MAANANTAI 14.05.12


MAANANTAI 14.05.12

1. EGYPTIN presidentinvaalien toinen johtavista ehdokkaista Abdel Moneim Abul Fotouh sanoo AP:n artikkelissa, jonka se julkaisi 13.05.12/ Israel News, että Israel on rasistinen valtio. Toiseksi hän vakuuttaa CBC:n haastattelussa, kuten hän sanoi CBS:n julkistamassa TV-väittelyssä toisen johtavan ehdokkaan arabiliiton entisen pääsihteerin Amr Moussan kanssa, v. 1979 solmittu rauhansopimus Israelin kanssa on turvallisuusriski Egyptille ja se tulee uudistaa. Hän otti esimerkiksi Siinain tilanteen, jonne Egypti voi siirtää joukkojaan vain rauhansopimuksessa määrätyn määrän, eikä siten voi turvata lakia ja järjestystä siellä.
”Israelilaiset voivat matkustaa Siinaille (lomailemaan) ilman viisumia, mutta tarvitsevat viisumin vieraillessaan Kairossa,” hän kuvaili tilannetta. Israelissa on jopa esiintynyt vaatimuksia Siinain miehittämiseksi, koska terrorijärjestöt pesiytyivät sinne.

ARTIKKELI antaa ymmärtää, että Fotouh olisi gallupien mukaan johtava ehdokas, mutta sikäli kuin olen voinut seurata niitä, Moussa johtaa kansansuosiossa ja Fotouh on kakkosena.
Presidentinvaalit pidetään 23. ja 24. päivinä toukokuuta, ja jos kukaan 13:sta ehdokkaasta ei saa määrättyä enemmistöä äänistä, kahdesta johtavasta ehdokkaasta äänestetään uudelleen kesäkuussa.
Fotouh kuului Muslimiveljeskuntaan, mutta hänet erotettiin, jonka jälkeen esiintyy riippumattomana ehdokkaana, mutta radikaalinen al-Nour puolue tukee häntä nostaen hänen mahdollisuuksiansa.

Abul Fotouh sanoo, että Israel on rasistinen valtio, joka sortaa muiden rotujen edustajia. Toiseksi hän vakuuttaa, että Israelilla on 200 ydinpommia, joita se ei ole suostunut alistamaan IAEA:n tarkastusten alaisiksi.
Hän katsoo, että tapa, millä USA:n erikoisjoukot teloittivat al-Qaidan perustajan ja kiistattoman johtajan Osama bin Ladenin epäselvissä olosuhteissa Pakistanissa ilman sen lupaa, edustaa valtion harjoittamaa terrorismia. Hän sanoo USA:n kutsuvan bin Ladenia terroristiksi lyödäkseen sillä muslimeja. Hänen mielestään bin Laden ei ollut terroristi, vaikka hän käytti väkivaltaa. Hän katsoo, että vain oikeuden päätös oikeuttaa hänen kutsumistaan terroristiksi.

KUTEN artikkelissa todetaan, tuli kummasta johtavasta ehdokkaasta tahansa Egyptin presidentti, sen ja Israelin välinen rauhansopimus joutunee uuteen tarkasteluun. Fotouh kutsui CBS:n väittelytilaisuudessa Israelia viholliseksi, Moussa vastustajaksi.
Kumpikin halunnee maitten välisen kaasutoimitussopimuksen uusimista, koska he katsovat Mubarakin hallituksen myyneen kaasua alle markkinahintojen runsaitten lahjusten siivittämänä. Vallasta syösty presidentti Mubarak ja hänen poikansa odottavat vankilassa oikeustoimien edistymistä syytettyinä raskaista rikoksista.

2. EGYPTIN viranomaiset ovat osallistuneet aktiivisesti Israelin ja PA:n välisiin neuvotteluihin saadakseen 26 päivää kestäneet syömälakkolaiset lopettamaan vaarallisen leikkimisen terveytensä kustannuksella. Egyptin antamien tietojen mukaan sopimus on jo valmis, vaikka Israelin viranomaiset ovat vielä hiljaa. Kaksi vankia aloitti syömälakkonsa jo 76 päivää sitten, ja heidän säilymisensä hengissä on enää arvailujen vallassa, vaikka lääkärit seuraavat heidän tilaansa kaiken aikaa. Palestiinalaiset, sekä Hamas että PA, ovat uhanneet vakavilla vastatoimilla, jos joku kuolee nälkään Israelin vankilassa, vaikka ei ruuan puutteeseen, vaan siksi, että käyttää sitä hyväkseen saavuttaakseen etuisuuksia vankilassa.

