TIISTAI 15.05.12


TIISTAI 15.05.12

1. P5+1 maat ja Iran aloittavat tänään alustavat keskustelut Viinissä ennen 23.05. alkavia ratkaisevia neuvotteluja Bagdadissa, Irakissa, jossa toivotaan voitavan löytää formula maailmaa uhkaavan öljykriisin ja sodanvaaran poistamiseksi. IAEA on pyrkinyt saamaan Iranilta luvan suorittaa tarkastusmatkoja Parchin sotilastukikohtaan, jossa Iranin epäillään kokeilleen atomipommin vaikutusta painesylinterissä, mutta Iran viivyttelee, vaikka on periaatteessa suostunut vaatimukseen. Iranin epäillään viivyttelyllään saavan lisäaikaa raskauttavien todisteiden siivoamiseksi pois ennen tarkastuskäyntejä.

JP kertoi 12.05.12 artikkelissaan Iranin oppositioryhmän Mujahedi e-Khalq (MEK) laatimasta raportista, jossa kerrottiin Iranin kiihdyttävän ydinsuunnitelmansa toteuttamista. JP oli saanut raportin käsiinsä ja julkisti sen pääkohdat. Die Welt julkisti raportin ennen sitä, josta Brysselissä toimiva Iran asiantuntija Emanuele Ottolenghi toimitti arvion JP:lle.
Raportissa kerrotaan, että Iran on kytkenyt yli 60 johtajaa ja asiantuntijaa työskentelemään seitsemässä eri osastossa, joilla kullakin on vastuualueensa suunnitelman edistämiseksi. Seitsemännen lohkon tehtävänä on valmistaa eri osastojen toimintojen pohjalta lasertoiminta, joka tarvitaan ydinpommin rakentamiseksi.
Arviossa todetaan, että raportti on jyrkässä ristiriidassa päätelmien kanssa, joiden mukaan ylin kaitsija Ali Khameney ei olisi tehnyt päätöstä ydinpommin rakentamiseksi, koska se on synti, kuten hänen kerrotaan tulkinneen islamin sharia-lakia. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=269634

IAEA:n apulaispääsihteeri Herman Nackaerts sanoi eilen saavuttuaan Viiniin, että Iranin keskustelutiimin olisi syytä keskittyä käsittelemään keskeisiä kysymyksiä. Hän toteaa, ettei IAEA ole hyväksynyt Iranin vakuutuksia ydinsuunnitelmansa tähtäävän pelkästään sähkön tuottamiseen, koska kasvava määrä todisteita kertoo sitä vastaan.
IAEA haluaa kuitenkin saada omakohtaisia todisteita ja siksi vaatii, että Iran antaa sen tarkastajille vapaan pääsyn epäilemiinsä uraanin rikastus- ja muihin sen parissa työskenteleviin laitoksiin. Parchin sotilastukikohta on se, mistä IAEA haluaa aloittaa tarkastus-matkansa, mutta myös muut laitokset ovat ohjelmassa, kuten pääsihteeri Yukio Yamano sanoi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=269853

DENNIS ROSS, joka toimi Valkoisen Talon neuvonantajana Iranin asioissa viime vuoden loppuun saakka, sanoi maanantaina keskustelutiimiin osallistuessaan, että voidakseen vakuuttaa länsimaille ydinsuunnitelmansa rauhanomaisuuden, sen tulee toimittaa 20 %:n tasoon rikastamansa uraani ulkomaille, mutta sen lisäksi suuri määrä alempaan tasoon rikastamaansa uraania. Paneelikeskustelu tapahtui Bipartisan Policy Center järjestämässä tilaisuudessa. Ross vierailee varsin usein Israelissa, juutalaisuus vetää häntä tänne, mutta ei ole pystynyt ratkaisemaan muuttamista tänne kokonaan.

