KESKIVIIKKO 14.03.12

1. HAURAS tulitauko on rikkoutunut useita kertoja eilisen päivän ja keskiviikon vastaisen yön aikana. Vähän epäselvät raportit kertovat, että terroristit ampuivat tiistaina ennen puoltapäivää viisi kranaattia ja kaksi rakettia raja-alueen eteläosaan. Niiden ei kerrota aiheuttaneen aineellisia tai henkilövahinkoja. Kaksi rakettia ammuttiin Ashelonin aluekeskuksen alueelle tiistaina puolen päivän jälkeen.

TIISTAI-ILTANA terroristit ampuivat Grad-raketin Netivotin kaupunkiin haavoittaen yhtä 40-vuotiasta miestä ja saaden 11 muuta siviiliä shokkitilaan.
Netivotin kaupunkiin ammuttu Grad-raketti sai IAF:n koneet ilmaan keskiviikon vastaisena yönä. Koneet iskivät kahteen kohteeseen Gazassa, raporttien mukaan tarkasti kohteisiinsa.
Pääministeri Benyamin Netanyahu vakuutti, että Israel kunnioittaa tulitaukoa, vaikka se ei ole allekirjoittanut sitä, mutta että tuleen vastataan tulella. Samaa vakuutti IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz. Pääministeri selitti IAF:n iskujen osuneen tarkoin suunniteltuihin kohteisiinsa terrorisolujen ja terrorin infrastruktuurin eliminoimiseksi.
Kotirintaman johto antoi luvan koulujen avaamiseksi etelässä neuvoteltuaan Beersheban, Ashkelonin ja Ashdodin paikallisjohtajien kanssa.

PALESTIINALAISTEN median ilmoituksen mukaan kolme palestiinalaista haavoittui IDF:n luodeista ottaessaan osaa kahden surmansa saaneen hautajaissaattueeseen lähellä raja-aluetta. Surmansa saaneet olivat Islamic Jihadin jäseniä. IDF:n mukaan viitisenkymmentä palestiinalaista lähestyi raja-aluetta ja että sotilaat avasivat tulen heidän karkottamisekseen. Kotirintaman komentaja Matan Vilnay arvioi, että hetkittäisistä rikkomuksista huolimatta tulitauko näyttää pääosin kestävän, ellei tapahdu jotain yllättävää.
Myös Islamic Jihadin johto lupaa pitää tulitauon, jos IDF lopettaa johtajien teloitukset. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=261773

2. HAMAS ei näytä enää olevan yksinvaltias Gazassa, toteaa JP :n kolumnisti Khaled Abu Toameh. Sekä PRC:n (Kansan vastarintakomiteat) että Islamic Jihadin johtajat ylistävät tulitaukoa Israelin kanssa vakuuttaen saavuttaneensa suuren voiton IDF:stä. Näiden ryhmien uskotaan olleen perjantaista lähtien Gazasta ammuttujen rakettien ja kranaattien takana. Hamas lienee pyrkinyt estämään tulituksia, mutta kukaan ei kuunnellut sitä, mikä on osoituksena siitä, että sen vaikutusvalta on heikentynyt ja PRC:n ja Jihadin valta vastaavasti kasvanut. Aiemmin Hamasin poliisit pidättivät käskyjen rikkojia tahtonsa mukaan.
Kh A Toameh arvioi, että Hamasin kääntyminen Egyptin puoleen tulitauon sopimiseksi osoittaa osaltaan Hamasin vallan heikentymisestä.

TOISAALTA on huomioitava, että Hamas on Egyptiä hallitsevan Muslimiveljeskunnan haaraosasto, joten on luontevaa hakea yhteistoimintaa sen kanssa. Lisäksi Hamasin ja Fatahin sovintokeskustelut yhteishallituksen muodostamiseksi ja yhteisen politiikan sopimiseksi sitovat Hamasin käsiä. Hamasin pysytteleminen neljä päivää kestäneiden raketti ja ohjusiskujen ulkopuolella on vähentänyt sen kansansuosiota, mikä tuli selvästi ilmi palestiinalaisten hautajaissaattueisiin osallistuneitten kiihottuneissa huudoissa ja ilmeissä.
Hamasin sisällä kytevä valtataistelu Ismail Haniyehin johtaman hallituksen ja ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin välillä on hämmentänyt Hamasin jäseniä ja aiheuttanut sekaannusta sen tavoitteissa. Hamasin sisällä ei ole selvää, kuka järjestöä johtaa.

