TIISTAI 01.05.12


TIISTAI 01.05.12

1. IRANIN ydinsuunnitelmien toteutuminen on edelleen maailman ykkösuutinen, ja sitä jauhetaan monissa konferensseissa ja maailman mahtivaltioitten toimesta ilman, että lopullista ja toteutuskelpoista ratkaisuehdotusta olisi edes näköpiirissä. Sitä käsiteltiin JP:n maailmankonferenssissa New Yorkissa useissa puheissa, ja siitä puhuvat Israelin entiset ja nykyiset turvallisuusjohtajat sekä kotona että ulkomailla. Useimmissa puheissa ja lausunnoissa vaaditaan joko suoraan tai oletetaan USA:n ottavan johtavan roolin kysymyksen ratkaisemiseksi, jotta maailma voisi alkaa taas katsoa eteenpäin. USA:n nykyhallitus Obaman johdolla ei kuitenkaan ole halukas siihen, vaan joko tekosyiden tai todellisten intressiensä vuoksi etsii kaikenlaisia verukkeita, joiden varjolla asiaa siirretään myöhempään tai kansainvälisen P5+1 koostuman ratkaistavaksi.

ISRAELIN entinen pääministeri Ehud Olmert esitti voimakasta epäuskoa pääministeri Netanyahun kykyyn hoitaa Iranin kysymystä puhuessaan JP:n konferenssissa, mutta sen sijaan hän suositteli vahvasti luottamaan presidentti Obaman kykyyn suoriutua tehtävästä. Hänen esityksensä Israelin hallituksen uusista myönnytyksistä palestiinalaisille rauhan-prosessin jatkumisen hyväksi nostatti yleisön vastalauseiden myrskyn, mutta hänen suosituksensa jatkaa rakentamista Jerusalemin sisällä kuten Har Homa ja Pisgat Zeev sai runsaasti suosionosoituksia. Rauhanprosessin pysähtyminen on Olmertin käsityksen mukaan Netanyahun syytä. JP:n päätoimittajan Linden tapa puolustella ja esitellä laajasti Olmertia ja hänen mielipiteitään antanee joillekin epäedullisen kuvan hänen journalistin etiikastaan.
Olmert suositteli Mossadin entisen johtajan Meir Daganin ja IDF:n edellisen komentajan Gabi Ashkenazin tapaan jäädä odottamaan sanktioitten vaikutuksia eikä rynnätä suinpäin asevoimin pysäyttämään Iranin ydinsuunnitelmia. Dagan varoitti kuitenkin ydinasekilpailun mahdollisuudesta, jos Iran saa rakentaa ydinpomminsa. Ashkenazi painotti, että Israelin armeijan tukee säilyttää uskottava sotilaallisten iskujen mahdollisuus neuvottelujen ajan.

KONFERENSISSA Meir Dagan ja ympäristöministeri Gilad Erdan sanailivat keskenään ns. Dagan-law lakiesityksestä, jolla turvallisuusjohtajia kielletään antamasta poliittisia lausuntoja määräajan kuluessa erottuaan arkaluonteisesta virastaan. Erdan kritisoi myös Shin Betin aiemman johtajan Yuval Diskinin tapaa antaa risuja Netanyahulle ja Barakille viitatessaan heidän toimiensa messiaanisuuteen, joko ansaittuina tai kuviteltuina. Entisten turvallisuus-johtajien Israelin hallituksen toimia kritisoivia lausuntoja pidetään maalle vahingollisina. Paneelikeskustelu kiihtyi osittain tasolle, jossa sivulliset kehottivat maltillisuuteen.
JP:n vakiokolumnisti Caroline B Glick sai runsaasti suosionosoituksia puheestaan. Hän selitti, että Israelin turvallisuuden kannalta on tärkeämpi pitää palestiinalaiset Israelin rajojen sisällä kuin antaa heille oma valtio, joka voi kehittyä vihamieleiseksi ääri-islamin johtamaksi maaksi. Hän myös viittasi äskeiseen gallupiin, jonka mukaan vain alle kolmannes Amerikan juutalaista pitää presidentti Obamaa Israelin ystävänä.

