TIISTAI 13.03.12

1. TULITAUKO alkoi virallisen tiedotuksen mukaan aamuyöstä kello yksi. Tiedot kertovat kuitenkin, että raketteja on ammuttu sopimuksesta huolimatta. Ei ole tiedossa, oliko allekirjoittajien joukossa muita kuin Hamasin ja Egyptin edustajia. Hamas on pysytellyt syrjässä näistä neljä päivää kestäneistä rakettitaisteluista, vaikka Israelin virkailijat syyttävätkin, että koska Hamas vastaa rauhasta ja sodasta Gazan kaistalla, se ei voi vetäytyä vastuusta taisteluista IDF:n kanssa. Joka tapauksessa yksi raketti putosi Ashkelonin alue-keskuksen alueelle tiistaiaamuna ja toinen Shar HaNegevin lähelle tyhjälle alueelle. Kumpikaan raketti ei aiheuttanut vahinkoa. Israel ei osallistunut tulitaukoneuvotteluihin.
Tässä yhteydessä on huomioitava, että Israel on sallinut tavaratoimitukset rekka-autoilla Israelista Gazaan rakettitulesta huolimatta, mistä jotkut lainlaatijat moittivat pääministeriä auttaessaan näin vihollista sodan aikana.

ISRAELIN viranomainen vakuutti, että Israel pitää kiinni tulitauosta sikäli kuin vastapuoli sitä kunnioittaa, mutta antaa ymmärtää, että raketti-iskuihin vastataan vastaiskuilla.
IDF:n edustaja ei halunnut kommentoida asiaa tässä vaiheessa.
Asioita läheltä seuraavat kommentoijat ovat arvioineet, että PRC:n ja Islamic Jihadin suhtautuminen tulitaukoon riippuu siitä, mitä niiden varsinainen tukija Iran päättää. Terrorijärjestöjen suurin huoli on niiden itsestään ulospäin antama kuva. Niillä ei ole varaa osoittaa olleensa pakotettu tulen lopettamiseen, ja siksi ne tulittivat vielä sopimuksen ollessa voimassa osoittaakseen voimaansa ja taistelutahtoaan, jota ei ole lannistettu.
Toiseksi Iranin edun mukaista on jatkaa asemasotaa Israelin kanssa, koska se kääntää maailman median huomion edes hetkeksi pois Iranin ydinsuunnitelmista, joita puidaan Iranin ja IAEA:n edustajien välillä.

ISLAMIC Jihad kiihdytti rakettitultaan maanantain aikana. Pahimmillaan se ampui yli 10 rakettia tunnissa Israelin puolelle. Yksi raketti putosi Gederan alueelle Ashdodista itään.
Kaikkiaan terroristit ampuivat perjantaista lähtien Israelin alueelle yli 200 rakettia, niistä 50 rakettia, jotka putosivat yli 20 km:n päähän raja-alueesta.
MAANANTAIN aikana terroristit ampuivat 50 rakettia, niistä 18 pitkän matkan raketteja, joista Iron Dome (Teräskupu) tuhosi ilmassa 11. Osa raketeista putosi Beersheban ja Ashdodin kaupunkien alueille aiheuttaen aineellista tuhoa, yksi vanha nainen haavoittui.
JP:n artikkelin mukaan yksi torjuntaohjus maksaa 50 000 – 100 000 USD. Mistä moinen hintavaihtelu johtuu yhtä ohjusta varten, ei selviä artikkelista.

