PERJANTAI 30.03.12

1. TÄNÄÄN, 30.päivä maaliskuuta, kellot Israelissa siirrettiin kesäaikaan, ja IDF ja poliisi peruuttivat lomat voidakseen paremmin valmistautua arabien ”nagba” päivän mielen-osoituksiin muistaakseen 36 vuotta sitten pidettyä mielenosoitusmarssia Israelin suunnitelmille lunastaa määrättyjä maa-alueita kaupunkien laajentamista varten. Tämä rauhallisena alkanut aseeton marssi muuttui silloin veriseksi poliisin hätäännyttyä ja avattua tulen marssijoita kohti surmaten heistä kuusi. Tätä arabit eivät ole unohtaneet ja haluavat muistaa sen tulevaisuudessakin vuosittain järjestämiensä marssien avulla.
Tänä vuonna ”nagba” marssit lienevät suuremmat ja saaneet enemmän kansainvälistä huomiota kuin koskaan, ei välttämättä 36. vuosipäivän kunniaksi, vaan voidakseen tämänkin kautta painostaa Israelia ja saattaakseen häiriöitä sen ulkoisilla rajoilla. Pahan ilman linnut – tai vain asioista enemmän tietävät – varoittavat, että varsinkin ulkomaisten aktivistien tarkoituksena ei ole pelkästään häiritseminen, vaan arabien kiihotus väkivaltaan, kolmannen intifadan aloittamiseksi, vaikka palestiinalaisten taholta vakuutetaan, etteivät he sitä halua.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkasi jokin aika sitten julkaista Netanyahulle laatimansa kirjeen, jota mainostettiin ”kaikkien kirjeitten äidiksi”, ja jossa hän olisi esittänyt Israelille uhkavaatimuksen suostua PA:n vaatimuksiin 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi pääkaupunkinaan Itä Jerusalem ja muihin nimeämättömiin vaatimuksiin. Aamun uutisten mukaan Abbasin kirjettä ei ole julkistettu, mutta amerikkalaisten lähteiden mukaan Abbas on Obaman vaatimuksesta vesittänyt sen jättäen pois uhkauksensa PA:n romuttamisesta, ellei Netanyahu taivu ja nöyrry kuten Obama saudikuninkaan edessä taivuttaen selkäänsä lähes L:n muotoon, mitä USA:ssa syvästi paheksuttiin.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak määräsi ”nagba” päivän kunniaksi täydellisen eristyksen Juudeasta ja Samariasta Israelin puolelle 24 tunnin ajaksi. Tämä tulee ilman muuta aiheuttamaan hankaluuksia palestiinalaisille, jotka ovat tottuneet joukolla osallistumaan perjantaipäivän rukoustilaisuuksiin Temppelivuorella. Jerusalemin poliisi on tavallisesti väkivallan pelossa asettanut tiukat ikärajoitukset vuorelle päästetyille, mutta ei ole tiedossa, miten sääntöä tulkitaan tässä tilanteessa.
IDF olettaa kuitenkin, että vaikka marssin palestiinalainen johto vakuuttaa marssijoiden pysyttelevän palestiinalaiskaupunkien kuntarajojen sisällä, yrityksiä murtautua niiden yli on odotettavissa. Jatkuva häiriöpaikka on Kalandian tiesulku, jossa Ramallahista Jerusalemiin pyrkivien henkilöllisyys tarkistetaan. Siellä on usein kivityksiä ja heitellään petrolipommeja, myös puukotuksia tai niiden yrityksiä tapahtuu silloin tällöin.
Ambulanssit ja ensiapuhenkilökunta ovat hätätilassa nekin, kaiken varalta.
Viime vuoden kesäkuussa satakunta syyrialaista tunkeutui rajan yli Israelin puolelle, osa heistä läheiseen kurdikylään, josta he lopulta poistuivat rauhallisesti.
Poliisin ja IDF:n vakuuttelut, että marssit sujuvat pääosin rauhallisesti, ovat enemmänkin tarkoitettu hyviksi toiveiksi, kukaan ei tiedä, miten ne kehittyvät. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=264093

