SUNNUNTAI 22.04.12


SUNNUNTAI 22.04.12

1. VARAPÄÄMINISTERI, strategisten asiain ministeri, Moshe Yaalon varoittaa, että hallitusyhteistyö on vaarassa keskeytyä ja hallitus kaatua, jos Beit Elin lähellä Samariassa sijaitseva Ulpanan etäyhteisö tuhotaan, kuten korkein oikeus on päättänyt ja mihin hallitus on myöntynyt. Oikeuden päätöksen mukaan Ulpanan 30 juutalaista asuintaloa tulee tuhota huhtikuun loppuun mennessä. Yaalon saa tukea useilta muilta ministereiltä, joista äänekkäin on liikenneministeri Yisrael Katz. Netanyahu antoi neuvonantajilleen tehtäväksi etsiä laillisia keinoja, joilla Ulpana voitaisiin säästää, mutta aikaa ei ole paljon.

YAALON sanoo, että Ulpana rakennettiin hallituksen tieten ja se on saanut valtion tukea ja etuisuuksia hyväksyttyjen yhteisöjen tapaan. Hallitus ei kuitenkaan ole paneutunut riittävällä tarmolla asian ratkaisemiseen – mikä koskee monia muita samassa asemassa olevia etäyhteisöjä, joille hallitus ei ole antanut virallista hyväksymistä - , johtuen epäselvistä maan-omistussuhteista Juudean ja Samarian alueilla, mitä varsinkin NGO-järjestöt kuten Peace Now ja Yesh Din ovat käyttäneet hyväkseen kiihottaen potentiaalisia palestiinalaisia vaatimaan maata omakseen, useimmissa tapauksissa kuitenkaan pystymättä löytämään virallisia dokumentteja väitteittensä tueksi. Korkein oikeus on joissakin tapauksissa, joista Migron lienee tunnetuin, tehnyt palestiinalaisia suosivan päätöksen, vaikka maanomistus on kiistanalainen, minkä vuoksi asia olisi pitänyt palauttaa alueoikeuteen.

ULPANAN tapauksessa maanomistus on samoin selvittämättä. Yaalon sanoo, että useiden vuosien ajan Ulpanan asukkaat ovat voineet elää normaalia elämää, ja yhtäkkiä jostain ponnahtaa esiin joku palestiinalainen, väittäen maata omakseen – usein kuten Ulpanan tapauksessakin - ulkopuolisen järjestön kiihotuksen seurauksena.
Ministeri Yisrael Katz vieraili Ulpanassa tavaten asukkaita aikaisin perjantaiaamuna. Sunnuntai-iltana järjestettävään tilaisuuteen osallistunevat ministeri Limor Livnat sekä useita kansanedustajia Ofir Akunis, Zeev Elkin, Tzipi Hotoveli, Miri Regev, Daniel Danon, Yarov Levin, Carmel Shama-Hacohen ja Tzion Pinyan, kaikki Likudin kansaedustajia. Sunnuntain tilaisuuden ovat järjestäneet Ulpanan lähiöyhteisön asukkaiden toimintaryhmä, johon kuuluvat NU:n puheenjohtajan Yacon Katzavin parlamenttiavustaja Harel Kohen, Moshe Feiglinin Manhigut Yehudit ryhmittymä sekä Likudin kansallinen ryhmä.

LIKUDIN taholta selitettiin, että muitakin ministereitä oli ilmoittautunut alustavasti sunnuntain tilaisuuteen, mutta pääministeri oli kutsunut turvallisuuskabinetin kokoon samaan aikaan – ehkä tarkoituksellisesti voidakseen vähentää sunnuntain kokouksen arvovaltaa.
YAALON syyttää puolustusministeri Ehud Barakia, että tämä toimii omien poliittisten tavoitteittensa mukaan osoittaakseen vasemmistolle, kuka heidän johtajansa on. Hän ottaa esimerkiksi Hebronin Beit HaMakpelan asuintalon, jonne Barak komensi tuhoamisryhmänsä, poliisit ja mellakkapoliisit tuliasein ja mellakantorjuntavälinein varustettuina, vaikka asukkaat – vain kourallinen naisia ja lapsia - olivat valmistautuneet muuttamaan. Yaalon ennustaa, että jos Ulpana kaatuu, myös Netanyahun hallitus kaatuu.

BARAK aloitti vastahyökkäyksen keskittyen Yisrael Katziin. Tämän katsotaan osoittavan, ettei Barak enää usko saavansa turvallista ehdokaspaikkaa Likudin vaalilistalla, joka turvaisi hänen valitsemisensa seuraavaan Knessetiin ja nimittämisensä puolustusministeriksi. Siksi hän tähtää seuraaviin vaaleihin pitäen perustamansa Atzmaut-puolueen pääteemana Likudin sisäistä riitelyä laillistamattomien etäyhteisöjen kohtalosta. Barak on useissa tilanteissa vakuuttanut, että hänen päämääränsä on varmistaa, että lakia ja oikeutta noudatetaan maassa, ja siksi hän on aina valmis lähettämään tuhoamisryhmänsä kohteisiinsa. Yaalon selittää, että tämä on myös hallituksen tarkoitus, mutta tasapuolisesti, ei toista suosien.

