PERJANTAI 23.03.12

1. PA:n tukijamaat kokoontuivat keskiviikkona Brysseliin käsitelläkseen pääministeri Salaam Fayadin kiireellistä vaatimusta lisärahoituksesta, sillä PA:n talous on romahduspisteessä viime vuoden tuloksen jäätyä yli miljardin tappiolliseksi. PA:n talous perustuu pääosin ulkomaitten antamaan taloustukeen, jonka käytöstä on vaadittu selvityksiä ja esitetty syytöksiä holtittomasta taloudenhoidosta. Pari tutkimusta on suoritettu EU:n toimesta eikä niissä havaittu suuria väärinkäytöksiä, mutta tutkimusten asiallisuutta on vakavasti kritisoitu.
Salaam Fayad esitti vaatimuksensa lisärahoituksesta ultimaatumin muodossa, että ilman jatkuvaa lisärahoitusta Palestiinan Auktoriteetin hallitus romahtaa arvaamattomin seurauksin.

TUKIJAMAAT lupasivat PA:lle lisärahaa miljardi USD, mutta Fayad esitti välittömästi lisävaatimuksen, että varat tulee tilittää PA:lle ilman viivytyksiä, koska se ei pysty maksamaan virkailijoittensa palkkoja eikä sosiaaliavustuksia.
Sosiaaliavustuksista ainakin voisi esittää kysymyksen, miksi PA maksaa kuukausipalkkaa Israelin oikeuslaitosten eripituisiin vankeusrangaistuksiin tuomittujen terroristien omaisille?
Tämä lienee tulkittavissa siten, että PA myöntää heidän toimineen sen valtuuttamina ja ovat siten oikeutettuja saamaan hallituksen palkkalaisille myöntämät edut ja oikeudet.
Salaam Fayad kielsi journalistien levittämät tiedot, että lisärahoitus olisi ehdollinen siten, että PA luopuu yksipuolisista toimista Palestiinan valtion perustamiseksi. Hän myös esitti vaatimuksen arabimaille, että nekin suorittaisivat lupaustensa mukaiset avustukset.

BRYSSELIN kokouksen jälkeen Norjan ulkoministeri Jonas Gahr Stoere kehotti tukijamaita varmistamaan lupaamansa miljardi USD PA:lle vuoden 2012 aikana. Toiseksi hän vaati, että Israelin tulee suorittaa PA:lle keräämänsä erilaiset verotulot n. 100 miljoonaa USD kuukaudessa. Tukijamaiden Ad Hoc yhteistoimintakomitean taholta selitettiin, että PA:n viime vuodelta periytynyt ja edelleen jatkuva budjettivajaus johtuu maailmantalouden ongelmista,
mutta ei nähnyt pahaa PA:n sisäisessä korruptiossa ja vastuuttomassa taloudenhoidossa
Salaam Fayad esitti syytöksen Israelin suuntaan, että se estää PA:n toteuttavan kehitys-suunnitelmiaan Juudean ja Samarian C-alueilla, joiden turvallisuudesta ja hallinnosta Israel on vastuussa Oslon sopimusten mukaisesti. Poikkeaminen niistä vaatii uutta sopimusta.

BRYSSELIN kokoukseen osallistui israelilainen ihmisoikeusjärjestö Jerusalem Institute of Justice, jonka perustaja asianajaja Calev Myers luovutti järjestön laatiman 35-sivuisen kirjelmän ihmisoikeustilanteesta Juudeassa ja Samariassa. Hän luovutti sen Suomen EU-parlamentaarikolle Hannu Takkulalle, joka lupasi hoitaa sen levittämisen. Myers esitteli raporttinsa torstaina järjestämässään lehdistötilaisuudessa Tomas Sandellin kanssa, joka johtaa kristillistä ryhmää Cristian Coalition for Israel. Raportissa käsitellään asioita kuten korruptio ja taistelu PA:n sisällä; mielivaltaiset pidätykset, kidutus, naisten ja uskonnollisten vähemmistöjen diskriminoiminen sekä lehdistön vapauden puutteellisuudet.
Raportissa todetaan, että EU on aiemmin todennut nämä syytökset ja puutteet, mutta ei ole asettanut PA:ta vastuuseen niistä. Raportissa todetaan, että EU:n antama suora tuki PA:lle tai instituutioille, jotka harjoittavat niitä, on vieläkin ongelmallisempi.