ISLAMIC JIHAD ja PRC sanovat saavuttaneensa rakettitulellaan ja sitä seuranneella tulitauolla sen, mihin Hamasin johto ei pystynyt, eli lupauksen Israelilta pidättyä johtajien teloituksilta. IDF kieltää, että se olisi luvannut tällaista, eikä se ole tulitaukosopimuksen allekirjoittajia. Sopimus neuvoteltiin Hamasin ja Egyptin viranomaisten välillä.
Tarkkailijat kuten KH A Toameh sanovat, että asiallisesti on samantekevää, antoiko IDF lupauksen tai ei, sillä seuraava kierros väkivaltaa vain odottaa vuoroaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=261754

”Yksi kierros taisteluista on käyty”, sanoo Islamic Jihadin johtaja lisäten: ”Mutta taistelu ei ole loppunut eikä lopu ennen kuin Palestiina on vapautettu”. Palestiinalaiset valuivat tiistaina kaduille Gazan kaupungeissa ”juhlien saamaansa voittoa Israelin armeijasta”. Jihadin pääsihteeri Ramadan Shallah sanoi Damaskoksessa antavansa tärkeän viestin Israelille.
”Huolimatta Gazan saarrosta, palestiinalaiset pystyvät puolustamaan itseään, aiheuttamaan pelkoa israelilaisten keskuudessa ja häiritä heidän elämäänsä ajaen heidät pommisuojiin.” Hän sanoi puhelinviestissään Syyriasta, että Israel erehtyy, jos se kuvittelee selviytyvänsä Gazasta helpolla. Hän sanoi joukkojensa saavuttaneen ”voiman tasapainon” IDF:n kanssa. ”Miehemme ovat muuttaneet Gazan kaistan kiväärienviidakosta rakettien viidakoksi.”
TOINEN Jihad-johtaja Mohammed al-Hindi vakuutti kansanjoukoille Gazassa, että Israel oli ottanut askeleen taaksepäin ja huomioi nyt Jihadin vaatimukset lopettaa teloitukset. Yleinen mieliala Jihadin ja PRC:n keskuudessa on valmistautua seuraavaan kertaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=261728

3. TURKIN pääministeri Recep Tayyip Erdogan, jonka väitetään sairastavan syöpää ja joka on ollut kovin hiljaa viime aikoina ehkä Syyrian tilanteen vaarallisuuden vuoksi pitkän yhteisen rajan takana, käytti IDF:n iskuja terrorijohtajia ja –soluja sekä asevarikkoja vastaan Gazassa hyökätäkseen taas kerran sanallisesti Israelia vastaan. Puhuessaan Oikeus- ja Kehitys-puoleensa päämajassa hän syytti, että ”Israel massamurhaa Gazan asukkaita”, ja vaati israelilaisia nousemaan hallitustaan vastaan.

