHT-k
-          Egyptiläinen aktivisti sanoo journalistille, että hänet opetettiin lapsesta lähtien vihaamaan Israelia ja juutalaisia. Tämä jatkui hallituksen toimesta aikuisikään saakka. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/157033#.T-GUUXVHT-k




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019