TIISTAI 28.02.12

1. AMNESTY INTERNATIONAL raportoi, että sen kokoamien tietojen perusteella voidaan arvioida, että Iran on vuoden 2011 aikana teloittanut neljä kertaa enemmän kansalaisiaan kuin edellisenä vuonna. Tämä tendenssi näyttää kiihtyneen tällä viikolla Iranissa pidettävien parlamenttivaalien vuoksi.
Raportissa todetaan, että aiheen joutua pidätetyksi viranomaiset voivat saada mistä tahansa, jonka he katsovat jollain tavoin poikkeavan hallituksen hyväksymästä linjasta, ja tämä kapea kaista, jolla toimia ja tekoja tarkkaillaan, kapenee kaiken aikaa.
Artikkelissa, joka perustuu Amnesty International raporttiin, viitataan Iranin hallituksen arabi-keväälle antamaa tukea ”teeskentelyksi”, koska sen oma ihmisoikeusraportti on täynnä summittaisia pidätyksiä, kansalaisten pitämistä salaisissa vankiloissa alistaen heidät epä-inhimillisiin kuulusteluihin, joissa kidutus on yleisin taivuttelumuoto, ihmisten teloittamisia hätiköityjen oikeusistuntojen tai kenttäoikeuden päätöksillä.
Iranissa perinteisen arabien teloitusmuodon - pään katkaisemisen miekalla – ohella teloittaminen ampumalla epäselvissä olosuhteissa ja julkinen hirttäminen on yleistynyt.
Ihmisoikeusjärjestö kiinnittää erityistä huomiota alaikäisten teloittamiseen ja hirttämiseen, mikä on vastoin kansainvälistä lakia.
Yleisin syytös koskee huumeiden käyttöä tai myymistä, mutta opposition johtajien pidätykset ovat myös lisääntyneet ennen parlamenttivaaleja.
”Iranissa asetat itsesi tänään vaaralle alttiiksi, jos teet mitä tahansa, mikä tapahtuu sen kapean sektorin ulkopuolella, mitä viranomaiset pitävät sosiaalisesti tai poliittisesti hyväksyttävänä”, Amnesty International virkailija Ann Harrison toteaa. ”Tämä pelottava raportti todella paljastaa Iranin hallituksen teeskentelyn sen pyrkiessä osoittamaan solidaarisuuttaan Egyptin, Bahrainin ja muitten kansojen protestoijille alueella”.

POLIITTISEN opposition alistamisen ohella Teheranin viranomaiset ovat myös kiihdyttäneet ihmisoikeus- ja naistenoikeusaktivistien häirintää ja pidätyksiä, sekä sulkeneet lukuisia NGO (ei hallituksen tukemia) järjestöjä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=259695

2. SYYRIAN armeijan jatkuvan tulen alla aktiivisimmissa vastarinta-kaupungeissa, hallituksen pitämä mielipidetiedustelu antoi 89.4 %:n tuen uudelle perustuslaille, joka takaa Bashar Assadin vallan vuoteen 2028 saakka. Syyriaa hallitseva Baath-puolue otti vallan 1963, ja Bashar Assadin isä Hafez Assad kaappasi vallan maassa 1970. Hafez kuoli 2000, minkä jälkeen Bashar valittiin kansanäänestyksellä hyväksytyn erityislain turvin presidentiksi.

Perustuslain muutoksen mukaan ehdokkaista presidentin virkaan valitun virka-aika kestää 7 vuotta, ja hän voi pyrkiä uusissa vaaleissa toiselle 7 vuoden virkakaudelle.
Assad kertoi, että uusi perustuslaki johtaa maan monipuoluejärjestelmään 3 kuukauden sisällä. Hallituksen toimia vastustavat pitävät kuitenkin vaalien tuloksia järjestettyinä.
Viranomaisten mukaan äänestysvilkkaus oli 60 % yli 8 miljoonasta äänioikeutetusta, mutta ne muutamat ulkomaiset tarkkailijat, joilla oli siihen mahdollisuus, kertoivat nähneensä vain muutamia äänestäjiä vaalipaikoilla, ei mitään ryntäystä.