CALEV MYERS selitti journalisteille, että Israelin tulee suhtautua vakavasti ihmisoikeus-kysymyksiin eikä jättää niitä vain poliittisten - useimmiten vasemmistolaisten - ryhmien vastuulle, sillä muuten taistelu ihmisoikeuksista jatkuu loputtomiin. Hän selitti, ettei kyse ole vain PA:n suorittamista ihmisoikeuksien loukkauksista, vaan Israelin vastuusta käydä keskustelua maata vahingoittavan ongelman muuttamiseksi sitä hyödyttäväksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=263059

2. NIMELTÄ mainitsematon virkailija kuiskutteli journalisteille eilen, ettei Israelin hallitus tule toimimaan yhteistoiminnassa YK:n ihmisoikeusneuvoston (UNHRC) päättämän tutkimus-komitean kanssa Juudeassa ja Samariassa, koska ”suostumalla yhteistyöhön Israel antaisi laillisuuden leiman laittomuudelle”. Neuvoston päätöksen mukaan komitean tehtävänä on tutkia maastossa väitettyjä Israelin suorittamia rikoksia yhteisöjä vastaan Länsirannalla.
Neuvosto julkisti lausunnon, jossa se tuomitsee Israelin ja samalla päätti tutkimuskomitean asettamisesta. Neuvoston 47 jäsenmaan joukosta päätöstä puoli 36 edustajaa, USA vastusti ja 10 pidättyi äänestyksestä.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu antoi välittömästi tuomitsevan lausuntonsa UNHRC:n julkilausumasta todeten: ”Tämä on teeskentelevä neuvosto automaattisella Israelin vastaisella enemmistöllä. Neuvoston tulee ole häpeissään”, hän sanoi jatkaen: ”Tähän päivään mennessä neuvosto on tehnyt 91 päätöstä, joista 39 käsittelee Israelia, 3 Syyriaa ja 1 Irania. Tarvitsi vain kuunnella Syyrian edustajan puhetta ihmisoikeuksista tänään voidakseen ymmärtää, miten kaukana todellisuudesta neuvosto on. Toinen todiste neuvoston vieraantumisesta todellisuudesta paljastui viime viikolla neuvoston kutsuessa kokoukseensa Hamasin edustajan, järjestön, jonka ideologia perustuu viattomien murhaamiseen”.

PA/PLO esitti aiemmin viikolla suunnitelmansa vaatia, että ”UNHRC aloittaa tutkimukset Israelin suorittamista rikoksista Juudeassa ja Samariassa”. PA:n ulkoministeri Riad Al-Malki sanoi, että järjestö vaatii neuvostoa perustamaan tutkimuskomitean, jonka tehtävänä on matkustaa Palestiinan miehitetyille alueille voidakseen omin silmin todeta Israelin suorittamat ihmisoikeuksien rikkomukset palestiinalaisia vastaan.
Israel voi siten valmistautua lähitulevaisuudessa taistelemaan YK:ssa ”Goldstone2” raporttia vastaan, jossa Israel tuomitaan perustuen pelkästään palestiinalaisten keksimiin tarinoihin ja vasemmistolaisten, ulkomaitten rahoittamien, NGO-järjestöjen yksipuolisiin raportteihin, kuten tapahtui Goldstone1 suhteen, joka käsitteli IDF:n cast lead operaatiota Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154071#.T2wYPtn3vO0

