MAANANTAI 12.03.12

1. RAKETTI- JA OHJUSSOTA Gazan kaistalla ja sen lähettyvillä jatkuu välillä laimeten, välillä leimahtaen uuteen tuleen. Tilanteiden vaihteluista kertovat raportit ovat osin ristiriitaisia, eivätkä iskujen tuhoista kertovat luvut eri lähteissä täsmää keskenään. Seuraan pääasiassa JP:n raportteja, mutta vertailun vuoksi myös ynetnews.com, haaretz.com ja arutz sheva Debkafilen ja kansainvälisten uutislähteiden ohella ovat mukana tarkasteluissa.

PERJANTAINA alkaneissa raketti-iskuissa oli muutaman tunnin tauko sunnuntaina iltapäivällä, mutta sitten Gazasta ammuttiin kaksi Grad-rakettia Beershebaan. Toinen pääsi Iron Dome torjunnan läpi ilmeisesti hetkellisen teknisen häiriön vuoksi iskien tyhjänä olevan koulun viereen aiheuttaen jonkin verran tuhoa. Toinen Grad osui asutusalueelle autoon tuhoten sen ja levittäen rakettiin sullotut metallikuulat laajalle ympäristöön aiheuttaen suurta tuhoa autoille ja rakennuksille särkien ikkunoita ja runnoen pahoja jälkiä julkisivuihin. JP kertoo raketin pudonneen avoimelle kentälle aiheuttamatta mitään tuhoa. Asukkaat ovat ilmeisesti oppineet suojautumaan hälytysäänen kuultuaan, koska siviiliuhrit ovat vähäiset. Toisessa yhteydessä kerrotaan, että 15 taloa vahingoittui ja ihmisille annettiin shokkihoitoa.

IAF iski useaan kohteeseen Gazan kaistalla. Yksi isku tehtiin asevarikkoon, neljä raketin ammuntapaikalle kaistan pohjoisosalla, yksi sen eteläosassa sunnuntaina. IAF kertoo iskujen osuneen tarkasti kohteisiinsa, ja että ne oli tehty vastauksena raketti-iskuihin Gazasta.
IDF:n laskujen mukaan 18 palestiinalaista on saanut surmansa perjantaina alkaneissa ohjusiskuissa, mutta palestiinalaislähteet kertovat uhreja olleen 35. Gazan pelastus-palvelujen edustaja Adham Abu Selmiya väittää useimpien olleen lapsia. Täytynee tässä huomioida, että arabipoika saa täysi-ikäisyyden 16 vuoden isässä ja voi avioitua. Tyttö-lapset voidaan naittaa yhdeksän-vuotiaina. On suhteellinen käsite, kuka on lapsi kuka ei.

Sunnuntai-iltana raportoitiin, että Hamas oli julistanut tulitauon keskiyöstä lähtien, mutta Islamic Jihadin edustaja kieltää aseleponeuvotteluja käydyn ja uhoaa jatkavansa iskuja maksoi se mitä tahansa”, kuten armeijan radio ilmoitti. Jihadin apulaispääsihteeri Ziad Nahla oli hyökkäävällä tuulella vannoen, että ”järjestö jatkaa iskujaan, kunnes Israel lopettaa ohjus-iskunsa, koska se tämän taistelun aloittikin”.

IDF:n mukaan terroristit ovat ampuneet 160 rakettia Gazasta Israeliin perjantaista lähtien maanantaiaamuun. IAF surmasi ohjuksellaan perjantaina PRC:n johtajan Zuhair Qaisin, joka oli elokuussa Siinalta Israelin puolelle tehdyn terrori-iskun suunnittelija ja johtaja surmaten 8 israelilaista ja suunnitteli suurta uutta terrori-iskua Siinailta Israelin puolelle. Egyptin tiedustelu-päällikkö sanoo varoittaneensa, että PRC:n johtaja on IAF:n tappolistalla.
Gazasta ammutuista 160:sta raketista 43 oli tiettävästi Grad-tyypiä. Iron Dome tuhosi niistä 40. Voi vain kuvitella, millaista tuhoa nuo 40 rakettia olisivat tuottaneet osuessaan asutusalueille. Vaikka yksi torjuntaohjus maksaa 100 000 USD, tuhot olisivat olleet paljon suuremmat paitsi menetettyinä ihmishenkinä ja tuhottuina rakennuksina ja laitteina, ne olisivat myös asettaneet paljon suuremman painostuksen hallitukselle sotilaallisesta operaatiosta Gazan kaistalle.
Netanyhau saattoikin todeta käydessään toteamassa Iron Dome aktiivitorjunnan, että ne ovat antaneet hänelle runsaasti poliittista liikkumatilaa.

