TORSTAI 16.02.12

1. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad käynnisti henkilökohtaisesti ensimmäisen uuden ja nopeamman, paikallisesti lasikuiduista (carbon fiber)valmistetun sentrifugin, jonka uraanisauva on paikallisesti rikastettu 4:n %:n tasoon. Suuresti mainostettu tilanne tapahtui Natantzin rikastuslaitoksessa, joka on pääosin maanpäällinen. Neljän prosentin tasoon rikastettu uraani rikastetaan Natantzissa 20 %:n tasoon, joka sopii esim. Teheranin tutkimusreaktorin polttoaineeksi ja lääketieteellisiin tarkoituksiin. Uraniin rikastaminen tästä edelleen 90 %:n tasoon, jota ydinaseen valmistaminen vaatii, käy paljon nopeammin.

IRANIN ilmoituksen mukaan uudet sentrifugit ovat kolme kertaa nopeampia kuin aiemmat.
”Tänään olemme todistaneet ensimmäisen erän näiden sentrifugien aktivoimisesta”, totesi Iranin atomienergiajärjestön johtaja Fereydoon Abbasi Davani puheessaan. ”Ne lisäävät Iranin kykyä rikastaa uraania kolme kertaa nopeammin. Tämä olkoon voimallisena ja dokumentoituna vastauksena lännen pyrkimyksille sabotoida ponnistelujamme.”

ILMOITUS Natantzin sentrifugien käynnistämisestä tuli pian sen jälkeen, kun Iran oli ilmoittanut tehostavansa Fordon rikastuslaitoksen tehoa sen maanalaisissa tiloissa.
Iranin TV julkisti päivän tapahtumia uusituissa kuvauksissaan ”pyrkien nostamaan yleistä ylpeyttä ja rohkeutta tämän paikallisin voimin ja tiedoin kehitetyn saavutuksen vuoksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152800#.Tzyc8lH3vO0

2. IRANIN hehkutuksesta huolimatta länsimaitten reaktiot ovat epäluuloiset ja jopa epäileviä, että kysymys on enemmän PR-kampanjasta kuin todellisesta edistyksestä.
USA:n ulkoministerin tiedottaja Victoria Nyland asetteli sanansa tähän tapaan: ”Totta puhuen, emme näe paljonkaan uutta tässä. Se näyttää olevan yliampuva. Iranilaiset ovat useitten kuukausien aikana merkinneet näitä edistysaskeleita kalentereihinsa, mutta he ovat useita, useita kuukausia myöhässä”.
Presidentti Ahmadinejad ilmoitti aiemmin keskiviikkona, että Iran oli alkanut käyttää uusia asentamiaan kolmea tuhatta sentrifugia Natantzissa.

IRAN oli lähettänyt kirjeen EU:n ulkoasioitten johtajalle Christine Ashtonille, jonka kanslia tunnusti saaneensa dokumentin, mutta että se on vielä tutkimuksen alaisena.
Tiistaina lähetetyssä kirjeessä Iranin ydinneuvottelija Saeed Jalilin oletetaan vihjanneen, että Iran on valmis keskeyttämään raakaöljyn viennin kuuteen Euroopan maihin. Sitä koskeva ilmoitus annettiinkin, mutta se kiellettiin toisen hallintohaaran toimesta.
Jalili ilmoittaa kirjeessään ”Iranin olevan valmis keskustelemaan lukuisista kysymyksistä, jotka voivat muodostaa perustan rakentaviin ja tulevaisuuteen tähtääviin yhteistoimintamuotoihin”.
Jalilin kirje oli vastaus Ashtonin kirjeelle Iranin johdolle lokakuussa, jossa hän vaatii Irania antamaan pitäviä ja todellisia vakuutuksia ydinteollisuutensa rauhanomaisesta päämäärästä.
Jalili kuvaili ”Iranin suostumiin keskusteluihin askel askeleelta tapahtuviksi, joilla rakennetaan molemmin puolista luottamusta. Näillä perusteilla keskustelut voidaan aloittaa”, hän lupasi.

