PERJANTAI 04.05.12


PERJANTAI 04.05.12

1. JUUDEAN JA SAMARIAN siviilihallinto poisti useita tiesulkuja teiltä, jotka yhdistävät palestiinalaiskaupunkeja ja kyliä. Hallinnon lausunnon mukaan poistamisella pyritään helpottamaan palestiinalaisten elämää. JP:n artikkelissa kerrotaan ”Shomronin Barrierin” nimellä tunnetusta tiesulusta, joka poistettiin jo useita viikkoja sitten. Se sijaitsee Nablusin lähellä sijaitsevan Samaritanin lähiön ja Nablusin välillä. Myös Zwatan kylän lähellä sijainnut tiesulku poistettiin sen ja Nablusin väliltä.
Siviilihallinto päätti poistaa kaikkiaan kuudella tiellä sijainnutta tiesulkua lähellä Tulkarmia, Nablusia, Balataa ja Arielia. Tiesulkujen poistamisen sanotaan ”noudattavan hallituksen omaksumaa politiikkaa tarkoituksella helpottaa palestiinalaisten liikkumavapautta ja sen kautta elvyttävän kauppaa ja muita liiketoimia palestiinalaisalueilla”.
Siviilihallinnon virkailija totesi terroritoiminnan vähentyneen Juudean ja Samarian alueella, minkä antoi virikkeen helpottaa IDF:n valvontaa teillä.

Vuoden 2008 jälkeen siviilihallinto on poistanut 30 tiesulkua jättäen kuitenkin 11 lähellä turvallisuusaitaa. Tiesulkujen poistaminen nopeuttaa liikennettä Tulkarmin ja Nablusin välillä. Matka kesti aiemmin joskus tuntikausia, koska kaupunkien välisellä tiellä oli useita tiesulkuja.
Israel on myös sallinut USA:n johtaman ja rahoittaman PA:n poliisien koulutuksen jatkumisen Jordaniassa ja jatkokoulutuksena Jerikossa. Arviolta 4000 poliisia on saanut koulutuksensa USA:n valvonnassa, joka myös aseistaa heitä. USA:n armeijan kenraaliluutnantti Michael Möller on johtanut koulutusohjelmaa vuodesta 2010, jolloin edellinen johtaja kenraali Keith Dayton siirtyi muihin tehtäviin. Möller on entinen B-52 pommittajan pilotti. Hänen tehtäviinsä kuuluu myös PA:n turvallisuusjärjestelyjen kehittäminen. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=268663

2. ENGLANNIN konservatiiviministeri Alan Duncan julkisti hallituksen web-sivulla videon, jossa hän väitti ”Israelin harjoittavan palestiinalaisten omistaman maan kähmintää Juudeassa ja Samariassa rakentaessaan ns. turva-aitaa, jota videossa ja ulkomailla usein virheellisesti kutsutaan ”muuriksi”, sekä varastavan palestiinalaisille kuuluvaa vettä”.
”Muuri on maankähmintää. Se ei ole kulkenut tarkoin Israelille kuuluvaa rajalinjaa pitkin, vaan se kulkee avoimilla kentillä, jotka itse asiassa kuuluvat palestiinalaisille. Siten se ei ole turvallisuusmuuri, se on ympärysmuuri pyrkien omimaan maata, joka ei kuulu Israeliin,” kansainvälisen kehityksen ministeri Alan Duncan totesi videossa, joka perustuu hänen äskettäin alueelle tekemäänsä tutustumismatkaan. ”Sallikaa minun selittää, mistä ”setlementtipolitiikassa” on kysymys. ”Setlerit” voivat rakentaa minne haluavat, ja sen jälkeen Israelin hallitus antaa heille tarvittavan infrastruktuurin, joten se varastaa tietoisesti vettä palestiinalaisilta”, konservatiiviministeri Duncan selitti perustuen tietoihin, jotka sisältönsä perusteella arvioiden on saatu suoraan PA:n propagandatehtaasta.