HAARETZIN artikkelissa selitetään, että Knessetin kesäkausi alkaa runsaan viikon päästä, jonka aikana on tukuittain vaikeita asioita käsiteltävänä vaalikuumeen alkaessa tuntua ilmassa. Tämän vuoksi Netanyahun hallituksen säilyminen toimintakykyisenä Knessetin kesäkauden loppuun, eli elokuun alkuun, on hyvin epätodennäköistä.
Kansanedustaja Danny Danon syyttää, että Barak yrittää kaataa hallituksen, ja että Dorit Beinitzin korkein oikeus teki poliittisia päätöksiä Juudean ja Samariaan kiistakysymyksissä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154976#.T5Om1tkqWgo

2. BRITTI parlamentaarikko Julian Brazier suostui mukaan British Israel Coalition (BICPAC) järjestämään erityistilaisuuteen parlamentissa, jossa keskustelujen lähtökohtana olivat Braierin väitteet, että Israelin ”siirtomaa-, eli setlementti-politiikka” on aiheuttanut arabikevään synnyn ja äärimuslimien nousun Egyptissä, brittisotilaitten surmaamisen Afganistanissa sekä Iranin uhkauksiin sulkea Hormuzansalmen seurausilmiöineen Lähi Idässä muiden väitteiden ohella. Tiistaina järjestetyn tilaisuuden tarkoituksena oli järjestäjien mukaan osoittaa britti- poliitikolle toinenkin tapa katsoa asioita vääristeltyjen lähtökohtien asemesta.

Tilaisuudessa oli mukana Samarian alueneuvoston puheenjohtaja Gershon Mesika sekä Jordanian toisinajattelija Mudar Zahran, joka pyrkii saamaan kannatusta ja rakentamaan  perustaa toteamukselle, että Jordania on palestiinalainen valtio.
Mesika kehotti Brazieria matkustamaan Israeliin ja Samariaan voidakseen tutustua tilanteeseen paikan päällä.

BRAZIER hyökkäsi tilaisuudessa toistamiseen Israelin Juudeassa ja Samariassa rakentamaa turva-aitaa vastaan, jota hän nimittää ”apartheid-muuriksi”, koska sitä rakennetaan 1949 aselepolinjan itäpuolelle. Hän ei suostu näkemään, että turvallisuusaitaa rakennetaan terroristien esteettömän pääsyn estämiseksi Israelin asutuskeskuksiin. Hän ei päinvastaisista vakuutuksista ja näytöistä huolimatta halunnut ymmärtää mielipiteittensä perustuvan vääristeltyihin tosiasioihin. 

3. EGYPTIN vaalikomitean hylättyä presidentinvaalien 10 ehdokasta, niiden joukossa kolme johtavaa ehdokasta, puolueet ovat joutuneet kiireesti etsimään uusia ehdokkaita. Muslimiveljeskunnan uusi ehdokas Mohamed Mursi kiinnostaa erityisesti, sillä hänellä uskotaan olevan parhaimmat mahdollisuudet tulla valituksi, joskin Omar Suleiman taistelee myös edelleen ehdokkuutensa säilyttämiseksi. Vaikka hänellä on kannatusta kansan parissa, monet katsovat hänen edustavan Mubarakin ajan hallitusta ja sotilashallintoa, ja siksi hänen ehdokkuuttaan vastustetaan.

Mursí vakuutti lauantaina, että hän tulee hallitsemaan tasapuolisesti kaikkien puolueitten edustajana. Hän vakuutti pitävänsä voimassa kaikki Egyptin tekemät kansainväliset sopimukset. Kairossa on pidetty suuria yleisökokouksia, joissa sotilashallitusta on vaadittu luovuttamaan valtansa vuoden puolivälissä kesällä. 59-vuotias Mursi sanoo hakevansa kovanlinjan salafistien ääniä, mutta vakuuttaa edustavansa kaikkia kansalaisia.
Kysyttäessä hänen suhdettaan Israeliin hän totesi, ettei Egyptiä voida hallita maan ulkopuolelta viitaten tällä Mubarakiin, joka pyrki sopeuttamaan hallituksensa USA:n kanssa. Hän ei luvannut tavata Israelin johtajia presidenttinä, mutta että maan ulkoministeri voi.