”HIDAS mutta järjestelmällinen massamurha on tapahtunut Gazan kaistalla 20-luvun alusta lähtien”, Erdogan sanoi TV-10 raportin mukaan. ”Toistan pyyntöni Israelille lopettamaan epäinhimillinen hyökkäys Gazassa ja palestiinalaisten territorioissa.” Erdogan viittasi juutalaisten holokaustiin todeten, ”kehotan Israelin kansalaisia, jouduttuaan itse massa-murhan uhreiksi, vastustamaan yrityksiä palestiinalaisten kansanmurhasta ja vaatia maataan lopettamaan terrori.” Hän vakuutti Turkin seisovan lujana epäoikeudenmukaisuutta vastaan ja Palestiinan kansan rinnalla.
Israelin ja Turkin välit etenivät lähelle katkeamispistettä Mavi Marmara-aluksella kesäkuussa 2010 tapahtuneen verisen Gazan merisaarron murtamisyrityksen jälkeen. Siinä IDF:n sotilaat joutuivat - turvauduttuaan ensin väripistooleihin – käyttämään tuliaseita henkensä suojaamiseksi lopulta surmaten 9 kepein, rautatangoin ja pistoolein aseistautunutta aktivistia, joilla oli Turkin kansalaisuus, yhdellä myös USA:n. Turkin pääministeri vaatii julkista anteeksipyyntöä Netanyahukta, joka katsoo, että Erdoganin tulisi tehdä se lähettäessään aktivistit ja aluksen satamastaan hyvin tietäen, mihin se voi johtaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153740#.T2A-s3n3vO0
Israel on antanut asukkaille matkustusvaroituksen Turkissa, koska Iran jatkaa yrityksiään terrori-iskun suorittamiseksi juutalaisiin kohteisiin ja israelilaisia vastaan kaikkialla maailmassa, mutta varsinkin Turkissa. Varoitus ei liity Erdoganin sanallisiin hyökkäyksiin.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153734#.T2BJnHn3vO0

4. ISRAEL löysi uuden öljy- ja kaasuesiintymän, tällä kertaa aivan Tel Avivin rannikon edustalta. Löydän suuruudeksi arvioidaan 100 miljoona tynnyriä arvoltaan 10 miljardia USD. Modiin Energy ja Adira Energy löysivät 128 miljoonaa tynnyriä öljyä ja 1.8 triljoonaa kuutiojalkaa kaasua Gabriela ja Yitzhak lisensseillään 15 mailin päässä luoteeseen rannikolta matalassa vedessä.