KOTIRINTAMAN johto sulki kaikki koulut varotoimena 7 – 40 km:n etäisyydellä Gazan kaistalta, vaikka lupailikin aiemmin niitten koulujen voivan jatkaa, joilla on tarvittava suojaus ja suojatilat. Vaara piilee kuitenkin lasten koulumatkalla tai liikkuessa koulun alueella suurina ryhminä. Myös lastentarhat ja muita toimintamuotoja on rajoitettu minimiin. Toistuvat hälytys-sireenien äänet ja putoilevien rakettien räjähdykset aiheuttavat suurta henkistä tuhoa alueen asukkaille, eikä ole vähäteltävä niiden kotieläimille kuten koirille aiheuttamia traumoja.
Kuten Yaacov Katz kertoo JP .n artikkelissa, Gazasta ammuttiin sunnuntain aikana 40 rakettia. Iron Dome tuhosi 14 Grad-rakettia ilmassa kahden päästessä läpi. IDF saa neljännen Iron Dome patteristonsa kolmen aiemman lisäksi lähiviikkojen aikana.
http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261448,

2. IDF:n komentaja Benny Gantz sanoi sunnuntaina, ettei IDF halua Gazan tilanteen kiihtyvän, mutta varoitti samalla, että IDF on varautunut kaikkiin tilanteisiin ja tule vastaamaan Israelin siviilejä vastaan tehtyihin iskuihin, tuli mistä tahansa. Hän sanoi, että tämä iskujen vaihto on pahin viime vuoden lokakuusta lähtien, mutta ei varoittanut maahyökkäyksestä Gazaan.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu selvitti tilannetta ministereille hallituksen viikkoistunnon alussa sunnuntaina. Hän selitti, että vaikka PRC:n Siinain operaatiota suunnitteleva johtaja Qaisi sai surmansa ohjusiskussa perjantaina, vaara suuren terrori-iskun suorittamiseksi Siinailta Israelin puolelle ei suinkaan ole ohi, vaan korkeintaan siirtää sen toteutusta. Tämän johdosta tie no 12, joka noudattelee Siinain ja Negevin välistä rajaa, määrättiin suljettavaksi. Netanyahu sanoi, että iskiessään lujasti Gazan kaistalle, se aiheuttaa myös huomattavat vastaiskut terroristien taholta, joiden imago taistelutahtoisena järjestönä on kysymyksessä.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tuki Netanyhaun arvioita Iron Dome patteristojen ansioista ja haluaa asettaa ne hätätilaprojektin asemaan, mikä antaisi hänelle mahdollisuuden vaatia lisää varoja niiden edelleen kehittämiseksi ja hankkimiseksi asutusalueiden suojaksi. Hän esitteli Iron Dome-patteristot osana kolmikerroksista puolustusjärjestelmää muodostaen sen sisäpiirin, jonka rinnalla toimii Davidin Linko (Magic Wand) keskimatkan rakettien ja ohjusten torjuntaa varten, sekä uloimpana Arrow-2 ja –3 patteristot ballististen ohjusten torjuntaa varten. Arrow-3 patteriston testaus tapahtunee lähiviikkojen aikana. Koko tämä puolustus-järjestelmä saanee tulikasteensa syksyllä suunnitellun laajan yhteis-harjoituksen aikana USA:n armeijan yksiköiden ja niiden torjuntajärjestelmien kanssa.