Vaalikamppailu joutui varsin outoon vaiheeseen, kun myös salafistien ehdokas Hazem Salah Abu Ismail todettiin sopimattomaksi ehdokkuuteen, sillä hänen äitinsä oli amerikkalainen.
Muslimiveljeskunta yhdessä salafien Al-Nour puolueen kanssa edustavat lähes 70 % parlamentin jäsenmäärästä, ja voivat yhdessä hallita maata.
Kevään mielenosoitusten aloittajat katsovat, että Egyptin vallankumous on vielä kesken. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=266964

4. PA:n johto varoittaa, että ellei Israelin pääministeri vastaa myönteisesti Abbasin hänelle toimittamaan kirjeeseen, he tulevat - neuvoteltuaan ensin arabimaitten kanssa – uusimaan esityksensä YK :n turvallisuusneuvostolle Palestiinan valtion perustamisesta.
PA/PLO:n ulkoministeri Riyad al-Malki sanoi MAAN uutistoimiston haastattelussa, että PA tulee ottamaan askeleita, joita sillä on käytettävissään. ”Olemme askeleen päässä esityksemme esittämisestä YK:n elimille”, hän totesi.
ABBASIN neuvonantaja Nabil Abu Runeinah sanoi kirjeen sisältävän Abbasin usein esittämät vaatimukset Israelin palaamisesta 1967 sotaa edeltäville linjoille, kaiken aktiivisuuden lopettaminen Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä ja kaikki muut vaatimukset. Hän sanoi, että Netanyahulle annettiin 2 viikkoa aikaa vastata kirjeeseen. Abbas on edelleen ulkomailla, hän osallistuu arabimaitten huippukokoukseen, ja vierailee Tunisiassa ja Libyassa, tavattuaan USA:n edustajan USA:n Lähi Idän lähettilään David Halen Ramallahissa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267029

5. UUTISOTSIKOITA
-          Ulkoministeri Avigdor Lieberman varoitti Netanyahua, että uusi äärimuslimien johtama Egypti tulee olemaan paljon vaarallisempi kuin Iran. Hän esitti kolmen tai neljän divisioonan muodostamista etelärajalle Egyptin talouden alamäen jatkuessa, mikä voi pakottaa suuret kansanjoukot etsimään työtä ja leipää perheilleen rajojen ulkopuolelta. Toiseksi hän ennustaa Egyptin armeijan vahvistavan joukkoaan Siinailla, jopa rauhansopimuksen vastaisesti, siellä kehittyvien alueellisten joukkojen vastapainoksi. Lieberman näkee mahdollisuuden rauhansopimuksen peruuttamisesta tai ainakin sen uusimisesta. Hän muistelee varoittaneensa USA:n Lähi Idän lähettilästä George Mitshelliä jo neljä vuotta ennen Mubarakin kaatumista vallan-kumouksesta Egyptissä, mutta  Mitshell vain kohautti kulmakarvojaan, siinä kaikki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154991#.T5PdStkqWgo
-          Kuusi juutalaisperhettä joutuvat muuttamaan pois oman käsityksensä mukaan täysin laillisesti ostamastaan talosta Hebronissa Jerusalemin piirioikeuden päätettyä, että talon ostodokumentit ovat väärennettyjä. Ulkomaat YK:n elimiä myöten seuraavat silmä tarkkana, jos yksikin arabiperhe karkotetaan kodistaan ja talosta, joka ei ole heidän omansa, aloittaen välittömät tuomionsa, mutta kukaan ei hiiskahda sanaakaan, jos juutalaisia perheitä ajetaan pois kodeistaan ja ostamistaan taloista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154987#.T5Pf0NkqWgo
-          USA:n republikaanipuolue etsii keinoja, joilla Israelin teollisuuden kehittämä Iron Dome ohjustentorjuntajärjestelmän edelleen kehittämiseksi voitaisiin ohjata 680 miljoonaa USD. Järjestelmä sai tulikasteensa Gazan rintamalla viimeisten ohjus- ja kranaattihyökkäysten aikana. Sen eliminoimisprosentti oli yli 75 %. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154978#.T5Pg59kqWgo
-          Yli miljoona israelilaista odotetaan vierailevan kaatuneitten omaistensa haudoilla armeijan 44:llä hautausmaalla tiistaina. Sireeni soi 20.00 aikaan tiistai-iltana ja uudelleen torstaipäivänä 11.00 kaatuneitten sankarien muistoksi. Mutta heti muistopäivän loputtua Israel alkaa juhlia maan 64:ttä itsenäisyysvuottaan. Viime viikkoon mennessä vuodesta 1860 lähtien 22 293 israelilaista sotilasta sai surmansa, kun juutalaisten sallittiin asua Jerusalemin muurien ulkopuolella. Kaikkiaan 10 424 perhettä jäi suremaan kaatuneitaan, vanhempia tai lapsia, Vuonna 2012 Israelissa asuu 4 992 leskeksi jäänyttä ja 2396 lasta ilman yhtä tai molempia vanhempia.
             Viime vuonna 123 sotilasta ja poliisia sai surmansa suorittaessaan velvollisuuksiaan.   
Koska on ilmennyt, että Israelupdate sivun oikeassa laidassa oleva tilinumero ei toimi, annan alla uuden numeron, joka toiminee. Tilinumero: FI31 8000 2704 8153 30
Pankki on Sampopankki ja tilin omistaa Antti Eskel. (tämä ei ole vihje, vain korjaus)
Olen vähän myöhässä, oli käytävä verotoimistossa. Anteeksi ja siunattua kevään jatkoa.Anteeksi sekoilu pävissä, tämän maan artikkeleita lukiessa tulee verrata heprealaista ja länsimaista kalenteria, muuten sekoaa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019