Israelin Tilanne 571


Israelin Tilanne 571

Tänä Israelin itsenäisyyspäivänä, joka on perustamisestaan lähtien 64. ja aloittaa 65:n, ja joka juutalaisen kalenterin mukaan on ivar-kuun neljäs päivä v. 5772, ja länsimaiseen kalenteriin verraten 26.04.2012, on paikallaan kerrata muutamia tapahtumia ja pyrkiä tutkimaan, mikä tilanne on tällä hetkellä ja mihin sen antamat viitteet osoittavat.
Kuten päiväraporteista lukija on varmaan jo havainnut, usko tulevaisuuteen on Israelilla edelleen vahva huolimatta siitä, että useat naapurimaat kuohuvat edelleen vallan kumouksensa aallokoissa epätoivoisesti etsien perustaa, jolle tulevan yhteiskuntansa perustaisi. Nämä maat tunnustavat kaikki islamilaista uskoa, joka enemmän tai vähemmän ohjaa niiden väestön ajattelua ja koko elämää syntymästä hautaan saakka. Kysymys on vain siitä, miten täydellisesti islamin lainsäädännön tulee ohjata maan hallinnon järjestelyä, eli otetaanko sharia-laki sellaisenaan maan yleiseksi perustaksi, jonka varaan kaikki ratkaisut ja päätökset sekä oikeuskäytäntö rakennetaan.

Tätä vaativat Egyptin kansalaiset, ainakin ne, jotka eivät halua tai pysty tunnustamaan mitään muuta auktoriteettia kuin sen, jonka Koraani ilmoittaa. Tämä sillä varauksella, ettei monikaan pysty tulkitsemaan Koraanin sanomaa, eikä heillä ole siihen oikeuttakaan, sen tulkinta on annettu yleisesti hyväksytyille uskonnollisille auktoriteeteille, sheikeille, joilla on oikeus antaa tulkintoja Koraanista ja myös uskonnollisia määräyksiä nimeltä ”fatwa”, jota ei voida peruuttaa, ja joka velvoittaa jokaista muslimia toimimaan sen määräämällä tavalla.

ARABIKEVÄÄN aloittama vallankumousten aalto on höykyttänyt useita muslimimaita Tunisiasta aina Jemeniin ja Syyriaan saakka, mutta pysähtyi Saudi Arabian ja persianlahden maitten aktiiviseen vastarintaan. Syyriassa se vielä velloo Assad-suvun yksinvaltaista hallintoa, mutta sen lopputulos on vielä arvailujen varassa. Monet vannovat Bashar Assadin hallinnon kaatuvan, mutta kukaan ei osaa sanoa, mitä sen tilalle, ellei yleinen kaaos mahdollisina sisäisine taisteluineen eri etnisten ja uskonnollisten ryhmien välillä ole seurauksena. Tätä tuskin kukaan haluaa, mutta Assadin poistumista sitä useampi, ja varsinkin kansainvälinen hallintojärjestelmä, joka vielä hakee muotoaan YK:n suojeluksessa.

EGYPTIN ja Syyrian kohtalo on Jordanian ohella äärimmäisen tärkeä Israelin turvallisuuden kannalta. Israelissa todetaan, että äärimuslimien johtama Egypti on Israelille suurempi ja läheisempi vaara kuin konsanaan Iran, sillä rajanaapurina sen länsimaisten, lähinnä USA:n toimittamien aseiden ulottuvuus on toista luokkaa kuin Iranin.
Syyrian vaarallisuus on lähinnä siinä, että hallitsemattomana sen sekasorto voisi levitä Israeliin sekä aseellisten että aseistamattomien ryhmien pyrkiessä pakenemaan rauhallisemmille alueille Israelin ja Jordanian suuntaan Libanonin ohella. Israelin Golanin ylängöllä asuvat Syyrian kansalaiset ovat luonnostaan Syyrialle myönteisiä ja heidät voitaisiin helposti kiihottaa nousemaan Israelia vastaan massamielenosoitusten muodossa.

IRANIN ydinaseen tavoittelu ja sen mahdollinen estäminen on Israelin sisäisessä keskustelussa toistaiseksi laantunut, ehkä odottaessaan toukokuun 23. päivää, jolloin P5+1 maitten on tarkoitus kokoontua Iranin edustajien kanssa pohtimaan sen ydinsuunnitelman toteuttamisesta. Iranin pääneuvottelija Salehi vakuuttaa, että noissa keskusteluissa voidaan päästä sopimukseen, jolla Iranin ja länsimaitten väliset kiistakysymykset selvitetään lopullisesti ja Iranin vastaiset sanktiot poistetaan. Tapahtukoon niin, sillä Israelin hyökkäykset Iranin ydinlaitoksia vastaan aiheuttaisivat valtavaa tuhoa paitsi Iranissa, todennäköisesti myös Israelissa sekä Iranin vastaiskujen että sen liittolaismaitten ja järjestöjen toimesta. Ei ole mitään syytä aliarvioida arviolta 200 000 ohjuksen ja raketin uhkaa, jotka on suunnattu Israelia vastaan. Tämä Israelin kehittyneistä ohjusten torjunta-järjestelmistä huolimatta.
Arabimaitten reaktioita seuratessa saa tuntuman, että ne jopa toivovat Israelin iskuja Iraniin ja sen aiheuttamaa sotaa ja sotilaallisia iskuja sekä Israelin että USA:n laitteita ja järjestelmiä vastaan sekä Lähi Idässä että USA:ssa ja Euroopassa.

