KESKIVIIKKO 28.03.12

1. JORDANIA sallii perjantaina järjestettävän marssin Israelin rajalle Jordanjoenlaaksoa pitkin, kertoo iranilainen uutistoimisto FARS. Päätöksen marssin sallimisesta teki Jordanian yleinen turvallisuusosto, varmaankin kuningas Abdullah II:n suostumuksella. Marssi on osa maailmanlaajuista Jerusalem-marssia, jolla ”järjestäjien mukaan halutaan esittää vastalause Israelin harjoittamalle Jerusalemin juutalaistamiselle ja se arabi- ja muslimi-ilmeen muuttamiseksi”. Marssia kutsutaan ”rauhanomaiseksi”, mutta järjestäjät tunnustavat, että se voi kehittyä väkivaltaiseksi. Marsseja suunnitellaan kaikista Israelin rajanaapureista Israelin rajoille, tarkoituksella yrittää murtautua rakennettujen panssariaitojen yli. Libanonin ja Syyria rajoilla päämääränä voi olla pyrkiä johonkin rajakylään Israelin puolella aiheuttaen siten kansainvälisen ongelman tarkoituksensa korostamiseksi maailmalla. Järjestäjät selittivät päämääränä olevan päästä mahdollisimman lähelle Jerusalemia.

KUTEN INN:n julkistama artikkeli toteaa, toinen ilkeämpi tarkoitus marssilla on tukea PA:n aloittamaa yksipuolista diplomaattista aloitetta omistusoikeudestaan Juudean ja Samarian maahan ja sen myötä oman Palestiinan valtion perustamista ilman sopimusta Israelin kanssa. Tällainen esim. YK:n päätöksellä perustettu Palestiinan valtio voisi sen jälkeen esittää Israelille loputtomia vaatimuksia YK:n elinten kautta, joita Israel joutuisi vastustamaan pyrkien esittämään lailliset perusteensa Juudean ja Samarian maiden omistuksesta. Tällaiset oikeus-taistelut voisivat jatkua vuosikaudet, ja koko Israelin ja palestiinalaisten välinen kiista siirtyisi kansainvälisille areenoille, joissa Israelin imago on pahoin ja kohtuuttomasti ryvettynyt.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154235#.T3Kd19n3vO0

2. DEBKAFILE kertoo, että ”Iran on lennättänyt tuhansia marssijoita Teheranista Syyriaan”, jossa Hizbullahin ja Iranin Al-Quds operaattorit ohjaavat heidät ennalta suunniteltuihin kohteisiinsa, kyliin tai leireihin lähelle Israelin rajaa. Heidät on opastettu hyökkäilemään Israelin rajavartioita vastaan murtautuakseen aitojen yli Israelin puolelle.
Artikkelissa kerrotaan, että yksi osasto kuljetettiin busseilla Libanoniin, jossa Hizbullahin pyssymiehet ottivat heidät huostaansa ohjaten heidät määrättyyn kylään.
Toinen ryhmä kuljetettiin Al-Guds agenttien toimesta Syyrian puoleiselle Golanille, liittyen siellä kokoontuviin syyrialaisiin mielenosoittajiin.

DEBKAFILE arvioi artikkelissaan, että mielenosoittajien tarkoituksena on kokoontua Syyrian puolella Quneitran kaupungin lähettyville ja Libanonissa Beaufortin muinaisten ristiretkeläisten linnakkeen lähettyville pyrkien hämäämään varsinaisen päämääränsä, eli tunkeutumisen rajan yli Israelin puolelle.
Israelin rajavartioilla tulee olemaan erittäin epämiellyttävä tehtävä pyrkiä estämään suurten ihmismassojen pääsy rajalle ja pysäyttämään heidän tunkeutumisensa rajan yli. http://www.debka.com/article/21865/

3. FATAH TANZIMIN entinen johtaja Juudean ja Samarian alueilla Marwan Barghouti, joka Israelin oikeudessa tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan lukuisten israelilaisten surmaan varustamiensa ja johtamiensa terroristien iskuilla, sai vankisellistään käsin lähetettyä kirjeen palestiinalaisten johtajille, jossa hän vaatii, että PA:n tulee katkoa kaikki yhteistoimintamuotonsa Israelin kanssa - sekä turvallisuutta että taloudellista yhteistyötä koskevat - ja aloittaa kolmas intifada, väkivalta-aalto, jolla terroristien terminologiassa tarkoitetaan aseellista vastarintaa.
Arabiankielinen sana intifada tarkoittaa tapaa, millä koira hätistelee kärpäsiä ympäriltään.