Victoria Nyland totesi Jalilin kirjeenvaihdosta Ashtonin kanssa, että hän keskustelee asiasta toisten turvallisuusneuvoston jäsenten kanssa. Hän sanoi epäilevänsä, että Iranin julkistama uusien sentrifugien toiminnan aloittaminen liittyi kirjeen julkistamiseen.
IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Benny Gantz totesi eilen huomiona Natantzin tapahtumiin, että Iran on keskellä maailmanlaajuista aseistuskilpailua, jonka puitteissa Iranin hallitus pyrkii saamaan haltuunsa aseita, joilla se pystyy uhkaamaan koko maailmaa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4190407,00.html

3. SYYRIAN vastaisten protestien ja jopa sotilaallisen väliintulon mahdollisuuksien liikkuessa maailman median piirissä Israelin puolustusvoimat (IDF) seuraavat tilannetta pohjoisrajan takana sekä tarkkaavaisina että huolestuneina. Huolta on lisännyt moninkertaisesti tiedot, että Assadin armeija on alkanut käyttää kemiallisia aseitaan viimeisten vastarintapesäkkeitten tuhoamiseksi, ja että presidentti Assad voi jossain vaiheessa kääntää liikekannalla olevat joukkonsa Israelia vastaan, jotka ovat saaneet runsaasti koulutusta 11 kuukauden aikana.
SYYRIALLA on tiettävästi Lähi Idän suurimmat varastot Sarin, VX- ja Sinappikaasua.
Assad voi käyttää niitä itse, tai hän voi antaa niitä Hizbullahin käsiin, kuten jotkut väittävät jo tapahtuneen. Havaintojen mukaan suuret määrät sotilastarvikkeita on siirretty Libanoniin.
Israelissa koottiin vanhentuneet kaasunaamarit pois, joita on korvattu vain 60:lle %:lle kansalaisista. Jos ei-tavanomaisin varustetut ohjusiskut alkavat – ja ne luultavasti alkavat ilman edeltävää varoitusta – ainakin tuo 40 % kansasta on suojaton niitä vastaan.

EPÄMÄÄRÄISIÄ ohjeita on annettu – pysyä sisätiloissa ja pitää ikkunat ja ovet sekä ilmastointilaitteet kiinni ja yrittää pysytellä suojatuissa tiloissa – mutta hermokaasut aloittavat vaikutuksensa yleensä välittömästi, eikä siinä jää paljon aikaa valmisteluille, yksi henkäys riittää hengityselimien tuhoutumiseen.
Uusien kaasunaamarien toimituksia on jouduttu siirtämään, koska valtiolla ei ole niiden hankkimista varten tarvittavia 1.2 miljardin NIS rahavaroja. Kysymys on kuitenkin asioitten tärkeysjärjestyksestä, ja joku tuleva valtion tarkastusviraston johtaja voi syyttää hallitusta suuren kansanosan jättämisestä vastuuttomasti kohtalonsa käsiin. Kaasunaamarien toimituksia on siirretty kuukaudesta toiseen, viimeksi maaliskuuhun. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258040
Edellistä tarkkaillessa tulee mieleen, mitä profeetta Jeremia ilmoitti:
”Nämä ovat ne sanat, jotka Herra on puhunut Israelista ja Juudasta.”
”Näin sanoo Herra: Pelon huudon me kuulemme, on hirmu, ei rauha! Kysykää ja katsokaa: synnyttääkö miehenpuoli? Miksi minä näen kaikkien miesten pitelevän lanteitaan synnyttäväisten tavalla, ja miksi kaikki kasvot ovat käyneet valjuiksi? (Jer.30:4-6 )

4. USA:n johto varoittelee kaiken aikaa Israelia, ettei sen tule lähteä seikkailemaan Iranin taivaalle, vaan pysytellä aivan hiljaa ja seurata sivusta, miten mullahit rakentavat atomiasetta. Samaa varoitusta esitti Japanin pääministeri Yoshihiko Noda puolustusministeri Ehud Barakille tämän vierailun yhteydessä, ja sitä toistavat lukuisat muut valtionpäämiehet.