Iranin ohella maailmassa on muita kehittyviä kriisipesäkkeitä, joista Pohjois-Korean uhka Etelä-Koreaa ja USA:n tukikohtia vastaan Kauko Idässä. Pohjois-Korea ilmoittaa, että sillä on matkalaukku-räjähteitä, joita se on levittänyt eri puolille USA:n aluetta, ja että se tulisi aktivoimaan ne, jos USA uhkaa hyökätä sitä vastaan. Tätä uhkaa myös Iran. Ovatko ne alkeellisia ydinlatauksia vai tavanomaisia DNT muoviräjähteitä, ei selviä raporteista.
Toinen kehittyvä kriisipesäke on Sudan, joka on iskenyt ilmavoimillaan Etelä-Sudanin siviili-kohteita vastaan. Etelä-Sudanin johto ilmoittaa, että Sudan on julistanut sodan sitä vastaan.

Juutalaisen kalenterin omalaatuisuudesta johtuen Israelin itsenäisyyspäivä on länsimaisen kalenterin mukaan 14. toukokuuta. Israelin vastaiset ulkomaiset järjestöt, jotka tukevat sekä taloudellisesti että poliittisesti palestiinalaisten Israelin vastaista politiikkaa, ovat innostaneet palestiinalaisia ja arabeja järjestämään Israelin ”toisen itsenäisyyspäivän” aikaan mielenosoituksia Israelin sisällä ja palestiinalaisalueilla Juudeassa ja Samariassa, sekä kokoontumaan joukolla Israelin rajoille mahdollisine rajan ylityksineen. Israelin turvallisuus-joukot valmistautuvat niiden varalle harjoittelemalla massojen hallintaa hankkimillaan uusilla mielenosoitusten hallintajärjestelmillä hajupommeineen, korvia särkevine äänimenetelmineen, sekä vahvistamalla Syyrian ja Libanonin rajoille rakennettuja aitoa ja miinakenttiä. Egyptin rajalle valmistuu korkeatekninen sähköaita vuoden loppupuolella, mutta se ei ainakaan valmistusasteellaan ole pystynyt vähentämään rajaloikkareiden määrää.

Eräs Egyptin presidentinvirkaa havitteleva ennusti kuukausi sitten, että Lähi Idässä syttyy sota lähimmän kolmen kuukauden sisällä. Hän ei yksilöinyt, mihin hän ennustuksensa perusti, mutta se olisi syytä ottaa vakavasti. Israelilla on yksi divisioona Siian vastaisella rajalla, mikä ei pysty estämään täysimittaista hyökkäystä; mutta toisaalta 1973 tapaisen yllätys-hyökkäyksen mahdollisuus on vähäisempi, koska vihollis-armeijan olisi ensin ylitettävä Siinain erämaa.
Israelissa on esitetty arvioita, että koska Siinaista on tullut ”villi länsi”, jota Egyptin armeija ei pysty hallitsemaan, IDF:n täytynee jossain vaiheessa miehittää koko niemimaa.
Israelin armeijan komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi äskettäin, ettei hän usko siihen, että Iranin mullah-hallinto antaisi käskyn ydinaseen valmistamiseksi. Iranilla lienee tarpeeksi 20 %:n tasoon rikastettua uraania, josta sen rikastaminen yli 90 %:n tasoon kestäneen parin kuukauden ajan. Lisäksi se on muotoiltava pommin muotoon, mutta tarkkailijat sanovat Iranin valmistelleen sitä hyvissä ajoin, eli tietotaito hallitaan.

ISRAELIN lähitulevaisuus näyttää kaikesta huolimatta varsin valoisalta. Sateitakin saatiin lopulta kohtuullisen mukavasti, ja uusia meriveden puhdistuslaitoksia rakennetaan, mutta sähköntuotannossa ennustetaan katkoja kesän aikana. Sähkön hinta nousi viime kuun alusta 20 %, eikä sitä auta ainakaan Egyptistä tuotetun luonnonkaasun toimitusten estyminen putken räjäytysten vuoksi. Israelin omat kaasuvarat ovat käytettävissä ensi vuoden lopulla, jos kaikki käy hyvin, mutta porauslautat Välimerellä ovat erittäin haavoittuvia sekä mereltä että ilmasta tulevaa uhkaa vastaan. Israel on varautunut siihen asettamalla jatkuvan ilmavalvonnan UAV-koneitten sekä merellä partioivien piensukellus- ja pintaveneitten avulla, jotka nekin toimivat ilman henkilökuntaa ja joita kauko-ohjataan rannikolta.

Kinneretin vedenkorkeus on 25.04.2012 mitatun lukeman mukaan 211.35 metriä Välimeren pintaa alempana. Tämä tulkoon tarkennetuksi, koska eräs lukija havaitsi erään raportin väittäneen vedenpinnan nousseen saman verran merenpinnan yläpuolelle, mikä ei tietenkään ole tapahtunut, ei ainakaan vielä. http://savethekinneret.com/

Israeliin ennustetaan kuumaa kesää, ja sitä ennustetaan muuallekin, myös Skandinaviaan. Kuumuus voi olla sekä ilmasta että ihmisen tyhmyydestä aiheutuvaa poliittista laatua, mutta yhtä epämukavia kumpikin, jälkimmäinen verrattomasti hengenvaarallisempi.

Toivotan kaikille ystäville lähellä ja kaukana siunattua alkukevättä ja vilpoista kesää.
Tervetuloa kylään; vaikka turistien määrä on korkea, sekaan mahtuu vielä.

TUORE uutinen kertoo Reza Kahlilin ilmoittaneen vallankumouskaartin tiedustelun vuodattamiin tietoihin perustuen, että Iranilla on Pohjois-Korean avulla valmistettuja neutronipommeja.
Kastel 26.04.2012
Gavriel

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019