EGYPTIN neuvottelijat sanovat, että Israel hyväksyi Egyptin välitysesityksen, mutta että n. 1550 syömälakossa olevan vangin edustajien tulee vielä hyväksyä se. Asiasta kertonut viranomainen ai halunnut kertoa nimeään asian arkaluonteisuuden vuoksi. Ehkä eniten vankeja vaivannut asia on Israelin harjoittama ”hallinnollinen pidätys” menetelmä, jolla epäiltyjä on voitu pitää vankiloissa epämääräisen ajan ilman syytteitä, ja sitä on voitu jatkaa ilman takarajaa. Vankien ”vankiklubin” edustaja Kadura Fars totesi, että vankilapalvelun (IPS) vastaus Egyptin esitykseen saataneen maanantaina. Vankien ja IPS:n edustajat tavannevat toisensa maanantaina sopiakseen syömälakon lopettamisesta välittömästi. 15 syömä-lakkolaista on viety sairaalaan IPS.n omaan lääkintäkeskukseen, kolme Assaf Harofeh lääkintäkeskukseen ja loput on eristetty muista vangeista.
OIKEUSISTUIN katsoi tehdyn kanteen vuoksi, että IPS on vastuussa vankien terveydentilasta, eikä siten anna aihetta siirtää syömälakkolaisia siviilisairaaloihin.
Vangit vaativat ainakin seuraavia etuja: Eristysrangaistukset lopetetaan; Perheiden vierailut sallitaan Gazasta; oikeus opiskella vankilassa; Lopettaa hallinnollinen pidätysmenetelmä; sallia TV:n katselu sekä lisätä kuukausittaista osto-oikeutta vankilan kanttiinissa.

3. MINISTERIKOMITEA  lainopillisissa asioissa hylkäsi alun perin enemmistön saaneen kansanedustaja Miri Regevin tekemän esityksen, jolla Israelin laki olisi ulotettu Juudeaan ja Samarian juutalaisyhteisöihin, mikä käytännössä olisi asettanut ne osaksi Israelia. Komitean käsittelyn aikana ilmeni, että pääministeri Netanyahu kuten myös Benny Begin ja Dan Meridor vastustivat esitystä. Oikeusministeri Yaacov Neeman esitti silloin äänestyksen siirtämistä, mutta kun Miri Regeville vakuutettiin, ettei esityksen läpimenosta voi olla varmuutta, hän kieltäytyi äänestyksen siirrosta.
KOMITEAN 20:stä jäsenestä 9 äänesti esitystä vastaan, mutta kaksi heistä sanoi uskoneensa, että äänestys koski asian siirtämistä. Viisi pidättyi äänestyksestä ja yksi  Staz Miseznikov äänesti lakiesityksen puolesta.

Neeman sekä Begi ja Meridor selittivät, että asia on arkaluonteinen ja siksi tärkeä, että se tulee ensimmäiseksi käsitellä hallituksen kokouksessa. Apilaisoikeuskansleri Orit Koren selitti myös, että laki tarkoittaa käytännössä noiden juutalaisyhteisöjen liittämistä Israeliin, jonka poliittiset seuraukset - varsinkin kansainvälisesti - voivat olla arvaamattomat.

4. ISRAELIN oikeuskansleri harkitsee ja harkitsee uudelleen, syyttääkö ”Jenin, Jenin” elokuvan tekijää Mohammed Bakria Israelin valtion ja IDF:n maineen häpäisemisestä ja dokumenttina mainostetun filmin perustamisesta pelkkiin valheisiin. ynetnews.com artikkelin kirjoittaja Noah Klieger sanoo, että on korkea aika oikeuskanslerin tehdä päätös asiassa.

ARTIKKELISSA todetaan, että Bakri perusti filminsä pelkästään pakolaisleirin asukkaitten kertomuksiin tarkistamatta niiden oikeellisuutta tai hankkimatta muita todisteita. Bakri julkisti 10 vuotta sitten elokuvansa ”Jenin, Jenin”, jota hän väittää dokumentiksi operaatio Defensive Shield taisteluista Jeninin pakolaisleirissä. 10 vuotta oikeuskansleri on harkinnut, miten menetellä elokuvaa vastaan esitettyihin syytöksiin. Bakri puolustaa filminsä oikeutta, vaikka sekä kansainväliset NGO- ja ihmisoikeusjärjestöt suorittivat tutkimuksia ja tulivat loppu-tulokseen, että elokuvan tapahtumat eivät vastaa todellisuutta. Bakrin kannattajat ovat silloin vedonneet Israelin väljään sanan vapauslakiin, joka sallii suuren liikkumavapauden.