PÄÄMINISTERI syytti Irania, että se toimii Islamic Jihadin sekä rahoittajana että sen operaatioiden johtajana.
Ulkoministeri Lieberman puolestaan syytti Hamasia, ettei se voi vetäytyä vastuusta Gazasta ammutuista raketeista selittäessään, ettei se ole mukana niiden ampumisessa, vaan koska sillä on päävastuu Gazan hallinnosta, sen tulee pystyä tarvittaessa estämään iskut sieltä.
JP:n artikkelin mukaan palestiinalaiset sanoivat sunnuntaina, että 17 palestiinalaista oli saanut surmansa perjantaista lähtien, yksi heistä 12-vuotias poika, jonka he väittävät saaneen surmansa kivääritulesta. IDF kieltää tämän selittäen, että poika on voinut kävellä lähelle raketin ammuntapaikkaa ja sai surmansa ohjusiskussa solua vastaan.
Moshe Yaalon selitti, ettei Israel neuvottele Hamasin tai Jihadin kanssa, vaan antaa tiedot niille käyttäen Egyptiä välittäjänä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261355

3. VUOSI rabbi Moshe Talbin murhan jälkeen murhaajat kulkevat edelleen vapaina, luonnehti rabbi sisaren mies, lanko, asianajaja Shmuel Lankry tuntemuksiaan Rehavassa Samariassa vainajan muistotilaisuudessa sunnuntaina. Hän oli vihainen poliisille, joka ei suostunut hyväksymään rabbin murhaa murhana vaan sanoi hänen tehneen itsemurhan. Tämän esti poliisia asettamasta tiesulkuja ja suorittamasta etsintöjä arabikylissä, Lankry selittää.
Rabbi löydettiin kuolleena autostaan ja hänen pistoolinsa oli hänen vieressään. Kuitenkin autosta löytyi kuusi tyhjää panoshylsyä, mikä sulkee pois mahdollisuuden itsemurhasta. Paikalla ollut video oli tallentanut toisen auton lähettyvillä ja lähdön paikalta murhan tapahtuman aikaan. Poliisi kuitenkin päätti tapauksen tutkimisen itsemurhana ilmoittaen siitä rabbi Talbin omaisille, joiden oli vaikea uskoa sitä todeksi.