ROSS arvioi, ettei Bagdadin neuvotteluissa, jotka alkavat 23.05, pystytä pääsemään sopimukseen, jolla ongelma ratkaistaisiin. Hän esitti, että keskusteluista tulisi kehittää säännöllisesti ja usein tapahtuva toimintomalli. Hän kehotti Yhdysvaltoja tekemään Iranille houkutteleva tarjous, jotta epäonnistuminen neuvotteluissa ja mahdollinen sotilasisku kaatuisi Iranin päälle, eikä niistä voitaisi syyttää Yhdysvaltoja.
Ross katsoi, ettei Iranin ydinaseongelman ratkaisemiseksi ole muita keinoja kuin sopimukseen pääsy, sillä vaikka sotilasiskut pystyisivät viivyttämään ydinaseen valmistumista, ne eivät pystyisi lopettamaan sitä kokonaan.
Hän arvioi, että Iran pyrkii alustavissa keskusteluissa hajottamaan länsimaitten rintaman. Kovanaamana tunnetun Ranskan presidentti Nicolas Sarcozyn väistyminen ruodusta heikentää pehmeämmän ja kokemattoman Francois Hollanden ottaessa hänen paikkansa.
Ross antoi kiitosta Netanyahun ja Barakin esittämistä vihjauksista iskeä Iraniin vaikka yksin, sillä vaikka hän ei uskonut niiden tehokkuuteen, ne taivuttivat Iranin neuvottelupöytään. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=269974

2. EU:n ulkoministereitten kokouksen laatima ja eilen julkistama raportti osoittaa taas kerran, että Israelin ja USA:n viranomaiset ovat edelleen talvihorroksessa kevään edistymisestä huolimatta. Raportin sisällön ja hengen katsotaan edustavan Saksan näkemystä tilanteesta Israelin ja palestiinalaisten välillä, sekä EU:n uuden Lähi Idän lähettilään, ammattidiplomaatin
Andreas Reinicken yksipuolisia ja Israelin toimia tuomitsevia näkemyksiä, joiden hän katsoo vaikeuttavan kahden valtion periaatteen toteuttamista. Raportin pääkohdat ovat:
-          Kahden valtion perustamisen todellisuus tulee säilyttää. EU osoittaa suuren huolensa kehitystoimista, jotka tulevat estämään sen toteutumisen. Luettelo niistä alla.
-          Rakentaminen on selvästi lisääntynyt rakennuskiellon päätyttyä syyskuussa 2010.
-          Kolmen juutalaisen etäyhteisön, Rehalim, Bruchin ja Sansana, laillistaminen sekä Migronin asukkaitten siirtäminen ”toiselle kukkulalle miehitetyllä alueella”.
-          Karkotukset ja talojen tuhoaminen Itä Jerusalemissa sekä Givat Hamatos ja Har Homan lähiöitten laajentaminen, sekä palestiinalaisten taloudellisen ja sosiaalisen kehityksen estäminen.
-          C-alueella asuvien palestiinalaisten elinolojen huonontaminen ja siellä tapahtuvan kehityksen estäminen.

C-alueen ottaminen noin näyttävästi raportin sisältöön katsotaan edustavan Reinicken esittämiä ajatuksia tuntematta todellisuutta ja tunnustamatta Israelin ja PA/PLO:n välillä solmittuja sopimuksia, joilla Israelilla on C-alueilla täysi siviili- ja turvallisuusvastuu. Raportin vaatimus, että Israelin tulee sallia PA:n ulottavan käyttösuunnitelmiensa toteuttaminen C-alueille on vastoin tehtyjä sopimuksia. Niiden muuttaminen edellyttää neuvotteluja ja uusia sopimuksia, joista PA:n johto kieltäytyy.
C-alueet ovat n. 62 % Juudean ja Samarian alueista, mutta 82 % palestiinalaisista asuu A- ja B-alueilla, joissa PA:lla on täysi vastuu A-alueilla ja siviilivastuu B-alueilla IDF:n hoitaessa turvallisuusvastuun.
Raportissa painotetaan EU:n vastuuta kehityksen tukemiseksi C-alueilla ja vaaditaan, että Israel huolehtii otollisesta ympäristöstä ja tuesta tukijamaiden kehitysprojekteille siellä.