Klieger vakuuttaa, että yleisinhimillisten järjestöjen tekemien paljastusten ja tutkimusten mukaan elokuva on dokumenttina ”epäluotettava”, mikä tarkoittaa ”valheellisuutta”.
Hän viittaa toiseen tapaukseen, jossa entinen SS-upseeri mutta kaunokirjailijaksi muuntunut Gynter Grass julkaisi Israelin häpäisevän riimityksen. Grass ei katso syyllistyneensä mihinkään lainavastaiseen, mutta hänen kannattajansa viittaavat siinäkin sananvapauteen. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4228290,00.html
Asiaa käsiteltiin korkeimman oikeuden kuulemistilaisuudessa maaliskuussa 2011. Oikeudelle näytettiin pätkä filmistä, jossa ”palestiinalaiset” oli pakotettu kädet selän taakse sidottuina makaamaan maahan, ja näytettiin IDF:n tankkia, joka lähestyi maassa makaavia. Joku huusi silloin: ”Ne ajavat ihmisten yli”, ja sen jälkeen näytettiin, miten ”ruumiita” kannettiin pois paikalta. Sen jälkeen esitettiin asukkaitten todistuksia, miten sotilaat ampuivat naisia, lapsia ja vanhuksia, taustamusiikin säestämänä, sekä näkymiä raunioista.
Bakri kutsui IDF:n sotilaita ”koiriksi”, ja myös ”natseiksi”, eikä suostunut pyytämään anteeksi väittäen sitä tavaksi, jolla turvallisuusmiehet häntä kohtelivat. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4041127,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
-          PLO:n hallitus (executive committee) sanoi vastauksena Netanyhaun Abbasille lähettämään kirjeeseen, jonka hän laati vastauksena Abbasin vastaavaan, ettei Netanyhaun viesti anna selkeää kuvaa, mikä hänen asenteensa on Abbasin vaatimuksiin. WAFA:n antamien tietojen mukaan komiteassa katsottiin, ettei Netanyahu vastaa vaatimuksiin tärkeimmistä kohdista: Setlementtitoiminnan lopettaminen ja 1949 linjat rajoiksi sekä terroristi-vankien vapauttaminen Israelin vankiloista, mitä Abbas vaati uutena kysymyksenä. Komitean lausunnon mukaan päätös antaa Abbasille vapauden sopia vankien vapauttamisesta. Komitea esittää lisäksi, että kvartetin tulee välittää osapuolten välisten kysymysten ratkaisemisessa. Sekä Molcho että Abbas vakuuttivat rauhantahtoaan tavattuaan toisensa Ramallahissa tilaisuudessa, jossa Molcho luovutti Netanyahun kirjeen Abbasille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155771#.T7C3-zJHTFw
-          AP julkisti saamansa graafisen esityksen ja piirroksen, jonka sanotaan esittävän Iranin Parchin sotilastukikohdassa olevaa suurta painesylinteriä, jolla voidaan testata ydinräjäytystä laboratorio-olosuhteissa. Israelin asiantuntijat katsovat tämän todistavan ilman epäilyksiä, että Iran kehittää atomiasetta, vain sen rakennusvaihe on epäselvä. Piirroksen väitetään tulleen Teheranista ja sen on laatinut henkilö, jolla on ollut mahdollisuus nähdä kyseinen sylinteri. Iran on kieltänyt tekevänsä ydinräjäytystä vastaavia kokeita, mutta ei kiellä eikä myönnä sylinterin olemassaoloa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155761#.T7C4LTJHTFw
-          Egyptin presidentin vaalien ehdokas Hisham Bastawisi kertoi al-Ahram web-sivun mukaan, että hän kannattaa liittoa Iranin kanssa, sekä Camp Davidin sopimusten uudelleen arviointia. Hän vakuutti, että ”liittosopimus Iranin kanssa on Egyptin yksi tärkeimmistä kysymyksistä”. Tämä tulisi huomattavasti laajentamaan ns. ”Pahaa akselia”, johon kuuluvat Iran, Syyria ja Libanon. Koska Hamas on Muslimi-veljeskunnan haaraosasto, Gaza tulisi liittymään Israelin saartorenkaaseen. Vain Jordanian suunta on toistaiseksi epävarma, mutta Muslimiveljeskunta on nousussa sielläkin, mikä voi ennustaa Abdullah II:n monarkialle vaikeita aikoja.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155749#.T7C6AjJHTFw
-          Syyrian levottomuudet ovat levinneet Libanoniin. Eilen Tripolissa alawite-vähemmistön ja sunni-enemmistön välisissä taisteluissa kolme ihmistä kuoli. Taistelu alkoi aamuhämärissä ja jatkui sala-ampujien toimesta pitkin päivää surmaten yhden sotilaan. Sotilaat eristivät alawite-asukkaat muusta kaupungista, mutta tulitaisteluja käytiin sunnien asumilla alueilla muuallakin maassa. Pääministeri Najib Mikati tapasi Tripolin johtajia kotikaupungissaan ennen tapaamistaan presidentti Suleimania. Libanonissa jatkuu Syyriaa puolustavien ja sitä vastustavien välinen kiista. Syyria veti joukkonsa Bekaan laaksosta v. 2005, mutta sen vaikutus tuntuu vahvasti Libanonissa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=269777
-          IDF valmistautuu tilanteeseen, jossa sen asevarikot ja tukikohdat voisivat joutua massiivisten ohjushyökkäysten kohteiksi, ja rakentaa korvaavia laitoksia eri puolille maata. Ongelmana on maan pienuus, koska koko maa joutunee sotatilanteessa raketti- ja ohjushyökkäysten alaisiksi. Hallitus hyväksyi budjetin asian hoitamista varten, sillä asialla on kiire, jos Iranin tilanteen hoito kehittyy sodaksi. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=269828




Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019