WND:n artikkelin mukaan, jonka kynäili F Michael Maloof, USA:n puolustusministeri Leon Panetta uskoo IDF:n iskevän huhtikuun ja kesäkuun välisenä aikana, ja artikkelin mukaan USA:n johto on tehnyt päätöksen avustaa IAF:n koneita niiden retkillä mullahien ydinlaitoksia vastaan. WND:n mukaan, joka perustuu USA:n sotilaslähteistä saatuihin tietoihin, Pentagon laatii useita toimintasuunnitelmia Iranin sotaretkiä varten. Niiden uskotaan valmistuvan lähiaikoina, ja Pentagon esittelee niitä 22. helmikuuta. Niissä viitataan USA:n joukkojen valmiuteen huhtikuusta lokakuuhun, johon mennessä operaation uskotaan päättyvän.

WND:n sotilaslähteet vihjaavat, että USA tulee vahvistamaan merivoimiaan Persianlahden alueella Aegis sota-aluksella ja luultavasti kahdella tukialuksella. Lentokoneitten tukialus USS Abraham Lincoln on jo partiointitehtävissä Persianlahden alueella.
Aegis-taistelujärjestelmän tehtävänä Yhdysvaltain sota-aluksilla on havaita ja ohjata täsmä-ohjuksia niiden kohteittensa tuhoamiseksi, sekä suojata aluksia niitä vastaan ammutuilta ballistisilta ohjuksilta.
USA:n alueelle lähettämät lentokoneitten emäalukset risteilevät alueella välillä höyryten Omanin lahdelle ja Tyynenmeren puolella, taas palaten Hormuzinsalmen tuntumaan, jonka Iranin laivasto uhkaa sulkea kaikelta liikenteeltä, mikäli EU:n asettama öljynvientikielto Euroopan maihin toteutuu heinäkuun alusta. Iranin parlamentaarikot vaativat, että Iranin tulee lopettaa öljytoimitukset Eurooppaan välittömästi eikä odottaa. Iranin öljynvientikielto ei voi toteutua suunnitellulla tavalla, koska Kiina, Japani, Intia ja Etelä-Korea vastustavat sitä.

USA:n toiset sotilaslähteet kieltävät WND:n tietojen aitouden, mutta varoittavat samalla, ettei Pentagon julkista suunnitelmiaan kenellekään ennen aikaansa.
WND kertoo Israelin valmistautuvan uuteen eri aselajien harjoituksiin, joissa on mukana Jerico-II ballistinen ohjus, joka voidaan varustaa ydinkärjellä, sekä F-15E koneet.
IDF:n taholta selitetään, että jos Iraniin hyökätään - joko IDF:n tai USA:n toimesta – Jerico-II varustetaan ”suuren räjähdys-tehon omaavilla kärjillä”.
Artikkelin mukaan IDF:n hyökkäyssuunnitelmaan kuuluu kommandoyksiköitten lähettäminen kohteisiin niiden tarkkojen koordinaattien varmistamiseksi ohjusiskuja varten. Iskuissa käytettäisiin F-15E Strike Eagles hyökkäyskoneita ja Jerico-II ohjuksia. USA toimitti Israelille suurtehoisia Bunker Buster täsmä-pommeja, jotka tunkeutuvat syvälle maaperään. http://www.wnd.com/2012/02/u-s-military-told-to-prepare-for-iran-ops/

