TORSTAI 15.03.12

1. ISLAMIC JIHAD ampui keskiviikon aikana kaksi Grad-rakettia Beersheba kohti. Iron Dome torjuntaohjus tuhosi yhden niistä, toinen putosi aukealle pellolle aiheuttamatta vahinkoa. Iron Dome tutka pystyy laskemaan lähestyvän raketin lentoradan ja oletetun putoamispaikan, eikä ammu ohjusta rakettiin, josta ei ole vaaraa. Palestiinalaiset terroristit ampuivat aiemmin useampia raketteja Israelin puolelle välittämättä tiistaiaamusta lähtien voimassa olleesta tulitaukosopimuksesta osoittaakseen, ettei heitä oltu lannistettu.
IAF:n koneet tekivät vastaiskuja torstain vastaisen yön aikana Gazan puolelle iskien salakuljetustunnelia kaistan eteläosassa sekä raketin laukaisupaikkaa vastaan sen pohjoisosassa. Iskujen aiheuttamista vahingoista ei ole annettu tietoja.

KOTIRINTAMAN johto päätti avata koulut 7-40 km:n etäisyydellä Gazan turva-aidasta.
Se myös harjoitteli mahdollisia Fajr-5 raketin iskuja Tewl Avivia ja Gush Dan aluetta vastaan. Terroristeilla tiedetään olevan näitä Iranissa valmistettuja raketteja, jotka yltävät Gazasta Tel Aviviin ja muihin samalla etäisyydellä oleviin kaupunkeihin, eivätkä Jerusalemin läntiset osat ole kaukana niiden vaikutusalueesta. IDF:n taholla arvioidaan, ettei Hamas enää omaa tarvittavaa arvovaltaa estääkseen raketti-iskut. Hizbullah Libanonissa on hankkinut omistukseensa M-600 ohjuksia, joilla se myös yltää Tel Aviviin.
IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Tal Russo totesi, että jos alkaa näyttää siltä ettei armeija pysty antamaan tarvittavaa suojaa maan siviiliasukkaille, seuraavaksi on harkittava suuren maaoperaation mahdollisuutta Gazan kaistalle iskujen lopettamiseksi.

GAZAN ohella IDF valmistautuu 30. maaliskuuta suunniteltuun ”Maailman marssiin Jerusalemiin”, jonka tarkoituksena on saattaa maailman tietoisuuteen palestiinalaisten väittämä ”Israelin harjoittama etninen puhdistus pääkaupungin itäosissa, ja pyrkiä aktivoimaan toimet sen lopettamiseksi”. Tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus Meir Amit julkisti keskiviikkona raportin, jossa se totesi Iranin osallistuvan aktiivisesti marssin järjestelyihin ja taloudelliseen tukeen. Libanonin rajanylityksen opetusten seurauksena viime vuoden kesäkuussa IDF on hankkinut nykyaikaista mellakantaltuttamis-välineistöä. Se voi tulla hyvinkin ajankohtaiseksi ja tarpeelliseksi, sillä tarkkailijat varoittavat, että arabikevään aiheuttamien poliittisten muutosten ja vähemmistöjä kohtaan harjoitetun sietokynnyksen laskettua kymmeniä tuhansia pakolaisia voi pyrkiä muslimimaista Israeliin etsiessään siedettäviä olosuhteita ja työpaikkoja. Erityisesti kristityt ovat vaaravyöhykkeessä ääri-islamin nousun vuoksi Pohjois-Afrikan maissa ja myös Jemenissä, Syyriassa, Irakissa ja Libanonissa. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261905, http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=261916

2. DEBKAFILE kertoo artikkelissaan, että Iran valmistelee Hizbullahin kanssa ohjusiskuja Israelin pohjoisosaan. DF:n mukaan korkean iranilaisen sotilasvaltuuskunnan vierailu Metullaa vastapäätä Libanonin puolella Fatman etuvartioasemassa yhdessä Hizbullahin tiedustelujohtajien kanssa ja heidän vierailunsa jatkuminen rajan tuntumassa olevaa tietä pitkin keskiviikkona osoittavat suunnitelmien edistyvän korkealla tasolla.

