TIISTAI 24.04.12


TIISTAI 24.04.12

1. PA:n sisällä tapahtuva valtataistelu on kehittynyt tasolle, jossa ilmenee selviä oireita muutoksista PA:n hallituksen johdossa, ellei sen kokoonpanossakin. Tämä taistelu PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin ja pääministeri Salaam Fayadin välillä huipentui ja tuli kaikkien nähtäville Abbasin kehottaessa nimittämäänsä pääministeriä toimittamaan hänen laatimansa kirjeen pääministeri Netanyahulle, minkä Fayad katsoi olevan arvoaan alentavaa ja totesi, ettei hän halua julkisesti pestä Abbasin likaista pyykkiä ja kieltäytyi. Myös PLO:n johtoon kuuluva Rabbo jättäytyi pois kirjeen ojentamistilaisuudesta.
TILANNE PA:n johdossa on itse asiassa laiton, sillä Abbasin ja hallituksen kausi päättyi 2009, jolloin oli tarkoitus pitää vaalit, mutta jotka Abbas siirsi tulevaisuuteen kuten on tehnyt useita kertoja sen jälkeen. Kukaan ei tiedä, voidaanko vaalit pitää tänä keväänä, kuten luvattiin.
Salaam Fayad ja hänen hallituksensa ovat Abbasin nimittämiä, eivätkä siten edusta palestiinalaisten tahtoa. Lieneeköhän Abbas sukua evankeliumeissa kerrotulle murhamiehelle ja maantierosvolle Bar Abbasille, jonka Pilatus vapautti Jeesuksen asemesta?

PA:n sisäinen valtataistelun aallot ovat tsunamin tavoin ehtineet jo PA:n eurooppalaisten tukijamaitten rannoille, joista on lähetetty varoituksia Abbasille, ettei hän koskisi nimittämänsä pääministeri Fayadin asemaan eikä siirtäisi hänen talouden valvontaansa omalle kanslialleen, mikä on selvä epäluottamuslause Abbasille, ettei hän nauti niiden suosiota. Abbasia vastaan on esitetty palestiinalaisten taholta syytöksiä korruptiosta ja tukijamaitten varojen siirtämisestä omille tileilleen Egyptiin ja Jordaniaan, ehkä myös Qatariin. Näitä syytöksiä ei ole voitu tutkia, sillä niistä kertoneet journalistit pidätettiin PA:n poliisin toimesta, ja heille annettiin ”uudelleen koulutusta” PA:n vankiloissa, joita ei Israelin vankiloiden tavoin voida kutsua lomaparatiiseiksi.

PALESTIINALAISLÄHTEISTÄ kerrotaan, että Abbas epäilee Fayadin siirtävän PA:n tuki-varoja omille tileilleen, eli korruptiosta, ja on yrittänyt poistaa varojen valvonnan Fayadin käsistä, mutta tukijamaat varoittivat Abbasia koskemasta Fayadiin, mikä nyt toistuu entistä vakavammin. Abbasin sanotaan olevan suuren paineen alaisena Fatahin johdon taholta, joka vaatii Fayadin eroa tai hänen oikeuksiensa rajoittamista varsinkin talousasioissa.
Fatahin ja PA:n edustajat kieltäytyvät kommentoimasta asiaa. Jotkut heistä kuitenkin tunnustavat, että Fayad on tyytymätön Abbasin tapaan hoitaa Palestiinan valtion perustamis-asiaa vuonna 2011 sekä hänen tapaansa pyrkiä tasoittamaan Fatahin ja Hamasin välisiä erimielisyyksiä. Fatahin lainsäätäjät toteavat, että koska pääministeri Fayad on Abbasin nimittämä, vain Abbasilla on oikeus erottaa hänet tai rajoittaa hänen valtaansa. He kuitenkin toteavat, että heillä on runsaasti ehdokkaita, jotka voisivat korvata Fayadin.

