SUNNUNTAI 25.03.12

1. ISRAELIN johto näyttä vähitellen heräävän karuun todellisuuteen – sanoisinko taas kerran – ettei PA:n nykyisen johdon kanssa voi saada hyväksyttäviä sopimuksia, sillä se suhtautuu Israeliin hyvin vihamielisesti ja ”harjoittaa diplomaattista terroria Israelia vastaan”, kuten ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi Singaporen vierailunsa yhteydessä.
ON PAIKALLAAN tässä yhteydessä painottaa tosiasiaa, etteivät israelilaiset tunne vihaa palestiinalaisia kohtaan eikä halua syrjiä heitä, kuten maailmaa kiertävistä Israelia syyttävistä kirjoituksista ja lausunnoista voisi päätellä, ja mitä monet Israelin ystäviksi itseään kutsuvat suomalaisetkin sokeudessaan esittävät. Se mitä Israelissa vastustetaan ja jota poliittisen johdon on ollut ja on vaikea tunnustaa ja hyväksyä, on se, että palestiinalaisten johtoon on noussut Tunisiasta Israelin vasemmiston kutsusta Jasser Arafatin johdolla tullut veren-himoinen joukko, jonka tuhoa ja hajaannusta aiheuttavat jäljet ovat vieläkin nähtävissä Jordaniassa ja Libanonissa.
TÄTÄ JOUKKOA edustaa PLO (Palestiinan Vapautusorganisaatio), joka perusti Israelin silloisen johdon myötävaikutuksella Palestiinan Auktoriteetin (PA) hoitamaan palestiinalaisiksi itseään kutsuvan sekalaisen kansan päivärutiinia. Tämän joukon kanssa, joka täydentää itse itseään, on vaarallista tehdä sopimuksia, koska sekä PLO:n että PA:n peruskirjojen mukaan niiden päämääränä on Israelin tuhoaminen. Onhan heillä vaaleja - silmänlumeeksi länsimaitten harhauttamiseksi muka ”demokratian nimissä”, mutta niitä pidetään vain silloin, kun se on poliittisesti tarkoituksenmukaista. PLC:n ja ”presidentin” vaalit piti pitää 2009, mutta niitä on siirretty vuodesta toiseen ja siirrettäneen tältäkin vuodelta, minkä vuoksi PA:n nykyhallitus ja ”presidentin” virkaa pitävä Abbas toimivat laittomasti, ilman mandaattia.

TÄLTÄ POHJALTA on ymmärrettävä Mahmoud Abbasin ja hänen jenginsä väsymätön ponnistelu kansainvälisellä areenalla Israelin saattamiseksi yhä kestämättömämpään asemaan, mistä PLO/PA:n esitykset YK:n Ihmisoikeusneuvostolle (UNHRC) ovat tuoreimpia esimerkkejä. Tämä siksi, että ne ovat tajunneet, ettei Israelia pysty voittamaan taistelu-rintamalla – joskin sitä voidaan haavoittaa ja haavoitetaan kaiken aika, kuten päivittäiset yksityisten palestiinalaisten hyökkäykset siviilejä ja tarkastuspisteillä toimivia sotilaita ja poliiseja vastaan osoittavat. Aseina käytetään kiviä, veitsiä ja polttopulloja, koska tuliaseita on vaikea piilottaa. Hyökkäyksiä tehdään myös juutalaisyhteisöissä asuvia perheitä vastaan, joita yhteisöissä työskentelevät palestiinalaiset vakoilevat tulevaa veristä iskua varten.

PA:N JOHTO kunnioittaa näitä murhaajia ja terroristeja kansan sankareina ja ”marttyyreinä” nimeten katuja, aukioita, lasten leirejä ja nuorisotapahtumia heidän mukaansa ja maksaa kiinni joutuneitten tai henkensä menettäneiden perheille kuukausipalkkaa EU:n myöntämistä varoista. Tämä voidaan ymmärtää siten, että EU ja muut länsimaat tukevat varoillaan Israelin vastaista terrorismia. EU:n johto lienee hyvin tietoinen tästä, mutta koska muslimien hyvän tahdon saavuttaminen on talouspoliittisesti ja ”sisäisen rauhan säilyttämisen vuoksi” edullista, sitä ei julkisesti myönnetä eikä jäsenmaiden kansoille kerrota mitään.

