TORSTAI 23.02.12

1. WASHINGTONISSA toimiva Tieteen ja Kansainvälinen Turvallisuusinstituutti (ISIS) on vakuuttunut Iranin ydinteollisuuden kehitystä tutkiessaan, että tulokset osoittavat entistä selvemmin Iranin pyrkivän ydinaseen rakentamiseen. Instituutin tutkimuksen mukaan Iranin Fysiikan Tutkimuskeskus (Physics Research Center, PHRC) on ollut keskeisessä roolissa Iranin ydinteollisuuden kehittämisessä, joka länsimaitten käsityksen mukaan ei rajoitu sähkövoiman tuottamiseen, vaan ulottuu pitemmälle todellisena päämääränään ydinpommin rakentaminen. Artikkelin mukaan PHRC perustettiin 1989 osana kansainvälisen valvonnan ulkopuolella toimivan ydinohjelman toteuttamiseksi.
ISIS:n presidentti David Albright on atomiasiantuntija ja toimi aiemmin IAEA:n tarkastajana, kuten myös instituutissa työskentelevät Andrea Stricker ja Paul Brannan.
JP:n asiaa käsittelevä artikkeli on alkuperäisesti REUTERS:in julkistama.

ISIS:n raportin mukaan PHRC myöntää yhteytensä Iranin armeijan kanssa ja keskeisen toimintansa liikkuneen puolustuksen ja säteilyn havaitsemisen alueilla, mutta sen varsinainen toiminta näyttää kuitenkin liikkuneen paljon laajemmalla alueella.
Iranin Fysiikan Tutkimuskeskus perustettiin pian Iranin ja Irakin välisen Persianlahden sodan jälkeen 1980-1988. Saddam Husseinin armeija käytti siinä sodassa kemiallisia aseita iranilaisia joukkoja vastaan.
YK:n alaisen IAEA:n marraskuussa 2011 julkistaman raportin mukaan PHRC perustettiin Lavitzaan, jonka lähellä toimii Iranin armeijan tukikohta.
Lavitza hävitettiin täydellisesti 2003 ja 2004 alussa. IAEA epäili silloin, että Iran pyrki hävittämään kaikki jäljet valvomattoman ydinteollisuuden kehittämisestä.
ISIS:n raportissa kerrotaan, että se on saanut käsiinsä 1600 telexiä PHRC:n ja Sharif yliopiston välillä, joka on myös osallistunut Iranin ydinteollisuuden kehittämiseen.

ISIS:n raportissa todetaan, ettei Iran ole paljastanut kaikkia PHRC:n toimia IAEA:lle, vaan päinvastoin väittää, etteivät sen toimet liity mitenkään Iranin ydinohjelman toteuttamiseen. Albrightin ja hänen tiiminsä tutkimukset osoittavat aivan päinvastaista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=259009

2. Kansallisen Turvallisuustutkimuksen Instituutti (Institute for National Security Studies, INSS) varoittaa Israelin turvallisuudesta vastaavia henkilöitä, että esittäessään uhkauksia suurin vaara on siinä, ettei niitä ole valmistauduttu toteuttamaan. Korkea Israelin entinen viranomainen sanoo, että uhkauksen tulee olla todellinen. Hän esitti mielipiteensä INSS:n järjestämän suljetun seminaarin aikana.
Hän sanoi puheessaan tähän tapaan: ”Israel on itsenäinen maa ja itse päättää, mitä se tekee. Israel on yllättänyt maailman aiemmin ja se voi tehdä saman uudelleen.”

Hän selitti edelleen, että ”vielä on aikaa ei-sotilaallisille Teheranin vastaisille toimille, diplomaattisille keskusteluille Iranin hallituksen kanssa, salaisille operaatioille, ja ennen kaikkea kovennettujen sanktioiden laajentamiseksi sitä vastaan. YK on tehnyt neljä eri sanktio-päätöstä Irania vastaan. EU asetti omat boikottitoimensa Iranin öljytuotteiden tuonnin lopettamisesta heinäkuun alusta sekä Iranin keskuspankin tilien jäädyttämisestä.”
Tämä nimeämätön entinen virkailija totesi uusien sanktioitten purevan, koska Iranin hallitus on huomioinut ne, mitä ei tapahtunut aiempien neljän sanktiopäätöksen jälkeen.
Hän esitti todisteina äskeisiä amatöörimäisesti toteutettuja hyökkäysyrityksiä Intiassa, Thaimaassa, Georgiassa ja Azerbaijanissa, jotka todistavat Iranin epätoivosta.