AP:n välittämän Syyrian aktivistien antaman tiedon mukaan, mitä ei ole voitu tarkistaa, ainakin 114 ihmistä surmattiin viikonvaihteen aikana maassa turvallisuusmiesten toimesta. Aktivistien mukaan armeijan hyökkäykset keskittyivät varsinkin Homsin kaupungin vastarinta-pesäkkeiden tuhoamiseen. Kaupunki on ollut armeijan jatkuvan tulituksen alaisena helmikuun neljännestä päivästä lähtien. Monet saivat surmansa sotilaitten luodeista pyrkiessään pakenemaan kaupungista.
Kansainvälisen Punaisen Ristin edustajat pystyivät evakuoimaan kaksi haavoittunutta journalistia sekä kahden aiemmin surmansa saaneen journalistin ruumiit. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153229#.T0x5pXn3vO0

3. YK nimitti entisen YK:n pääsihteeri Kopi Annanin YK:n ja arabiliiton uudeksi lähettilääksi Syyriaan tehtävänään neuvotella Assadin ja vastarintajoukkojen edustajien sekä eri maitten edustajien kanssa Syyrian tilanteen takalukon avaamisesta.
Annan piti ensimmäisen kokouksensa Genevessä maanantaina Ranskan ulkoministeri Alan Juppen ja Iranin ulkoministeri Ali Akbar Salehin kanssa YK:n ihmisoikeusneuvoston kokouksen yhteydessä. Annanin tehtävää pidetään kuitenkin mahdottomana.
Etelä Carolinan Yliopiston Lähi Idän asiantuntija tri Josef Olmert, joka toimi Israelin hallituksen neuvonantajana ja edustajana Madridin rauhankokouksessa ja on muutenkin osallistunut keskusteluihin Syyriasta, ennustaa suoraan, että ”Annanin tehtävä on mahdoton, se ei tule onnistumaan”. Hän selittää, että ”taistelut ovat aiheuttaneet sellaiset vastakohtaisuudet ja tarpeet kostaa kokemansa vääryydet, ettei diplomatia voi niitä ratkaista. Tämä johtuu siitä, että diplomaattinen ratkaisu pitäisi Assadin vallassa, mitä kapinalliset eivät hyväksy”.
”Tämä kriisi on pitkäjännitteisempi kuin mitä alussa uskottiin mahdolliseksi. Hallituksen päämääränä oli alusta lähtien murskata vastarinta niin pian kuin suinkin. Vastarintaa on jatkunut vuoden verran, ja se voi jatkua vielä kuukausimääriä.”

AVAINKYSYMYS on nyt, voidaanko kapinallisille antaa aseellista tukea, mitä erityisesti Qatar ja Saudi Arabia kannustavat, mutta Venäjä ja Kiina aktiivisesti vastustavat. USA:n kanta on ollut häilyvä, kuten EU:nkin. Ulkoministeri Hillary Clinton selvitteli ajatuksiaan kysymykseen arvioiden, että jos aseita annetaan kapinallisille, mille ryhmälle ne joutuvat? Hän viittasi siihen, että potentiaalinen ryhmä on al-Qaida. Muslimiveljeskunta, joka on nousemassa Pohjois-Afrikan arabikevään läpi käyneissä maissa valtapuolueeksi, kannattaa kapinallisia, ja olisi ulkomailta tuotujen aseitten todennäköisin saaja.
Venäjä kehottaa länsimaita avustamaan Punaisen Ristin neuvotteluja kapinallisten suostumiseksi humanitääristen avustusten saamiseksi armeijan saartamiin kaupunkeihin. http://www.jpost.com/VideoArticles/Video/Article.aspx?id=259625, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153233#.T0yMeXn3vO0

4. TERRORISTIEN yritykset päästä Israelin puolelle Siinailta ovat aktivoituneet viime päivinä. Vain päivää aiemmin sotilaat havaitsivat rutiinipartioinnin yhteydessä epäilyttävän joukon rajan tuntumassa. Sotilaitten mennessä tarkistamaan asia ryhmä pakeni paikalta Siinaille, mutta jätti jälkeensä laukun, jossa oli suuritehoisia räjähteitä. Viikko sitten sotilaat kohtasivat samanlaisen ryhmän, joka myös pakeni Siinaille jättäen maahan räjähteitä sisältävän laukun.