ENSIMMÄINEN väkivaltainen intifada oli 1987-1988, jota seurasi toinen intifada v. 2000 Jasser Arafatin päästyä pyssymiehineen Gazaan ja Jerikoon ja myöhemmin kaikkiin arabienemmistöisiin kaupunkeihin ja kyliin Juudeassa ja Samariassa.
TOINEN INTIFADA toteutti Arafatin näkyä aseellisesta Israelin vastaisesta taistelusta hänen hylättyään sekä Ehud Barakin että USA:n presidentti Bill Clintonin tekemät erittäin edulliset rauhantarjoukset. Marwan Barghouti toimi sen aikana tehokkaasti toteuttaen Arafatin näkyä juutalaisten ajamiseksi armottoman terrorin avulla mereen.
Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto julkaisi Barghoutista arvion: ”Hänen johtamis-taitonsa ja karismansa olivat kantavia voimia Israelin miehitystä vastaan käydyn viimeisen intifadan - tai kansannousun – aikana vuonna 2000.”
MARWAN Barghouti on noussut Mahmoud Abbasin rinnalle suosituimpana johtaja-ehdokkaana ja Abbasin mahdollisena seuraajana. Monet israelilaiset poliitikot ja akateemikot, varsinkin tien vasenta laitaa tallustavat, ovat vaatineet Barghoutin vapauttamista.
Aiemmissa lausunnoissaan hän vaati palestiinalaisia aloittamaan siviilikieltäytymisen, mutta viimeisissä lausunnoissaan hän vaatii kolmatta intifadaa eli kansanousua.
”On aika lopettaa illuusio, että on mahdollista neuvottelujen kautta lopettaa miehitys ja perustaa oma valtio, koska ne ovat epäonnistuneet surkeasti”, hän kirjoitti Ramallahissa pidetylle kansankokoukselle, jossa kirje luettiin.
MAAN-uutistoimisto kirjoitti tähän tapaan: ”Vaatimus aloittaa toiminta sattuu sopivaan aikaan Länsirannalla, jota Israel miehittää vuodesta 1967 lähtien, talouden ollessa kaaoksessa, diplomatian kituessa ja yleisen tyytymättömyyden kiehuessa, rauhanomainen ratkaisu sopii huonosti kuvaan. Jotkut pelkäävät, että perjantain marssit voivat kehittyä väkivaltaisiksi. Hana Shalbin 40 päivää kestänyt syömälakko monien muiden tapaan Israelin vankiloissa ovat herättäneet kansan vihamielisyyden”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154209#.T3KmY9n3vO0

4. TEL AVIVIN professori Anat Matar pyysi lupaa yliopistolta järjestää rauhallinen mielenosoitusmarssi yliopistoalueen ulkopuolella Syyriassa tapahtuvaa verenvuodatusta vastaan. Matarin lisäksi pyynnön esittäjinä oli useita opiskelijoita.
Akademica monitor-järjestön edustaja Dana Barnett kuitenkin havaitsi seuratessaan marssia tiistaina viime viikolla, että marssin tarkoituksena olikin esittää vaatimus Israelin vankilassa pidätettynä ja syömälakossa olevan Hana Shalbin vapauttamiseksi.
HANA Shalbi on Islamic Jihadin jäsen Burkin arabikylästä lähellä Jeniniä. Hänet vapautettiin aiemmin langetetusta vankeusrangaistuksesta Gilad Shalitin vapauttamissopimuksen yhteydessä 1037 muun palestiinalaisvangin yhteydessä.
IDF pidätti hänet uudelleen sanoen saaneensa täysin vedenpitäviä todisteita, että Shalbi oli osallistunut suunnitelmiin IDF:n sotilaan kaappaamiseksi. Odottaessaan uutta oikeuden-käyntiä hän aloitti syömälakon, jota on kestänyt 40 vuorokautta. Vankilaviranomaiset seuraavat tarkoin tällaisia tapauksia huolehtien siitä, etteivät he kuole ruuan puutteeseen.
Myös muutamat ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet syömälakon aloittaneiden vankien vapauttamista, omituista kyllä, vain vasemmistoon kuuluvat.

