KESKIVIIKKO 07.03.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahun keskustelut presidentti Barack Obaman kanssa sekä sen jälkeen hänen ja eri vaikuttajien puheitten jälkeen kuvio suhteessa Iranin ydin-suunnitelman toteuttamiseen alkaa hahmottua. Se, mitä sieltä paljastuu, ei sinänsä sisällä mitään uutta, mutta vahvistaa aiempia käsityksiä ja epäilyksiä Obaman suhtautumisesta.
Paljastukset vahvistavat myös yhä yleisemmin vakiintuneita käsityksiä Obaman pitäytymisestä islamin uskoon, vaikka hän väittää olevansa kristitty. Islamin opetuksen mukaan tällainen ”epärehellinen käytäntö” salata todellinen islamin uskonsa on sallittua, jos se palvelee suurempia päämääriä.
Netanyahun ja Obaman tapa suhtautua Iranin ongelmaan ja sen ydinasehaaveitten karsimiseksi voitaisiin kiteyttää seuraaviin näkökohtiin.

OBAMA kehottaa tarkastelemaan, ”mitä seurauksia sota Irania vastaan tulisi aiheuttamaan niille, jotka joutuvat taistelemaan Iranin maaperälle, mutta jättää koskemattomiksi ne, jotka sotaa haluavat”. Tämä on populistinen tapa katsoa asioita paljastamatta, miksi sota voisi olla välttämätön vielä suuremman vahingon estämiseksi. Esimerkkinä voi pitää tapaa, millä länsimaat uhrasivat Tsekkoslovakian Hitlerin laajennussuunnitelmille uskoen sillä säilyttävänsä rauhan Euroopassa, mikä osoittautui harhakuvaksi, koska se vain kiihdytti hänen vallanhimoaan.
Obama käyttää tätä peittona voidakseen verhota sillä varsinaisen haluttomuutensa sitoutua sodan mahdollisuuteen peläten sen voivan maksaa hänen uudelleen valintansa. Eräs pilakuvan teksti toteaa Netanyahun sanovan: Sen riskin me voimme ottaa. Obama on eri yhteyksissä todennut, että voidakseen toteuttaa lupauksensa muutoksista hän tarvitsee toisen presidenttikauden ja on oikeutettu siihen. Tällä hän viittaa vaalitaistelussaan käyttämää iskulausetta, jonka mukaan ”hän on se odotettu”, joka toteuttaa uuden tulevaisuuden näkyä.

NETANYAHU puolestaan kehottaa tarkastelemaan, mitä seurauksia sillä tulisi olemaan, että Iran saisi rakennettua ydinaseensa valmiiksi länsimaitten seuratessa toimettomina sivusta.
Hän sanoo omana kantanaan, että - aivan samoin kuin länsimaat kieltäytyivät pommittamasta Auschwitziin johtavia rautateitä väittäen pommitusten vain kiihottavan Hitlerin entistä raaempiin väkivaltaisuuksiin, mutta todellisuudessa kiellon vain vahvistaessa Hitlerin päättäväisyyttä juutalaisten ”lopullisesta ratkaisusta” ja tuhoamisesta - toimettomuus Iranin tapauksessa johtaa uuteen holokaustiin.
Netanyahu selittää, että niin raskas kuin Tel Avivin pommittaminen Iranin ja sen liittolaisten taholta olisikin vastaiskuina hyökkäykseen sen ydinlaitoksia vastaan, sen vaihtoehtona olisi ydinaseella aseistetun Iranin aiheuttama uusi holokaust juutalaisen kansan tuhoamiseksi. Netanyahun antama näky ei ole aiheeton, sillä Iranin mullah-johtajat ovat kyynisesti laskeskelleet, että koko juutalaisen kansan tuhoamiseksi riittäisi kolme ydinpommia. Islamin eskatologian mukaan juutalainen kansa on tuhottava ehtona heidän messiaansa tulolle. Tämä on kuitenkin vain ensimmäinen askel, sitä seuraa toinen, eli kristittyjen tuhoaminen.
Netanyahu selittää edelleen, että Iranin ydinasevarjon suojassa terrorijärjestöt voisivat toimia entistä näkyvämmin ja julkeammin.
http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-obama-divided-on-price-of-israeli-strike-against-iran-1.416909

2. DEBKAFILE käsittelee artikkelissaan edellä esitettyjä kysymyksiä tuoden esille joitakin omia näkemyksiään ja selityksiään. Artikkelissa todetaan aluksi, että presidentti Obama oli tiistaina, maaliskuun kuudentena päivänä, päättänyt antaa luvan toimittaa Israelille neljä KC-35 tankkauskonetta, kaksinkertaistaen niiden määrän Israelissa, sekä GBU-31 itseohjautuvia (Direct Attack Munition) JDAM pommeja, jonka kaltaisia USA käyttää varsinkin lentokoneitten emälaivoihin sijoitetuissa pommittajissaan.
Artikkelissa todetaan Netanyahun vakuutus ennen tapaamistaan Obaman kanssa ja AIPAC:in puhettaan, että hän on päättänyt estää Irania saamasta ydinpommiaan, vaikka yksin, jos muut maat eivät ole halukkaita osallistumaan.

