PERJANTAI 11.05.12


PERJANTAI 11.05.12

1. EGYPTIN johtavat presidentin vaalien kandidaatit entinen Mubarakin hallituksen ulkoministeri ja arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa sekä riippumaton islamistien ehdokas Abdul Moneim Aboul Fotouh osallistuivat televisioituun kaksinkamppailuun ennen toukokuun 23. ja 24. päivinä alkavia presidentin vaaleja. Julkinen väittely oli ainutlaatuinen Egyptin historiassa eikä varmaan kovin yleinen muslimimaailmassa muuallakaan. Jotakin on sentään muuttunut Mubarakin ajoista, mutta onko se hyväksi tai pahaksi, nähdään tulevaisuudessa.

MOUSSA pyrki osoittamaan diplomaattisen kokemuksensa ja taitonsa olevan juuri sitä, mitä Egyptin tarvitsee tässä tilanteessa, jolloin maata on Mubarakin syrjäyttämisestä lähtien johtanut armeijan muodosta korkea sotilasneuvosto, joka lupaa luovuttaa vallan siviilihallitukselle tulevan kesän aikana.
AL-AHRAM uutislehden suorittaman gallupin mukaan, joka julkistettiin maanantaina, Moussan kannatus on 39 %, Fotoun kannatus 24 %; kolmantena tiedustelussa oli entinen pääministeri ja ilmavoimien komentaja Ahmed Shafiq, 17.2 %; ja neljäntenä Muslimiveljes-kunnan ehdokas Mohamed Mursi, 7 %.

Moussan toimiessa Mubarakin ulkoministerinä Fotouh, joka kuului Muslimiveljeskuntaan, istui vankilassa silloisen hallituksen laajojen pidätystoimien vuoksi. Islamistit syyttävät Moussaa varakkaaksi länsimaiseen elintapaan mukautuneeksi elostelijaksi, joka on täysin vieraantunut kansasta ja sen ahdingoista. Fotoun kannatus nousi merkittävästi, kun hän erottuaan Muslimiveljeskunnasta maaliskuussa 2011 ilmoitti osallistuvansa presidenttikilpaan, vaikutusvaltainen Aleksandriassa päämajaansa pitävä salafistien Al-Nour puolue ilmoitti asettuvansa hänen kannattajakseen. Kumpikin presidenttiehdokas on ilmoittanut, että Muslimiveljeskunta saa liikaa valtaa, jos se hallitsisi sekä parlamentin molempia kamareja että presidentin virkaa.

Keskustelu kokeneitten ehdokkaitten välillä kehittyi välillä kovin henkilökohtaiseksi, joskin sallituissa rajoissa. Fotouh epäili Moussan uskonnollista vakaumusta keskittyessään diplomatiaan ja politiikkaan, mutta Moussa puolestaan epäili, että Moussa on edelleen sidottu Muslimiveljeskunnalle aikoinaan antamaansa valaan, ja että hänen uskonnollisuutensa on luonteeltaan äärimmäistä, joka vaatii sharialakia yhteiskuntajärjestyksen ja lain perustaksi.
Molemmat ehdokkaat vaativat Egyptin ja Israelin välille 1979 solmitun rauhansopimuksen tarkistamista, ellei sen peruuttamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=269557

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu kehotti eilen hallituspuolueille aloittamaan välittömästi uuden viikon alusta Tal-lain korvaavan uuden lain valmistelut, jolla pyritään saamaan sekä haredim- että arabi-kansalaiset osallistumaan valtion rakentamiseen sekä työ- että asevelvollisuuden muodossa. Hän sanoi saatesanoissaan, että lain tarkoituksena ja päämääränä on saada häivytettyä eri yhteiskuntaryhmien väliset eroavaisuudet palvelujen taakan kantamisessa, ja saada sekä juutalaiset että arabit liittymään työntekijäkaartiin erottelematta eri ryhmiä.
Pääministerin aloitetta tutkimaan asetetun hallituspuolueitten ryhmää johtaa Kadiman kansanedustaja Yohanan Plesner.

