MAANANTAI 21.05.12


maanantai 21.05.12

1. ILMATORJUNTAJÄRJESTELMIEN kehittymisen ja leviämisen myötä IAF joutuu jatkuvasti etsimään ja kehittämään laitteita, joilla kasvava uhka koneita vastaan voidaan pienentää tai eliminoida. Tämä on jatkuvaa kilpailua, jossa ei ole voittajia eikä häviäjiä. IAF:n koneet joutuvat päivittäin etsimään lentoreittejä pahimpien vaarojen välttämiseksi lentäessään Syyrian, Libanonin ja Gazan ilmatilassa tai sen läheisyydessä. Vaara on noussut entistä akuutimmaksi myös Siinain rajan tuntumassa, jonne pesiytyneet aseelliset ryhmittymät ovat hankkineet olalta laukaistavia Apache-ohjuksia. jollainen laukaistiin elokuussa kohti IAF:n helikopteria, mutta ohjus lensi ohi. Siinaille ja Gazaan on salakuljetettu Libyasta Muammar Gaddafin asevarikoista varastettuja aseita, raketteja ja ohjuksia.

SYYRIA on saanut Venäjältä SA-17 ilmatorjuntapattereita. Ne ovat autonlavalle rakennettuja liikkuvia järjestelmiä, minkä vuoksi niiden tuhoaminen on vaikeaa. Sitä kutsutaan myös nimellä Buk-system. Sen kantomatka on 30 km ja se pystyy seuraamaan useita kohteita aina 40 000 jalan korkeuteen. Venäjä toimitti näitä Syyrialle useita pattereita. Sen lisäksi epäillään, että Venäjä on voinut toimittaa Syyrialle S-300 tai S-400 patteristoja.
HIZBULLAH on Libanonissa myös saanut kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä. Sillä on tiettävästi SA-8 ohjuksia, joiden kantomatka on 30 km, ja jotka on asennettu auton tavalle.
GAZAN kaistalle on myös salakuljetettu olalta ammuttavia ilmatorjuntaohjuksia. Ne ovat vaarana varsinkin hitaasti kulkeville helikoptereille ja ohjaamattomille tiedustelukoneille.

IAF pyrkii pitämään hallussaan ilmaherruutta alueella, jota se ylläpitää hankkimalla viimeistä mallia olevia koneita ja torjuntajärjestelmiä.
Uusissa toimintaohjeissa määritellään useita tasoja turvallisuuden säilyttämiseksi uhkan fyysisestä eliminoimisesta noudatettaviin periaatteisiin toiminta-alueesta riippuen.
Monet IAF:n koneet on varustettu laitteistoilla vihollisen torjuntajärjestelmien tutkan neutraloimiseksi, mitä voi pitää automaattisena perusjärjestelmänä. Sen ohella vakiona voidaan pitää valorakettien ampumista ilmatilaan, jotka harhauttavat lämpöhakuiset ohjukset.

IAF on antanut tehtäväksi IAI:lle kehitti pienempiä ja kevyempiä valorakettijärjestelmiä, jotka soveltuvat paremmin helikoptereihin. Rafael Industries kehittää järjestelmää nimeltä Fliker, joka pystyisi eliminoimaan konetta lähestyvän Sam- tai vastaavan ohjuksen. Järjestelmä  sopii varsinkin helikoptereihin. Ongelman on muodostanut järjestelmän kehittämiseksi siten, etteivät tuhotun ohjuksen sirpaleet vahingoita koneen roottoreita tai laseja.  http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=270787, http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=267716

2. NATO-MAIDEN  Chicagossa pidettävän konferenssin aikana, johon myös Suomen edustaja on tiettävästi kutsuttu kymmenen yhteistoimintamaan mukana, järjestön pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen sanoi sunnuntaina järjestetyssä lehdistötilaisuudessa, että ”hän on huolestunut tilanteesta Syyriassa”, mutta vakuutti, ettei NATO aio sekaantua konfliktiin.
”Me tuomitsemme voimakkaasti Syyrian turvallisuusjoukkojen toiminnan ja sen siviili-väestön vastarinnan murskaamisen. Me vaadimme Syyrian johtoa huomioimaan Syyrian kansan lailliset vaatimukset. Mutta siitä huolimatta NATO ei aio sekaantua tilanteeseen.”