Israelin ulkoministeriö julkisti lausuntonsa, jossa se voi vain valittaa näin yksipuolisen ja Israelia tuomitsevan raportin julkistamisesta.
Raportissa tosin mainitaan kauhistuksella rakettituli Gazasta Israeliin ja palestiinalaisten kiihotus julkisissa instituutioissa, mediassa ja laitoksissa, mutta tuomitaan ”setlereitten” harjoittama hyökkäävyys ja väkivalta, vaikka muutaman tunteenomaisen nuoren suorittamat ”hintalaput” ja muut yksittäiset teot ovat lähes kokonaan loppuneet.

PLUS-puolelle tunnustetaan raportin maininta, että EU-maiden tulee yhdessä pyrkiä lopettamaan aseitten salakuljetus Gazan kaistalle.
JUUDEAN, Samarian ja Gazan kaistan neuvoston puheenjohtaja Danni Dayan totesi, että raportti ei huomioi ollenkaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä asuvaa 360 000 juutalaista, mikä on peruuttamaton tosiasia. Alueella on 4 kaupunkia, 6 alueneuvostoa, 13 paikallisneuvostoa ja yli 120 juutalaisyhteisöä. Dayan selitti, että palestiinalaisilla on täysi oikeus rakentaa A- ja B-alueilla, kuten juutalaisilla on yksinoikeus C-alueen rakentamiseen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=269957

3. PALESTIINALAISTEN terroristivankien syömälakko Israelin vankiloissa päättyi eilen tehtyyn sopimukseen, jolla monet vankien vaatimat etuisuudet palautettiin. Pääministerin kanslian lausunnossa todetaan, että Israel suostui sopimukseen myönnytyksenä PA:lle.
Tämä on sitä israelilaista politiikkaa, jossa ei näytä olevan päätä eikä häntää. Miksi pahimmalle Israelin tuomitsijalle ja sen maineen tahraajalle ulkomailla pitäisi siitä hyvästä antaa lahjoja? Israelin johtajat eivät näytä oppivan yhtään mitään. Sama kieroutunut käsitys, että lahjuksilla asioita hoidetaan, jatkuu Jasser Arafatin ajoista saakka ja jo ennen sitä.

Ei silti, etteikö lahjusten vastaanotto olisi tunnettu ja yleinen tapa palestiinalaisten kuten arabimaitten keskuudessa yleensä, mutta jos jotain annetaan, voisi kuvitella jotain saatavan sitä vastaan. Palestiinalaiset vastaavat Netanyahun myönnytyksiin ja lahjoihin kiihtyneellä väkivallalla, hyökkäyksiin juutalaisia vastaan veitsin ja kivin sekä petrolipommein, sekä entistä julkeammalla kiihotuksella lastentarhoista lähtien ylimpiin laitoksiin ja instituutioihin saakka.
Tämäkö on sitä Netanyahun kuuluttamaa vastavuoroisuutta?
Muutamat syömälakkolaiset paastosivat 76 päivää, valtaosa 1600:sta 40 päivää. Vangit sitoutuivat siihen, ettei väkivaltaa harjoiteta muurien sisäpuolella.
Toiseksi Netanyahu suostui luovuttamaan sadan terroristin ruumiit Abbasin kunniaksi.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155809#.T7IJCzJHTFw