IRANIN valtuuskuntaa johti presidentti Mahmoud Ahmadinejadin edustajana Ali Akbar Javanfekr, joka tarkastellessaan IDF:n suorittamia raja-aidan ja varustusten korjaustöitä huomautti tarpeeksi kovalla äänellä, jotta se kuultaisiin IDF:n puolella: ”Israel voi rakentaa ja korjata aitaansa ja varustuksiaan mielensä mukaan betonista, teräksestä tai muovista, mutta me ja Hizbullah kaadamme ne kuten koko Israelin.”
Debkafile sanoo IDF:n upseerien huomioineen hänen lausuntonsa ja delegaation vierailun pitäen sitä uhkauksena avata uusi Iranin tukema rintama Israelin siviiliasukkaita vastaan, mutta tällä kertaa pohjoisesta käsin Hizbullahin suorittamana.
Hizbullahilla arvioidaan olevan 45 000 rakettia ja ohjusta, mukana nykyaikaisia Fajr ja MK-600 ohjuksia, joilla on pitkä kantomatka ja suhteellisen suuri räjähdekärki. Varsinkin M-600 ohjus on vaarallinen sen suuren osumatarkkuuden vuoksi.

Debkafilen artikkelissa viitataan pääministeri Netanyahun äskeiseen selvitykseen, että Israel tulee itse puolustamaan itseään, vaikka vastoin USA:n tahtoa, jos se on välttämätöntä. Toiseksi artikkelissa todetaan presidentti Obaman ja Englannin pääministeri Cameronin eiliseen tapaamiseen, jossa he sopivat Israelin taivuttelemiseksi luopumaan iskusta Iraniin.
DF arvioi edelleen, että USA:n ilmoitus poliittis-sotilaallisten asiain apulaisulkoministeri Andrew Shapiron Israelin vierailun tarkoituksena on selvitellä Netanyhaun kantaa iskuista Iraniin ja pyrkiä vaikuttamaan häneen niiden siirtämiseksi presidentin vaalien jälkeen.
DF arvioi, että Shapiron vierailu voi liittyä Iranin uhkaukseen iskeä Israelin pohjoisosiin.
http://www.debka.com/article/21825/

3. VENÄJÄN ulkoministeri Sergei Lavrov antoi harvinaisen yksiselitteisen raportin Syyrian presidentti Bashar Assadin hallituksen toimista väkivaltaisuuksien lopettamiseksi ja ulkomaita hirvittävien siviilien surmaamisesta maassa. Venäjä on ollut Kiinan ohella lähes ainoa maa, joka on puolustanut Syyrian asemaa YK:ssa ja muualla ja estänyt Syyrian vastaisten sanktioitten koventamista sekä sotilaallisen väliintulon Libyan esimerkin tapaan YK:n omaksuman ”velvollisuus suojella” tunnuksen alla. Lavrov puolusteli maansa politiikkaa Syyrian tapauksessa selittäen parlamentille, ettei se johdu jonkun henkilön suojelemisesta, vaan kansainvälisen lain varjelemiseksi, joka estää ulkomaita puuttumasta itsenäisen valtion sisäisiin asioihin.

LAVROV antoi tunnustusta joillekin Syyrian hallituksen määräämille uudistustoimille, mutta valitti niiden tulevan voimaan kovin hitaasti. Toiseksi hän sanoi, ettei Syyria ole aina seurannut Venäjän antamia suosituksia ja varoituksia toimiensa uudistamiseksi.
Hän sanoi moittien, että samaan aikaan Assadin hallitus jatkaa operaatioitaan vastarinnan kukistamiseksi, joilla on vaarana laajeta entisestään, ja viivyttelee päätösten teossa.
Tarkkailijat otaksuvat Lavrovin raportin kriittisen muodon ennustavan muutosta Venäjän suhtautumisessa Syyrian tilanteeseen presidentti Putinin ottaessa vallankahvan, mutta huomioivat Venäjän virkailijoitten turhautumisen Assadin hallituksen hitauteen muutosten ja uudistusten aikaan saamiseksi maan sisällä.
Venäjän päätöksiä Syyrian kysymyksessä ovat leimanneet useiden miljardien USD öljy- ja asetoimitussopimukset sekä sen Välimeren laivaston tukisatamat Syyrian rannikolla.