2. ISRAELIN hallitus harkitsee ”rangaistustoimien” asettamista PA:lle sen UNHRC:lle tekemien esitysten vuoksi, joissa neuvostoa vaaditaan tutkimaan Israelin Juudean ja Samarian alueilla harjoittamaa politiikkaa ja lähettämään tutkimuskomitean paikan päälle ”Goldstone2” tapaisen raportin laatimiseksi ”Israelin harjoittamista laittomuuksista ja syrjinnästä”. Israel ilmoitti jo etukäteen, ettei se toimi yhteistyössä sen kanssa.
Hallituksen esityksen mukaan PA:n kerättyjä vero- ym. saatavien tilityksiä PA:n tileille siirretään, sekä jäädytetään Israelin ja PA:n väliset taloudelliset yhteistoimintamuodot. Artikkelissa mainitaan, että hallitus haluaa tällä lähettää viestin PA:n hallitukselle, ettei se voi toimia yhteistyössä hallituksen kanssa, joka toimii sitä vastaan kansainvälisellä areenalla.

TÄMÄ ”viestien lähettäminen” on surkuhupaisaa. Olisi paljon selkeämpää sanoa suoraan, että yhteistoiminta noilla perusteilla on mahdoton ja että yhteydet lopetetaan, kunnes PA muuttuu.
Israel jäädytti PA:lle menevät suoritukset UNESCO:n hyväksyttyä PLO/PA:n jäsenekseen vastoin peruskirjaansa, jonka mukaan vain valtioilla on siihen oikeus, mutta lähinnä USA:n ja EU:n painostuksesta palautti entisen käytännön marraskuussa.
LIEBERMAN kutsui Singaporen lausunnossaan UNHRC:n toimintaa ”tekopyhyyden ja kaksi-naismoraalin järjettömäksi teatteriksi (Theater of the absurd of hypocricy and dual standards). Hän sanoi harkitsevansa yhteyksien katkaisemista neuvoston kanssa ja pyytää
muitakin maita, ennen kaikkea USA:ta, seuraamaan esimerkkiä. USA:n saaminen mukaan voi Obaman muslimimyönteisyyden vuoksi olla turha toive, eivätkä muut maat ja varsinkaan EU:n jäsenmaat, halunne katkoa suhteitaan YK:n instituutioiden kanssa.
USA:n ulkoministeriö esitti raportissaan myönteisiä piirteitä UNHRC:n toiminnassa, joista se otti kunnian itselleen, koska oli pystynyt vaikuttamaan joihinkin päätöslauselmiin.
USA aloitti avustusten myöntämisen sekä PA:lle n. 90 miljoonaa että Egyptille 1.3 miljardia.
http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=263254

3. ”ISRAELIN mahdollisuudet vaikuttaa Lähi Idän kehitykseen ovat hyvin rajoitetut, mutta yhdellä sektorilla Israelilla on kaikki vaikutusmahdollisuudet käsissään”, sanoi Israelin johtavana akateemisena teoreetikkona luonnehdittu Asher Susser Kansallisen Turvallisuusinstituutin paneelissa torstaina jatkaen: ”ja tämä sektori on sen suhteet palestiinalaisten kanssa”. ”Israelin alueellinen asema on yhtä tärkeä kuin milloin tahansa historiansa aikana, mutta se voi pienentää menetyksiään aloittamalla yksipuolisen erottautumisen palestiinalaisista”, hän vakuutti.

SUSSER sanoi, että tällä areenalla Israelilla on vielä kohtalo omissa käsissään. Hän selitti, ettei Israel pysty ehkä koskaan solmimaan rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa, mutta yksipuolinen erottautuminen auttaisi Israelia joutumasta yhden valtion loukkuun. Hän kutsui ”arabikevättä” ryhmäkuntaisuuden, heimokohtaisuuden ja ennen kaikkea islamin nousemiseksi eturiviin. Hän varoitti Israelin johtoa ja muita samalla tavoin ajattelevia tuudittautumisesta toimettomuuteen odottaessaan, että aaltoilu arabimeressä laantuisi ja tilanne rauhoittuisi. Hän totesi havaintonaan, että ”Algeriaa lukuun ottamatta Marokosta Persianlahden maihin kaikissa arabimaissa hallitsevat islamilaiset hallitukset. Tämä asettaa Israelin takaisin vuoteen 1949, jolloin ei solmittu rauhaa vaan tulitaukoja valtioitten kanssa. Elämme tilanteessa, jossa Israelin syrjiminen on yleisempi kuin normalisoiminen.” Tämän vuoksi hän katsoo, että Israelin tulee toimia yksipuolisesti alueella, jossa se vielä voi sen tehdä, eikä odottaa tilanteen ”normalisoitumista”.

SUSSER moittii länsivaltoja, etteivät ne suostu katsomaan tosiasioita sellaisina kuin ne ovat, eli että uskonto on oleellinen osa Lähi Idän maiden sisäpolitiikkaa. ”Eivät ne ole sekulaarisia maita”, hän toteaa. ”Vaikka historiassa oli laaja kampanja arabimaitten muuttamiseksi länsimaitten tapaiseksi ei-uskonnolliseksi ”Pan-Arabismin” hallitsemaksi yhteisöksi, se osoittautui suureksi harhaksi”, hän analysoi.
SUSSER kannatti Washington Instituutin Lähi Idän tutkimuksen apulaisjohtaja Robert Satloff, joka sanoi, että termit ”arabikevät” tai ”arabien herääminen” eivät kuvaa tilannetta oikein. Hän totesi, että niiden sijaan arabimaissa on joukko intifadoja, aseellisia tai aseettomia kansan-nousuja, joiden tulokset ovat epäselviä tai mihin ne johtavat. Hän kuitenkin katsoi, ettei USA:n rooli Lähi Idässä ole vielä väistynyt eikä sen vaikutus loppunut. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263218

4. SUSSER & co hyvää tarkoittavat artikkelit ja puheet yksipuolisen vetäytymisen tuomista eduista kalpenevat kuitenkin elottomiksi kuin ruumiit, kun niitä tarkastellaan Gazasta vetäytymisen sen 21:n ja neljän juutalaisyhteisön tuhoamisen seurausten valossa, kuten Martin Sherman tekee JP:n artikkelissaan, joka julkaistiin perjantaina 24.03.2012.
Sherman vakuuttaa, ettei artikkelin tarkoituksena ole moralisoida vetäytymisen eduista tai vahingoista, vaikka epäileviä huomautuksia ja varoituksia esitettiin, vaan antaa dokumentoitu kuva kansaa johtavien miesten ja naisten tilanteen oikean arvioinnin puutteesta.

SHERMAN esittää useitten johtavien poliitikkojen ja kansanjohtajien vakuuttavia lausuntoja, joissa kansalle uskoteltiin, miten ”yhtään rakettia tai kranaattia ei enää lennä Israelin puolelle” (Rabin) tai miten ”koko maailma syleilee Israelia ja etsii yhteyksiä sen kanssa, kun Israel vetää joukkonsa ja asukkaansa pois Gazasta ja Samarian pohjoisosasta” (Sharon). Sherman taluttaa lukijoitten silmien eteen Rabinin, Sharonin, Sheetririn, Cohenin, Nokedin, Mofazin, Paz-Pinesin, Steinitzin ja Netanyahun, joista jokainen oli silloin vaikutusvaltaisessa asemassa ja jotka jokainen näkivät vetäytymisessä pelkkää hyvää. Hän antaa vähän taputusta itselleen, joka muutaman muun tavoin esitti varoituksia ja pystyi jopa ennakoimaan ääriainesten aseistautumisen ja vallan anastamisen, terrori-iskut, salakuljetuksen Siinailta, cast lead-tapaisen operaation ja jopa Goldstonen laatiman Israelia tuomitsevan raportin YK:lle.
Sherman esittää yhteenvetonaan, ettei kukaan ajatteleva henkilö voi katsoa Gazan vetäytymistä muuna kuin massiivisena, järjettömänä ilkeämielisyytenä – monimuotoisena
törkeänä virheenä ilman pienintäkään lunastavaa piirrettä. Hän sanoo monisanaisen runollisesti, että ”monet näistä päättävistä ja vaikuttajista ovat edelleen päättämässä tulevaisuudestamme, ja siksi meillä on kansana oikeus esittää kysymys”: ”Mitä muita vaaroja he eivät ehkä näe – tai vaikka näkevät, eivät välitä?” http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=263064

5. UUTISOTSIKOITA
- Tuhatkunta ihmistä marssi lauantai-iltana Tel Avivin keskustassa ensimmäisessä mielenosoituksessa Iranin sotaa vastaan. He kantoivat suurikokoisia tauluja, joissa arvosteltiin sekä pääministeri Netanyahua että AIPAC:in konferenssia. Mielenosoittajat ilmaisivat vastustuksensa sodalle Irania vastaan, koska juuri Tel Avivin asukkaat tulisivat kärsimään sen seuraukset hävityksenä ja veren-vuodatuksena. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=263227
- Euroopan kristilliset piispat näyttävät lopultakin heränneen talviunestaan havaittuaan, miten Saudi Arabian päämufti antoi ”fatwan”, uskonnollisen päätöksen, joka sitoo kaikkia muslimeja, että kaikki kristilliset kirkot on hävitettävä Persianlahden maissa. Muftin tulkinta on vastauksena Kuwaitissa esitettyyn kysymykseen, voivatko kristityt rakentaa uusia kirkkoja muslimimaissa. Persianlahden maissa asuu arviolta 3.5 miljoonaa kristittyä siirtotyöläistä, usein orjan asemassa kurjissa olosuhteissa. Piispat vetoavat kansainvälisiin normeihin ihmisarvoista ja muihin länsimaisiin arvoihin kuuluviin lakeihin, joista muslimit nauttivat länsimaissa, mutta joista muslimit omassa maassaan voivat vain haaveilla sisimmässään, ei ääneen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263235
- Israelin apulaisulkoministeri Danny Ayalon tarkensi ministeriön kantaa UNHRC:n päätökseen tarkkailijaryhmän lähettämiseksi Juudeaan ja Samariaan, ettei Israel tule myöntämään sen jäsenille maahantulo-oikeutta. Toiseksi hän sanoi ministeriön tutkivan, onko mielekästä jatkaa jäsenyyttä noin yksipuolisessa järjestössä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=263274
- Egyptiläinen lehti Al-Ahram kertoi sivullaan, että Iran tarjosi kahdelle egyptiläiselle miehelle 50 miljoonaa Egyptin puntaa israelilaisen laivan tuhoamisesta Suezin kanavalla. Egyptin hallitus ei ole antanut julkilausumaa asiasta, mutta jos se on totta, se särkee pahoin Egyptin ja Iranin välisiä suhteita aikana, jolloin Iran hakee kontakteja Egyptiin, joka on osoittanut valmiuksia suhteiden parantamiseksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263219
- Satoja egyptiläisiä jalkapallofaneja nujakoi poliisin kanssa Egyptissä esittääkseen vastalauseensa jalkapallokentällä tapahtuneeseen mellakkaan osallistuneen joukkueen sulkemista pois tulevista kilpailuista. Mellakan aikana 74 ihmistä kuoli. Yksi ihminen kuoli ja 65 haavoittui Port Saidissa tapahtuneessa mielenosoituksessa. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=263228
- Obama totesi tutustuessaan demilitarisoituun vyöhykkeeseen Etelä- ja Pohjois-Korean välisellä rajalla, että ikkuna on vielä raollaan Iranin kanssa käydyssä ydinasekiistassa, mutta että tuuli voi sulkea sen arvaamatta. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=263279
- Brittilehti Sunday Times kertoi sunnuntain lehdessään, että israelilaisia kommandoja toimii Iranin sisällä. Lehden artikkelin mukaan heidän tehtävänsä on löytää selviä todisteita Iranin ydinaseen valmistamisesta. Kommando-sotilaat menivät sisään Iranin sotilaiksi pukeutuneina maan kurdialueelta. Artikkelin mukaan Israel käyttää Black Hawk helikoptereita sotilaitten kuljettamiseen rajan yli väittäen, että sitä on tapahtunut useiden vuosien ajan. Fordon rikastamo lähellä Qomin pyhää kaupunkia on yksi tutkimusten kohde, jossa Iran onnistui rikastamaan uraania 20 asteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154108#.T27h6tn3vO0
- Juutalainen patikkaryhmä joutui palestiinalaisten kivittäjien piirittämiksi ja kivittämiksi Kfar Burqan kylän lähelle. Yhdellä patikoijista oli ase mukanaan, ja hän haavoitti sillä yhtä arabia muitten hajaantuessa, kunnes IDF tuli paikalle, joka aloitti tutkimukset asiassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154096#.T27jldn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019