PERJANTAI 18.05.12


PERJANTAI 18.05.12

1. PAHOJA aavistuksia Likudin sisällä, voisi otsikoida INN:n julkistamassa artikkelissa esitettyjä huhuja, joiden Netanyahun kanssa oppositiossa toimiva Moshe Feiglin sanoo olevan enemmän kuin pelkkiä huhuja. Hän vakuuttaa, että jotain muhii Netanyahun ja Kadiman puheenjohtajan Shaul Mofazin pikaliitossa, joka yllätti kaikki. Kadiman tiedettiin gallupien perusteella olevan vaikeuksissa, jos vaalit olisi pidetty syyskuussa tänä vuonna – joskin gallupit kertovat, että Kadiman suosio toisi nyt vain kolme Knessetin paikkaa kun ennen pikaliittoa luvattiin 12 nykyisestä 28:stä  - , mutta viimeiset tiedot vihjaavat, että taustalla oli raaka poliittinen kamelikauppa, jota ei ole paljastettu kansalle.

HUHUJEN mukaan vihjeitä tällaisesta salaisesta sopimuksesta ja suunnitelmasta antoi Netanyahun ilmoitus, ettei hän kannata lakiesitystä, jolla juutalaisten etäyhteisöt laillistettaisiin, vaan vaati äänestyksen siirtämistä keskiviikosta. Samalla hän vaati, etteivät hallitusyhteistyössä olevien puolueiden kansanedustajat saa äänestää vapaasti tahtonsa mukaan, mikä käytännössä tarkoitti sitä, ettei lakiesitys saisi enemmistöä Knessetissä. 
Vaaravyöhykkeessä ovat ensimmäiseksi Ulpanan etäyhteisön 5 asuinrakennusta ja niiden 30 juutalaisperhettä. Sekä Shaul Mofaz että  ministeri Dan Meridor vaativat Ulpanan rakennusten kuten muittenkin vastaavassa tilanteessa olevien juutalaisten etäyhteisöjen tuhoamista.
Kuin enteenä tulevasta poliisi perusti muutama päivä sitten uuden erikoiskoulutetun yksikön, jonka tehtävänä on etäyhteisöjen tuhoaminen.

LIKUDIN alaisen ryhmittymän Manhigut Yehudit (Juutalainen johtajisto) puheenjohtaja Moshe Feiglin sanoi Arutz Shevan haastattelussa, että huhuilla Likudin hajottamisesta on todellisuus-pohja. Hän epäilee, että Netanyahu pyrkii muodostamaan uuden ryhmittymän, joka eroaa Likudista ja voi mahdollisesti yhdistyä Kadimaan.
”Likudin sisällä on ollut huhuja sellaisesta repeämästä”, Feiglin toteaa. ”Tämä on yleinen tuntuma, joka on levinnyt osastoihin ja ryhmittymiin Likudin sisällä. Netanyahu voi johtaa Likudin samanlaiseen tilanteeseen kuin Sharon (ennen Gazan karkotuksia). Toivon olevani väärässä, mutta meidän tulee valmistautua. Meidän ei tule antaa yllättää itseämme.”
Sharonin suorittama Likudin hajottaminen antoi sille 2006 vaaleissa vain 12 kansanedustajaa, kun Netanyahun johtama Likud sai 2009 vaaleissa 27 kansanedustajaa. Syyskuun vaaleissa Likudille luvattiin gallupeissa 31 kansanedustajaa.

FEIGLIN kehotti Likudin kansanedustajia pysymään valppaina ja seuraamaan tarkoin, mitä kulissien takana tapahtuu, ja heidän tulee antaa lupauksia, että he pysyvät Likudissa; ja samoin Likudin johtajien tulee tiedostaa, että he saivat paikkansa puolueelta. Hän antoi tunnustusta Netanyahulle kutsuen häntä eteväksi ja lahjakkaaksi, että hänellä on oikeutensa, mutta muistutti, että samaa uskottiin Sharonista, kunnes hän alkoi seota.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155940#.T7XcYDJHTFw

2. EURO-parlamentaarikot olivat innostuneita Shomronin alueneuvoston johtajan Gershon Mesikan vierailusta ja puheesta parlamentin istunnossa Brysselissä eilen. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Juudean ja Samarian  juutalaisyhteisöjen edustaja kutsuttiin EU-parlamentin istuntoon. Hänen mukanaan oli sekä juutalaisia että arabiasukkaita alueelta.
Vierailu oli seurausta EURO-parlamentin ulkopoliittisen valiokunnan varapuhemiehen tri Fiorella Proveran vierailusta Samarian juutalaisyhteisöissä neljä kuukautta sitten.