3. HALLITUKSEN ja Migronin juutalaisen etäyhteisön välinen sopimus, jolla asukkaille annettaisiin aikaa vuoteen 2015 saakka rakentaa uudet talonsa parin kilometrin päässä olevaan pysyvään eli hallituksen vahvistamaan yhteisöön, oli eilen korkeimman oikeuden käsittelyssä, jonka alkuperäisen päätöksen mukaan yhteisö tulee hajottaa vuoden loppuun mennessä. Korkeimman oikeuden päätös perustui virheellisiin tietoihin, että jotkut palestiinalaiset omistaisivat maan, jotka eivät kuitenkaan pystyneet todistamaan Peace Now NGO-järjestön tukemana ja kiihotuksesta tekemää vaatimustaan. Maapohja kuului Jordanian valtiolle, ja sen oikeudet siirtyivät Israelin valtiolle Jordanian luopuessa 1988 oikeuksistaan Länsirantaan. Korkein oikeus teki päätöksensä vääristeltyjen tietojen perusteella, joiden oikeellisuuden tutkiminen olisi kuulunut alueoikeudelle, eli korkein oikeus teki menettelytapavirheen.

KORKEIMMAN oikeuden eiliseen asian kuulemiseen osallistui hallituksen puolesta ministeri Benny Begin, joka oli saanut solmittua sovintoesityksen asukkaitten kanssa. Paikalla oli myös Peace Now edustaja sekä arabikansanedustaja Ahmed Tipi. Oikeuden tuomarit Salim Jubran ja Miriam Noar, jotka olivat tekemässä edellistä päätöstä Migronin tuhoamiseksi, kritisoivat hallitusta, miksi asia tuotiin vasta viime hetkellä ja oliko viivytyksen tarkoituksena mitätöidä oikeuden päätös. Korkein oikeus ei tehnyt asiassa päätöstä eilen, vaan päätti antaa sen joskus myöhemmin. Asiaa käsittelevien tuomarien vihamielisyydestä ja kokoonpanosta – yksi on arabi, toinen ilmeisen vasemmistolainen – voi päätellä, että korkeimman oikeuden päätöksellä hallituksen ja asukkaitten välinen sopimus mitätöidään ja yhteisö tuhotaan.
Yeshaneuvoston johtaja Danny Dayan oli kuitenkin toiveikas, että oikeus tekee myönteisen päätöksen uusien tosiasioitten pohjalta ja kumoaa edellisen tuhoamispäätöksensä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154069#.T2wkxdn3vO0

4. MOHAMED MERAH, Algerialais-syntyinen Ranskan kansalainen terroristi, sai surmansa Ranskan erikoisjoukkojen tekemän rynnäkön aikana hänen pohjakerroksen asuntoonsa Toulousessa. Tarkkailijat ovat esittäneet kysymyksiä Ranskan poliisille, miksi poliisi aloitti epäillyn asunnon piirityksen vasta maanantaina iltapäivällä, miksi ensin jahdattiin natsiyhteyksiä ja kuka oli se mies, jonka väitetään käyneen epäillyn asunnossa ennen poliisin toimia. Kysellään myös sisäministeri Claude Gueantin vakuutuksia TV:n toimittajille, joiden luona hän viihtyi kaiken aikaa, että epäilty antautuu hetken kuluttua.
SITÄ MYÖS ihmetellään, miksi poliisi ei seurannut selviä johtolankoja epäillyn liikkeistä, jotka osoittivat hänen yhteytensä Afganistanin ja Pakistanin muslimijärjestöihin, tai väitteitä, että hän kuului Kandaharin vankilasta paenneisiin Talibanin edustajiin. Tarkkailijat toteavat, että Merah on kuollut, mutta vaarallinen äärimuslimien toiminta on entistä aktiivisempi.
Ranskan poliisi epäili, että Merah oli miinoittanut asuntonsa sisäänkäynnin, kuten voi ollakin, mikä selittää useat räjähdykset talossa. Poliisin tunkeuduttua asuntoon se näytti tyhjältä, mutta epäilty hyökkäsi arvaamatta kylpyhuoneesta arabiviittaan ja luotiliiveihin puettuna ampuen villisti 0.35 Colt aseelleen. Poliisin kerrotaan ampuneen häntä kohti 300 laukausta, mutta hän onnistui hyppäämään parvekkeelle ja sieltä 1.5 metrin matkaan maahan, josta poliisit löysivät hänet kuolleena. Päähän ammuttu luoti oli surmannut hänet. http://www.debka.com/article/21847/

