MAANANTAI 30.04.12


Maanantai 30.04.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu sanoi eilen, että hän tulee esittämään vaalipäivää lähiviikkojen aikana. Hänen valmiutensa osoittanee, että vaaliasia oli jo muhimassa hänenkin mielessään, mutta hän odotti jonkun toisen vaativan sitä. Ynetnews arvioi, että mahdollisia vaalipäiviä ovat joko elokuun 14. tai syyskuun 4. päivä. Hänen kerrotaan todenneen, että jos kerran pitää mennä vaaleihin, tehdään se mahdollisimman pian ja joutuisasti.
Hallitusyhteistyön nimettömänä pysytellyt edustaja arvioi, että arpa on heitetty, eikä siitä ole enää paluuta takaisin, vaalit ovat muutaman kuukauden sisällä. Hän selitti, että ns. Tal-lakiesitys on siinä määrin ristiriitainen, ettei siitä mitenkään päästä sopimukseen.
Likudin edustajat tuntuvat suosivan elokuun vaaleja, toiset pitävät syyskuuta parempana. Tämän katsotaan tarkoittavan sitä, että Likudin edustaehdokkaat valitaan kesäkuussa.

Kadiman uusi puheenjohtaja Shaul Mofaz ei pidä hyvänä ajatuksena pitää vaalit ennen suuria juhlapyhiä, hän suosittelee lokakuuta. Hän uhoaa edelleen – välittämättä gallupien osoittavan hänen puolueelleen rökäletappiota – että vaalit ovat valtataistelu Likudin ja Kadiman välillä, ja pääministerin paikasta kisaavat Netanyahu ja Mofaz.
Likudin edustajana talousministeri Yuval Steinitz sanoi pitävänsä kaikkia päiviä yhtä hyvinä, Likudin vaalivoitto on ennusteiden mukaan kiistaton. Hän kehui hallitusta, että se pystyi suojelemaan Israelin kansan sosiaaliselta ja taloudelliselta katastrofilta Euroopasta poiketen.
Knessetin puhemies Reuven Rivlin sanoi, että elokuu ja syyskuu tuntuvat mahdollisilta, mutta viimeistään marraskuussa, eli 90:n päivän ja viiden kuukauden sisällä.

Netanyahu keskusteli eilen Likud-ministereitten Moshe Kahlonin ja Yitzhak Katzin sekä Likudin pääsihteerin Gadi Arielin kanssa. Hän arvioii hallituksen politiikan onnistuneen eikä vähiten taloudellisesti ja katsoi, että olisi vahingoksi maalle murskata sen saavutuksia.
Labor-puolueen puheenjohtaja Shelly Yachimovich varoitti hallituksen ministereitä ja Netanyahua, että heidän olisi syytä oppia menneestä, miten hyökkäävyys kostautuu. Erityisesti Netanyahun vallankäyttöä moititaan varsinkin Kadiman taholla. Sen puheenjohtaja Dalia Itzik kritisoi hallitusta kovin sanoin kuvaten sitä ”yhdestä pahiten tuhlailevista hallituksista Israelin historiassa, joka vain kulutti aikaansa saavuttamatta merkittäviä tuloksia”.
Shas-puolueen näkemyksen mukaan vaalit ovat tarpeettomat, mutta he katsovat, että Likud haluaa ne saadakseen Mofazin aisoihin. Puheenjohtaja Eli Yishai arvioi, että vaalipäivä pystytään sopimaan ilman hankaluuksia yhteistyökumppanien kesken.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barakin perustama  Hatzmaut (Itsenäisyys) puolue ei gallupien mukaan ylitä vaalikynnystä. Barakin Knessetin paikka varmistuisi vain pääsemällä Likudin varmojen paikkojen listalle esim. sopivan vaaliliiton avulla.
Barak esittää uutta lakia, jolla kaikki maan kansalaiset ovat asevelvollisia, myös haredim- ja arabikansa, mutta ne, jotka eivät halua asepalvelua, hoitavat velvollisuutensa maata kohtaan siviilipalveluna. Lakiesitys korvaisi Tal-lain ja asettaisi IDF:n yksin vastuuseen ja valtaan asepalveluksesta päätettäessä. IDF voi esittää puolustusministerille poikkeuksia, mutta siviilipalvelusten määrän tulee olla alle  10 % asevelvollisten määrästä, eli 400 asevelvollista vuodessa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4222240,00.html