Eurokansanedustaja Belgiasta Frank Creyelman totesi vierailun tärkeäksi, koska se antoi tilaisuuden tarkastella tilannetta molempien osapuolten kannalta. Hän tunnusti kannattavansa Israelin oikeutta Juudeassa ja Samariassa, mutta oli kiitollinen voidessaan kuulla myös arabiasukkaitten mielipiteitä. Hän katsoi tämän sitäkin tärkeämmäksi, koska hänen omassa maassaan on paljon muslimeja, jotka usein ovat jyrkempiä kuin Lähi Idässä.
Toinen kansanedustaja Belgiasta Tanguy Veys lisäsi, että Belgiassa ja Euroopassa muslimien kannattajat ovat useimmiten äärimuslimeja tai äärivasemmistolaisia poliitikkoja. Ensimmäisen kerran hän sanoi saaneensa tunnun, että on mahdollista myös rauhanviestiin.
Samaa toistivat muutkin kansanedustajat, jotka vakuuttivat, että Israelilla on runsaasti kannattajia Euroopassa, ja jotka tiedostavat yhteisen kamppailun ääri-islamia vastaa.

GERSHON MESIKA sanoi puheessaan, että ne, jotka haluavat perustaa Palestiinan valtion,
heidän toimensa tarkoittavat maan sydämen leikkaamista ja kuolemanvaaraa Israelille. ”Jos meidät karkotetaan, terrorismi tulee valtaamaan meidän paikkamme.”
Puheensa lopussa Mesika kehotti EURO-parlamentaarikkoja vahvistamaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä.
”Euroopan kansojen tulee tiedostaa, että ilman Israelin valtiota mikään ei estä islamin hyökyaallon huuhtovan Eurooppaa, ja että Ilman Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjä ei ole olemassa elinkelpoista Israelin valtiota.”

MESIKAN puhe EURO-parlamentin istunnossa sai raikuvat suosionosoitukset parlamentin jäseniltä, joista monet olivat vierailleet Juudeassa ja Samariassa ja alueneuvostossa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155946#.T7XnWzJHTFw

3. YLI 10 000 opiskelijaa kaikkialta Israelista osallistui torstaina ”Jerusalem päivän” kunniaksi järjestettyyn kiertokävelyyn pääkaupungissa opetusministeriön pääsihteerin Dalit Stauberin opastuksella. Jerusalem-päivän viralliset juhlallisuudet pidetään sunnuntaina.
Pääsihteeri Stauber kertoi tärkeimpiin kohteisiin tehdyn tutustumiskävelyn yhteydessä Israelin ja juutalaisten sekä erityisesti Jerusalemin historiasta.
Tutustumiskävelyn päätteeksi opiskelijoille oli järjestetty nuorisobileet Sultanin altaan äärellä.

OPISKELIJAVIERAILU Jerusalemissa on osa opetusministeri Gideon Saarin ohjelmaa, jolla hän pyrkii lisäämään opiskelijavierailuja Jerusalemiin ja vahvistamaan heidän yhteyttään maan pääkaupunkiin. Saarin näyn mukaisesti ohjelmaa toteutetaan tänä vuonna iskulauseella ”Going up to Jerusalem”, joka pitäisi suomentaa ”Nousten ylös Jerusalemiin”, sillä juutalaiset ovat kautta vuosisatojen aina sanoneet hepreaksi ”nousevansa ylös” mennessään Jerusalemiin, ei van siksi, että se rakennettiin kukkuloille, vaan siksi, että Jerusalem on aina merkinnyt juutalaiselle hengellistä keskusta erotukseksi kaikista muista kaupungeista.
Millään muulla kaupungilla ei ole samaa ”hengellistä imagoa” kuin Jerusalemissa, jonka tuntee noustessaan ylös tähän ikuiseen kaupunkiin.