ASIANAJAJA Lankry ei tyytynyt poliisin tulkintaan, vaan vaati tapauksen avaamista uudelleen. Perhe palkkasi yksityispatologin tri Hen Kogelin, joka tutkimuksissaan päätyi siihen, että merkit viittaavat murhaan. Asia eteni Knessetin kuuntelutilaisuuteen saakka, jossa poliisin edustaja tunnusti, että ”he harkitsevat tapausta murhana”.
Lankry valittaa, että rabbi murhattiin kahdesti, ensin terroristien, ja toiseksi poliisin toimesta hänen imagoaan ja arvokkuuttaan vastaan. ”Nyt jotkut Hispinin kylässä, jossa hän asui, uskovat poliisin versiota, toiset perheen jäsenten vakaumusta murhasta.
Rabbi Talbin leski Bruria sanoo antaneensa anteeksi poliisille sen hätäisen tulkinnan.
Lankry uskoo, että Israelissa on muitakin vastaavia tapauksia, joissa poliisi on tulkinnut murhan itsemurhaksi ja sulkenut tapauksen tutkimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153641#.T12qPHn3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vakuutti maanantaina uudelleen, että hän suhtautuu positiivisesti tulitauon mahdollisuuteen, jota neuvotellaan Egyptin välityksellä. Hamasin asiamies Fawzi Farhoum sanoi pettyneensä, ettei kansainvälinen yhteisö ole lopettanut iskuja. Hamasin intressissä ei ole kiihdyttää väkivaltaa sen pyrkiessä rakentamaan yhteishalitusta Fatahin kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153649#.T12wEHn3vO0
- IDF:n edustaja vakuutti Voice of Israel lähetyksessä, että IDF on harjoitellut ja valmistellut uutta operaatiota Gazan kaistalle, ja että ”se on edelleen vahvasti pöydällä, ennemmin tai myöhemmin”, kuten hän luonnehti. Tilanne on Israelin siviiliasutusten, kylien ja kaupunkien kannalta Gazan rajan lähettyvillä kestämätön, eikä se ainakaan helpotu ilman todellisia muutoksia. Terroristeilla on myös olalta ammuttavia SA-7 ilmatorjuntaohjuksia, joilla ne pystyvät uhkaamaan IAF.n lentoja Gazan ilmatilassa. Netanyahu antoi Hamasille Egyptin välityksellä vakavan varoituksen, että jos Gazasta ammutaan Fajr-raketteja Israeliin, vastaus tulee olemaan raju eikä rajoitu pelkästään muutamaan ilmaiskuun. Fajr-raketilla terroristit pystyvät ampumaan Tel Aviviin ja muihin kaupunkeihin. Fajr on iranilaista tekoa, sen nimi tarkoittaa aamunkoitto, Hizbullah kutsuu sitä nimellä Khaibar-1. Siitä on useita versioita, viimeiset autolavalta ammuttuina ja sarjoiksi koottuina. Fajr-ohjuksia on ainakin Iranin ohella Syyrialla, Libyalla ja Hizbullahilla, ja luultavasti Gazan terrori-järjestöillä, jotka ovat saaneet niitä Libyasta. Fajr-5 kantomatka on 75 km, räjähde-kärki 175 kg, patteristo pystyy ampumaan 4-8 sekunnin välein. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153657#.T12xK3n3vO0, http://www.debka.com/article/21814/,
- Debkafile arvioi artikkelissaan, että Iranin lähettämät asiantuntijat miettivät yhdessä PRC:n ja Jihadin rakettiasiantuntijoitten kanssa, miten vastata Iron Dome torjunta-ohjusten aiheuttamaan suojakilpeen Israelin kaupunkien suojana. Onnistunut ja näyttävä operaatio olisi enemmän kuin tervetullut nostamaan niiden kansansuosiota, joka on vaarassa Hamasin ja Fatahin yhteishallitussuunnitelmien vuoksi, DF arvioi. http://www.debka.com/article/21818/
- Los Angeles Times raportoi USA:n hallituksen korkeaan virkailijaan viitaten, ettei USA välttämättä saa ajantasatietoja Iranin ydinaseesta. Suomeksi sanottuna se tarkoittaa, että Iran pystyy peittelemään kaikki jäljet pomminsa rakentamisesta, varsinkin kun se on saanut siirrettyä aktiivisuutensa maanalaisiin suojiin. LA Timesin artikkelissa epäillään Obaman hallituksen kykyä soluttaa tiedottajia Iranin ydinaseesta vastaaviin piireihin. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=261370
- Poliisi kielsi ”äärioikeistolaisten” suunnitteleman mielenosoituksen Nasaretissa ke. Haneen Zoabin asunnon ja Baladin puoluetoimiston edessä viitaten vaikeaan tilanteeseen. Kansanedustaja Michael Ben-Ari järjesti kuitenkin mielenosoituksen kiellosta huolimatta, eikä vaikeita väkivaltaisuuksia tiettävästi syntynyt. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=261399
- Israelin delegaatio ministeri Uzi Landaun johdolla on näyttävässä osassa tänään Marsellesin kaupungissa Ranskassa alkavassa kuudennessa maailman vesi-forumissa. Landau tulee toimimaan tiistaina puheenjohtajana. Konferenssi jatkuu 12-17 välisenä aikana, siihen osallistuu yli 180 maata, 25 000 osanottajaa ja 140 ministeritason delegaatiota. Tämäkin osoittaa, miten tärkeällä paikalla vesivarat on maailmassa. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=261457
- Israelin USA-lähettiläs Michael Oren totesi Wall Street Journal artikkelissaan, että arab spring ja lukuisat muut tapahtumat Lähi Idässä ja varsinkin Syyriassa, Iranissa ja Irakissa osoittavat, että Israel on ainoa turvallinen paikka kristityille Lähi Idässä. Arabit karkottivat 1948 jälkeen 800 000 juutalaista alueiltaan, nyt on kristittyjen vuoro. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153630#.T127inn3vO0
- WND on julkistanut artikkelin, jonka mukaan presidentti Obama on USA:n historian Raamatun vastaisin presidentti. Artikkelissa luetellaan lukuisia kohtia, joiden perusteella tämä määritelmä on tehty. USA.n uusin laki antaa hallitukselle oikeuden pidättää kenet hyvänsä USA:n kansalaisen epäilyistä ilman näyttöjä. http://www.wnd.com/2012/03/most-biblically-hostile-president-ever-is/?cat_orig=us

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019