2. YiSrael Hayom (Israel Tänään) lehden suorittaman gallupin mukaan puolueitten menestys poikkeaa hieman eilen julkistetuista tuloksista. Seuraavassa uusi gallup:
Likud 31 paikkaa (nyt 27); Labour 17 (nyt 13), Israel Beitenu 14 (15), Kadima 13 (28), Yair Lapidin Atid-puolue 12 paikkaa.
Kysyttäessä parhainta pääministeriehdokasta tulokset suosivat Netanyahua, joka sai 29.1 % äänistä, Avigdor Lieberman ja Shelly Yachimovich kumpikin 9.2 %, Yair Lapid sai 7 %.
Shaul Mofaz, joka sanoo haastavansa Netanyahun, sai vain 4.6 %:n kannatuksen. 

Puhuessaan Petah Tikvan konferenssissa Shaul Mofaz uhkui edelleen voitonvarmuutta. Hän sanoi vain Kadiman pystyvän asettamaan pääministeriehdokkaan, jota toisilla puolueilla ei ole. Hän sanoo valjastavansa kaikki Kadiman resurssit, jotta Likudin ja Netanyahun ylivalta maassa saadaan loppumaan ja valitsemaan uusi kansaa suosiva hallitus. ”Me taistelemme Kadimassa kaikin resurssein. Kansan tulee valita johtamani vaihtoehtoisen hallituksen ja option välillä, että Netanyahun johtama hallitus jatkaa seuraavan neljän vuoden ajan löytämättä mitään vastausta Israelin kiireisiin ongelmiin.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155267

3. 9-vuoden ikäinen israelilaistyttö aiottiin siepata Disney-World Themepark pessah loman aikana Orlandossa. Perhe odotti kahden lapsensa kanssa pitkässä jonossa pääsyä valtavaan puistoon, kun he äkkiä havaitsivat tyttärensä kadonneen. He ottivat välittömästi yhteyttä puiston turvallisuusvirkailijoihin, jotka veivät heidät valvontahuoneeseen, jossa valvonta- kamerat seurasivat tilanteita eri puolilla puistoa.
Vartijat sulkivat välittömästi puiston kaikki sisääntulo- ja ulosmenotiet.

Vanhemmat havaitsivat tyttärensä eräästä lepohuoneesta näkyvästä kuvasta. Tytön tukka oli osittain ajeltu, hänet oli puettu repaleiseen ihopaitaan ja hänet oli huumattu.
Tyttö saatiin onnellisesti vapautettua ja hänet vietiin välittömästi sairaalaan, josta hänen vointinsa sanottiin olevan hyvän lääkintähoidon jälkeen.
Tytön sieppaajista ei ole mitään tietoa. Puiston turvallisuusvartijat kertovat, että yritykset lasten sieppaamiseksi puistosta ja sen läheisyydestä ovat nousseet viime päivinä.
Tyttö ei itse muista sieppaamisesta mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155261

4. Edellinen IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi sanoi puhuessaan JP:n järjestämässä vuosi-konferenssissa New Yorkissa, ettei IDF:n tarvitse hyökätä vielä huomenna, sillä aikaa on käytettävissä neuvotteluihin ja sanktioitten onnistumiseen Iranin taivuttamiseksi. Mutta hän lisäsi, että Israelin ennen kaikkea tulee ”pitää ruuti kuivana”, eli varustautua pahimman varalle, millä sellaisenaan on rauhoittava vaikutus Iranin johtoon.
Ashkenazi sanoi, että Israelin tulee odottaa länsimaiden määrittelevän lopullisen kantansa Iranin suhteen, sillä ydinasein varustettuna se on koko maailman ongelma.