ENGLANNIN hallitus poisti videon sen jälkeen, kun Israelin lähetystö ja juutalaisyhteisöjen johtajat olivat esittäneet kritiikkiä videosta sanoen sen perustuvan virheellisiin tietoihin.
Hallituksen puolesta DfiD:n edustajan lausunnossa selitettiin, että ”videon tarkoituksena oli esitellä DfiD tekemää toimintaa köyhyyden helpottamiseksi miehitetyillä Palestiinan alueilla. Ikävä kyllä joitain videon elementtejä oli ymmärretty väärin, ja Mr. Duncan päätti poistaa videon.” Lausunnon terminologia jo paljastaa, missä DfiD:n sympatiat ja antipatiat liikkuvat.

ISRAELIN lähetystön lausunnossa todetaan, ettei Duncanin huomioissa välitetä israelilaisten hengestä. ”Todellisuus Israelin kaduilla oli se, että palestiinalaiset itsemurhapommittajat hajottivat murhaamiensa satojen viattomien israelilaisten ruumiinosat tuhoamiinsa busseihin ja ravintoloihin. Väittäessään turvallisuusaitaa, joka on säästänyt tuhansien israelilaisten hengen, rakennetun muista kuin turvallisuussyistä, osoittaa, ettei Mr. Duncania kiinnosta israelilaisten henki.” Lähetystön lausuntoa täydentää Suur-Britannian ja Irlannin juutalaisfederaation pääjohtajan Alan Azizin lausunto: ”Duncanin videossa esitetyt tiedot eivät olleet vain virheellisiä vaan tietoisesti Israelin vastaisia. Video ei millään tavoin kuulu Englannin hallituksen viralliselle web-sivulle.”
Israelin vierailunsa aikana Duncan allekirjoitti yhteistoimintasopimuksen PA:n kanssa köyhyyden poistamiseksi. Englanti lupasi 349 miljoonaa puntaa kehitystoimintaan PA:n alueille seuraavien neljän vuoden aikana.  http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=235654
3. DEBKAFILE (DF) kertoo artikkelissaan, että PA:n turvallisuusjohto on lopettanut kaiken yhteistoiminnan IDF:n kanssa, jota ne ovat menestyksellisesti hoitaneet vuodesta 2006 lähtien. Artikkelin mukaan tämä on ensimmäinen kerta, kun PA:n turvallisuuspalvelut ovat lopettaneet yhteistoiminnan ja tiedustelutietojen vaihtamisen IDF:n elimien ja Shin Betin kanssa terrorin vastaisessa taistelussaan. PA:n poliisi lopettaa epäiltyjen pidättämisen ja kuulustelun, mikä on osoittautunut tehokkaaksi tavaksi tietojen hankkimiseksi.
Artikkelin mukaan PA:n poliisi kutsuu epäillyt ”keskusteluihin” ja lähettää heidät kotiinsa vastoin kaikkia PA:n ja sen puheenjohtajan Abu Mazenin vakuutuksia, joihin perustuen ja USA on rakentanut, kouluttanut ja aseistanut  PA:n turvallisuusjoukkoja Israelin suostumuksella uskoen, että uuden koulutuksen ansiosta myös heidän asenteensa kehittyy.

DEBKAFILE kertoo korkean tiedustelu-upseerin torstaina 03.05. antamiin tietoihin perustuen, että saatuaan tiedon turvallisuustilanteen kehityksestä IDF on nostanut terrorivaroitustensa tasoa Juudeassa ja Samariassa, kuten myös niiden ja Israelin valtion alueitten välisillä linjoilla. Artikkelissa todetaan, että on vain ajan kysymys, milloin palestiinalaiset ääriryhmät menevät takaisin suoraan terroriin, vaikka vain muutamia viikkoja sitten IDF ja PA vaihtoivat tiedustelutietojaan, joiden perusteella myös PA:n poliisi suoritti pidätyksiä ja kuulusteluja. Tämä tehokkaaksi havaittu toimintamuoto on nyt keskeytetty PA:n toimesta. DF arvioi varmaan aivan aiheellisesti, että tämä on tapahtunut PA:n puheenjohtajan tieten ja luvalla.
Tähän perustuen USA:n viranomaiset pyysivät selitystä Abbasilta, joka lupasi, että turvallisuusjoukkojen komentaja kenraali Abu Dohan tutkii asiaa ja ilmoittaa siitä. Mitään selvitystä USA:n viranomaiset eivät ole saaneet.