2. HAMAS:in poliisi sanoo pidättäneensä äskettäin 10 palestiinalaista, joiden he syyttävät toimineen yhteistyössä Israelin kanssa, kutsuen heitä veteraaneiksi ja kokeneiksi avustajiksi. Näin kertoo asian Hamasin hallituksen sisäministeri.
Sisäministeri Fathi Hammad paljastaa, että heidän julkinen teloituksensa aloitetaan lähiaikoina. Hammad johtaa Gazan kaistan turvallisuusjoukkoja.

Hamas hirtti aiemmin tässä kuussa palestiinalaisen miehen, jota syytettiin tietojen vuotamisesta Israeliin. Kaksi muuta miestä teloitettiin samalla tuomittuna murhasta ja raiskauksesta. Tuomiot pantiin täytäntöön turvallisuusjoukkojen päämajassa Gazassa, eikä heidän henkilöllisyyttään paljastettu.

IHMISOIKEUSJÄRJESTÖT esittivät kovaa kritiikkiä miesten teloituksen johdosta selittäen, ettei Hamasin hallituksella ole oikeutta suorittaa tuomittujen teloituksia, koska se vaatii Mahmoud Abbasin allekirjoituksen, jota ei oltu saatu eikä ehkä yritettykään saada.
Sisäministeri Hammad kehottaa niitä, joilla on yhteyksiä Israelin kanssa, tulemaan esiin vapaaehtoisesti uhaten, ettei Hamasin hallitus enää anna armoa niille, jotka katuvat rikostaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=267295

3. ISRAELIN YK:n lähettiläs Ron Prosor antoi täyslaidallisen YK:n turvallisuusneuvoston suuntaan, jota hän kehottaa laskeutumaan alas hullun tornistaan voidakseen viimeinkin nähdä myyttien ja todellisuuden välisen rajan keskustellessaan Lähi Idästä. Prosor esitti havaintonsa puhuessaan YK:n  turvallisuusneuvoston maanantain istunnossa.
PROSOR aloitti hyökkäyksensä tunnustelulaukauksella kumoten väitteen, että Israelin ja palestiinalaisten välinen konflikti on keskeinen konflikti Lähi Idässä viitaten sisäisiin kamppailuihin Syyriassa, Jemenissä, Egyptissä, Bahrainissa ja muissa Lähi Idän maissa, joilla ei ole mitään tekemistä Israelin kanssa.
Pakkomielle Israelin osallisuudesta ei ole estänyt Assadin tankkeja hajottamasta maan tasalle oman maansa kokonaisia asutusalueita. Päinvastoin se on siirtänyt huomion pois hänen tekemistään rikoksista, Prosor laukoi.
Toiseksi, turvallisuusneuvoston keskittyessä kuukaudesta toiseen Israelin ja PA:n välisten ongelmien käsittelyyn, Iran on voinut esteettä jatkaa uraanin rikastamista sentrifugeissaan. ”Iranin ydinasehaaveet ovat suurin uhka sekä Lähi Idälle että koko maailman turvallisuudelle”, hän totesi.
Kolmanneksi Prosor kiinnitti huomionsa myyttiin inhimillisestä kriisistä Gazan kaistalla todeten, että GDP nousi viime vuonna Gazan kaistalla 25 % lisäten, että vienti kasvaa ja kansainväliset humanitääriset projektit etenevät nopeasti. YK:n turvallisuusneuvosto sen sijaan ei ole tuominnut yhtäkään Gazasta Israelin asutuskeskuksiin ammuttua rakettia.
Neljänneksi Prosor mitätöi myytin, jonka mukaan Israelin ”setlementit” muodostavat esteen  rauhanprosessin etenemiselle Israelin ja PA:n välillä. Hän totesi, että todellinen syy on ns. paluuoikeus, jonka Israel on myöntänyt maailman juutalaisille, ja se, ettei PA hyväksy Israelia juutalaisena kansallisvaltiona.

