Wednesday, May 02, 2012

KESKIVIIKKO 02.05.12


KESKIVIIKKO 02.05.12

1. ISRAELISSA jatkuu lähes lapselliseksi kehittynyt juupas eipäs kisailu, mitä Iran tekee tai on tekemättä; ja mitä se tekee tai on tekemättä, jos sitä vastaan hyökätään. Viimeisenä tässä leikissä kuoleman vakavista asioista heitti oman panoksensa IDF:n entinen tiedustelujohtaja Shlomo Gazit, joka nykyisin toimii Tel Avivin Yliopiston kansallisen turvallisuustutkimusten instituutissa. Hän sanoo kannattavansa Meir Daganin ja Yuval Diskinin arvioita, etteivät Israelin suorittamat iskut Iranin ydinlaitoksia vastaan lopeta niiden toimintaa, vain hidastavat ja kiihdyttävät vallankumoushallitusta entistä suoraviivaisempiin ponnisteluihin ydinaseen hankkimiseksi diplomaattisella oikeutuksella maansa puolustamiseksi. Sen sijaan hän arvioi, että joko USA:n yksin tai yhteistoimin toisten valtioitten kanssa suorittamat iskut voivat aiheuttaa Iranin ydinsuunnitelmille kuolettavia iskuja.
Gazit vastaili JP:n toimittajan hänelle asettamiin kysymyksiin, joita Yuval Diskinin kommentit Iranin aikeista olivat aiheuttaneet.

Gazit ei pitänyt pahana Diskinin syytöksiä Netanyahun ja Barakin jopa ”messiaanisista päämääristä” Iranin kysymyksessä todeten, että he ovat kuitenkin kansan valitsemia johtajia ja siksi, jos syytöksiä heitä vastaan esitetään, ne tulisi kohdistaa kansaan, joka heidät valitsi. Tämä puoli asiassahan tullee hoidetuksi, jos kentällä vielä lempeinä puhaltelevat vaalipuhurit toteutuvat mahdollisesti syyskesän aikana.
Hän piti asiattomina esittää syytöksiä Diskinille, että miksei hän eronnut vielä virassa ollessaan, jos hänellä oli epäilyksiä esimiestensä kyvyistä hoitaa tehtäviään. Hän arvioi, että alainen pystyy hoitamaan omat tehtävänsä, vaikka ei kaikessa olekaan täysin samaa mieltä esimiestensä kanssa, mikä ei liene harvinaista yhteiskunnassa.

2. DEBKAFILE tarkastelee artikkelissaan Israelin puolustusministeri Ehud Barakin esittämiä arvioita, etteivät P5+1 ja Iranin väliset keskustelut 23.05.12 Bagdadissa johda mihinkään, eli niissä ei pystytä ratkaisemaan monimutkaista formulaa Iranin ydinsuunnitelmista. Artikkelin mukaan hänen pessimistinen lausuntonsa, jota hän itse kutsuu kokemusten tuomaksi positiiviseksi viisaudeksi, heitti kylmää vettä toivorikkaille odotuksille, että tämä maailman huomion suhteettomasti sitonut häiriötila saataisiin lopultakin selvitettyä.

DF:n artikkelissa todetaan, että USA:n lehdistön toivorikkaitten odotusten ylle levisi pahaenteisiä pilviä uutisten kertoessa, miten Israel lopetti vähän aiemmin suuret sotaharjoitukset pohjoisessa, joilla pyrittiin selvittämään, mitä Syyriasta ja Libanonista aloitettu sota Israelia vastaan tulisi aiheuttamaan pohjoisrajan tuntumassa ja miten vastata siihen.
Kuten DF:n artikkeli toteaa, välittömästi Israelin sotaharjoitusten jälkeen Iran ilmoitti aloittavansa suuret sotaharjoitukset maansa eteläisellä rannikolla ja merialueella. Harjoitusten lähtökohtana on olettamus, että USA:n ja Israelin kommandoyksiköt voivat yrittää maihinnousua valtion alueelle mereltä käsin toteuttaen siten liittolaisjärjestöilleen antamiaan lupauksia, että kaikkiin länsimaitten tekemiin sotilaallisiin toimiin vastataan samanlaisilla.