Opetusministeriön ohjelman ansiosta yli 500 000 opiskelijaa on vieraillut Jerusalemissa tänä vuonna. Sen eteläisen osan edustaja Itzik Ross pitää vierailuja tärkeänä, koska niiden kautta nuoret saavat kosketuksen Jerusalemiin ja sen historiaan ensimmäisistä siirtolaisista lähtien ja aina vuoden 1967 pääkaupungin yhdistämiseen saakka. ”Jerusalem on ikuinen kaupunkimme riippumatta poliittisesta kannasta. Emme sekaannu politiikkaan, tämä on pääkaupunkimme. Yksikään vanhempi tai opiskelija ei ole vastustanut ohjelmaamme, vaan kaikki ovat olleet innostuneita siitä.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155945#.T7XvqDJHTFw

4. REUTERS on ottanut tehtäväkseen selvittää, mikä on Israelin päättäjien asenne Iranin ydin-laitoksia vastaan mahdollisesti tehtäviin sotilaallisiin iskuihin, jos sellaista on yleensä löydettävissäkään. Uutistoimiston parissa ihmetellään, miksi Israelin päättäjät, Netanyahu ja hänen hallituksensa, ovat aivan hiljaa asiasta hiiskumatta mitään puolesta tai vastaan. Tietenkin puolustusministeri Ehud Barak toistelee, ettei Iranin sallita saada ydinasetta ja Netanyahu puolivillaisesti vihjailee samaa, mutta kuten Reuters kertoo, monet uskovat sen tarkoituksena olevan saada maailman valtiot näkemään uuden ”natsismin” ja uuden ”Hitlerin” nousevan samaan tapaan kuin kävi Saksassa vuosikymmeniä sitten maailman pyöritellessä peukaloitaan tai epäuskoisena päätään todistellen: Eihän Euroopan edistynein ja sivistynein maa, jollaisen Saksaa pidettiin, voi suunnitella hyökkäyksiä naapurimaihin.

Ja aivan samoin kuin Englannin edustajana Chamberlain vakuutti tavattuaan Hitlerin Euroopassa, että rauhantila on saavutettu tuleviin sukupolviin, yhtä vakuuttavasti nykyiset rauhan emissaarit vakuuttavat, ettei ikivanha kulttuurimaa Iran, jonka alueilla sivistys sai alkunsa, voi millään pyrkiä toteuttamaan kauheita tuomiopäiväaseita, joilla se voisi ruhjoa ei vain ”moskiiton”, pikku saatanan eli Israelin kuten Ahmadinejad sitä nimittää, vaan myös sen ”suuren saatanan” eli Yhdysvallat, ja siinä ohessa miehittää Persianlahden öljyalueet, lopullisena päämääränään toteuttaa islamin haave maailmanlaajuisesta kalifikunnasta.