PALESTIINALAISTEN menetykset ovat yhden arvion mukaan 20 kuollutta ja 74 haavoittunutta, IDF:n arvion mukaan surmansa saaneita oli 25, yksi heistä 15-vuotias poika.
Kaikki koulut 7 - 40 km:n etäisyydellä rajasta pidettiin suljettuina asemasodan ajan, mutta opetusta jatkettiin Brennerin, Yesodotin, Ben Guvrinin, Beit Nirin, Gal-Onin ja Shomreyahin alueilla. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261639
JP:n artikkelin yhteydessä on erillispiirros, jossa näytetään kaupunkien etäisyys rajasta, ja taulukko, jossa selviää rakettien kantomatka. Koska Beersheba on 63 km rajasta, sinne ammutut raketit ovat tehokkaampia Grad-raketteja, kuin mitä taulukossa esitetään. Netanyahu antoi jyrkän varoituksen Fajr-raketin käytöstä uhaten, että jos sellaisia ammutaan Tel Aviviin, jonne sen kantomatka yltää, IDF:n vastaus on raju.

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu puhui eilen Likudin Knessetin jäsenten ryhmä-kokouksessa informoiden heitä tilanteesta Gazan rintamalla. Hän sanoi, että IDF jatkaa vahvaa rooliaan siviiliasukkaitten suojaamiseksi antaen ymmärtää, että täsmä-iskut terrorijohtajia vastaan jatkuvat, mikäli siihen on aihetta ja tilaisuutta. Hänen mukaansa PRC:n Siinailta Israelin puolelle suunnittelema terrori-iskua voi toteutua, vaikka PRC:n pääsihteeri saikin surmansa IAF:n ohjusiskussa perjantaina.

NETANYAHU vihjaisi myös ensimmäisen kerran – joskin kodin varovaisin termein – maaoperaation mahdollisuudesta Gazan alueelle. Hän ei kertonut, mikä sen voisi aiheuttaa, mutta ilmeisesti hän maailman median reaktion pelossa odottaa selvää paalumerkkiä esim. verisen raketti-iskun muodossa, jollainen olisi voinut tapahtua, ”ellei Iron Dome olisi sotkenut hyvät suunnitelmat”. Se voi kuitenkin tapahtua, jos terroristit uhmaavat kohtaloaan ja ampuvat Fajr-5 raketin tai useampia Tel Aviviin, joita heillä uskotaan olevan.
NATANYAHU tapasi Knessetissä Israelissa vierailulla olevan Italian puolustusministeri Giampaolo Di Paolon, jolle hän selitti Gazan terroristien rakettitulen viimeisten neljän päivän aikana antaneen havaintoesityksen, miten Iranin ydinasein varustetut ohjukset voisivat vaarantaa Israelin maan juutalaisväestön säilymisen hengissä. Hän totesi, ettei vaara ole vain siinä, että ydinaseet voivat joutua Iranista Gazan ja Hizbullahin terroristeille, vaan Iranin ydinaseen suoma varjo kiihottaa ne entistä julmempiin iskuihin.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman totesi puhuessaan Israelin Buenos Airesin lähetystö-rakennuksen tuhonneen terrori-iskun 20-vuotismuistojuhlassa, etteivät terroristien raketti-iskut Gazasta Israelin ole jatkuneet vain neljättä päivää, vaan 10 vuotta. Hän totesi, että tämä tosiasia hautaa lopullisesti kaikki tuulentuvat ”turvatusta maayhteydestä” Gazasta Länsirannalle, mikä on ollut rauhansuunnitelmien yhtenä vaatimuksena. Lieberman sanoi, että nykynäkymien mukaan terrorijärjestöt jatkavat rakettitultaan loputtomasti ilman IDF:n perustavaa laatua olevia toimia, joilla niiden toiminta poistetaan Gazasta. Maayhteys Gazasta Länsirannalle mainittiin ensiksi 1994 ”ensin Gaza ja Jeriko” sopimuksessa, ja siitä keskusteltiin Taban konferenssissa 2001.
Lieberman totesi, että Hizbullah oli Buenos Airesin lähetystön ja kaksi vuotta myöhemmin juutalaisen kulttuurikeskuksen tuhonneiden pommi-iskujen takana, Iran toimi silloin ja toimii edelleen terrorijärjestöjen henkireikänä antaen niiden tarvitseman hapen toimiakseen.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=261576