Tämä antaa aiheen DF:n arviolle, että Mahmoud Abbasin ja Hamas-johtajan Khaled Mashaalin tapaamisesta Kairossa 02.05. on annettu virheellisiä tietoja niiden epä-onnistumisesta Israelin ja länsimaiden harhauttamiseksi. DF arvioi, että Abbas ja Mashaal ovat kehittäneet samantapaisen yhteistoimintamuodon, joka vallitsi Jasser Arafatin ja Hamas-johtajan sheikki Ahmed Yassinin välillä, jonka mukaan ne yhdistivät salaisen terrori-toimintansa vaikka olivat eri mieltä toimintatavoista.
Sen mukaisesti Arafat pidätytti joitain epäiltynä IDF:n antamien vihjeiden perusteella, mutta pyöröovi-taktiikkaa käyttäen vapautti heidät ilman syytöksiä.
Oslon sopimusten mukaan epäillyt terroristit olisi pitänyt toimittaa Israeliin, mutta käytännössä PA ei siirtänyt yhtään terroristia Israeliin vastaamaan rikoksistaan oikeudessa. http://www.debka.com/article/21968/

4. TURVALLISUUSJOUKOT estivät kaksi terrorihyökkäystä Samarian alueilla torstaiyönä.
Ensimmäisessä tapauksessa rajapoliisit pidättivät kaksi n. 20-vuotiasta palestiinalaista Tapuach-risteyksessä Samariassa. Heillä oli aseinaan veitsiä ja räjähteitä. Pommit räjäytettiin turvallisesti ilman vaurioita. Miehet luovutettiin turvallisuusjoukoille kuulusteltaviksi.

MYÖHÄÄN torstai-iltana terroristi pääsi tunkeutumaan Elon Moreh juutalaisyhteisön panssari-aidan läpi yhteisön alueelle Samariassa, mutta sotilaat havaitsivat hänen päässeen sisälle ja ollessaan siirtymässä iskukohteeseensa.
Shomronin alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika, joka asuu Elon Moreh-yhteisössä, kiitti sotilaita ja turvallisuusjoukkoja niiden estäessä terrori-iskut juutalaisia vastaan.

HUHTIKUUN 4. päivänä sotilaat pidättivät kaksi palestiinalaista heidän yrittäessään salakuljettaa neljä putkipommia tiesulun läpi Samariassa. Miehet pidätettiin ja pioneerit laukaisivat pommit turvallisesti.
Huhtikuun 11. päivänä sotilaat pidättivät palestiinalaisen miehen Sikemin (Nablusin) tiesululla. Miehellä oli hallussaan kotitekoisia pommeja, veitsiä ja 50 patruunaa. Rajapoliisin pommi-asiantuntijat kutsuttiin räjäyttämään pommit. Sotilaat suorittivat miehelle tavallista tarkemman tutkimuksen epäillen hänen piilottavan jotain. Hänet luovutettiin kuulusteltavaksi.

Samarian pohjoisosa on muodostunut Hamasin ja Islamic Jihadin terrori-solujen pesäpaikoiksi, alueilla, joista Ariel Sharon karkotti juutalaisasukkaat kolmesta yhteisöstä.
Syyskuusta lähtien viime vuonna turvallisuusjoukot ovat pidättäneet useita terrorisoluja, joko Hamasin, Islamic Jihadin tai al-Qaidan tukemina.
Nämä tiedot sopivat huonosti siviilihallinnon vakuutuksiin terroritoiminnan vähenemisestä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155441#.T6OEgDJHTFw