JP:n artikkelin mukaan monella taholla NATO:n toimia kritisoidaan siksi, että se toimi aktiivisesti Libyassa Gaddafin hallituksen kaatamiseksi, mutta seuraa sivusta tilannetta Syyriassa, vaikka vastarintajärjestöt ovat pahasti alakynnessä ja huonosti aseistettuja. Kriitikot haluaisivat, että NATO avustaisi kapinallisia avoimesti eikä epäsuorasti.
Rasmussenin selvitys median edustajille annettiin päivä sen jälkeen, kun NATO:n lausunnossa vaaditaan poliittista vallansiirtoa Syyriaan.
Aktivistien mukaan siviiliuhrien luku ylittää 12 000 vuoden 2011 maaliskuusta lähtien.

SYYRIAN kapinaliike on levinnyt Libanoniin, joka oli odotettavissa. Turvallisuuslähteet kertoivat Daily Star-lehdelle sunnuntaina, että ainakin kolme ihmistä kuoli ja 10 haavoittui maanantaina ennen aamun valkenemista alkaneissa yhteenotoissa sunnien ja Syyriaa kannattavien Future Movement sekä kilpailevan Arab Movement kannattajien välillä, jota johtaa Hizbullahia lähellä oleva Shaker Berjaoui. Välikohtauksessa käytettiin rynnäkkö-kiväärejä ja rakettikranaatteja. Tilanne saatiin hallintaan, kun Berjaoui suostui siirtämään
päämajansa pois Arabi-yliopiston läheltä ja Libanonin armeijan miehitettyä tilat.
Kaduille menneet pyssymiehet vetäytyivät myös pois sotilaitten vakiinnuttaessa tilanteen. Silminnäkijät sanoivat nähneensä kahden rakennuksen palavan, lukuisia poltettuja autoja sekä rikkiammuttuja liikkeitten näyteikkunoita.
Välikohtauksen aiheutti luultavasti Akkarin kylän lähellä armeijan valvonta pisteessä Syyrian vastaisen saarnaajan ja hänen kumppaninsa ampuminen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=270797

3. ISRAEL on hämmentyneenä seurannut tilanteen kehittymistä P5+1 maitten keskusteluissa Iranin edustajien kanssa. Tällä hetkellä näyttää ilmeiseltä, että osapuolet ovat valmistautumassa sopimukseen, jolla Iran saa jatkaa uraanin rikastamista 5 %:n tasoon, mutta lopettaa sen rikastamisen 20 %:n tasoon sekä luovuttaa 20 %:n tasoon rikastamansa uraanierän ulkomaille. Uraanin rikastaminen Fordon laitoksessa halutaan keskeyttää.
Iran puolestaan katsoo, että suostuessaan näihin rajoitteisiin Irania vastaan asetetut ja heinäkuun alusta suunnitellut pakotteet poistetaan välittömästi tai asteittain.
IAEA:n pääsihteeri lensi Teheraniin viimeistelemään sopimusluonnosta Khamenein kanssa ennen 23.05. alkavia Bagdadin neuvotteluja. 

ISRAELIN johto katsoo, että sopimus antaa Iranille mahdollisuuden jatkaa uraanin rikastamista ja ydinaseensa valmistamista, joskin hidastetussa tahdissa.
Netanyahu ja Barak katsovat ansiokseen sen, että heidän uhkaustensa ansiosta Iran suostui keskusteluihin ja alentamaan vaatimuksiaan. Toiselta puolelta taustalla kytee epäluulo, että Iran taktikoi taas kerran lisäajan savuttamiseksi, mitä se on tehnyt vuosikaudet.
Israelin kannalta asiaa ei ole ratkaistu eikä ratkaisu ole lähelläkään, vaan se siirtyy epämääräiseen tulevaisuuteen.
Israelin ennakkoiskut Iranin ydinlaitoksia vastaan siirtyvät nekin, jos niitä enää tarvitaan. USA:n johto sekä puolustusministeri Panetta pyrkivät rauhoittamaan tilannetta vakuuttaen, että sotilaallisen iskun mahdollisuus säilyy edelleen viimeisenä keinona.  http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=270774