LÖYTÄJÄT kutsuvat löytöään merkittäväksi ja arvioivat, että kenttä voi laajeta potentiaalisesti 120 miljoonan tynnyrin verran. He vakuuttavat, että siellä on sataprosenttisesti öljyä, ja että löytö on kaupallisesti kannattava. Löydetty öljy on korkealaatuista ja sen hyödyntäminen on jopa helpompaa kuin kaasun, he arvioivat. Löytö kattaisi Israelin öljyntarpeen 18 kuukaudeksi.
Yhdessä aiempien löydettyjen Tamar ja Leviathan öljykenttien kanssa Israelista voi kehittyä öljyä vievä maa. Intian kanssa on neuvoteltu kaasutoimituksista lähivuosina. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153723#.T2BKBXn3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin aseteollisuus on kehittänyt oman ”bunker buster” pomminsa USA:n mallin mukaan. Pommi on valmis ja sitä on testattu lupaavin tuloksin. IDF sanoo, että pommi tukee Israelin puolustautumista uhkaa vastaan; sen ensimmäinen kohde voi olla Iranissa. Pommi painaa 500 kg ja se pystyy tukeutumaan viiden betoniseinän läpi ennen räjähtämistään. Pommin MP-500 kehitti Israelin Military Industries (IMI) lähtien USA:n MK82 vastaavasta pommista. Pommin keveys suhteessa sen tehoon on suuri etu suunniteltaessa lentoja kaukana sijaitseviin kohteisiin. IAF:n F-15 ja F-16 koneitten lentäjät ovat harjoitelleet pitkän matkan lentoja kuukausimäärin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153745#.T2BNb3n3vO0
- Palestiinalainen 15-vuotias poika siirrettiin kiireesti Rehovotin Kaplan sairaalaan Jabaliyan alueelta Gazan kaistalla hänen loukkaannuttuaan pahoin. Hänet siirrettiin yhteisen koordinoinnin avulla raketti-iskujen aikana Erez-ylityspaikan kautta. Israelin sairaalat hoitavat usein arabipotilaita, joita siirretään maahan muslimimaista, joilla ei ole diplomaattisuhteita Israelin kanssa. Yhteydet hoidetaan välittäjien kautta, eikä potilaitten nimiä tai kansallisuutta paljasteta. Israelin lääkintätaidon korkea taso pystyy täten ylittämään diplomaattiset ongelmat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153739#.T2BPann3vO0
- Israelin YK:n lähettiläs Ron Prosor lähetti tiistaina kirjeen YK:n turvallisuusneuvostolle ihmetellen, miksei neuvosto reagoi millään tavoin provosoimattomiin raketti- ja kranaatti-hyökkäyksiin Gazasta Israelin siviilikohteita vastaan. ”250 rakettia ammuttiin perjantaista lähtien, yksi raketti joka 20:s minuutti, eikä turvallisuusneuvosto näe eikä kuule mitään”. Prosot muistutti Ban ki-Moonia, että vain muutama kuukausi sitten hänelle näytettiin satojen ja tuhansien rakettiromujen jäännökset, ja äskettäin pääsihteeri vaati rakettitulta lopetettavaksi välittömästi, mutta neuvosto on hiljaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153735#.T2BQ9Hn3vO0
- Syyrian presidentti Bashar Assad vaati AFP:lle antamassaan lausunnossa, että Israelin tulee lopettaa välittömästi ilmaiskut Gazan kaistalle. Hänen vaatimuksensa kaikuu kuitenkin tyhjille seinille, kun sitä vertaa uutisiin vaikka Idlibissä tapahtuneeseen siviilien raakaan murhaan, jossa 57 (luvut vaihtelevat eri lähteissä) naista ja lasta ja nuoria miehiä oli murhattu puukoilla Syyrian armeijan vallattua FSA:n (Vapaan Syyrian Armeijan) kapinallisten tukikohdan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153736#.T2BSoXn3vO0
- Presidentti Barack Obaman kristityn ”Trinity United Church of Christ” kirkon entinen pappi Jeremiah Wright sanoo tukevansa maaliskuun 30 päiväksi suunniteltua ”Jerusalem marssia”, jonka ”tarkoituksena on osoittaa vastustus Israelin harjoittamalle Jerusalemin itäosien juutalaistamiselle ja pyrkiä estämään ”miehitetyn Jerusalemin” arabi- ja muslimi-ilmeen tuhoaminen”. Obama on ollut puolustus-asemissa monilla sektoreilla ja hänen kansansuosionsa on pudonnut alimmillaan, se on nyt 41%. Juutalaisten kannatus on elintärkeä Obaman uudelleen valinnalle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153725#.T2BUEnn3vO0
- Antiquities Authority puheenjohtaja Shuka Dorfman esitti huonosti verhoillun syytöksen pääministerille, ettei tämä ole tehnyt mitään Temppelivuorella tapahtuneen ja tapahtuvan järjestelmällisen muinaisaarteiden tuhoamistyön estämiseksi. Hän sanoi olevansa täysin tietoinen, mitä siellä tapahtuu, mutta ettei hänellä ole auktoriteettia mennä väliin, eikä Jerusalemin poliisi salli sitä, vaikka yrittäisikin. Mutta hän lisäsi, että myös hallitus ja pääministeri ovat tietoisia asioiden tilasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153721#.T2BV93n3vO0
- Gazasta ammuttiin n. 300 rakettia 4 päivän aikana, niistä 56 Iron Dome ohjukset tuhosivat; 26 palestiinalaista sai surmansa, heistä 4 siviiliä; IDF:n komentaja sanoi, että Iron Dome torjuntapatteristojen osumatarkkuus oli 75 %. http://www.haaretz.com/print-edition/news/top-official-israel-gave-no-guarantees-in-exchange-for-gaza-truce-1.418328
- Jordanian kuningas Abdullah II on tiettävästi pyytänyt, ettei Abbas lähetä kaavailemaansa ”kaikkein kirjeiden äitiä”, jossa hänen väitetään romuttavan PA:n hallituksen ja lopettavan turvallisuusyhteistyön Israelin kanssa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021