VIRKAILIJA ei kiellä Iranin yrityksiä ydinpommin rakentamiseksi, mutta arvioi, ettei ylin kaitsija Ali Khamenei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä ydinpommista. Sen sijaan hän arvioi, että Iran rikastaa uraania lähelle ydinpommin vaatimaa tasoa ehkä suuriakin määriä, mutta ettei se ole vielä ylittänyt kynnystä pommin rakentamiseksi. Hänen arvionsa mukaan Iran voi hankkia kaikki välineet ja tietotaidon pommin rakentamiseksi, mutta voi pysytellä kynnysalueella jopa vuosia kuukausien asemesta odottaessaan otollista aikaa siirtyäkseen pommin rakentamiseen. Hän esittää retorisen kysymyksen: ”Onko länsi pystynyt valvomaan ydinaseettoman Iranin toimia?” vastaten: ”Tuskin. Miten se sitten pystyisi valvomaan ydinasein varustettua Irania?” Hän kehottaa vertaamaan nykyistä tasapainotilannetta Iranin ydinpommin rakentamisen eikä mahdollisen Iranin vastaisen hyökkäyksen jälkeen.
VIRKAILIJA totesi, ettei Iranilla ole kykyä toteuttaa uhkauksiaan Israelin tuhoamiseksi Israelin mahdollisen hyökkäyksen jälkeen sen johtajien päinvastaisista uhkauksista huolimatta.
Hänen arvionsa mukaan ”Israel ei pystyisi tuhoamaan Iranin ydinlaitoksia yhdellä hyökkäyksellä, kuten se teki Irakissa 1982 ja Syyriassa 2008. Siitä huolimatta hyökkäykset antaisivat Iranille voimakkaan muistutuksen, mikä sitä odottaa, ellei se muuta kurssiaan”.
”Emme me näe tuomiopäivän profetioiden toteutumista, joista Iranin johtajat varoittelevat. Se olisi vastoin Iranin intressejä ja kapasiteettia. Iran on hyvin haavoittuva,” hän toteaa. ”Jos Irania vastaan hyökätään, se tulee ilman muuta reagoimaan siihen, mutta vain kykyjensä puitteissa. Iran ei tule sytyttämään Lähi Itää tuleen.”

VIRKAILIJA viittasi esimerkein kolmeen aiempaan hyökkäykseen Israelia vastaan.
Saddam Hussein iski Israeliin 1991 Persianlahden sodan aikana 49 Scud-raketillaan, jotka aiheuttivat pahaa aineellista vahinkoa, mutta surmasivat epäsuorasti kaksi henkilöä haavoittaen 200; vuosina 1992 ja 1994 Israelin laitosten pommi-iskut Argentiinassa surmasivat suuren määrän ihmisiä; sekä Hizbullahin raketti-iskut Libanonista Israelin puolelle pakottaen sadat tuhannet siviilit pakenemaan kodeistaan maan eteläosiin tai pommisuojiin.
BUENOS AIRESIN pommi-iskuissa Israelin lähetystöä ja kulttuurikeskusta vastaan sai 100 ihmistä surmansa satojen haavoittuessa. Niiden tekijäksi osoittautuivat Hizbullah ja Iran.
Vuoden 2006 Libanonin kakkossodassa sai 44 israelilaista surmansa ja yli sata ihmistä haavoittui eri asteisesti. Sodan kustannukset olivat Israelille 3.5 miljardia USD, ja 350 000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan etelään tai pommisuojiin. Osa siviileistä joutui jäämään koteihinsa joko liikuntakyvyn puutteen tai muun syyn vuoksi.