Ashkenazi kertoi, että Egyptin tiedustelujohtaja Omar Suleiman vieraili Israelissa kaksi kuukautta ennen Mubarakin kaatumista. Hän oli silloin todennut, että joko hän tai Mubarakin Jamal-poika ovat todennäköisimmät seuraajaehdokkaat. Hän vastasi kysymykseen, miten vaaleissa käy: ”Ei ole tärkeä, kuka äänestää, vaan kuka äänet laskee”.
Ashkenazi arvioi, että Assadin jälkeinen Syyria voi olla myötämielinen Israelille, ellei se edelleen tukeudu Iranin ja Hizbullahin apuun. Hän sanoi, että Hizbullah saa aseensa Syyrian asevarikoista, ja Iran maksaa ne. Tässä hän odottaa muutosta. 
Ashkenazi sanoi, että aiemmissa sodissa armeijan liikekannalle asettaminen oli selviö vihollisen jo hyökättyä maahan, mutta nykyisin komentaja nostaa kiikarinsa voidakseen havaita vihollisen, mutta nykyisissä konflikteissa vihollista on vaikea nähdä.

Israelin entinen pääministeri Ehud Olmert puhui myös konferenssissa, vaikka monet vastustivat useitten syytteiden alla olevan miehen kutsumista puhujakorokkeelle. Olmert syytti Netanyahun hallitusta, että se tekee virheen syyttäessään presidentti Obamaa rauhan-prosessin keskeytymisestä. Hän asetti kyseenalaiseksi Jerusalemin itäosien arabilähiöitten liittämisen pääkaupungin länsiosiin. Toiseksi hän esitti, että Israelin tulee tehdä lisämyönnytyksiä palestiinalaisille voidakseen vaikuttaa maailman asenteisiin ja toimiensa laillistamiseksi. Yleisö buuasi voimallisesti Olmertin puhetta. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=267950