Viimeisenä laukauksena Prosor antoi YK :n turvallisuusneuvostolle epäluottamuslauseen siinä, ettei se ole hedelmättömien vuosien aikana pystynyt kalibroimaan vääristeltyä näkemystään pakolaisista ja rauhanprosessista, päätyen loppulausuntoon, ettei YK:n turvallisuusneuvostolla ole koskaan ollut suurempaa velvollisuutta laskeutua hullun tornistaan erottaakseen myytin totuudesta, tosiasian kuvitellusta, Lähi Idän noidankattilassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267277

4. PÄÄMINISTERIN asettama komitea suosittaa, että korkein oikeus antaa lisäaikaa Ulpanan etäyhteisön aseman selvittämiseksi estääkseen Barakin tuhoamisryhmien käynnistämisen. Komitea ehdottaa myös, että hallitus virallisesti antaa hyväksymisensä kolmelle muulle etäyhteisölle, joiden asema on myös vahvistamatta. Näistä kolmesta kaksi, Rehalim ja Bruchin sijaitsevat Samariassa, Santanan etäyhteisö on Hebronin kukkuloilla.

NETANYAHU torjui väitteet, että Ulpanan tapaus uhkaisi hallituksen perustaa selittäen, että hallituksen asema on vahva, eikä hän näe mitään syytä ennenaikaisiin vaaleihin. Hän vahvisti, että hallitus pyytää lisäaikaa asian käsittelemiseksi. Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan Ulpanan 30 juutalaista asuintaloa tulee tuhota kuluvan kuun loppuun mennessä. Pääministeri esitteli näkökohtansa armeijan radion lähetyksessä.

Armeijan radion toisessa haastattelussa Netanyahu totesi, ettei hallitus halua tuhota ihmisten koteja, ja siksi se työskentelee tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti kuitenkin ”lakia ja oikeutta noudattaen”, kuten puolustusministeri Ehud Barak esittää.
SAMARIASSA sijaitsevat etäyhteisöt sisältyivät Ariel Sharonin nimittämän asianajaja Talia Sassonin etäyhteisöistä laatimaan raporttiin v. 2005. Sen mukaan Bruchin perustettiin 1999 valtion maalle, 2 km:n päähän Alei Zahavin yhteisöstä 3.3 miljoonan NIS rakennus- ja asunto-ministeriön tuen turvin. Hän ei tiennyt, oliko puolustusministeriö hyväksynyt rakentamisen, mutta siviilihallinnon mukaan sillä oli hallituksen hyväksyminen, mutta aluesuunnitelmaa ei oltu laadittu.
Sassonin raportin mukaan Rehalim rakennettiin 1991 Kfar Tapuan lähelle ilman hallituksen tai puolustusministeriön hyväksymistä rakennus- ja asuntoministeriön myöntämän 990 000 NIS tuen turvin. Sassonin mukaan Rehalim-etäyhteisön maa on osittain valtion, osittain palestiinalaisten yksityisten omistuksessa.
SASSONIN raportin oikeellisuutta on kritisoitu sekä siksi, ettei maanomistussuhteita ole todistettavasti selvitetty, ja siksi, että hänen äärivasemmistolainen poliittinen kantansa on voinut vaikuttaa hänen raporttinsa uskottavuuteen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267320