JP:n artikkelissa annetaan runsaasti palstatilaa Yesh Atid-puolueen perustajan Yair Lapidin mielipiteille, joka sanoo Netanyahun lainanneen hänen tekemänsä aloitteen jokaisen 18-vuotiaan israelilaisen ilmestymiseksi rekrytointikomitean eteen antautuakseen joko ase- tai siviilipalvelukseen yhteiseksi hyväksi. Lapid ei artikkelin mukaan usko Netanyahun pystyvän laatimaan tällaista lakia, koska hänellä oli runsaasti aikaa ja enemmistö Knessetissä usean vuoden ajan, eikä hän kuitenkaan tehnyt asialle mitään. ”Miten hän voisi nyt hihasta vetäen saada syntymään yhteisymmärryksen näin arkaluonteisessa asiassa?”  Yair Lapid on yksi niistä puoluejohtajista, joiden alta matto vetäistään ilman varoitusta. Hän ei halunnut spekuloida julkisuudessa esitettyjä arvioita, että Haim Ramon ja Tzipi Livni liittyisivät hänen johtamaansa puolueeseen todeten, että aikaa on runsaasti valita vaaliehdokkaat. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=269511

3. NETANYAHUN kiireistä huomiota kaipaava asia on Ulpanan etäyhteisön kohtalo Bei Elin
juutalaisyhteisön lähellä Samariassa. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan Ulpanan 5 asuintaloa on tuhottava kuun loppuun mennessä. Hallitus pyysi lisäaikaa asian käsittelemiseksi, mutta oikeuden kolme jäsentä pilkkasivat hallituksen pyyntöä vaatien, että alkuperäinen päätön rakennusten tuhoamisesta on toteutettava hallituksen aiemman lupauksen mukaisesti. Tämä osoittaa, että hallituksen ja korkeimman oikeuden välinen poliittinen taistelu on alkanut oikeuden laukaistua ensimmäisen tykkinsä.
Netanyahu ilmoitti kutsuvansa erityisen ministerikomitean käsittelemään Ulpanan kohtaloa. Ensi viikolla kokoontuvaan komiteaan kuuluvat puolustusministeri Ehud Barak, salkuton ministeri Benny Begin, strategisten asiain ministeri ja varapääministeri Moshe Yaalon, Kadiman puheenjohtaja Shaul Mofaz, joka saa toisen varapääministerin aseman ensi viikolla, sekä oikeuskansleri Yehuda Weinstein.

VIIMEISENÄ yrityksenä Ulpanan juutalaisrakennusten pelastamiseksi kaksi kansanedustajaa, Yaacov Katz (NU) sekä Zebulun Orlev (Habait HaYehuda) esittävät ensi viikolla lakia, jolla kaikki ilman lupaa pystytetyt juutalaiset etäyhteisöt laillistettaisiin taannehtivasti. Vielä ei tiedetä, tulevatko lakiesitykset Knessetin äänestyksiin maanantaina vai keskiviikkona, koska puhemies Reuven Rivlin ei ole ilmoittanut käsittelyjärjestystä.
Netanyahu on tiettävästi keskustellut lakiesityksistä Rivlinin kanssa ja silloin todennut, että hän antaa hallituspuolueitten jäsenille vapaat kädet äänestää, ja ettei hän vastusta lakia.
Sekä Katz että Orlev ovat vakuuttaneet, että Knessetin enemmistö kannatta esityksiä, jotka palautuvat ensimmäisen käsittelyn jälkeen komiteaan, josta se palautuu toiseen ja kolmanteen käsittelyyn Knessetissä. Katzin toimiston edustaja arvioi, että hyväksytty laki tulisi koskettamaan kymmeniä etäyhteisöjä ja n. 9 000:n rakennuksen kohtaloa eri puolilla Juudeaa ja Samariaa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=269563