5. UUTISOTSIKOITA
- Israel toimittaa 450 000 litraa dieselöljyä Gazan sähkölaitokselle, joka on ollut ajoittain suljettuna polttoaineen loppumisen vuoksi. Egypti tarjosi öljyä, mutta Hamas hylkäsi tarjouksen, koska siihen liittyi vaatimuksia ja koska salakuljetettu öljy on halvempaa. Toistuvien sähkökatkosten vuoksi asukkaitten kärsivällisyys alkoi osoittaa katkeamispistettä, sillä sähköä sai vain 6 tuntia päivässä, mikä pakotti Hamasin suostumaan Israelin tarjoamaan öljyyn. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154065#.T2wwm9n3vO0
- IDF:n eteläisen lohkon komentaja kenraalimajuri Tal Russo kehui, että IDF on kehittänyt monia uusia vielä käyttämättömiä välineitä, jolla vastata viime vuonna Pohjois-Afrikan arabimaita runnelleiden väkivaltaisuuksien leviämiseen. Osa niistä on tarkoitettu hyökkäyksiä varten, ja niitä kehitetään edelleen, osa varoittaa entistä aiemmin lähestyvistä raketeista ja kranaateista. Hän kuvaili tilannetta, ettei arabi-maissa kehittyneet väkivalta–aallot olleet ohimeneviä tsunameita vaan kuohuva meri, jota tulee seurata jatkuvasti ja valmistautua kaikkiin mahdollisuuksiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154062#.T2wx3Nn3vO0
- Israelin viranomaiset tutkivat Le Mond lehdessä ollutta kirjoitusta, jonka mukaan Mohamed Merah vieraili Israelissa muutamia vuosia sitten. Viranomaiset eivät ole löytäneet hänen nimeään maahan tulleiden luetteloista, mutta hän on voinut käyttää väärää passia väärällä nimellä. Eräs Touloussa asuva nainen kertoi poliisille, että vuosia sitten Merah yritti käännyttää hänen silloin 15-vuotiasta poikaansa seuraamaan ääri-islamia, näytti hänelle videoitaan ja esineitä, joita hän oli koonnut asuntoonsa suurikokoisesta Koraanista lähtien. Nainen kertoi, että Merah uhkaili häntä ja pahoinpiteli hänen poikaansa ja toista naista. Hän oli tehnyt ilmoituksen poliisille, mutta se ei suhtautunut siihen vakavasti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154067#.T2wz2tn3vO0
- The Guardian väittää, että IAEA;n nykyinen pääsihteeri Yukio Amano on selvästi liikaa kallistunut länsimaitten kannalle suhteessaan Iranin ydinvoimasuunnitelmaan. Lehti pitää tätä vaarallisena, koska Amano perustaa toimensa ja päätöksensä pienen valitsemansa ryhmän suosituksiin, jotka eivät aina perustu tosiasioihin. Lehti sanoo saaneensa tiedot entisiltä IAEA:n virkailijoilta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4206857,00.html
- Guy Bechor tarkastelee ynetnews.com artikkelissaan Euroopan maitten raakaa heräämistä tosiasiaan, että sen keskuuteen on muuttanut kansa, joka ei ole halukas integroitumaan muuhun yhteiskuntaan, ja jonka keskuudessa elää voimakkaana viehtymys terrorismiin ja vaarallisiin tehtäviin, jotka kohdistuvat yhteiskuntaa vastaan, jossa he elävät. Tutkimusten mukaan karkeasti kolmannes musliminuorista suhteutuu myönteisesti terrorismiin, vanhemmissa luvut pienenevät, mutta ovat kuitenkin 17 %:n luokkaa yli 55-vuotiatten keskuudessa. Artikkelissa todetaan, että nämä maan kansalaiset ovat helppo saalis ääri-muslimien agenteille asiamiesten hankkimiseksi ja ”nukkuvien solujen” muodostamiseksi.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4206655,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019