ALAN DERSCHOWITZ sai suosionhuutoja kehottaessaan Israelia pesemään likaisen pyykkinsä kotoaan eikä ulkomailla sekä tunnustamaan Obaman Israelin ystäväksi. Sen sijaan hän suuntasi vihansa määrättyjen älymystöpiirien lähes eroottiseen tapaan julistaa Israel laittomaksi, sekä israelilaisten että juutalaisten. Hän kutsui tätä eräänlaiseksi antisemitismin lajiksi, joka on yhtä hengenvaarallinen kuin keskustelu natsien toimista ennen holokaustia. Hän kehotti Israelia taistelemaan tehokkaasti tätä ilmiötä vastaan.
Alon Pinkas toivoi Israelin voivan vielä joskus voivan elää ilman jatkuvaa selittämistarvetta toimistaan maailmalle ja nauttia vapaudestaan kuten Kanada tai vastaavat maat.
Journalisti David Suissa toivoi Israelin puolustavan enemmän vähemmistöjen ja erityis-ryhmien oikeuksia varsinkin arabimaailmassa, naisten ja homojen painostamista, mutta hän ei huomioinut kristittyjen vainottua asemaa kaikissa muslimimaissa, minkä johdosta heidän lukumääränsä vähenevät jouduttuaan toteamaan maastamuuton ainoaksi selviytymisen mahdollisuudeksi asuinalueittensa ja kirkkojensa tuhoamisen ja polttamisen keskellä.

2. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak oli ensimmäinen johtava poliitikko ja virkailija, joka kritisoi avoimesti turvallisuusjärjestöjen entisten johtajien antamia lausuntoja hallituksen ja erityisesti hänen ja Netanyahun toimista ja Iranin vastaisten sanktioitten toimivuudesta. Barak vihjaili, että nämä johtajat ovat niitä, jotka vaaran uhatessa painavat päänsä hiekkaan.
Barakin lausunto Foreign Press Assosiation (FPA) järjestämässä tilaisuudessa oli kovin raflaava, sillä sekä Shin Bet että Mossad ovat toimineet varsin näyttävästi viime aikoina, vaikka niiden toimet tapahtuvatkin pääasiassa julkisuuden ulkopuolella.
Barak selitti, että vaikka Iranin vastaisen sanktiot ovatkin aiheuttaneet määrättyjä vaikeuksia sen talouselämälle, hän sanoi epäilevänsä niiden sittenkään saavan Irania taipumaan. Ainoa merkki sanktioitten positiivisesta puolesta on se, että Iran suostui keskusteluihin, hän arvioi.
P5+1 maitten ja Iranin välisten keskustelujen ensimmäinen osa käytiin Istanbulissa 14.03. ja niitä on tarkoitus jatkaa 23. toukokuuta Bagdadissa, Irakissa. Iran on ilmoittanut, että se katsoo näissä keskusteluissa löydettävän hyväksyttävän ratkaisun kiistakysymyksissä, ja Iranin vastaisen sanktiot voidaan purkaa.

Barak selitti journalisteille maanantaina, ettei Israelilla ole varaa antaa Iranin tyynnyttelyjen ja vakuutusten sovinnosta pettää itseään. Hän selitti arvostelijoille, että hänen pessimisminsä perustuu kokemukseen, jonka kautta se muotoutuu optimismiksi ja viisaudeksi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=268171