2. HAMAS JA PLO ovat kehottaneet arabeja ja palestiinalaisten asiaa ajavia marssimaan joukolla Israelin rajoille. PLO:n keskuskomitea julkisti eilen julkilausuman, jossa se painottaa arabien marssiin osallistumisen tärkeyttä osoittaakseen, että Jerusalemin asema on tärkeä kaikille arabeille. PLO haluaa kansainvälistää Jerusalemin kysymyksen.
Juudean ja Samarian palestiinalaisjohtajat toivovat mahdollisimman suuren kansanjoukon osallistumista marsseihin, joiden oletetaan alkavan perjantain rukousten jälkeen. Nämä johtajat vakuuttavat, että sekä Länsirannan että rajoilla suunnitellut marssit ovat osa Palestiinan kansan Israelin vastaista taistelua. PLO:n lausunnossa todetaan, että Israelin politiikka vahingoittaa rauhanprosessia romuttaen kahden valtion periaatteen arvaamattomin seurauksin.
FATAHIN korkea virkailija Mahmoud Aloul totesi, että pääosa Länsirannan protesteista keskittyy Kalandian tarkastuspisteen alueelle. Hän toivoi kymmenien tuhansien osallistuvan niihin. ”Pääasia on miehityksen vastustaminen”, hän sanoi, mikä on palestiinalaisen propagandan keskeinen iskulause.
GAZASSA kansan vastarinnan koordinoiva komitea kehottaa samoin palestiinalaisia osallistumaan perjantain protestimarsseihin suurin joukoin. Komitean julkilausumassa sanotaan marssien tarkoituksena olevan ”vaatia vapautta Jerusalemille ja sen kansalle, lopettaa sionistien apartheid ja etninen puhdistus ja juutalaistaminen, joka vahingoittaa kansaa, sen maata ja Jerusalemin pyhyyttä”. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=264049

3. JORDANIASSA kokoontui eilen tuhansia mieltään osoittavia kansalaisia Israelin lähetystörakennuksen eteen vaatien, että lähetystö tulee sulkea ja suhteet Israelin kanssa katkaista. Tämä saattaa kuningas Abdullah II :n aseman entistäänkin tukalammaksi, sillä maassa on voimistuva Muslimiveljeskunta, jota kuningas aiemmin pystyi hillitsemään, mutta joka arabikevään tuulien innoittamana on aktivoitunut ja saanut enemmän liikkumatilaa.
Abdullahin tilanne keikkuu veitsenterällä, Jordanian kansasta arviolta 65 % on palestiinalaisia tai heidän jälkeläisiään, hänen oma vaimonsa on palestiinalainen. Kuninkaan valta perustuu lähinnä maan beduiiniväestön tukeen, se hallitsee tärkeitä virkoja ja armeijan upseerit ja enemmistö on koulutettu beduiineista.
ABDULLAH II on perinteisesti ollut myönteinen suhteille Israelin kanssa, joskin jo hänen isänsä Hussein liittyi Israelin vastaisiin taisteluihin otaksuessaan arabien olevan voitolla. Abdullah II antaa usein Israelia tuomitsevia lausuntoja, jotka Israelin hallitukset ovat sivuuttaneet ilman vastalauseita toteamuksella, että sillä hän ostaa arabien hyväksymisen.
Tosiasiassa hänen valtansa perustuu suurimmaksi osaksi Israelin antamaan turvallisuus-takuuseen, sillä arabimaista ei juuri ole siihen. Varsinkin Syyria on usein katsellut ahneesti Jordanian suuntaan suunnitellessaan Suur-Syyriaa, mikä nyt lienee jäissä.

AMMON NEWS websivuilla olleen kirjoituksen mukaan Ammanissa kokoontuneet mielenosoittajat vaativat Israelin lähettilään karkottamista ja 1994 Israelin ja Jordanian välille solmitun rauhansopimuksen mitätöimistä. Israelin lippujen polttaminen on vakiotoimi.
Jordania turvallisuusjoukot eristivät koko lähetystöalueen metalli-barrikaadein estänen mielenosoitusten leviämisen muualle kaupunkiin.
Jordania sallii global-marssiin liittyvän tarkasti vartioidun tilaisuuden Jordanjoella. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154313#.T3VHsdn3vO0

4. GAZAN terroristit ampuivat eilen kolme rakettia Israeliin huolimatta Kairossa solmitusta tulitaukosopimuksesta, jonka allekirjoittivat Hamasin ja Egyptin virkailijat. Israel ei osallistunut niihin, koska se periaatteesta ei neuvottele terrorijärjestöjen kanssa – ainakaan suoraan.
Raketit putosivat Eshkolin alueille aiheuttamatta vahinkoa.