3. USA:N presidentti Barack Obama on noussut yhä useammin ja kriittisemmin termein julkisuuden valokeilaan. Jopa USA:n juutalaiset, jotka perinteisesti ovat demokraatteja ja kannattivat 78 %:n enemmistöllä Obaman valintaa, ovat julkistaneet websivullaan hänen AIPAC-konferenssissa pitämäänsä puhetta kritisoivaa tekstiä syyttäen hänen esittäneen siinä kaksinais-moraalia julistaen olevansa Israelin paras tukija ja luetellen lukuisia toimia, joiden olisi pitänyt osoittaa hänen Israelin myönteisyytensä. Kuitenkin hän samassa puheessaan esittää Irania tukevia kantojaan, jotka hänen aiemmin antamiensa lausuntojen ja pitämiensä puheitten valossa kyseenalaistavat hänen uskottavuutensa. Turha hänen on viitata jonkin edeltäjänsä lausuntoon, jossa tämä kehottaa kansaa luottamaan häneen. Juutalaisia on pidetty järkevänä kansana, mutta ”Obaman tapauksessa se antoi vieraan jumalan seireenin laulujen vietellä itsensä pois ainoalta sille sallitulta tieltä”, eikä nyt tiedä, miten korjata tapahtunut vahinko. He vaativat Obmalta tekoja sanojen sijaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153707#.T18M_nn3vO0

TUNNETTU kolumnisti ja ajattelija Charles Krauthammer kirjoittaa websivullaan edellä sivutusta asiasta otsikolla: ”Obama: Tärkein asia: Israelin pysäyttäminen”.
JP julkisti viestin web-sivullaan, josta esitän ydinkohtia.
Krauthammer toteaa aluksi, että puhuttuaan ensin kovia sanoja Iranista Obama on valmis aloittamaan taas uudet merkityksettömät keskustelut mullahien kanssa 14 kuukauden keskeytyksen jälkeen, ilman ennakkoehtoja tai kestoaikaa.
Krauthammer toteaa, etteivät keskustelut vain anna Iranille lisäaikaa pommin rakentamiseksi, josta IAEA antaa hälyttäviä varoituksia, vaan ne tehokkaasti estävät Israelia toimimasta Iranin ydinlaitoksia vastaan – yksin, koska mikään maa ei osoita haluaan sekaantua siihen. Hyökkäys keskustelujen aikana antaisi maailman mielipiteelle aiheen syyttää Israelia neuvottelujen torpedoimisesta diplomaattisen ratkaisun saavuttamiseksi.

KRAUTHAMMER hämmästelee, miksei USA vaatinut edes aikarajaa keskusteluille, kuten se vaati Irakin ja Afgaanin sodan lopettamiseksi ja Israelin ja PA:n välisissä keskusteluissa?
”Miksi jättää elintärkeät keskustelut ilman takarajaa ydinpommikellon tikittäessä?” Hän viittaa Obaman puheeseen AIPAC:n konferenssissa, jossa hän vakuuttaa USA:n päättäväisyyttä ja omaansa todeten: ”Kun sanon jotain, myös tarkoitan sitä”. ”Tämän hän sanoi sunnuntaina, mutta tiistaina hän oli jo valmis luopumaan kaikesta päättäväisyydestä aloittaakseen hyödyttömät keskustelut Iranin kanssa, jotka ovat poikkeuksetta epäonnistuneet”. Obaman viittaukset koviin sanktioihin ovat yhtä lailla pelkkiä tuulentupia, hän vakuuttaa.
”Mitä vakuuksia Obamalla on, että sanktiot onnistuisivat tällä kertaa? Pitää kuutoset kasassa ei ole onnistuminen; keskustelujen aloittaminen ei sitä ole; kuten ei sanktioitten asettaminenkaan.” Onnistuminen merkitsisi Iranin ydinsuunnitelman keskeyttämistä, mutta todellisuudessa Iran vain kiihdyttää uraanin rikastustahtiaan ja siirtää laitoksiaan turvaan maan alle.
Luvatessaan USA:n seisovan Israelin tukena, Obama sanoi pari päivää myöhemmin, että se on vain fraasi, jota USA käytti ilmoittaessaan tukevansa Englantia ja Japania.
Krauthammer toteaa artikkelissaan, joka vastaa yhä selvemmin juutalaisten yleistä näkemystä Obamasta, että hänen AIPAC:n puheensa oli vain taitavasti rakennettu vaalipuhe ilman sitoutumista mihinkään. Olisi edesvastuutonta, jos Israel asettaisi kohtalonsa ja 6 miljoonan asukkaansa hengen tällaisen presidentin käsiin. Krauthammer toteaa, että ”tasa-puolinen tarkkailija voisi arvioida, että Israelin kieltäytyminen menemästä ilman vastarintaa pimeyteen on moraalisesti arvokkaampi kuin yhden miehen tulevaisuus, olkoon hän vaikka Yhdysvaltain presidentti”.
http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=261587