5. UUTISOTSIKOITA
       -      Pääministeri Yitzhak Rabinin murhaan osallistuneena 17 vuoden vankeustuomionsa kärsinyt Haggai Amir, nyt 44-vuotias, vapautetaan tänään. Hänet tuomittiin aseen ja ammusten toimittamisesta veljelleen Yigal Amirille, joka tuomittiin elinkautiseen kuolettavien laukausten ampumisesta, vaikka julkisuudessa edelleen liikkuu huhuja salaliitosta, jonka mukaan Rabin ei kuollut Yigal Amirin ampumista kahdesta laukauksesta, vaan kolmannesta luodista, joka ammuttiin hänen rintaansa matkalla sairaalaan. Rabinin tytär vaati aikoinaan tutkimuksia, joita ei ole suoritettu, mutta nyt hän sanoo, että Haggain paikka on vankilassa loppuelämänsä ajan. Haggai Amir tuomittiin 16.5 vuoden vankeuteen osallisuudesta salamurhaan, laittoman aseen hallussapidosta sekä kuolemalla uhkaamisesta. Vuonna 2006 lisättiin tuomioon puoli vuotta uhkauksista murhata Ariel Sharon. Hänet pidettiin eristyssellissä, eikä vierailuja tai lomia sallittu normaalikäytännön mukaan, koska häntä pidettiin edelleen vaarallisena. Haggai Amirin koti on Shavei Shomronissa, jonka asukkaat eivät lausu häntä tervetulleeksi eivätkä järjestä tavanomaista tervetuliaisjuhlaa. Amir-veljesten suurin synti oli ehkä siinä, että he uskalsivat nousta vasemmiston idolia Yitzhak Rabinia vastaan, jota kunnioitetaan ja muistetaan lähes epäjumalan tavoin. Haggai ei sano katuvansa tekoaan. 
-          Shasin puheenjohtaja Eli Yishai vertasi Yair Lapidia pieneen punaiseen ratsastavaan Hoodiin, joka pyrkii peittelemään teräviä hampaitaan ja vihaansa, kuten Army Radio raportoi. Lapidin perustama Yesh Atid-puolue (On tulevaisuus) on menestynyt hämmästyttävän hyvin gallupeissa luvaten 12 kansanedustajaa, mutta vaalitaisto on vasta alkamassa. Yishai puhui Ashkelonin alueneuvoston kokouksessa, jossa hänelle suotiin kaupungin kunniakansalaisuus. Yishai viittasi Yair Ladin isän Tommy Lapidin ”siunattuun muistoon”. Hänet tunnettiin leppymättömänä haredim-kansan vastustajana, ja Yishai arvioi pojan saaneen oppinsa isältään jatkaen sitä omassa puolueessaan. Hänen isänsä perustama Shinui-puolue sai 15 kansanedustajaa. Yair Lapidin ensimmäinen moka tapahtui siinä, että hän esitti väärennetyn dokumentin  akateemisesta tutkinnostaan, mutta kansa tuskin muistaa sitä. Hän joutuu taistelemaan paikasta auringosta uuden Labourin ja mahdollisen Aryeh Derin vielä perustamattoman puolueen kanssa. Hän vakuuttaa pyrkivänsä hallitukseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155443#.T6ON0TJHTFw
-          Palestiinan Auktoriteetti (PA) jatkaa aktiivista C-alueen kaappaamista vastoin Oslon sopimuksia, ja usein Siviilihallinnon tieten ja avustuksella. Hallituksen toimien koordinoijan (COGAT) mukaan PA:lla on 182 aloitetta Israelin täyden valvonnan C-alueella. Käytännössä PA tekee esityksensä siviilihallinnolle EU-maitten kautta, mikä tekee Israelille vaikeaksi kieltäytyä nousematta EU-maita vastaan. Useimmat esitykset hyväksyy siviilihallinnossa puolustusministeriö ja puolustusministeri Ehud Barak, joka toimii kuin ”PA:n viidentenä kolonnana Israelin hallituksessa”. Useimmat projektit ovat infrastruktuuri-kohteita, vesi- ja viemäritoimintaan liittyviä mutta myös sähkölaitoksia ja vastaavia. C-alueen kautta kulkevaa uutta tietä 40 000 asukkaan Rawabin kaupunkiin rakennetaan Barakin painostuksella ilman hallituksen lupaa. PA pyrkii kähmimään avoimia alueita juutalaisyhteisöjen välillä vaikeuttaakseen niiden yhteyksiä ja laajentumista kiinni toisiinsa. Käytännössä PA rakentaa itsenäistä valtiotaan vastoin tehtyjä sopimuksia rikkoen niitä surutta ja uhmaten avoimesti Israelin hallituksen arvovaltaa, missä pääministeri Salaam Fayad on osoittautunut innokkaimmaksi esim. osallistuen luvatta rakennettujen teiden avajaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155439#.T6ORbTJHTFw







Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019