DF:n artikkeli toteaa viime päivinä Syyrian taisteluissa ilmenneen tosiasian, että Assadin vastainen kapinaliike on joutunut entistä selvemmin Al-Qaidan terroriyksiköiden käsiin. Tätä osoittavat armeijan erikoisyksiköitä vastaan tehdyt pommi-iskut, joiden suuruus ja tehokkuus ylittävät hajanaisten kapinajärjestöjen kapasiteetin.
Ensimmäisen käytännön toimena Israel alkoi rakentaa uutta 10 metrin korkuista turva-aitaa tai -muuria Libanonin rajalle 2 km:n matkalle Metullan juutalaisyhteisön suojaksi Libanonista Hizbullahin hallitsemasta Kfar Kilan kylästä tulevien potentiaalisten iskujen varalta.
Artikkelissa arvioidaan, että Hizbullah voi yrittää rajoitettuja iskuja Israelin puolelle joko sala-ampujien tai granaatti- tai raketti-iskujen muodossa oikeuttaakseen suurimittaiset vastaiskut muka Libanonin puolustamiseksi, mitä argumenttia Hizbullah käyttää toistamiseen. Hizbullah kärsi määrättyä arvonsa menetystä antautuessaan tukemaan Syyrian presidentti Bashar Assadin armeijan säälimättömiä toimia kapinallisyksiköitten tuhoamiseksi.

DF:n artikkelin mukaan Iran kiihdyttää sotilaallisia hyökkäyksiään verbaalisella tasolla Pohjois-Korean tapaan uskoen, etteivät potentiaaliset viholliset ota niitä aivan todesta.
Iranin vallankumouskaartin komentaja kenraali Hossein Zolfaqari totesi, että merisota-harjoituksilla FAJR pyritään vahvistamaan maan öljyntuotannon ja Bushehrin ydinvoimalan
turvallisuutta. Bushehr kytkettiin äskettäin ensimmäistä kertaa maan sähköverkostoon.
Iranin vallankumouskaartin yksiköt harjoittelevat yhdessä rajavartio-yksiköiden kanssa Bushehrin maakunnan ja Persianlahdella sijaitsevien Kish-raaren, sen päämajan Bandar Abbas lähellä sijaitsevalla Hormozgan tukikohtien sekä Iranin öljyä tuottavien maakuntien Khuzestanin, Sistanin ja Balochestanin suojelemiseksi hyökkäyksiä vastaan.

Iranin tiedemiehet vakuuttavat pystyvänsä murtamaan länsimaitten ohjusten koodisanomat ja suuntaamaan ne haluamaansa kohteeseen uudenlaisessa cyber-sodassa.
Iran uhkasi myös, että sen alukset pystyvät purjehtimaan 3 km:n päähän New Yorkista, josta ne pystyvät antamaan tuhoisia iskuja – tavanomaisin tai ydinasein – USA:n kaupunkeihin.
USA:n Emiirikuntien Liiton alueelle toimittamien F-22 Raptor hävittäjäkoneitten tarkoitus ja määrä on arvoitus, mutta niillä pyrittäneen lisäämään psykologista sodan käyntiä Iranin asenteiden pehmittämiseksi ennen toukokuun 23. päivän P5+1 neuvotteluja Iranin kanssa. http://www.debka.com/article/21964/

3. TURKIN pääministeri Recep Tyyip Erdogan esittää taipumatonta ja anteeksiantamatonta kantaansa Israelia vastaan vaatien siltä virallista anteeksipyyntöä Mavi Marmara-aluksella sattuneen tragedian johdosta, jossa 9 Turkin kansalaista sai surmansa. Hän vastustaa Israelin osallistumista NATO:n tilaisuuksiin ja harjoituksiin ja on käytännössä katkaissut maan väliset diplomaattisuhteet lähes kokonaan. Turkki on NATO:n jäsen.