5. UUTISOTSIKOITA
- Autovarkaudet ja –sieppaukset keskellä päivää ovat lisääntyneet Samariassa. Arutz Sheva kertoo tapauksesta, jossa naishenkilö Osnat Vashdi kertoo ajaneensa tiellä no 55 lähellä Kfar Savaa. Hän pysähtyi korjaamaan turvavyötään tien varteen, kun joukko arabeja ympäröi hänen autonsa huutaen ja kiljuen poistumaan autosta. Hänen oli vaikea saada vyötä irti, mutta onnistuttuaan poistumaan autosta arabit ajoivat sen läheiseen Kaliliyan kaupunkiin. Nainen pyysi kännykällä apua, mutta sotilaat saapuivat vasta 35 minuutin kuluttua, eivätkä nähneet mitään mieltä mennä vaatimaan autoa Kalkiliyasta enää tässä vaiheessa. Alueen paikallishallinto antoi tapauksen johdosta ohjeita autoilijoille ajaessaan Samariassa: Ei pysähtyä arabikylän lähellä, vaikka joku yrittäisi viittoilla sitä; pitää auton ovet lukittuina ja ikkunat kiinni; jos on pakko mennä ulos autosta, ottaa avaimet mukaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152820#.TzzAT1H3vO0
- Parituhatta ihmistä, nuoria ja vanhoja, uskonnollisia ja vähemmän sitä, kokoontui Yosefin hautakammiolle Sikemissä (Nablusissa) keskiviikkona osoittamaan kunnioitustaan ja rukoilemaan IDF:n antaessa tarvittavan suojan. Sotilaat myös osallistuivat seremonioihin. IDF pyysi, etteivät PA:n ”poliisit” kantaisi automaattiaseitaan Yosefin haudan lähettyvillä siellä tapahtuneitten ampumistapausten välttämiseksi, mutta PA kielsi pyynnön. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152819#.TzzDO1H3vO0
- Amerikan juutalaisten järjestö Zionist Organisation of America (ZOA) lähetti teräväsanaisen viestin Knessetin jäsenille sekä useille hallituksen ministereille mukaan lukien pääministeri Netanyahu vaatien, että juutalaisilla täytyy olla esteetön pääsy Temppelivuorelle. Kirjeessä selitetään, että Temppelivuori on juutalaisten kaikkein pyhin paikka, ei Länsimuuri. Kirjeessä täsmennetään, että 1967 puolustus-sodan jälkeen Jerusalemin vapautuessa Jordanian miehityksestä Knesset täydensi laki- ja hallintomenettelyään Jerusalemissa, jonka mukaan Israelin hallinto ulotettiin pääkaupungin itäosiin, mukaan lukien Vanhakaupunki ja Temppelivuori. Kirjeessä valitetaan tasapainotonta tilannetta, jossa juutalaiset vuorelle pyrkijät usein estetään nousemista sinne, räikeänä vastakohtana palestiinalaisille ääriaineksille, joilla on vapaa pääsy sinne. Edelleen valitetaan, miten arabisäätiö wakf pyrkii määrätietoisesti hävittämään kaikki arkeologiset todisteet juutalaisista Temppeleistä vuorella, kuten tapahtui sen kipatessa tonneittain arkeologisesti arvokasta täytemaata Salomon tallien alueelta rakentaessaan sinne luvattomasti ja lainvastaisesti ilman valvontaa Lähi Idän suurinta moskeijaa. Tämä juutalaisten kaikkein pyhimmän paikan alle ilman, että Jerusalemin poliisi tai hallitus mitenkään puuttuivat tähän rikokseen. Kirjelmässä vaaditaan välittömiä korjauksia tilanteeseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152816#.TzzEX1H3vO0
- Vakava auto-onnettomuus Jerusalemin lähellä surmasi ainakin 5 arabilasta PA:n alueelta. Lapsia kuljettanut arabibussi törmäsi nokkakolarissa vastaan tulevaan Israelin arabin ohjaamaan kuorma-autoon. Bussi kaatui kyljelleen tien ulkopuolelle ja syttyi tuleen. Osa lapsista pääsi ulos bussista. Paikalle riensi sekä PA:n että Israelin pelastushenkilökuntaa, jotka pyrkivät selvittämään kaaosmaista tilannetta. Vielä ei ole tiedossa, mikä onnettomuuden aiheutti, miksi autot eivät väistäneet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152823#.TzzIjlH3vO0
- Gazan terroristit ampuivat ainakin 4 rakettia eilen Israelin puolelle. Niiden tuhoista ei ole raportoitu. IAF iski puolestaan ainakin kolmeen kohteeseen Gazassa, enimmäkseen salakuljetustunneleihin ja aseverstaisiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152808#.TzzKBlH3vO0
- PA:n pääministeri Salaam Fayad, jota länsimaissa ja Israelissakin monet pitävät maltillisena ja oikeamielisenä, osoitti taas kerran todellisen luontonsa. Hän vakuutti tekevänsä kaikkensa vastustaakseen ”Israelin juutalaistamisyrityksiä Jerusalemin itäosassa vastoin kansainvälistä lakia ja tehtyjä sopimuksia”. Oslon sopimusten mukaan Israelilla on täysi hallintovalta Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin alueella, eivätkä mitkään kansainväliset lait sitä kiellä. PA vaatii, että toukokuun vaalit tulee suorittaa myös Jerusalemin itäosissa, mikä on vastoin sopimuksia. Fayad on - paitsi suosittu talousmies - myös sujuva valehtelija niin, että korvat heiluu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152801#.TzzKoVH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019