4. UUTISOTSIKOITA
-          Tänään on länsimaisen kalenterin mukainen Israelin itsenäisyyspäivä, jota arabit ja muslimit pitävät katastrofina, nagba, jolloin tavallisesti järjestetään rajuja mielen-osoituksia ja hyökkäillään Israelia vastaan, ainakin elehtien siten. Tänä vuonna Israelin arabit eivät jaksaneet innostua edellisvuosien tapaan, vaikka päivä on vielä nuori. Jokunen väkivalta-hyökkäys sentään rekisteröitiin. Gazasta ammuttiin Kassam-raketti lähelle Sderotia, mutta sihti oli metsässä. Palopommeja heitettiin sotilaita vastaan El-Aroub arabikylän lähellä, runsaan kilometrin päässä Gush Etzionin risteyksestä tiellä no 60, joka johtaa Kiryat Arbaan Hebronin kupeessa. IDF odottaa kuitenkin levottomuuksia sekä Libanonin että Egyptin ja Jordanian rajoilla. IDF vahvisti joukkojaan Siinain vastaisella rajalla, mihin vaikuttavat terrorijengien vahvistuminen Siinailla, jota Egyptin armeija ei pysty valvomaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155814#.T7INgjJHTFw
-          Israelilaisten tukijoitten pystyttämä koju Siegenin kaupungissa Saksassa joutui neo-natsien hyökkäyksen kohteeksi. Israelia tukevat aktivistit haavoittuivat naamioitujen miesten hyökätessä heidän kimppuunsa pahoinpidellen heitä. Kojussa esitettiin Israelin lippuja ja muuta rekvisiittaa tunnuksen ”ei koskaan enää” alla. Poliisi pidätti yhden hyökkääjistä. Kojussa työskennellyt aktivisti sanoi, että hyökkääjiä oli 4 tai 5, ja he iskivät heidän ollessa purkamassa kojuaan. Se oli ainoa välikohtaus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155817#.T7IP7zJHTFw
-          IDF seuraa tarkoin Syyrian joukkojen tunkeutumista Libanonin alueelle hillitäkseen siellä puhjenneita taisteluja alawiittien ja sunnimuslimien välillä. IDF kutsui 22 pataljoonaa aseisiin mahdollisten levottomuuksien varalta sekä Libanonin että Siinain vastaisella rajalla. Kuusi pataljoonaa aktivoitiin välittömästi. Varsinkin Tripolin kaupungissa aseelliset yhteenotot vaativat kulonuhreja. Hizbullah, jonka jäsenet ovat pääasiassa shia-muslimeja, eivät ottaneet osaa taisteluihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155813#.T7IRmjJHTFw
-          Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz nimitti Ronnie Bar-Onin johtamaan Knessetin ulko- ja puolustusvakiokuntaa siirryttyään itse hallituksen varapääministeriksi. Bar-On toimi aiemmin yksityis-asianajajana ja tuomarina ja hänellä on kunnioitettava perinne kansanedustajana. Nimityksen uskotaan rauhoittavan Kadiman sisäistä kuhinaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155804#.T7IS_DJHTFw
-          Egyptin turvallisuusjoukot oivat tehostaneet toimiaan, joilla pyritään estämään palestiinalaisten laiton bensiinin salakuljetus Siinailta Gazan kaistalle. Eilen he pysäyttivät neljä öljyrekkaa matkalla Gazan rajalle. Salakuljetus tunnelien kautta on tuottanut runsasta tuloa Hamasin kassaan, mutta Egypti pyrkii saamaan öljykaupan Egyptin viranomaisten valvontaan ja kerättyjen tullimaksujen siirtämiseksi Fatahille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155801#.T7IULTJHTFw
-          Gazan pankit valittavat käteisen valuutan puutetta, ja joutuvat siksi ojentamaan käteistä haluaville usean maan valuuttaa. Palkkojen maksuhäiriöitten ohella ongelmia tuottavat toistuvat sähkökatkokset Gazan kaistalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155803#.T7IVNjJHTFw
-          Debkafile kertoo, että Syyrian johto on antanut Libanonin armeijalle suoran käskyn estää aseitten kuljettaminen Libanonin kautta Assadin armeijaa vastaan taisteleville kapinallisille uhaten, että muuten Syyrian armeija tulee puuttumaan asiaan.  http://www.debka.com/article/22001/
-          Poliisi pidätti Samariasta kotoisin olevan arabin epäiltynä parkkihallissa tehtyyn raiskaukseen. Poliisi pidätti neljä muuta arabia rikokseen osallisuudesta. 21-vuotias mies raiskasi julmasti 18-vuotiaan naisen Tel Avivin keskustan paikoitushallissa. Tapaus sattui lauantai-iltana.



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019