Tämän virallisen kuoren suojassa epävirallisia yhteyksiä kuitenkin jatketaan, mistä on osoituksena Israelin turvallisuusmiesten antamat vihjeet Turkissa toimivista terroriryhmistä, joiden perusteella Turkin armeija suoritti ratsioita ja pidätyksiä. Nämä turvallisuusjärjestelyt ovat puolestaan antaneet Israelin Vastaterrorismin Toimistolle (CTB) aiheen laskea israelilaisten Turkin alueelle matkustavien turistien matkarajoituksia ja terrorivaroituksia.
Vaikka Turkin turvallisuusviranomaisten ratsioitten ei katsota poistaneen uhkaa kokonaan eikä tuhonneen niitä suunnittelevia ryhmiä, uhka on kuitenkin oleellisesti alentunut.
Iranin on todettu toimineen aktiivisesti useissa viime viikkoina Intiassa ja Thaimaassa, Georgiassa ja muualla - viimeksi Kairossa Saudi Arabian lähettilään murhasuunnitelma - pääasiassa israelilaisia kohteita vastaan suunniteltujen terrori-iskujen sponsorina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155350,

4. Valtiontarkastaja Micha Lindenstrauss julkisti eilen 7-vuotta kestäneen virka-kautensa viimeisen raportin, jossa annetaan risuja vähän joka taholle. JP:n artikkeli käsittelee siinä esitettyjä moitteita terveydenhuollon suhteen, jota lähes kolmannes raportista käsittelee, eli raportin hepreankielisestä 800-sivusta 280 sivua käsittelee terveydenhuoltoa.
Moitteet kohdistuvat tietenkin korkeimmalta tasolta, apulaisterveysministeristä ja terveysministerin asioitavasta pääministeristä alkaen terveysbyrokratian viranomaisiin, sairaaloiden hallintovirkailijoihin ja yksityisiin lääkäreihin ja hoitajiin saakka. Apulaisterveysministerin virkaa on 3 vuoden ajan hoitanut Yaacov Litzman (UTJ), jonka kanslia-päällikkö on vaihtunut kolmesti sen aikana, sekä terveysministerin virkaa pääministeri sivutoimenaan, mitä ei varmaan voida pitää asiallisena järjestelynä.

Raportissa todetaan terveydenhuollon toimineen lähes amatööritasolla:
Ihmiselämää on vaarannettu tai lyhennetty, elämänlaatu on huonontunut byrokratiasta johtuen; valtavia summia on tuhlattu ja hallinnollisia ohjeita rikottu, kuten raportissa todetaan.
Yksi virhe raportissa todetaan aiheutuvan siitä, että valtio sekä omistaa ja hallinnoi sairaaloita että pyrkii valvomaan niiden toimintaa. Ongelmia on esiintynyt julkisen ja yksityisen terveyden-hoidon sovittamisessa yhteen varsinkin korvausten maksujen suhteen. Oma lukunsa omistetaan sairaalalääkäreiden yksityispraktiikkaan, jota he hoitavat varsinaisen päivätyönsä ohella ja ilmeisesti usein sen kustannuksella.

Artikkeli on turhan pitkä tässä esiteltäväksi. Terveyshuollon ohella Israelin armeijan ja sen alaisten instituutioiden hallinto- ja toimintajärjestelyt saavat yhtä kovaa kritiikkiä, asioitten hoidon tehottomuudesta, päällekkäisyydestä, ja valtavasta tuhlauksesta.
Myös maan virallinen uutistoimisto IBA kuten myös ympäristönhoito saavat kovia nuhteita.