IAF vastasi niihin iskemällä ohjuksillaan Khan Yunisin alueille Gazassa. Palestiinalaiset ilmoittivat, että iskut kohdistettiin taloihin siellä, mutta IAF ei iske asuintaloihin, vain siinä tapauksessa, että joku tärkeä eliminoitava henkilö on siellä. Terroristien tähtäimessä ovat nimenomaan asuintalot, koulut, lastentarhat ja yleensä siviilikohteet mahdollisimman suuren vahingon aiheuttamiseksi. IAF:n ohjusiskujenaiheuttamista vahingoista ei ole ilmoitettu.
Eilen IFD:n sotilaat havaitsivat useita tienvarsipommeja asennettuina siten, että ne räjähtäessään olivat toimineet yhdessä räjähdevaikutuksen lisäämiseksi. Terroristit ovat oppineet Irakin ja Afganistanin esimerkkien tapaan naamioida pommit kiviksi. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210059,00.html

JERUSALEMIN liikenteen bussi joutui kivityksen ja petrolipommien kohteeksi ajaessaan Scopus-vuorella. Kukaan ei loukkaantunut, mutta kuljettaja hämmästeli, miten tällaista voi tapahtua Jerusalemin keskustassa. Bussi ajoi lähellä Heprealaisen Yliopiston campus-aluetta. Useita petrolipommeja heitettiin bussia kohti, jossa oli myös kuljettajan sukulaisia aikoen suorittaa rauhallisen ilta-ajelun Jerusalemin itäisten osien kautta. Kuljettaja kertoi lisänneensä kaasua taivuttuaan järkytyksestä, mutta ehti nähdä 3-4 kasvonsa peittänyttä arabinuorta. Hän pysäytti bussin ajettuaan kilometrin verran ja kutsui paikalle poliisin, jotka tulivat välittömästi. Bussin ikkunat olivat kärsineet petrolipommeista ja ihmiset olivat shokissa. Alue on lähellä Issawiyan lähiötä, jossa usein tapahtuu autojen kivityksiä, mutta tämä oli vaarallisempi.
Monet kansanedustajat ovat vaatineet, että poliisin tulee puuttua kovin ottein Jerusalemin itäosien väkivaltaisuuksiin, joissa ihmishenget ovat usein vaarassa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210074,00.html

5. UUTISOTSIKOITA
- Syömälakossa Israelin vankilassa ollut Islamic Jihadin naisterroristi Hana Shalabi karkotetaan Gazaan. Hän lopetti lakkonsa, joka oli kiihottanut muitakin siihen. PA:n
siviiliasioiden ministeri Hussein al-Sheikh sanoi, ettei hän hyväksy karkotusta Gazaan, vaan hänet tulee palauttaa kotiinsa Länsirannalle. .
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210076,00.html
- Toulousin sarjamurhaaja Mohamed Merah haudattiin kotikaupunkiinsa Ranskassa Tunisian kieltäytyessä ottamasta hänen ruumistaan vastaan. Hänen isänsä vaati ruumista Tunisiaan, ja uhkasi aloittaa oikeustoimet Ranskan hallitusta vastaan siksi, että se surmasi hänen poikansa eikä pidättänyt häntä elävänä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4210031,00.html
- Israelin viranomaiset etsivät yhtiökumppaneita löydettyjen valtavien kaasulöytöjen hyödyntämiseksi. Leviatan kaasualueella arvioidaan olevan 16 triljoonaa kuutiojalkaa, Tamarissa 8.4 miljardia ja viimeiseksi löydetyssä Tanin 1 voisi antaa 1.2 triljoonaa kuutiojalkaa kaasua. Näissä löydöissä omistajina ovat Delek Energy ja Noble Energy. Äskettäin Hachsharah Energy sanoi löytäneensä kaksi uutta esiintymää, Sarah ja Mira, 43 mailia Haderasta. Niissä on kaasua arviolta 6.5 triljoonaa kuutiojalkaa. Kaikkiaan kaasulöytöjen arvioidaan sisältävän kaasua 35 triljoonaa kuutiojalkaa, mikä sallii massiivisen kaasunviennin. Israel käytti v. 2010 noin 5.3 miljardia kuutiojalkaa luonnonkaasua, jota se tuotti varsinkin Egyptistä. Ranskalainen yhtiö on kiinnostunut Israelin kaasulöydöistä, samoin Venäjän Gasprom. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154296#.T3Voq9n3vO0
- Yleinen syyttäjä Yehuda Weinstein sanoo, ettei Betzalel opettajan Tzwi Elhayanin kirjoitus web-sivullaan: ”kuolema setlereille” oikeuta syytöstoimiin. Kirjoituksen loppuosa kuului: ”koska ne merkitsevät Israelin kansan hengellistä kuolemaa.” Syyttäjäntoimiston reaktio herätti kauhistusta Legal Forum asianajajien parissa, jotka katsovat, että vaikka Elhayani ei enää ole virassa eikä yleisesti tunnettu, hänellä on kuitenkin vaikutusvaltaa ihmisten mielipiteisiin. Kriitikot katsovat, että jos tällaista olisi sanottu arabeista, syyttäjäntoimisto olisi aloittanut välittömät tutkimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154299#.T3VsO9n3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021