VIRANOMAINEN totesi, että uusi selkkaus Hizbullahin kanssa tulisi aiheuttamaan paljon suuremmat vahingot – Hizbullahin ohjus- ja rakettimäärä on arviolta 45 000 – eikä Tel Aviv tulisi säästymään tällä kertaa. Hän arvioi, että ”40 ohjusta voisi iskeä Tel Aviviin, mutta se olisi kuitenkin siedettävämpi kuin ydinaseistettu Iran”, hän lohdutti.
Hän arvioi, ettei Hizbullah halua vapauttaa ohjus- ja rakettilaivueitaan tällä hetkellä, vaikka Iranin johto ehkä niin haluaisikin, vaan odottaa otollista aikaansa.
Iran rakentaa suuren rahan voimalla omaa ballistista ohjuskapasiteettiaan, mikä aiheuttaa kansainvälisen ongelman, eikä se siten ole vain Israelin huolena.
CIA:n johtaja Michael Hayden totesi viime viikolla, ettei Israelilla ole tarvittavaa kalustoa merkittävän iskun suorittamiseksi Iraniin. Virkailija heitti kysymyksen: ”Jos asia on kuten Hayden ja muut IAF:n kykyjen vähättelijät sanovat, miksi kaikki ovat silti niin huolissaan?” http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=259007

EDELLÄ referoidun JP:n artikkelin ongelmana on se, mikä jätetään huomioimatta useimmissa Iranin johdon mahdollisia päätöksiä koskevissa arvioissa, etteivät Iranin mullahit välttämättä toimi länsimaissa tavaksi tulleiden järkisyiden perusteella. Heidän toimiaan ohjaavat muslimimaailmaa aika ajoin kuohuttavat eskatologiset ennustukset ja näkymät, joiden he uskovat toteutuvan silmiensä edessä, ja joita voidaan nopeuttaa valmistelemalla heidän odottamansa hengellisen ja maallisen johtajan ”mahdin” tuloa. Hänen selitetään tulevan aikana, jolloin maailma on sekasorron ja väkivallan alaisena. Täten aiheuttamalla suurta tuhoa ja sekasortoa Lähi Idässä he uskovat toimivansa Allahin käskyn mukaan. Toiseksi Israelin tuhoaminen ja juutalaisten surmaaminen on ehtona hänen tulolleen. Maallistuneen länsimaisen ajattelun näyttää olevan mahdotonta tunnustaa tätä uskonnollista aspektia, mikä voi aiheuttaa korjaamatonta vahinkoa mullahien ajatuskuvioitten ymmärtämiseksi.

3. ISRAELIN hallituksen päätös rakentaa 500 asuntoyksikköä Juudean ja Samarian alueille herätti vastalauseita sekä USA:n että PA:n ja YK :n taholta. Viimeisin päätös koski 180 asunnon rakentamiseksi Shvut Rachelin etäyhteisöön Shilon juutalaisyhteisössä. Ne sijaitsevat Binyamin alueella Samariassa.

USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner totesi lehdistötilaisuudessa, ettei hän ollut tietoinen Shilon uusita asunnoista. Hän totesi journalistien kysymyksiin, ettei näiden asuntojen rakentaminen edistä rauhankeskusteluja ja osapuolten saamista neuvottelupöytään. Hän laajensi vielä näkemystään, että koko ”setlementtitoiminta” särkee rauhanpyrkimyksiä ja totesi ulkoministeriön odottavan kaikenkattavaa sopimusta rajoista, joka selvittäisi nämä ja monet muut kiistakysymykset.
Saeb Erekat totesi tunnettuun tyyliinsä Israelin valinneen ”setelementit” rauhan asemesta ja vaati että varsinkin kvartetti puuttuu tähän. Erekat on Abbasin kanssa Kairossa neuvotellen Hamasin johtajien kanssa yhteishallituksen muodostamiseksi, mikä toteutuessaan aiheuttaisi täydellisen suhteiden katkeamisen Israelin hallituksen kanssa. JP:n artikkelissa perustetaan Peace Now NGO-järjestön lausuntoihin ja vaatimuksiin korkeimmalle oikeudelle, joka toimii kuin sen alajärjestönä joskus tehden päätöksiä rajoista ja omistussuhteista ilman todellista näyttöä, joiden selvittäminen kuluu alueoikeuksien tehtäviin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258997

4. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas on kolmen päivän vierailulla Kairossa, jossa hän Hamasin ulkoministeriön johtajan Khaled Mashaalin ja useiden palestiinalais-järjestöjen johtajien kanssa pyrkii sopimaan yhteishallituksesta Fatahin ja Hamasin välillä. Hamas näyttää alistuneen siihen, että Abbas toimii yhteishallituksen pääministerinä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh sekä johtajiin kuuluva Mahmoud Zahar kritisoivat Mashaalin toimineen ilman mandaattia Qatarissa solmiessaan sopimuksen Abbasin kanssa. He myös vastustavat yhteishallituksen muodostamista. Sopimus jakaa myös Hamasin sotilassiiven Izza din al-Qassam komentajia, toisten hyväksyessä toisten hyljätessä sopimuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258948
- Pääministerin kanslia on pahanlaatuisen vihurin kourissa sen kansliapäällikön Eshelin jouduttua eroamaan ” naispuolisten alaistensa epäkorrektista lähentelystään”, mikä aiheutti myös kanslian PR-päällikön eron. Netanyahun kerrotaan toimineen vihaisena ja läksyttäneen virkailijoita asioitten salaamisesta häneltä ja sen sijaan vieden niitä virallisen syyttäjän tai oikeuskanslerin tutkittaviksi kertomatta hänelle mitään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258956
- Sveitsin parlamentti kutsui Hamasin tiedottajan Mushir al-Masrin viralliselle vierailulle. Israelin Sveitsin lähettiläs Shalom Cohen sanoi JP:n toimittajalle puhelimessa, ettei Israelin lähetystö ole onnellinen saatuaan tietää vierailusta, jota hän kutsuu suureksi virheeksi. Hän selitti edelleen, että Hamas on terrorijärjestö, jonka ovat tunnustaneet USA ja EU sekä kvartetti, eikä sen kanssa pidä solmia suoria diplomaattisuhteita. Sveitsin hallituksen edustaja pitää vierailua ihmisoikeuksien kannalta hyväksyttävänä lisäten, että vain YK :n asettamat sanktiot sitovat Sveitsin käsiä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=259005
- Debkafile kertoo, että USA, Italia, Ranska, Englanti ja Turkki valmistelevat sotilaallista väliintuloa Syyrian sisällä tapahtuvien veristen taistelujen lopettamiseksi. Tavoitteena on Assadin hallituksen kaataminen ja uudistustoimet maan sisällä. Venäjä on uhannut estää asevoimin länsimaitten hyökkäykset Syyriaan. http://www.debka.com/article/21762/
- Venäjän apulaisulkoministeri Gennady Gatilov esitti Israelille vakavan varoituksen pidättyä sotilaallisista iskuista Irania vastaan. ”On selvää, että se tulisi olemaan katastrofaalinen Lähi Idälle sekä kansainvälisille suhteille”, hän selitti. ”Sen vuoksi toivon Israelin ymmärtävän sen aiheuttamat seuraukset – ja heidän tulisi ymmärtää sen seuraukset heille itselleen.” Gatilov vastasi journalistien kysymyksiin. IAEA kutsui tutkijansa pois Iranista havaittuaan, ettei Iran suostunut yhteistoimintaan. http://www.haaretz.com/news/middle-east/russia-israeli-strike-on-iran-would-be-catastrophic-1.414156
- Israelin ulkoministeri Avigdor Lieberman totesi haastattelutilaisuudessa, että Israel tekee itse omat päätöksensä eikä Venäjällä ole mitään oikeutta puuttua Israelin päätöksentekoon. Hän totesi, että Israelin kansan turvallisuus on Israelin hallituksen vastuulla. Hän puhui TV-2:n haastattelussa vähätellen myös USA:n varoituksia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/lieberman-u-s-russian-warnings-against-iran-strike-will-not-affect-israel-s-decision-1.414199
- Iranin teloituksen uhrina kuollut ydintiedemies Mostafa Ahmadi Roshan oli antautunut Israelin tuhoamiseen ja hän halusi kuolla marttyyrina. kertoo hänen leskensä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4193784,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019