5. UUTISOTSIKOITA
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman tuomitsee huhut Israelin hankkimasta lentokentästä Azerbaijanista, jonne hän matkusti viralliselle vierailulle, James Bond tarinoiksi ilman todellisuutta. Iran varoitti Azerbaijania tästä ja USA:n johto oli sekin  harmistunut tiedoista, koska sillä on omia suunnitelmiaan alueelle, joita Israelin näkyvä läsnäolo voisi häiritä.  Tieto lentokentästä Iranin rajalla julkistettiin Foreign Policy makasiinissa viime kuussa. ”Ihmisillä on kovin vilkas mielikuvitus”, totesi Lieberman tavattuaan azerien presidentin Ilham Aliyevin. Hän kieltäytyi kertomasta, mistä he keskustelivat, mutta Lieberman vakuutti maitten välisten suhteitten vakautta ja kestävyyttä. Vestnik Caucasus web-sivu, jota luetaan laajalti alueella, kerrottiin, että Lieberman keskusteli Azerbaijanin ulkoministeri Elmar Mammadyarovin kanssa Iranista, jonka suhteet Azerbaijaniin ovat kireät Iranin väittäessä sen suosivan israelilaisia ja avustavan heitä hyökkäyksissään Iranin yksityishenkilöitä vastaan. Azerbaijan on kaksi vuotta YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen, mikä nostaa sen merkittävyyttä. Maitten välinen kauppa oli viime vuonna 4 miljardia USD, ja Bakun hallitus teki äskettäin 1.6 miljardin USD sopimuksen asetoimituksista Israelista. Varmaan ohjustorjuntajärjestelmät ja miehittämättömät koneet ovat mukana. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267268
-          Israelin ja Egyptin hallitusten edustajat ovat todenneet, että maitten välinen kaasusopimus ei kuulu valtioitten välisiin ongelmiin, vaan kaasun välittäjäyhtiöt voivat sopia siitä Egyptin viranomaisten kanssa. Kaasun hinnan nostaminen  on vaatimuksena, koska Egyptissä väitetään sen olleen alle torihintojen.  http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267266
-          Tällaista voi tapahtua vain Israelissa, voisi luonnehtia haredi-sotilaitten kieltäytymistä kuuntelemasta naisten laulua. Tähän on yritetty löytää erilaisia ratkaisumalleja, mutta haredi-rabbit ovat järkähtämättömiä, että nuorten miesten moraali rakoilee, jos ne kuuntelevat naisten laulamista. Esitettiin, että sotilaat, joille naislaulu on pahennukseksi, voivat poistua tilaisuudesta, mutta IDF:n komentaja sanoo, ettei se käy. Toiseksi hän kieltää korvatulppien käytön. Uskonnollisten sotilaitten määrä kasvaa armeijan joukoissa, myös upseeritasolla, kuten myös ongelman kiireellisyys. Tästä voisi vetää erilaisia huvittaviakin johtopäätöksiä kuten: vihollisen tarvitsee vain lähettää naisten korkea-oktaavista laulua rintamalla, ja Israelin sotilaat vaipuvat horroksiin käsillään korviaan suojellen. Käytännössä haredi-sotilaat ovat osoittaneet erinomaista sotilaskuntoa, jotka eivät kaihda vaaratilanteita rukousten välillä. IDF:n Jordaninlaakson varakomentajan everstiluutnantti Eisnerin saama kielteinen julkisuus, jota varsinkin maan vasemmistomedia suurentelee ja vääristelee, osoittaa heidän palvelualttiutensa, mutta myös sen, miten jatkuva henkinen painostus vaikuttaa miehen henkiseen tasapainoon ja harkintakykyyn. Hänen toimissaan on nähtävä kyllästyminen ulkomaisten ja kotoisten kiihottajien toimiin ja niiden aiheuttama ärsytys-kynnyksen ylittyminen. Asiasta päätettiin ja se julkistettiin täysin keskeneräisenä. Hänen urakehityksensä kuitenkin vaarantui ehkä lopullisesti. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=267313
-          Palestiinalainen arabi, joka on asunut ilman työlupaa ns. kolmion (triangel) alueella, otti taksin Tel Avivissa aikaisin tiistaiaamuna ja kehotti ajamaan Kfar Sabaan. Mies puukotti taksinkuljettajaa useita kertoja yläruumiiseen Kfar Saban alueella lähellä Kalkiliyaa. Arabi pakeni autosta, mutta kuljettaja pystyi hälyttämään taksikeskuksen, joka paikansi auton GPS-järjestelmän avulla. Poliisi pidätti miehen aamulla. Taksinkuljettaja vietiin hengenvaarallisessa kunnossa sairaalaan. Poliisi pitää tätä täysin  selvänä terrorihyökkäyksenä. Jerusalemin alueella on tapahtunut useita puukotuksia, ja maanteillä autojen kivitykset kivin ja petrolipommein ovat nekin lisääntyneet, mikä osoittaa palestiinalaisten väkivallan kasvua. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155071#.T5ZnQ9kqWgo

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019