4. HAMASIN johtajistoon kuuluva Abu Marzouk, joka toimi Damaskoksessa järjestön ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin kakkosmiehenä siihen saakka, kunnes toimiston tuoli alkoi polttaa ja hän joutui lähtemään maanpakoon asettuen toistaiseksi Kairoon, kertoi harvinaisessa haastattelussa Amerikan juutalaisten päivälehdelle ”Forward” tuntemuksistaan tällä hetkellä ja Hamasin suhtautumista PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin puolivillaisiin yrityksiin ainakin näön vuoksi neuvotella Netanyahun kanssa. Abbas oli äskettäin Kairossa keskustelemassa Egyptin johtajien kanssa Netanyahun lähettämästä kirjeestä.

MAZOUK totesi, ettei hän periaatteessa vastusta Abbasin neuvotteluja Israelin kanssa, mutta selitti, että mahdollinen rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä tulee olemaan luonteeltaan ”hudna”, välirauha tai aselepo. ”Me emme tunnusta Israelia valtioksi”, hän sanoi.
Marzouk selitti Fatahin ja Hamasin sovittelukeskusteluista, etteivät Abbasin neuvottelut Israelin johtajien kanssa ole esteenä, mutta piti selviönä, että mikä tahansa rauhansopimus Israelin ja palestiinalaisten välillä täytyy alistaa kansanäänestykseen, myös ulkomailla asuvien antaessa oman äänensä. ”Kun saavutamme sopimuksen, meidän kannaltamme se on hudna, eli aselepo.” Hän selitti, että pääministeri Netanyahu, joka vastusti Oslon sopimuksia v.1993, on tehnyt niihin useita muutoksia.
”Muodostetaan yhteistoiminta kahden valtion välille historiallisessa Palestiinan maassa osapuolten välisenä aselepona. Se on parempi kuin sota tai jatkuva vastarinta miehitystä vastaan. Se on parempi kuin Israelin Gazan ja Länsirannan miehittäminen, mistä johtuvat kaikki nämä vaikeudet ja ongelmat molemmille osapuolille.” Hän ei kuitenkaan sulkenut pois mahdollisuutta, että hänen mielipiteensä voi muuttua 10 vuoden kuluessa.