TEL AVIVIN yliopiston lausunnon mukaan mielenosoitus oli laiton, ja se on aloittanut tutkimukset siitä ja tri Anat Matarin osallisuudesta se järjestämiseen. Matar opettaa filosofiaa, mutta on antautunut aktiivisesti poliittiseen toimintaan.
Barnett kertoi IN:n toimittajalle, että Matar oli mukana mielenosoituksessa kantaen suurta Shalbin kuvaa, tunkeutuen myös yliopiston alueelle lupansa vastaisesti.
Nimien kerääminen Anat Matarin erottamiseksi yliopiston professuurista on kerännyt jo lukuisten opiskelijoitten allekirjoitukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154236#.T3Kvftn3vO0

5. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan saapui keskiviikkoaamuna vaimonsa ja tyttärensä kanssa runsaan delegaation tukemana viralliselle vierailulle Teheraniin. Delegaatiota oli vastassa lentokentällä Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi, kertoi Iranin virallinen uutistoimisto IRNA. Erdogan tulee tapaamaan Iranin korkeinta johtoa, presidentti Mahmoud Ahmadinejadin, varapresidentti Reza Rahimin sekä parlamentin (Majis) puhemiehen Ali Larijanin kaksipäiväisen vierailunsa yhteydessä.
IRNA:n raportin mukaan keskusteluissa kosketellaan Irani ydinsuunnitelman nykyvaihetta, Syyriassa vielä kituen jatkuvaa veristä kansannousua sekä muita alueellisia kahdenkeskisiä kysymyksiä. Turkki sulki äskettäin Damaskoksen lähetystönsä, ja ilmoitti tarjoavansa Turkkia seuraavien Iranin ja länsimaitten välisten keskustelujen isännäksi.
Erdoganin mukana olivat Turkin ulkoministeri, sekä energia- ja talousministerit sekä urbaanin kehityksen ministeriön virkailijat.
TURKIN turvallisuuskysymyksiä edustavat maan tiedustelun alivaltiosihteeri, armeijan apulaiskomentaja, Turkin atomienergiatuotannon johtaja sekä kolme parlamentin varajäsentä.
Erdoganin Iranin vierailu tapahtuu erittäin herkkänä aikana, jolloin Israelin rajoille suunnitellut massamarssit voivat kiihottaa tulenaran tilanteen ilmiliekkiin, ja jolloin Iranin ydinasetoiveiden estämiseksi käytävät keskustelut ja sanktiot etsivät ilmenemismuotoaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154239#.T3K1B9n3vO0