3. USA:n diplomaatit ovat vahvistuneet käsityksessään, että sotakiihko on selvästi laantunut, ja nyt keskitetään kaikki toivo diplomatialle ja seuraaville keskusteluille P5+1 ja Iranin välillä Bagdadissa toukokuun puolivälissä, raportoi New York Times maanantaina. Lehti haastatteli Obamn neuvonantajaa Dennis Rossia, joka totesi, että Israelin ja USA:n näkemysten välillä on eroavaisuuksia siitä, koska Iran ylittää kriittisen kynnyksen, aikaa on kuitenkin runsaasti diplomatialle. Hän painotti kuitenkin, ettei sotilaallinen vaihtoehto ole poistunut kuvioista.
USA on kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa lisännyt sotilaallista kapasiteettiaan Persianlahden alueella, mistä viimeisin osoitus on F-22 stealth hävittäjien toimittaminen Emiirikuntien Liiton alueelle, vaikka koneitten lukumäärää ei ole julkistettu. USA on myös pitänyt toistuvia sotaharjoituksia liittolaismaitten armeijoitten kanssa alueella ja vienyt suuria sota-aluksiaan ahtaalle Persianlahdelle. Ehkä näiden toimien tarkoituksena on vain painostaa Irania esittelemällä sotilaallista voimaansa maailman silmien edessä.

REUTERSIN julkistaman artikkelin mukaan Iranin Viinissä asuva IAEA-lähettiläs Ali Asghar Soltanieh sanoi olevansa toiveikas, että erimielisyydet pystytään hiomaan kokonaan pois. ”Neuvottelujen tärkein päämäärä on neuvotella muodoista ja kehyksistä esiin tulevien ongelmien ratkaisemiseksi ja poistaa epäselvyyksiä.”
Artikkelissa todetaan, että hänen käyttämänsä terminologia muistuttaa niitä, joita esitettiin ennen edellisiä epäonnistuneita keskusteluja. Soltanieh painotti, että vasta kun on sovittu raameista ja selvitetty epäselvyydet, Iran voi sopia IAEA:n kanssa tarkastajien mahdollisuudesta vierailla Iranin sotilastukikohdissa, joita IAEA pitää epäilyttävinä. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=268103

4. JP:n omat nimeämättömät lähteet kertovat, että Pohjois-Korea suorittaa pian atomikokeen, jota seuraamaan on kutsuttu tusinoittain Iranin tiedemiehiä. Iranilaiset tiedemiehet olivat luultavasti seuraamassa myös Pohjois-Korean ballistisen ohjuksen laukaisua 13. huhtikuuta, joka epäonnistui ohjuksen räjähdettyä kesken lentonsa, kertoo Etelä-Korean Yonhap uutistoimisto. Pohjois-Korea esitti suuresti loukkaantunutta osapuolta Etelä-Korean arvosteltua ohjuskokeen epäonnistumista, ja syytti eteläistä naapuriaan solvauksesta.
POHJOIS-KOREA ei ole virallisesti vahvistanut eikä kieltänyt iranilaisten tiedemiesten osallistumista seuraamaan enempää ohjuksen laukaisua kuin ydinkoettakaan. Etelä-Korean asiantuntijat sanovat merkkien osoittavan, että ydinkoe tapahtuu lähipäivien tai parin viikon aikana. Pohjois-Korea suoritti aiempia ydinkokeita 2006 ja 2009, joita molempia edelsivät epäonnistuneet ohjuskokeet.