5. UUTISOTSIKOITA
-          USA:n presidentti teki yllätysvierailun Afganistaniin allekirjoittaakseen maitten välille laaditun uuden yhteistoimintasopimuksen. Hän totesi, ettei sota al-Qaidaa vastaan ole ohi, vaikka virallisten tietojen mukaan sen perustaja ja johtaja Osama bin Laden saikin surmansa Seal-erikoisjoukkojen salaisessa operaatiossa Pakistanissa. Obaman vaalikoneisto on pyrkinyt käyttämään Ladenin teloitusta hyväkseen – Bidenin sanoin: Bin Laden on kuollut ja General Motors jatkaa toimintaansa – mutta erikoisjoukkojen komentaja sanoo, ettei Obamalla ollut mitään osaa operaation toteuttamisessa. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=268333
-          IDF sulki tutkimukset, joissa selvitettiin IDF:n mahdollisia virheitä operaatio cast lead aikana 21 Samounin arabiperheen jäsentä  surmanneessa IAF:n ilmaiskussa 2009. Armeijan syyttäjät totesivat, ettei IDF ja varsinkaan Givati Prikaatin komentaja prikaatinkenraali Ilan Malka olleet syyllistyneet huolimattomuuteen, kiireessä tehtyihin komentoihin, jotka vaaransivat siviilejä. BTzelemin edustaja, joka teki valituksen tapauksesta, ilmoittaa tyytymättömyytensä, mutta ei näytä tajuavan, että Hamas tarkoituksellisesti käytti siviilejä kilpenään ja että kyse oli sotatilanteesta, jossa siviilien suojaaminen sataprosenttisesti on mahdotonta. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=268301
-          PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja pääministeri Salaam Fayad pääsivät sopimukseen hallituksen muokkaamisesta. Fayad pysyy pääministerinä, mutta talousasioita hoitaa Nabil Qassim, Bir Zeit yliopiston entinen johtaja. Hallitukseen tulee 20 ministeriä, uusia 6-7 ministeriä. Ulkoministeri Riyad al-Malikista on edelleen kiistaa, Fayad haluaa hänet poistettavaksi, Abbas ei. Paljon epäilyksiä herättänyt Palestiinan kehitys- ja rakennusrahaston valvonta otettiin jo aiemmin pois Fayadilta. Abbas on tiettävästi hallinnut sitä, mutta sitä hoitaa toinen henkilö. PA:n sisäinen korruptio leimaa kaikkia toimia, eikä kenenkään rehellisyyteen voida luottaa.   http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=268274
-          Terroristit juhlivat Obaman Afganistanin vierailua ja ilmoitusta ”uuden päivän” alkamisesta räjäyttämällä kaksi pommia maan pääkaupungissa Kabulissa. Räjähdykset tapahtuivat keskiviikkoaamuna ns. vierastalossa lähellä USA:n lähetystöä, jonka henkilökuntaa kehotettiin pysyttelemään poissa ikkunoiden lähettyviltä. Lähetystö suljettiin toistaiseksi. Pommi-iskussa sai surmansa kuusi ihmistä, yksi heistä vartija. Haavoittuneiden määrää ei kerrota. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155361
-          Gazan terroristit ampuivat tiistai-iltana raketin, joka putosi Ashkelonin rannikon alueelle aiheuttamatta ihmisuhreja tai taloudellista vahinkoa. IAF pommitti eilen tunneleita Gazassa vastauksena edellisenä päivänä ammuttuun rakettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155352
-          PA:n viralliset uutislähteet ylistivät palestiinalaisen arkkiterroristin Abu Jihadin teloituksen muistotilaisuudella eilen. Hän sai surmansa 16. huhtikuuta 1988 Tunisiassa. Hänen suunnittelemissaan operaatioissa 125 israelilaista sai surmansa, ja hän suunnitteli Ariel Sharonin murhaa. Abu Jihadia ylistettiin PA:n virallisen uutis-toimiston WAFA:n lähetyksissä ja mediassa, ja hänen mukaansa nimetään erilaisia julkisia tilaisuuksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155356
-          IMF kieltäytyy katkaisemasta liiketoimiaan Iranin kanssa kansainvälisestä boikotista huolimatta. Ilmeisesti IMF pitää sisällyttää Iranin vastaisiin sanktioihin. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4223567,00.html
-          Manfred Gerstenfeld kirjoittaa artikkelissaan, että Israelia syytetään sotarikoksista, mutta ne kalpenevat kaikin tavoin siitä, mitä YK :n alaiset rauhanturvaamis- tai muissa tehtävissä ulkomailla toimivat joukot ovat suorittaneet. Kirjoittaja kertoo lukuisista esimerkeistä, joissa olisi ollut enemmän kuin aihetta tutkimuksiin ja syytöksiin sotarikoksista ja loukkauksista ihmisoikeuksia vastaan. Oma lukunsa on YK:n omaksuma ”velvollisuus suojella” oppi, jonka varjolla murskattiin Muammar Gaddafin vastarinta ja tuhottiin maata rajoituksetta. Tätä on ehdotettu myös Syyrian tapaukseen, mutta Venäjän vastustuksen vuoksi ei ole voitu toteuttaa.  http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4223342,00.html


No comments: