SUNNUNTAI 11.03.12

1. RAKETTI- ohjussota IDF:n ja Gazan terroriryhmien välillä alkoi perjantaina ja on sen jälkeen kiihtynyt siten, että uutistoimistoilla on vaikeaa seurata viimeisiä rakettilukuja, joita Gazasta ammutaan Israelin puolelle. JP:n artikkeli kertoo, että yli 80 rakettia ja kranaattia ammuttiin perjantaista lähtien, mutta viimeiset uutiset kertovat yli sadasta raketista.
Keski- ja lyhyen matkan raketit ovat PRC:n (kansan vastarinta-komiteoitten), pitemmän matkan raketit Islamic Jihadin ampumia. Hamas pysyttelee väkivaltaisuuksien ulkopuolella tällä kertaa, koska sillä on suuremmat kuviot mielessään yhteistyöstä Fatahin kanssa.

Väkivaltaisuudet alkoivat siitä, että IAF:n ohjukset tuhosivat perjantaina sinisen henkilöauton Gazassa. Autossa saivat surmansa PRC:n komentaja Zuhair Aissin, jonka IDF:n sanoi suunnittelevan suurta terrori-iskua Siinain ja Negevin välisellä alueella, sekä eräs toinen terroristi, jonka Israel vapautti Gilad Shalitin sopimuksen mukaisesti 1037 terroristin vapauttamisen yhteydessä, vaikka hän oli allekirjoittanut sopimuksen pysyä poissa terrorista.
Viime elokuussa hyvin koulutettu ja varustettu terrorijoukko teki hyökkäyksen Siinain kautta Israelin puolelle rajaa tielle no 12, joka seuraa maitten välistä rajaa, surmaten 8 israelilaista. Tie avattiin liikenteelle jonkin ajan kuluttua iskusta, mutta suljettiin uudelleen perjantaina.
Zuhair Aissi oli IDF:n saamien tietojen mukaan yksi elokuun iskun pääsuunnittelijoista ja valvojista, ja hänellä oli suunnitelmat pitkällä uudesta iskusta Negeviin.

TERRORISTIEN ampumista raketeista suurin osa oli Kassam-tyyppisiä lyhyen matkan raketteja, mutta kolmisen-kymmentä oli Grad-tyyppisiä raketteja, joilla terroristit halusivat iskeä Gazan rajan tuntumassa oleviin kaupunkeihin. IDF:n asentamat Iron Dome patteristot tuhosivat ilmassa 27 Grad-rakettia, eli n. 90 % ammutuista. Lyhyenmatkan raketteihin ja kranaatteihin Iron Dome patteristot eivät ehdi mukaan varoitusajan lyhyyden vuoksi. Patteriston tutka pystyy laskemaan lähestyvän raketin lentoradan ja todennäköisen isku-paikan, eikä ammu torjuntaohjusta niihin, jotka putoavat aukeille alueille. Tämä säästää kustannuksia, sillä yksi torjuntaohjus maksaa n. 100 000 USD.

IAF teki useita iskuja Gazan alueelle havaittuihin terrorisoluihin surmaten kaikkiaan 16 palestiinalaista, useimmat heistä aktiivisia terroristeja joko valmistautuen ampumaan rakettinsa tai sen pian jälkeen. IAF iski kymmeneen terrorisoluun, ja sen ilmoituksen mukaan surmansa saaneet kuuluivat raketteja ampuviin soluihin.
Perjantai-iltana 8 israelilaista siviiliä haavoittui, yksi heistä hengenvaarallisesti, kaksi kohtalaisen vakavasti, loput lievemmin.
Kaikki koulut on suljettu 7 – 40 km:n etäisyydellä Gazan rajasta n. 200 000 koululaiselta. Yli 500:n suuruiset kokoontumiset on peruutettu, ja ihmisille on annettu opastusta, miten tulee toimia varoitusäänen kuultuaan. Aikaa siinä vaiheessa on muutamia sekunteja, ja haavoittuminen tapahtuu usein raketin sirpaleista matkalla suojattuun tilaan. Ihmisiä kehotetaan mieluummin heittäytymään vatsalleen maahan suojaten päätään käsillään.
Koska varoitussoitto ei kerro raketin pudotuspaikkaa, ihmiset joutuvat hakemaan suojaa joka tapauksessa kuultuaan varoituksen, mikä on hyvin stressaavaa.
Koulut on suljettu ja varoitusohjeet on annettu seuraavissa kaupungeissa: Ashkelon, Ashdod, Beersheba, Netivot, Sderot, Kiryat Malachi, Gedera, Lahat, Yavne, Lakiya ja Gan Yavne alueneuvoston alueet.
Kotirintaman tulkinnan mukaan koulut, jotka ovat 7 km:n päässä Gazan rajasta, mutta joissa on tarvittavat suojatilat raketti-iskujen varalta, saavat jatkaa koulutyötään.

Monet ulkomaiset tahot ja johtajat ovat tuominneet syntyneet raketti- ja ohjusiskut vaatien niiden välitöntä lopettamista.
Egypti on erityisen huolestunut, koska levottomuudet voivat levitä Siinaille. Hamas lähetti valtuuskunnan Egyptiin neuvottelemaan tulitaukojärjestelyistä. Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri pyysi apua Egyptiltä sanoen, että ”Gaza on vajonnut synkkyyteen ja vereen”.
Sadat ihmiset osallistuivat lauantaina surmansa saaneiden hautajaisiin. Palestiinalaiset väittivät IDF:n tulittaneen hautajaissaattuetta Gazan rajan lähellä olevalla hautausmaalla. Surevien ihmisten surutyöhön ovat sekaantuneet huudot kostosta ja vastaiskuista.
Varsinkin kvartetin osakkaat, USA. Venäjä YK ja EU, ovat vaatineet väkivallan lopettamista.
PA:n edustajana Nabil Abu Rudeinah vaati ”kansainvälistä yhteisöä tuomitsemaan Israelin ja tarvittavaa painostusta käyttäen lopettamaan tämän kiihottamisen”. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261277, http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=261293

Beesheban apulaispormestari sanoi, että tilanne kaupungissa on kestämätön. Kaupungissa ei ole tarpeeksi suojatiloja, ja useita kouluja on jouduttu sulkemaan niiden puutteen vuoksi.
Apulaisjohtaja tri Heftzi Zohar lisäsi, ettei hänellä ole tietoa, onko hallituksen suunnitelmissa rakentaa lisää suojatiloja. Hän sanoi, että liike-elämä jatkuu kuitenkin entiseen tapaan, mutta ettei ”normaalista tilanteesta” voi puhua näissä oloissa. Hän sanoi, että kaupungin 100 000 asukasta, varsinkin lapset, joutuvat kärsimään tästä. Hän vaatii lisää suojatiloja ja Iron Dome patteristoja kaupunkiin. Hän ei halunnut ottaa kantaa, pitäisikö IDF:n tehdä uusi operaatio Gazan kaistalle, vaan totesi IDF:n tiedostavan, mitä tulee tehdä. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=261290

PÄÄMINISTERI Netanyahu vakuutti tavatessaan yhdeksän kaupungin ja kunnan johtajia, että Israel tulee puolustautumaan mistä päin tahansa tulevaa uhkaa vastaan. Samalla hän lupasi, että hallitus antaa kotirintaman puolustamiseen lisää suojatiloja ja Iron Dome patteristoja, jotka ovat osoittaneet luotettavuutensa viimeisten päivien aikana. Hän ei koonnut turvallisuus-kabinettiaan erityisistuntoon, mutta informoi hallitusta aamun kokouksessa. Apulaisulkoministeri Danny Ayalon sanoi kulttuuritilaisuudessa, ettei Israelin hallitus hyväksy tilannetta ja tulee jatkamaan terrorijohtajien eliminoimista ja terrorin infrastruktuurin poistamista. ”Hamas, Islamic Jihad ja PRC johtajat ovat käveleviä ruumiita”, kuten hän sanoi. Ayalon varoitti erityisesti aseitten virtaamisesta Siinaille Libyasta, jossa eri ryhmittymät varastivat Muammad Gaddafin kokoamat suuret asevarikot ja myyvät niitä terroristeille. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261289