4. TiedustelutIEdot kertovat, että terrorijärjestöt Hizbullah ja mahdollisesti Al-Qaida ovat Iranin avustamina valmistautuneet iskemään juutalaisiin ja israelilaisiin kohteisiin ulkomailla. Iskujen kohteina ovat varsinkin IDF:n korkeat upseerit sekä armeijan eri tilaisuuksiin osallistuvat sotilaalliset delegaatiot.
IDF:n korkea upseeri kertoi torstaina, että se on huomattavasti lisännyt IDF:n ulkomaille matkustavien upseerien ja armeijan delegaatioiden turvallisuusjärjestelyjä. Järjestelyt ovat seurausta viimeisten kuukausien ja viikkojen aikana Iranin tukemien pommi-iskujen ja –yritysten vuoksi useissa maissa, Intiassa, Thaimaassa, Azerbaijanissa, Georgiassa ja muualla.
YLEISESIKUNNAN turvallisuusyksikköön, jonka tehtävänä on suojella ja varjella IDF:n korkeiden upseerien ja lähetystöjen turvallisuus, kuuluva upseeri kertoi, että uhkaukset heitä vastaan ovat huomattavasti lisääntyneet viimeisen puolen vuoden aikana.
Upseeri kertoi, että uhka on tiedostettu ja tarvittavat järjestelyt suoritetaan pyrkien huomioimaan kaikki mahdolliset vaaratekijät.
Hizbullah etsii vielä tilaisuutta kostaa sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurha v. 2008, josta se syyttää Israelia, ja Iranilla on samoin kana kynimättä sen useita ydin-tiedemiehiä surmanneiden salaperäisten pommi-iskujen vuoksi. Upseeri tähdentää, että Hizbullahin ohella muut terrorijärjestöt, al-Qaida, Islamic ja Global Jihad etsivät tilaisuutta iskeä israelilaisiin kohteisiin. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=269535

5. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh sanoo, että jos Israel iskee Iranin ydinlaitoksiin, Hamas ei automaattisesti aloita sotaa Israelia vastaan, vaan harkitsee asiaa omien intressiensä mukaan. Hän selitti, että Hamas on palestiinalainen järjestö ja että sen intressinä on turvata palestiinalaisten oikeudet. ”Iran ei ole pyytänyt meiltä mitään, emmekä usko sen tarvitsevan meiltä mitään.” Haniyeh, 48-vuotta, sanoo, etteivät Israelin Iranin vastaiset uhkaukset tarvitse analyysia, ne ovat jokaisen nähtävissä. Hän ei myöskään halunnut spekuloida, mitä vaikutuksia Israelin iskuilla Iraniin voisi olla alueella.
Israelin johtajat ovat toistuvasti varoitelleet, että Iranin käskyläiset Hizbullah ja Hamas aloittaisivat omat ohjus- ja raketti-iskunsa Israeliin siinä tilanteessa. Heidän arvioittensa mukaan Israelia vastassa on 250 000 rakettia ja ohjusta, jotka voisivat aiheuttaa valtavaa tuhoa maassa Israelin kehittyneistä torjuntajärjestelmistä huolimatta. Iran on myös toistuvasti nostanut esille Israelin oletetut ydinaseet neuvotteluissaan länsimaitten kanssa syytteistä omista ydinasesuunnitelmistaan, joita se kutsuu perättömiksi, sillä ”Iran ei halua ydinaseita”. Maallikkona tuntuisi, että jonkinlainen EMP-isku arabimaita vastaan olisi inhimillisempi, koska se tuhoaa rakennuksia mutta ei välttämättä aiheuta ihmisten massatuhoa.
Haniyeh varoitti Israelia vankien kuolemasta nälkälakkoonsa viitaten inhimillisiin vaateisiin, ikään kuin Hamasilla olisi moraalisia ja eettisiä arvoja puolustettavanaan. Hamasin peruskirjan mukaan Israelilla ei ole oikeutta elämään, vaan se tulee tuhota. Haniyeh sanoo, etteivät sovintoyritykset Fatahin kanssa ole kuolleet, ne etenevät omalla ajallaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4227618,00.html