USA:n ulkoministeriön edustajana Victoria Nyland antoi lehdistötilaisuudessa varsin kovan tuomion Bashar Assadin mahdollisuuksista selvitä hallituksensa kanssa tulevien viikkojen aikana. Hän totesi, että Syyrian kansa ei enää tue sitä eikä varsinkaan sen harjoittamaa toimintatapaa kapinaliikkeen lopettamiseksi. Presidentti Obama puolestaan ei myöskään kannata sotilaallista väliintuloa Syyriassa, vaan sanktioitten koventamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153770#.T2GVqnn3vO0

4. YK:n edustaja totesi keskiviikkona, että 230 000 syyrialaista on paennut kodeistaan. Ainakin 30 000 on paennut raja yli Turkkiin, Libanoniin ja Jordaniaan. Paikallisten asukkaitten lisäksi Syyriassa asuvat 100 000 Irakin pakolaista valittavat olosuhteittensa huononemisesta peruselintarvikkeiden ja palvelujen puutteen ja hinnan vuoksi. YK:n pakolaisasiain korkea komissaari sanoo, että päivittäin satoja ihmisiä pakenee rajojen yli naapurimaihin.
YK:n nimittämä Kofi Annanin johtama erityislähetystö antoi Syyrialle viiden kohdan ohjelma-luonnoksen, johon se on saanut vastauksen ja tutkii sen sisältöä ja mahdollisia toimia sen johdosta. Annan toteaa, ettei mitään kertakaikkista ratkaisua ole löydettävissä tilanteen monimutkaisuuden vuoksi, mutta varoittaa, että aika luisuu pois käsistä.