Hamasin sisällä on ollut ristiriitaa Gazassa toimivan pääministeri Ismail Haniyehin syyttäessä Khaled Mashaalia, että hän antoi liikaa myönnytyksiä Fatahin kanssa käydyissä  sovinto-keskusteluissa. Hamas järjestelee kansankokouksen eli neuvoa-antavan neuvoston kutsumista kokoon valitsemaan Hamasille uuden puoluejohdon. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4231844,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          Israelilainen autoilija Yael Shahak ajoi maaliskuussa 8-vuotiaan tyttärensä kanssa Beit Elin lähellä Samariassa, kun hän oli vähällä joutua terrorisolun murhaamaksi tai sieppaamaksi. Hän muistaa, miten yksi miehistä iski auton tuulilasin rikki, josta hän ymmärsi henkensä olevan vaarassa. Hän muistelee, miten katsoessaan terroristin silmiin hän havaitsi niiden  mielettömän ilmeen, mikä vakuutti hänet kuoleman-vaarasta. Hän ei aluksi ymmärtänyt, miksi terroristit äkkiä lopettivat ja ajoivat tiehensä, ennen kuin hän tajusi, että toinen auto tuli Beit Elistä. Hän ei aluksi uskaltanut avata ikkunoita saamansa shokin vuoksi, vaikka tajusi, että autosta tulleet olivat juutalaisia. Turvallisuusjoukot saivat äskettäin paljastettua Juudeassa ja Samariassa toimivan 9-hengen terrorisolun, jonka päämääränä oli siepata panttivankeja, ja jotka olivat tehneet useita epäonnistuneita yrityksiä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4231850,00.html
-          Jerusalem päivän juhlallisuudet siirrettiin sunnuntaihin, jottei rikottaisi sapattirauhaa. Pääjuhla pidettiin Mercaz Harav yeshivassa useitten johtohenkilöitten osallistuessa siihen. Rabbi Shabira käytti Hesekieliä vakuuttaakseen Netanyahulle, että hänen tulee osoittaa johtajuutta ja jättää kaikki juutalaisten rakennukset Juudeassa ja Samariassa koskemattomiksi. ”Beit El ja Jerusalem ovat yhtä”, hän totesi. Knessetin puhemies Reuven Rivlin kehotti seisomaan yksimielisenä Jerusalemin tukena eikä antautumaan pelon valtaan ”Jerusalem marssien vuoksi”. Hän valitti maan johdon heikkoutta, jotka salaa tai avoimesti ovat neuvotelleet Jerusalemin jakamisesta. Hän viittasi entisiin pääministereihin, joista Olmert on tuorein tapaus pääkaupungin arabi-osien luovuttamiseksi ja Temppelivuoren antamiseksi kansainväliselle hallinnolle. Pääministeri Netanyahu vakuutti selkein sanoin, että Jerusalem on Israelin sydän, eikä se voi selviytyä, jos osa sen sydämestä luovutetaan pois.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156021#.T7n7TjJHTFw
-          IDF:n upseerin Matan Salomonin valppaus esti puukotuksen Juudeassa. Sotilaat olivat suojaamassa pyöräilijöiden reittiä, kun hän havaitsi mustiin pukeutuneen nuoren miehen aivan yhden sotilaan takana vilkuillen joka suuntaan. Hän antoi käskyn sotilaalle katsoa miehen henkilökorttia, kun hän havaitsi veitsen hänen taskussaan. Hän kaatoi miehen maahan ja sai riistetyksi tältä veitsen, jolla hän oli haavoittanut itseään. Mies vietiin sairaalaan haavansa takia. Tilanne tapahtui lähellä Gush Etzionin liittymää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156010#.T7n-VjJHTFw
-          Shin Bet sai paljastettua Juudeassa ja Samariassa toimineen 9-hengen terrorisolun, joka suunnitteli ja yritti useita kertoja siepata panttivankeja. Pidätykset tehtiin 2 kuukautta sitten, mutta julkistettiin vasta nyt. Solun jäsenet ovat PFLP:n aktivisteja ja sen johtaja toimi Ramallahissa. Heidän suunnitelmissaan oli käyttää tainnutusaseita ja huumaavia suihkeita sieppauksissaan. Gilad Shalitin vapauttamiseksi vapautetut 1037 vankia Israelin vankiloista ovat rohkaisseet terroristeja sieppaamaan lisää panttivankeja saadakseen vapautetuksi lisää terroristeja vankiloista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155993#.T7n_7jJHTFw
-          Useista rikoksista syytetty entinen pääministeri Ehud Olmert antoi käsittämättömän lausunnon todetessaan, ettei Jerusalem ole koskaan ollut yhdistetty, ja siksi sen arabialueet tulee luovuttaa PA:n hallintaan. Hän kertoi näitä MAARIV-lehden haastattelussa. Tämän entisen Jerusalemin pormestarin ja Israelin pääministerin lausunto etsii vertaistaan. Hän esitti laatimansa ”rauhansuunnitelman” Abbasille vain muutamaa päivää ennen eroamistaan syytteiden vuoksi. Hänen suunnitelmansa mukaan Israel olisi luovuttanut 98 % maasta ja korvannut loput Israelin alueelta, Jerusalem olisi jaettu ja Temppelivuori luovutettu kansainväliselle elimelle. Abbas ei viitsinyt edes perehtyä suunnitelmaan, joko siksi, ettei hän uskonut Olmertin voivan saada sitä läpi tai siksi, ettei hän halua Palestiinan valtiota, josta toisi hänelle pelkkää riesaa ja joka voisi lopettaa PA:n varojen kahmimisen, mistä häntä syytetään.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/156025#.T7oBzDJHTFw




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019