6. UUTISOTSIKOITA
-          Egyptin armeijan joukot takavarikoivat kolmen rekka-auton aselastit, jotka olivat matkalla Siinaille. Aseisiin kuului maasta maahan laukaistavia ohjuksia, tiedusteluvälineitä sekä aseita ja ammuksia. Egyptin ilmoituksen mukaan aseet oli lähettänyt ulkomaiset tiedustelujärjestöt. Aseet olivat peräisin Libyan asevarikoista, joita eri järjestöt rosvosivat Gaddafin hallituksen kaaduttua ja järjestyksen romahdettua maassa. Rekat pysäytettiin El-Arishin ja Rafahin välisellä tiellä rutiinitarkastusta varten ilman ennakkotietoa lastista. Al-Ahramin mukaan rekoissa oli 40 ohjusta, 17 RPG rakettikranaatin laukaisualustaa, 120 mm kranaatin laukaisualustaa, 17 kivääriä sekä tiedusteluvälineitä ja 10 000 ammusta. Al-Sharq al-Awsat kertoo, että aseet olivat laadukkaita, joita tavallinen poliisi ei käytä, mikä osoittaa, että niitä haluttiin käyttää Egyptin armeijaa vastaan. ”Niiden tilaaja ei ole yksityishenkilö vaan kansainvälinen järjestö, joka haluaa vahingoittaa Egyptin turvallisuutta.” http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4227564,00.html
-          Damaskoksessa tapahtuneet kaksi valtavaa pommi-iskua, jotka surmasivat 55 ihmistä ja haavoittivat yli 370, olivat ulkomaisten tukemien terroristien asettamia, kuten Assadin hallitus väittää. Eräs pieni ryhmä ilmoittautui iskujen tekijäksi, mutta perui sen. Tämän katsotaan lähes täysin tappaneen Kofi Annannin rauhanaloitteen, eivätkä YK :n asettamat 300 tarkkailijaa ole saaneet mitään aikaan. Syyria osoittaa syytöksensä Saudi Arabia ja Qatarin suuntaan, jotka ovat aktiivisesti toimineet Assadin kaatamiseksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4227603,00.html
-          Debkafile, joka pyrkii ennakoimaan tapahtumia ennen muita uutistoimistoja, kertoo omiin tiedustelulähteisiinsä viitaten, että 17 maata on alkanut koota erikoisjoukkoja Jordaniaan Syyrian vastaiselle rajalle. Pyrkimyksenä on saada 12 000 miehen erikoiskoulutettuja osastoja, jotka pystyvät toimimaan tarvittaessa Syyrian puolella avustaen kapinallisia ja suojellen siviilejä. Joukkojen kokoaminen aloitetaan suuressa mitassa 15. toukokuuta, kertoo DF. Mukana on erikoisjoukkoja USA:sta, Ranskasta, Englannista, Kanadasta sekä muista NATO-maista. DF kertoo, että erityisesti Damaskoksen esikaupungit ovat iskujen kohteina Bashar Assadin hallinnon saattamiseksi sekasortoon ja lopulliseen luovuttamiseen. Artikkeli ei kerro, miten Moskova ja sen uusi presidentti Putin Kremlissä reagoivat tähän todeten vain, että tällä pyritään antamaan viesti sinne toimien vakavuudesta. Tässä pelataan korkeilla panoksilla, sillä Venäjällä on omia kommandojoukkojaan Syyrian rannikon edustalla odottavilla aluksillaan. Lieneekö tämä yksi syy, miksi Putin ei halua matkustaa G-8 maiden kokoukseen, vaan lähettää sinne pääministerinsä Medvedevin. http://www.debka.com/article/21989/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019