REUTERSIN journalisti kävi tutkimassa Netanyahun vallan pesäpaikkaakin, voidakseen sieltä löytää vinkkejä, mihin suuntaa tuuli puhaltaa, mutta ainoita todisteita ovat vain suuri Lähi Idän kartta sekä Churchillin suurikokoinen kuva pääministerin tuoli takana. Todisteeksi ei kelpaa edes Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz, joka syntyi Iranissa, joka toistaa, ettei hänellä ja hänen sopimuksellaan Netanyahun kanssa ole mitään yhteyttä sotaan Irania vastaan.
Netanyahun kanslian virkailijat kehottavat panemaan jäitä hattuun; ei toivoa sieltäkään. Reuters muistuttaa seuraavaksi, että Iranin käskyläiset Hizbullah&co ovat uhanneet sytyttää koko Lähi Idän tuleen, jos Iraniin hyökätään, teki sen kuka tahansa.
Monet ovat vakuuttaneet, että Iranin uhkaamisesta sodalla 98 % siitä on osa sisäpolitiikkaa, loput kuuluvat jollekin kuumakallelle. ”Israel on nyt takalukossa”, Reuters toteaa.
Hyvistä yrityksistä huolimatta Reuters joutuu toteamaan, että yhtenä aamuna voimme herätä uutisiin, joissa kerrotaan Israelin yllätysiskuista Iranin ydinlaitoksiin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4230878,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Czekin pääministeri Petr Necas vakuuttaa maassaan vierailevalla pääministeri Benyamin Netanyahulle torstaina, että hänellä on aivan erityinen tunne suhteestaan Israeliin. Israelin pääministeri matkusti sinne aiemmin päivällä 7 muuna ministerin kanssa, heidän mukanaan ulkoministeri Avigdor Lieberman, joka ei juuri ole osallistunut Netanyahun seurueisiin. ”Meillä on erittäin syvä ymmärrys Israelin asemasta, pienestä demokraattisesta maasta erittäin vaarallisessa ympäristössä”, Necas totesi journalisteille ennen tapaamista. Hän sanoi maansa puolustavan Israelia EU-maitten joukossa, ja sanoi olevansa huolissaan Iranin ydinaseesta. Necas muistutti, miten hänen maansa oli yksin ylivoimaisen vihollisen kourissa 1930-luvulla, ja miten Saksa miehitti maan 1939. Mutta hän haluaa valvoa maan vähemmistöjen oikeuksia maassa, myös saksaa puhuvien. Netanyahu ilmaisi kiitollisuutensa Necasin ilmaisemasta tuesta aikana, jolloin Euroopan juutalaisten asema heikkenee varsinkin Espanjassa ja Italiassa, eikä vielä tiedä, miten Ranskan vasemmisto suuntautuu uuden presidenttinsä myötä maassa asuviin juutalaisiin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=270499
-          Palestiinalaiset heittivät palopommeja IDF:n sotilaita kohti, jotka oli komennettu suojaamaan 1500:n juutalaisen vierailua Josefin hautakammiolla Sikemissä. Sotilaat suorittivat etsintöjä palopommien heittäjien löytämiseksi, mutta he olivat paenneet Nablusiin. PA asetti pysyvästi 10 poliisia vartioimaan hautakammiota. Oslon sopimusten mukaan israelilaisilla on esteetön pääsy haudalle, mutta käytännössä sinne voi mennä vain IDF:n luvalla ja suojeluksessa. Paikalla on tapahtunut useita väkivaltaisuuksia palestiinalaisten vastustaessa juutalaisten vierailuja. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=270505
-          Jasser Arafatin entinen neuvonantaja talousasioissa Mohammed Rashid, jota pidetään yhtenä maailman rikkaimmista muslimeista, sanoo PA:n lähettämään kutsuun antautua kuulusteluihin, että hän suostuu kuulusteltavaksi vain eurooppalaisten viranomaisten edessä, ei PA:n, joita hän pitää korruptoituneina. PA syyttää, että hän on varastanut PA:n varoja satojen miljoonien USD arvosta. Hänen syytetään myös antaneen PA:n varoja israelilaisten puolueitten vaalitaisteluihin, mutta ei maininnut niiden nimiä. Sen sijaan hän kehotti tutkimaan Mahmoud Abbasin varain alkuperää, kuten myös hänen kahden poikansa, todeten, että Abbas on hankkinut palatseja Länsirannalla, Jordaniassa, Tunisiassa ja muualla, joissa hänellä on liiketoimia. Rashid, joka on Irakin kurdi, antoi paljastuksensa saudien omistamalle al-Arabiya TV-yhtiölle. Hän sanoi, että korruptiota tutkiva PA:n komitea havaitsi kahden Salaam Fayadin hallituksen ministerin syyllistyneen korruptioon, mutta ei syyttänyt heitä. Hän kertoi antaneensa Abbasille 1993 Oslon sopimusten jälkeen 25 000 USD Arafatin käskystä. ”Tänään Abbas ja hänen poikansa omistavat palatseja ja kiinteistöjä arvoltaan 15 miljoonaa Jordanian dinaaria (21 miljoonaa USD) Palestiinassa, Jordaniassa, Tunisiassa ja muualla.” Analysaattori Nabil Batrawi ihmettelee, kuinka monta muuta ”rashidia” toimii PA:n johdossa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=270411






Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019