Debkafile toteaa yksikantaan, että Netanyahun julkinen ilmoitus päätöksestään estää Iranin ydinpommin valmistuminen, sai Iranin suostumaan EU:n ulkoministeritoimiston johtajan Catherine Ashtonin esitykseen neuvottelujen aloittamiseksi. Iran käytti täkynä ilmoitukselleen kertoen sallivansa IAEA:n tarkastajien vierailun Qomin lähellä sijaitsevassa armeijan Parchin tukikohdissa, jossa sen epäilyjen mukaan suoritetaan ydinpommikokeita.
Iranin ilmoitukseen liittyy rajoitus, että koska vierailun järjestelyt vievät aikaa ja on kysymys sotilaallisesta tukikohdasta, vierailu on ainutkertainen eikä sitä voida toistaa. Iranin suostumuksessa ilmoitetaan huolellisin sanakääntein, että IAEA:n tarkastajat voivat kuitenkin vierailla Parchin tukikohdassa sen jälkeen, kun vierailua koskeva paperityö on valmis.
Tämä voinee tarkoittaa sitä, että Iran tarvitsee aikaa raivatakseen sieltä pois kaikki IAEA:n epäilyksiä aiheuttaneet todisteet.
IAEA:n johtaja Amano kuitenkin kieltäytyi maanantaina 05.03. julkisesti tunnustamasta epäilyksiä Iranin raivaustöistä Parchin tukikohdassa ennen tarkastajien vierailua, ehkä pyrkien välttämään suhteiden kärjistymistä.
ASHTONIN ilmoitus neuvottelutarjouksesta Iranille Venäjän, Kiinan, Ranskan, Englannin ja USA:n sekä Saksan - eli YK:n turvallisuusneuvoston pysyvän viiden jäsenen + Saksan - puolesta sattui sopivasti samalla päivälle, jolloin tiedot Israelin päätöksestä iskeä Iraniin vaikka yksin vahvistuivat maailmalla, mistä USA:n päätös asetoimituksista todistaa.

DEBKAFILE arvioi, että presidentti Obama oli varmaan hyvin tietoinen Parchin tukikohdan käyttämisestä ydinaseen testaukseen, mutta ei antanut tämän häiritä vakaata päätöstään pidättyä sotatoimista Irania vastaan. DF arvioi edelleen, että Netanyahu oli myös hyvin tietoinen asiasta kuten siitä, ettei Obama halua uutta sotaa Lähi Itään. Siksi hän ei edes vaivautunut tekemään pyyntöjä Obamalle, vaan esitti todisteensa Iranin aikeista yksityis-kohtaisesti hyvin tiedostaen, ettei hän niillä voi vaikuttaa Obaman kantaan. Yhtä lujasti hän myös vastusti Obaman pyyntöä luvata olla hyökkäämättä Iraniin ilman USA:n tietoa. USA halusi tietää päivämäärän, eikä Netanyahu halunnut sitäkään paljastaa.
USA:n puolustusministeri Leon Panetta esitti tukensa Obaman päätökselle pysyä syrjässä tumput suorina seuratessaan, onnistuvatko neuvottelut Iranin kanssa. Neuvottelutarjoukseen ei tiettävästi sisältynyt ehtoa Iranille keskeyttää ydinsuunnitelmansa neuvottelujen ajaksi, kuten olisi voinut odottaa. Hän vakuutti, että sotilaalliset iskut ovat viimeinen keino, jos neuvottelut epäonnistuvat, mutta vältti huolellisesti puuttumasta aikatauluun. http://www.debka.com/article/21799/
Pienenä yksityiskohtana Netanyahun ja Obaman tapaamiseen on tieto, että Netanyahu antoi vierailun isännälleen Valkoisessa Talossa runsaasti kuvitetun kertomuksen Esterin kirjasta ja siitä, miten tämä juutalaissyntyinen Persian yksinvaltiaan vaimoksi noussut kuningatar pelasti juutalaisen kansansa täydellisestä tuhosta Persian laajan valtakunnan alueella. Esterin kirjaan sisältyy kertomus, miten juutalaiset saivat luvan hyökätä vihollisiaan vastaan tuhoten kaikki ne, jotka olivat halunneet hävittää juutalaiset keskuudestaan.

3. MUSLIMIARABIT suunnittelevat massamarssia Jerusalemiin maaliskuun lopulla. Asialla ovat varsinkin PA:n alueilla asuvat arabit, mutta he toivovat saavansa mukaan myös Israelissa asuvia arabeja, joilla on maan kansalaisuus. Järjestäjien edustaja kuitenkin haluaa tyynnytellä odottamasta marssista liikaa, eikä siten puhu sen yhteydessä ”miljoonamarssista”.
Marssista sovittiin Jordaniassa pidetyn konferenssin aikana, ja siellä laadittiin suunnitelmia sen toteuttamiseksi, kertoo Tiedustelun ja Terrorismin Informaatiokeskus (ITIC).