2. RAKETTITULI Gazasta Israelin puolelle on jatkunut harvakseltaan sunnuntaiaamusta lähtien, ainakin kuusi rakettia on rekisteröity tähän mennessä. Iron Dome torjuntapatteristo tuhosi kaksi Grad-rakettia, joilla tähdättiin Ashkelonin elintärkeitä kaasu- ja öljyinstallaatioita, kolmas putosi aukealle alueelle ilman vahinkoa. Myös Ashdodiin tarkoitettu Grad-raketti tuhottiin lähellä Tel Avivin laitamia. Ehkä tarkoituksena oli kokeilla raketin osumatarkkuutta ja kantomatkaa.
Hamas julisti tulitauon, mutta sen julistuksia ei taida kukaan kuunnella, eikä sillä itselläänkään ole puhdas rekisteri sopimusten pitämisessä.

Puolustusministeri Ehud Barak on ”Voice of Israel” radiolähetyksen mukaan kieltänyt, että maajoukkojen operaatio Gazan kaistalle olisi ohjelmassa tässä vaiheessa.
Ulkoministeri Avigdor Lieberman väisti myös asiaa koskevan kysymyksen viitaten Barakin lausuntoon. Hän kuitenkin sanoi, että hallituksen yhteistoimintasopimuksen mukaan hallitus tulee toimimaan Hamasin eliminoimiseksi Gazassa. Likudin kansanedustaja Gilad Erdan sanoi myös vastustavansa Gazan operaatiota tällä kertaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153620#.T1xR_nn3vO0

3. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton, joka on ollut oudosti poissa uutisten parrasvaloista, totesi, että Israelilla on oikeus puolustautua, ja pyysi länsimaita puhumaan yhdellä äänellä tuomitessaan terrori-iskut Israelin siviiliyhteisöjä vastaan Gazasta.
EU:n ulkomaantoimiston johtaja Catherine Ashton valitsi sen sijaan neutraalin hiljaisuuden pidättyen kommentoimasta asiaa. Hän valitti lausunnossaan siviiliuhreja ja vaati väkivallan lopettamista tilanteen kiihtymisen estämiseksi entisestään.
EU:n erityislähettiläs Lähi Idässä Rober Serry ilmaisi huolensa tilanteesta Gazan alueella, jota EU pitää hauraana ja helposti räjähtävänä.
Turkki tuomitsi Israelin iskut Gazan kaistalle, mutta ei maininnut terroristien rakettitulta.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti samoin varovaisuuteen ja itsehillintään, ettei tilanne pääse kiihtymään avoimeksi sodaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153614#.T1xVUHn3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Tunnettu ja tunnustettu kolumnisti Charles Krauthammer kirjoittaa Washington Post artikkelissaan, että Iranin ydinaseen estäminen Israelin puolustamiseksi on paljon tärkeämpi kuin Obaman uudelleenvalinta. Hän paljasti sunnuntain artikkelissaan hallituksen korkean ministeri tunnustaneen, että ”USA tekee mahdollisimman vaikeaksi Israelille iskeä Iraniin”. Krauthammer syytti Obamaa, että tämä oli ottanut vastaan juutalaisten taputukset AIPAC:in konferenssissa, mutta pian sen jälkeen valmistautunut osallistumaan uusiin hedelmättömiin keskusteluihin Iranin mullahien kanssa. ”Obama vastustaa mitä tahansa operaatioita, jotka voisivat häiritä hänen uudelleen valintaansa kuudes marraskuuta 2012”, hän kirjoittaa. ”IAEA antautuu taas kerran neuvotteluihin Iranin kanssa, joka kiihdyttää samaan aikaan uraanin rikastustoimiaan. IAEA:n käymät neuvottelut Iranin kanssa tekevät mahdottomaksi Israelille iskeä Iranin ydinlaitoksiin, vaikka se on tietoinen, mihin ne johtavat”. Krauthammer irvailee Obaman tapaa vakuuttaa USA:n päättäväisyyttä kuitenkin tukien ilman takarajaa käytäviä neuvotteluja. Hän sanoo, että ”Israelin päätös pysyä järkähtämättömänä korkeamman moraalin toteuttamiseksi on paljon tärkeämpi kuin yhden miehen poliittinen tulevaisuus, olkoon kysymys vaikka USA:n presidentistä.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153621#.T1xXj3n3vO0
- YK:n nimittämä neuvottelija entinen YK:n pääsihteeri Kofi Annan tapasi viikon-vaihteen aikana Syyrian itsevaltiaan presidentti Bashar Assadin vain voidakseen todeta, että Syyrian johtaja elää virtuaalitodellisuudessa. Assad sanoi, ”ettei taistelujen lopettaminen ole mahdollista niin kauan, kuin aseelliset terroriryhmät levittävät anarkiaa ja aiheuttavat häiriöitä maan tasapainotilassa”. Annan tarjosi useita esityksiä: lopettaa taistelut, antaa kansainvälisille avustusjärjestöille vapaus kuljettaa avustuksia Syyrian kansalle ja aloittaa keskustelut kapinallisten kanssa. Päinvastoin Assadin joukot kiihdyttivät iskujaan Idlibin kaupunkiin, jota he moukaroivat sunnuntaiaamuna useiden tuntien ajan maavoimien saartaessa kaupunkia, kertoo AP. Lukuisat ihmiset lähtivät kodeistaan vuodevaatteitaan ja ruokatarpeitaan kantaen toisten pysytellessä asunnoissaan. AP:n mukaan monet sotilaat ovat liittyneet kapinallisiin. Aktivistit pelkäävät, että Idlib kärsii saman kohtalon kuin Homsin lähiö Baba Amr, jota armeija tulitti ja piiritti useita viikkoja ennen sen valtaamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153619#.T1xbzXn3vO0
- Israelin poliisi on lisännyt valmiuttaan peläten väkivaltaisuuksia maassa. Hälytysvalmiutta on nostettu pykälällä kolmeen. Nasaretissa suunniteltu mielenosoitus arabikansanedustaja Hanin Zoubia vastaan peruttiin poliisin toimesta. Kolmas valmiustila tarkoittaa sitä, että poliisikurssit ja lomat on peruttu, tiesulkuja asetetaan kaupunkien ulkopuolelle ja poliisien vahvuutta lisätään partiointitehtävissä. Mielenosoitus Zoubia vastaan suunniteltiin ja lupa siihen anottiin kaksi kuukautta sitten yleisen syyttäjän ja hallituksen lakiasiain neuvonantajan suositeltua, ettei syytteitä Zoubia vastaan nosteta hänen osallisuudestaan Mavi Marmara-aluksen Gazan saarron murtamisyrityksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153613#.T1xfhHn3vO0
- Syyrian armeija on aloittanut uudelleen Homsin kaupungin tulittamisen torstaina, uhriluvut vaihtelevat 18 – 62 välillä. Armeija kielsi YK:n avustustoiminnan johtaja Valrie Amos luvan vierailla Baba Amr lähiössä, armeijan mukaan epävarman turvallisuustilanteen vuoksi. Annan totesi, että kapinallisten aseistaminen voi vain pahentaa tilannetta ja kiihdyttää suurempiin veritekoihin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153596#.T1xhvHn3vO0
- Pääskyset ovat palanneet taas kevään tulon merkiksi Etelä Afrikasta Länsimuurille, jossa ne pesivät suurten kiviharkkojen raoissa. Ne pysyttelevät suuriman osan elämästään siivillä, eivätkä juuri pysty liikkumaan jaloillaan maassa. Niiden musta sirpinmuotoinen lentokuvio on yleinen ja rahoittava näky kaiken sekasorron keskellä. Niiden rauhaa häiritsevät lähellä tehtävät rakennustyöt. Pesimäpaikoistaan muurilla ne joutuvat taistelemaan varpusten ja pulujen kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153622#.T1xjRXn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019