5. UUTIOTSIKOITA
-          Iranin öljyministeriön edustaja kertoi FARS-uutistoimistolle, että se on pystynyt määrittelemään, mistä sen tietokoneita vahingoittanut ja tietokantoja varastanut virus on lähtöisin. Ministeriön edustaja vakuuttaa, ettei virus tehnyt vakavia vaurioita, mutta että se ehti vahingoittaa ja varastaa öljyteollisuuden tietokantoja. Viruksen johdosta Iran joutui pysäyttämään toiminnan Kharg-saarella, jonka kautta pääosa maan öljyteollisuuden tuotteista kulkevat. Edustajan mukaan ministeriön nopeat toimet estivät vahinkojen leviämisen laajemmalle alueelle, mutta muittenkin laitosten toimintaa  jouduttiin keskeyttämään, ettei virus tekisi enempää vahinkoa. Ei vielä ole selvitetty, onko uusin virus sukua aiemmin löydetylle Stuxnet-virukselle. http://www.haaretz.com/news/middle-east/iran-says-it-has-identified-source-of-reported-cyber-attack-on-oil-industry-1.426999
-          Pääministeri Benyamin Netanyahun isä revisionistisen sionismi aktivisti Benzion Netanyahu kuoli 102 vuoden ikäisenä maanantaiaamuna. Hän toimi aikoinaan Zeev Jabotiskyn sihteerinä, jolta hän oppi ”puhtaan sionismin”, kuten Knessetin puhemies Reuven Rivlin totesi lisäten, että hänelle sionismi oli sionismia, vaikka Benyamin pääministerinä on käytännössä joutunut kehittämään sionismin ideaa. Benzion Netanyahu syntyi 1910 Varsovassa Puolassa. Hän oli Cornell yliopiston kunniaprofessori emeritus. Hän meni naimisiin 1944 Tzila Zegalin kanssa. Avioliitto kesti Tzilan kuolemaan asti 2000. He asuivat Jerusalemissa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=268023
-          Naftali Bennett kertoo ynetnews.com artikkelissaan, että Israelin tulee ulottaa Israelin lait ja oikeudet Juudean ja Samarian alueille välittämättä sen aiheuttamista vasta-lauseista kotimaassa ja ulkomailla. Hän viittaa Ulpanan juutalaisen etäyhteisön tapaukseen, jossa asuu onnellisia juutalaisperheitä omissa rakennuksissaan. Yhteisössä on kaikkiaan 14 asuintaloa nykyaikaisin mukavuuksin varustettuina yhteisöissä, joissa on modernin yhteiskunnan vaatimat palvelut. Se rakennettiin 1990 –luvulla, eikä se ulkoasultaan ja palveluiltaan poikkea Gederan tai Haifan lähiöistä. Vuonna 2008 Yesh Din NGO-järjestö esitti väitteen korkeimmalle oikeudelle, että ”pieni osa sen maasta kuuluu arabille; hänen serkkunsa möi maan väärennetyillä papereilla”. Arabi ei itse tehnyt valitusta oikeudelle, vaan se teki Yesh Din. Bennett kertoo, että vasemmiston menetettyä kansan suosionsa, se muutti taktiikkaa ja toimii nyt yleisen mielipiteen suuntaamiseksi kehittämiinsä aiheisiin, kuten loputtomiin kiistoihin maanomistusoikeuksista Juudean ja Samarian alueilla. Hän selittää, että jos tällaista tapahtuu Raananassa tai Jerusalemissa, kanteen esittäjä joutuu todistamaan syytöksensä, ja jos hän voittaa, hän saa korvaukset ja asia ratkeaa. Juudeassa ja Samariassa sen sijaan vallitsevat ottomaanihallituksen ja Jordanian miehityksen alaiset lait ja käytäntö sekavine osin ristiriitaisine muotoineen, mikä antaa NGO-järjestöille vapaat kädet toimia kuin villissä lännessä. Siksi Bennett esittää, että Israelin tulee ulottaa Israelin lait ja oikeudet Juudeaan ja Samariaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4222163,00.html
-          Teheranin poliisi on aloittanut maan pääkaupungin kaduilla naisten jahtaamisen, jotka eivät ole pukeutuneet uuden pukeutumissäännön mukaan. Naisilla voi olla ”huono päähuivi tai muodin mukainen vaatetus”, mikä särkee oikeauskoisen muslimin silmiä ja sydäntä. Poliisipäällikkö Hossein Sajedinia vakuuttaa, että uusi pukusääntö on annettu kansan vaatimuksesta, kuten FARS uutisoi. Tällaisilla ”vulgaarisillä asuilla” varustetut naiset pidätetään, ja heidät vapautetaan maksettuaan sakon ja omaisten tuotua heille sääntöjen mukaiset asusteet. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4222263,00.html
-          40 ulkomaista journalistia vieraili Ulpanan etäyhteisössä lähellä Bei Eliä, joka korkeimman oikeuden päätöksillä on tuhottava 60 vrk:n kuluessa, ellei hallitus pysty muuttamaan ilman hallituksen hyväksymistä rakennettujen juutalaisyhteisöjen asemaa koskevaa käytäntöä. Hallitus anoi oikeudelta 90 vrk:n aikaa, mutta oikeus lyhensi sen 60:en päivään. Journalistien vierailua johti Aryeh Green Media-keskuksesta ja Honest Reporting järjestöstä. Hän painotti, ettei kysymyksessä ole poliittinen manipulointi, koska asia kuuluu oikeuslaitokselle ja poliittiselle järjestelmälle, mutta että journalistien on hyvä saada tuntuma yhteisön asukkaisiin ja omin silmin todeta kysymyksen monimutkaisuus. Monet osallistujat tunnustivat aiemman käsityksensä ja mielipiteensä muuttuneen vierailu johdosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/155266
-          Talousministeri Yuval Steinitz ilmoitti, että hybridi- ja sähköautojen verotusta lasketaan siten, että uusi vero % on 8, aiemman 10:n %:n sijaan. Alennus astuu voimaan kesäkuun alusta, ja kestää vuoteen 2014. Tämä tullee laskemaan autojen myyntihintaa 6000- 10 000 NIS. http://www.jpost.com/Business/BusinessNews/Article.aspx?id=267977



Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019