SUUNNITELMAN mukaan marssiin osallistuva etujoukko aloittaa matkansa Intiassa perjantaina, ja lentää Karachiin Pakistaniin, jossa se viipyy 4 päivää. Sieltä joukko lentää Iraniin viideksi päiväksi ennen matkaansa Turkkiin. Turkista matkaa jatketaan laivalla Beirutiin, jonne sen uskotaan saapuvan kuun loppupuolella. ITIC arvioi, että joukko saa vahvan propaganda-annoksen Beirutissa Iranin agenttien toimesta, kuin on tapahtunut ennenkin, saadakseen sen kautta julkisuutta, sekä länsimaita ja Israelia solvaavia lausuntoja median välityksellä. Marssiin osallistujat kokoontuvat Jordaninlaaksoon.

ITIC:in mukaan palestiinalaiset ovat kehottaneet Juudean ja Samarian palestiinalaisia liittymään mukaan. Palestiinan parlamentin PAC:n jäsen Khatem al-Bitawi, jolla on suhteita PA:n oppineitten parissa, painottaa, että arabimuslimien päämääränä on Jerusalemin ja Al-Aksa moskeijan vapauttaminen, ja että tämä päämäärä tulee saattaa kaikkien arabien eikä vain paikallisten palestiinalaisten tietoisuuteen.
ITIC viittaa Hamasin kanssa siteissä olevan Al-Quds TV:n ohjelmaan, jossa Englannissa asuva marssin ja Hamasin edustaja Zahar Birawi kutsui marssia laajaksi kansan protestiksi, jossa on mukana PA:n palestiinalaisia ja Israelin arabeja. Hän kutsui marssia ”käännekohdaksi”, jossa Israel joutuu kohtaamaan miljoona marssijaa. ITIC vakuuttaa, ettei marssi ole saanut kansainvälistä huomiota, mutta kertoo järjestäjien painottaneen, ettei
marssijoitten lukumäärä on tärkein vaan se, että osanottajia on ympäri maailmaa, useista maista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153525#.T1cg9nn3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Knesset äänesti kielteisesti lakiesitykselle, jolla olisi laillistettu luonnollisen kasvun vaatima rakentaminen ja kehittäminen ilman puolustusministeriön lupaa, mikä on vasemmistolaisen ideologian mukaisesti ollut pahin jarru luonnonmukaiselle kehitykselle. Yacov Katz (NU) joka esitti lakiesityksen, syytti Likudin jäseniä ideologiansa pettämisestä äänestäessään esitystä vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153529#.T1cpdHn3vO0
- WikiLeaksin paljastukset kertovat, että Netanyahu sanoi Obamalle kaksi vuotta sitten tavatessaan tämän, että Obama käyttää vaaleanpunaisia laseja katsoessaan Iranin ydinaseen aiheuttamaa uhkaa. Hän sanoi myös, että Israel käyttää Mossadia ja ”bunker buster” pommeja Irania vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153526#.T1cqvXn3vO0
- Tänään oikeaoppineet juutalaiset paastoavat tänään Esterin vaatimuksen mukaisesti valmistuessaan tapaamaan Persian itsevaltiaan, joka ei ollut ottanut häntä vastaan pitkään aikaan. Esterin pelkona oli, että yksinvaltias voi määrätä hänet teloitettavaksi tullessaan hänen vastaanotolleen ilman sopimusta. Tämä juhlapäivä, jota kutsutaan nimellä ”purim”, arpa, alkoi eilen illalla lasten pukeutuessa mitä hassunkurisempiin asuihin juhliessaan juutalaisten vapautumista ilkeän Hamanin aikomasta perikadosta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153528#.T1cro3n3vO0
- Israelin turvallisuusjoukot käyttävät sekä erikoisopetettuja kouria että robotteja taistellessaan rikollisia ja terroristeja vastaan varsinkin kaupunkiolosuhteissa. Yahalom (timantti) joukko harjoittelee kaupunkisodankäyttöä omissa harjoittelu-keskuksissaan, jonne monet ulkomaat lähettävät omia sotilaitaan ja turvallisuus-joukkojaan saamaan lisäopetusta. Erikoiskoulutus kestää 16 kuukautta, ennen kuin heidän katsotaan pystyvän hyödyntämään kaikkia tekniikan ja muita apuvälineitä sabotaasin, pommien ja terroristien käyttämien tunnelien edustaman uhan eliminoimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153530#.T1cs5Xn3vO0
- USA:n laatima uusi julkilausuma YK:n turvallisuusneuvostolle vaatii taistelujen lopettamista sekä Syyrian armeijan että kapinallisten parissa. Esitystä käsitellään suljettujen ovien takana. Marokon edustaja kutsui ilmapiiriä lupaavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153517#.T1cuu3n3vO0
- Fresh Agro Mashon 2012 näyttely esittelee Israelin kehittämiä uudistuksia ja saavutuksia maatalouden käyttöön. Linkissä videoesitys. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153521#.T1cvgHn3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021