6. UUTISOTSIKOITA
- Syyrian johto ilmoitti eilen virallisesti hyväksyvänsä Kofi Annanin laatiman tulitaukotarjouksen. Annan sanoo saaneensa sekä Venäjän että Kiinan suostumuksen tarjouksen tukemiseksi, mutta kapinajärjestöt eivät ole ilmoittaneet kantaansa siihen. Esityksen mukaan vuoden kestäneet veriset taistelut lopetetaan EU:n valvonnassa; Assadin armeija vetää raskaan kalustonsa pois kaupunkien ja kylien ympäriltä; avustussaattueille annetaan joka päivä kahden tunnin aika viedä avustuksia; kapinan aikana pidätetyt siviilit vapautetaan ja Assadin hallitus aloittaa prosessin maan johtamiseksi monipuolue-järjestelmään. Uutistoimistot raportoivat kovia yhteenottoja Assadin armeijan ja kapinallisjoukkojen välillä Damaskoksen lähellä jatkuen myöhään tiistai-iltana. http://www.haaretz.com/news/middle-east/syria-accepts-un-backed-peace-plan-says-special-envoy-kofi-annan-1.420987
- Satoja ihmisiä osallistui Rehovotissa tulipalossa kuolleiden perheen isän ja hänen viiden lapsensa hautajaisiin. Perheen äiti Avivit menetti kerralla koko perheensä, mutta häntä tukemaan tulleet hämmästelevät hänen henkistä kestokykyään. Tulipalon arvioidaan saaneen alkunsa lasten vuoteeseen viemästään ylikuumenneesta kannettavasta mikrosta, mikä sytytti vuodevaatteet aiheuttaen myrkyllisen savun, joka tainnutti lapset heidän tietämättään. http://www.haaretz.com/news/national/hundreds-attend-funeral-of-victims-of-deadly-rehovot-fire-1.421145
- Pentagon vaatii kongressilta lisää rahaa Iron Dome torjuntajärjestelmän lisärahoitusta varten. Vaatimus voi koskea joko järjestelmien tilaamista tai sen edelleen kehittämistä. Iron Dome järjestelmä on osoittanut valmiutensa ja luotettavuutensa eliminoidessaan kymmeniä Gazasta Israelin kaupunkeihin ammuttuja raketteja, torjuntaprosentin ollessa 85-90 %. Kongressi vahvisti 205 miljoonaa USD viime vuonna järjestelmän kehittämistä varten. Lisärahoituksen määrää eikä kohdetta ole tarkemmin ilmoitettu, mutta eräs jäsen arvioi sen tarkoittavan 10 Iron Dome järjestelmän ostamista 50 miljoonan USD hinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154232#.T3LDEdn3vO0
- Egyptin rajavartijat surmasivat eilen 2 rajan yli yrittänyttä salakuljettajaa, joista toinen oli Israelin arabi. IDF.n edustaja sanoo että sotilaat havaitsivat epäilyttävän ryhmän liikkuvan aidan tuntumassa ja ampuivat varoituslaukauksia heitä kohti, jotka pakenivat Egyptin puolelle joutuen Egyptin rajavartioiden tuleen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154225#.T3LE0Nn3vO0
- Syyrian armeija tulitti raskailla konekivääreillä Libanonilaista kylää maan pohjoisosassa, jonne armeijan karkulaisia oli paennut. Libanonista tulevien tietojen mukaan Syyrian joukot eivät ylittäneet rajaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154225#.T3LE0Nn3vO0
- USA:n Israelin lähettiläs Dan Shapiro hyväksyi saamansa kutsun vierailla Mea Shearimin lähiössä Jerusalemissa vaimonsa Julie Fisherin kanssa. Kutsun oli lähettänyt lähiön ”konsuli” rabbi Mattisyahu Gheshin. Vierailun yhteydessä he tutustuivat alueen haredim-kansan valmistautumista pessahia varten, tekivät kävelyretken unkarilaisalueen taloihin Batei Ungarim sekä vierailivat Tora-koulussa. He tutustuivat alueen Lendner matzah-leipomoon voidakseen todeta, että uunista juuri otetun leivän päällä luki USA. Matza tulee paistaa 18 minuutin sisällä, ettei se ehdi hapantua. He tutustuivat Belzin suureen synagogaan, joka on Belzer Hasidic juutalaisten pääpyhättö, siihen mahtuu 6000 ihmistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/154229#.T3LGZtn3vO0
- Shaul Mofaz sai selvän voiton eilen pidetyissä Kadiman sisäisissä johtajavaaleissa. Mofas sai 61.7% äänistä. Hän esitti välittömästi pyynnön kilpailijalleen Tzipi Livnille pysyä puolueessa eikä hajottaa sitä. Mofaz haluaa viedä puolueensa hallitukseen, mieluiten sen pääministerinä. Livni ei halunnut kertoa suunnitelmistaan. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=263713
- Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehi sanoi Turkin pääministerin vastaanotto-tilaisuudessa, että Iranin ja lännen väliset ydinvoimakeskustelut saadaan päätökseen lähipäivien aikana. Erdogan saapui maahan keskiviikkoaamuna kahden päivän viralliselle vierailulle arvovaltaisen delegaationsa kanssa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=263713

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019