ANNANIN lähetystö on joutunut ottamaan kantaa Homsin kaupungin valtauksen yhteydessä paljastuneisiin raakuuksiin, joissa armeijan vallattua kapinallisten tukikohdan sieltä löydettiin 26:n naisen ja 21:n lapsen ruumiit. Heiltä oli viilletty kurkku auki, jota teloitustapaa arabit ovat perinteisesti käyttäneet. Alue vallattiin 26 päivää kestäneiden pommitusten ja tulitusten jälkeen. Molemmat osapuolet syyttävät toisiaan naisten ja lasten murhasta.
Edellisen raportin mukaan 55 siviiliä surmattiin Idlibin valtauksen aikana, jossa uhrilukua on pienennetty siten, että surmattuja siviilejä oli 45.
Vapaan Syyrian Armeijan edustaja kertoo, että 10 armeijan sotilasta surmattiin väijytyksessä samalla alueella, ja Deraassa toiset 12 sotilasta. Taisteluja FSA:n ja Assadin armeijan välillä kerrotaan käydyn myös Homsissa ja Deir al-Zorin kaupungeissa. Tämä osoittaa, ettei Bashar Assadin hallitus ole suinkaan pystynyt murskaamaan kapinaliikettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153764#.T2Gc-Hn3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- PMW (Palestiinan Mediatarkkailu) kertoo PA:n virallista TV-ohjelmaa seuratessaan kopioineensa ja kääntäneensä maaliskuun 2. päivänä julkaistun video-lähetyksen, jossa Israel kuvataan ulkomaisena kolonialistisena miehittäjänä, jolla ei ole mitään historiallisia siteitä maahan. PMW julkaisi lähetyksen ja sen käännöksen web-sivullaan. Siinä kuvataan, että juutalaisten paluu maahan on verrattavissa roomalaisten, ristiretkeläisten ja brittien tunkeutumiseen maahan alistaen sen kansan. Arabien tapaan sekoittaa eri aikajaksot yhdeksi sekavaksi vyyhdeksi videossa näytetään arabi- tai muslimi-naista, joka kuljeskelee rauhallisia seutuja, kun varoittamatta ensin roomalainen sotilas (ilmeisesti tarkoittaen Temppelin hävitystä vuonna 70) ja hänen jälkensä ristiretkeläinen sotilas ja viimeiseksi brittisotilas aseinaan ilmestyy paikalle karkottaen naisen. Viimeiseksi tulee kipaa-käyttävä juutalainen, joka heittää tupakantumpin hänen päälleen. Viimeisessä näytöksessä paikalle karauttaa muslimitaistelija (tarkoittanee Saladinia), joka nostaa naisen eteensä satulaan vieden hänet vuorelle turvaan. Tämän episodin uskotaan kuvaavan tulevaa pelastajaa, joka karkottaa juutalaiset ristiretkeläisten tapaan ja vapauttaa Palestiinan. Videoesitys on vain yksi näyte PA:n Israelin vastaisesta propagandasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153778#.T2Ghvnn3vO0
- Puolan ilmavoimien koneita saapui Israeliin osallistuakseen yhteisiin simulaattoreilla ja todellisissa olosuhteissa käytäviin yhteisharjoituksiin IAF:n koneitten kanssa. Puolan ilmavoimien komentaja kenraali Lech Majewski totesi saadessaan tuntumaan IAF:n koneisiin ja ohjaajiin, että IAF:n koneet ovat huippuluokkaa, kuten myös sen lentäjät, joiden vertaisia hän ei ole muualla tavannut. Kuitenkin hän sanoi, että tärkein anti harjoituksista on se IAF:n lentäjien kokemus, minkä he ovat saaneet todellisissa yhteenotoissa ja taisteluissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153775#.T2GmeXn3vO0
- Brittilehti the Guardian julkisti osan haltuunsa saamistaan useista tuhansista Syyrian presidentti Bashar Assadin internet-viesteistä ulkomaille. Ne paljastavat, että Assad on saanut ohjeita ja neuvoja Iranin asiantuntijoilta kapinaliikkeen murskaamiseksi. Toiseksi ne paljastavat Assadin perheen ylellisen elämän ja tilaukset ulkomailta tavaroista ja esineistä, joita ei ollut saatavilla Syyriassa. Viestien mukaan Assad sai yksityiskohtaisia ohjeita esim. Baba Amran miehityksestä ja sen alistamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153776#.T2GoKHn3vO0
- Valtion asianajajat ovat pyytäneet korkeinta oikeutta viivyttämään vaatimustaan Migronin etäyhteisön tuhoamisesta vuoteen 2015. Varsinkin Peace Now on vaatinut sen aloitteesta korkeimmalle oikeudelle jättämän vaatimuksen toteuttamiseksi. Järjestön vaatimuksessa väitettiin maan kuuluvan arabeille, mutta vaadittaessa dokumenttien näyttöä arabit tunnustivat, ettei heillä ole niitä. Maa kuuluu valtiolle, jonka se peri Jordanian hallitukselta. Lisäksi korkein oikeus teki menettelytapavirheen ottaessaan käsittelyyn asian, jota paikallisen oikeuden olisi tullut ensin tutkia ja selvittää maan omistussuhteet, mitä korkein oikeus ei tee. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153771#.T2Gpl3n3vO0
- USA:n ulkoministeri Hillary Clinton pyysi Venäjän ulkoministeri Lavrovia välittämään USA:n esittämän varoituksen, että tämä on viimeinen mahdollisuus Iranille välttää sotilaalliset iskut. USA:n tiedustelu on ilmakuvien perusteella pystynyt paikantamaan todennäköisen rakennuksen, jossa on se suuri metallilieriö, jota Iran on käyttänyt atomikommin sytyttimien testaamiseksi. Iran ei ole antanut lupaa YK :n tarkkailijoille vierailla paikalla, vaikka se välillä lupaakin. Alueella tehtyjen maansiirtotöiden uskotaan todistavan Iranin yrityksistä poistaa raskauttavat todisteet alueelta. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-u-s-asked-russia-to-warn-iran-of-last-chance-to-avoid-military-strike-1.418613
- Azerbaijanin viranomaiset pidättivät 22 Iranissa koulutettua asiamiestä, joiden tarkoituksena oli iskeä USA:n ja Israelin kohteisiin maassa. Heiltä löydettiin aseita ja räjähteitä, joita heidän oli tarkoitus käyttää iskuissaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/azerbaijan-official-iran-trained-suspects-to-attack-israeli-targets-1.418689
- Arabimies hyppäsi kevyen rautatien vaunuun 12 jälkeen tänään, puukotti 19-vuotiasta naissotilasta, joka vietiin kriittisessä tilassa sairaalaan, ja pakeni paikalta. Mies otettiin kiinni Kalandian tiesululla ennen Ramallahia.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019