Pohjois-Korea perustaa ydinpomminsa plutoniumiin, kun Iran turvautuu uraaniin. Kuitenkin arvioidaan, että Iranilla voi olla rinnakkainen plutonium-ohjelma. Pohjois-Korea rikastaa uraania omissa sentrifugeissaan. Pohjois-Korea esitteli huhtikuun 15. päivän paraatissa 3-vaiheisen ballistisen ohjuksen, jota jotkut kutsuivat kulissiksi, mutta USA:n asiantuntijat arvioivat, että se voi olla osoituksena Pohjois-Korean todellisesta ohjus-kapasiteetista, joiden kantomatka ulottuu Hawai´iin ja Alaskaan. Iranin ohjukset perustuvat Pohjois-Korean kehittämiin moottoreihin. Etelä-Korean ja Pohjois-Korean välinen sananvaihto on edennyt tasolle, josta eteläisen virkailijan mukaan puuttuvat enää vain aktiiviset sotatoimet. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=268117
5. UUTISOTSIKOITA
-          Hamasin johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar sanoi käyttäneensä Egyptin lakia, jota Mubarakin aikana ei paljon käytetty, hankkiessaan itselleen Egyptin kansalaisuuden, koska hänen äitinsä oli egyptiläinen. Hän sai passinsa syyskuussa 2011. Muslimimaat eivät ole olleet halukkaita myöntämään kansalaisuutta palestiinalaisille, mutta Egyptin uudet hallitsivat ovat antaneet kansalaisuuden sadoille sitä hakeneille palestiinalaisille. Zahar sanoi äänestävänsä Egyptin vaaleissa islamilaista presidenttiehdokasta. Hän sanoi, että Hamasin ja Fatahin eheytys-neuvottelut keskeytyivät, koska Abbas kehottaa poliisejaan pidättämään Hamasin kannattajia. Hän sanoi tilanteen muuttuvan vasta, kun varmistuu, ettei Hamasin vaaliehdokkaita pidätetä. Hän sanoi epäilevänsä Netanyahun vilpittömyyttä sanoessaan etsivänsä rauhaa, sillä muuten hän olisi lopettanut setlementtitoiminnan Juudeassa ja Samariassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268104
-          Egyptin presidenttivaalien kampanjoinnin katsotaan nyt alkaneen toden teolla. Egyptin entinen ulkoministeri ja arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa kertoi maanantaina journalisteille, että 1978 Camp Davidin neuvottelutulokset on kuolleet ja haudattu, vaikka käytännön tasolla sopimukset toimivat edelleen. Ehdokkaita tukevat puolueet ovat hakeneet yhteiskumppaneita äänestäjien kalastamiseksi. Aluksi selvänä voittajaehdokkaana pidetty Muslimiveljeskunta kärsi vaarallisen tappion sen ehdokkaan Khairat al-Shaterin joutuessa vaalilautakunnan hylkäämäksi. Hänen tilalleen valittiin tri Mohammed Mursi. Veljeskunta sekoili ensin kieltäessään asettavansa ehdokasta ja erotti Abdel Moneim Aboul Foutoun, joka sai Googlen johtajan sekä lännessä terrorijärjestönä pidetyn Gamaa al-Islamiya kannatuksen. Mossa aloitti taistelunsa vierailemalla kristillisessä luostarissa Qenassa nimeltä Archangel, saadakseen maan kristittyjen kannatuksen. Egyptin koptikristittyjä on 10 % maan 80 miljoonan väkiluvusta. Maanantaina julkistetun Al-Ahram Keskuksen gallupin mukaan Amr Moussan kannatus on 41 %, Abol Foutou sai 27 %:n äänet, edellinen pääministeri Ahmed Shafig 12 % ja Mohamed Mursi 4 %. Gallupissa haastateltiin 1200 kansalaista huhtikuun 21.- 24. päivinä, virhe 4.8 %. Vaalit pidetään toukokuun 23. ja 24. päivinä, mahdolliset uusintavaalit kesäkuussa.  http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268110
-          Gazan terroristit ampuivat Kassam-raketin Israelin puolelle eilen illalla. Raketti putosi aukealle alueelle Sderotin ulkopuolella eikä aiheuttanut vahinkoa.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155303
-          Egyptin naisjärjestöt ovat nousseet joukolla vastustamaan lakia, joka antaisi aviomiehelle oikeuden olla sukupuoliyhteydessä kuolleen vaimonsa kanssa kuusi tuntia kuoleman jälkeen. Naiset katsovat, että maassa on paljon tärkeämpiä naisia koskevia asioita kuin tällaisten maailmaa kuohuttavien lakien värkkääminen.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155294
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas sanoi Tunisian vierailunsa aikana, että hän katsoo Netanyahun kuitenkin sopivaksi hieromaan rauhaa, mutta että Netanyahun täytyy ensin kieltää kaikki toiminta Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. PA aikoo viedä kaikki riita-asiansa Israelin kanssa YK:n turvallisuusneuvostoon, jolla tulee olemaan kädet täynnä työtä niitä käsitellessään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155312




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019