4. UUTISOTSIKOITA
- Egypti tarjosi Hamasille ilmaista öljyä tulitaukosopimusta vastaan. Toiseksi Egyptin tiedetään vaatineen, että tulitauon tulee ulottua myös Siinaille. Egyptistä Israeliin johtava kaasuputki räjäytettiin jokin aika sitten 13.kerran. Egyptin parlamentti vaatii kaasutoimitusten lopettamista kokonaan. Egypti elää vaikeaa muutosvaihetta sotilashallinnosta ääri-islamin johtamaksi tasavallaksi Iranin tapaan, mikä voi vielä aiheuttaa kammottavaa huolta Israelin turvallisuudelle. Egyptin armeija on hyvin aseistautunut USA:n toimittamin asein. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153705#.T18Ninn3vO0
- Oikeusministeri Yaacov Neeman vertasi Iron Dome torjuntajärjestelmää uskonnollisten sionistien käyttämään virkattuun kipaan. Hän sanoi, että suurin uhka Israelille on juutalainen vastaan juutalainen, mikä tuhosi molemmat juutalaisten Temppelit. ”Se on perusteetonta vihaa”, kuten hän kutsui juutalaisten keskeistä taistelua ei vain etelässä ja pohjoisessa vaan koko maassa, ja sen on loputtava, jos Israel haluaa säilyttää demokraattisen itsenäisyytensä. Neeman itse pitää kipaa, ja yhä useammat vaativat Israelin turvautumista uskontonsa antamaan suojaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153705#.T18Ninn3vO0
- Turistien nouseva tulva osoittaa, etteivät he anna maasta kulkeutuvien huolestuttavien raporttien vaikuttaa lomasuunnitelmiinsa matkustaa Pyhään maahan. Helmikuun raportti kertoo, että sen aikana maahan tuli 232 000 turistia, mikä on 4 % suurempi kuin vuonna 2010 vastaavaan aikaan. Turismiministeriö kohdistaa informaationsa varsinkin Kauko Idän ja Etelä Amerikan maihin sekä Venäjälle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153706#.T18QSHn3vO0
- Syyrian armeija surmasi ainakin 16 siviiliä vallatessaan Homsissa kapinallisten tukikohdan. Paikalliset aktivistit asettavat surmattujen luvun 45, mukana naisia ja lapsia, heidät oli surmattu ilmeisesti puukolla, joillakin oli kuvien perusteella kädet sidottuina selän taakse. Tarkkailijat kutsuvat tapahtumaa ”lahtaamiseksi”, niin mielettömäksi he katsoivat teon raakalaismaisuuden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153685#.T18Rrnn3vO0
- Kongressin jäsen vaatii, että jos Obama määrää USA:n joukot Syyriaan ”kansainvälisellä päätöksellä”, eli YK :n omaksuman ”vastuu suojella” iskulauseen perusteella, häntä vastaan täytyy nostaa syyte, koska vain kongressilla on lupa aloittaa uusi sota, ei YK:n päätöksen perusteella, kuten tapahtui Libyassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153677#.T18Sv3n3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019