TIISTAIAAMUNA sotilaat havaitsivat taas yhden epäilyttävän ryhmän rajan tuntumassa. Ryhmä ei kuitenkaan paennut, minkä johdosta sotilaat ampuivat varoituslaukauksia heidän jalkojaan kohti, kuten ohjesäännöt edellyttävät.
Terroriryhmä vastasi sotilaitten tuleen omilla aseillaan, ja tulitaistelua jatkui, kunnes terroristit pakenivat Siinaille. Yksi heistä oli kuitenkin pahoin haavoittunut, ja hänelle annettiin ensiapua. Hän ei kuitenkaan selvinnyt vaan kuoli haavoihinsa.
ARMEIJAN edustaja selittää, että Siinain terroristit, jotka ovat pääasiassa beduiiniasukkaita, saavat apua Gazan terroristeilta, joiden päämääränä on hyökätä israelilaisia kohteita vastaan. Toinen päämäärä on panttivankien saaminen, siviilin tai sotilaan.
Siinain ja Negevin välille Israelin rakentama turva-aita, joka elektronisin hälytyslaittein, kameroin ja tunnustein varustettuna estänee suurimman osan laittomasti maahan pyrkivistä pakolaisista ja työtä etsivistä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153236#.T0yMyHn3vO0


5. Libanonin puolustusministeri Fayez Ghosn varoitti Israelin Iranin vierailunsa aikana minkäänlaisten hyökkäysaikeiden elättelemisestä Libanoniin. Hän tapasi Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin, jolle hän totesi, että maitten tulisi yhdessä taistella länttä ja Israelia vastaan. Ghosn kuuluu Libanonin Marada-järjestöön, jolla on läheiset suhteet Hizbullahin kanssa. Hän tapasi myös iranilaisen virkaveljensä puolustusministeri kenraali Ahmad Vahidin, joka on hankkinut sotilaalliset ansionsa Al-Quds joukkojen parissa. Hän on yksi viidestä iranilaisesta Interpolin etsimästä terroristista, joita syytetään Buenos Airesissa Argentiinassa heinäkuun 14. päivänä vuonna 1994 juutalaista kulttuurikeskusta vastaan tehdystä pommi-iskusta, jossa 85 siviiliä sai surmansa.
Tavattuaan Vahidin ulkoministeri Ghosn varoitti Israelia hyökkäämästä Libanoniin, jossa se tulisi kohtaamaan ”vahvan ja yhtenäisen armeijan sekä vastarintajärjestön – tarkoittaen Hizbullahia -, ettei tulisi kärsimään uutta häpeällistä tappiota kuten Libanonin kakkossodan aikana”. Vaikka Israel kärsikin tuossa huonosti johdetussa ja päämäärältään epämääräisessä sodassa merkittävän arviovaltatappion arabimentaliteetin alueilla, jossa vain vihollisen selkeä alistaminen mielletään voitoksi, tarkkailijat huomioivat, että Hizbullah kärsi miljardien USD vahingot, joista Nasrallah totesi, ettei hän olisi lähtenyt seikkailemaan Israelin kanssa, jos olisi arvannut menetysten suuruuden. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153217#.T0yRcXn3vO0

6. UUTISOTSIKOITA
- Siviilihallitus kävi yhdessä poliisin kanssa tuhoamassa Oz Tzionin etäyhteisön alueelle kyhätyt muutamat rakennelmat. Yhteisön asukkaat olivat silloin muualla juhlimassa uusien siirtolaisten muuttoa maahan ja tapaamassa Kiryat Araban asukkaita tulevien asukkaitten kanssa. Tuhotyö tehtiin maanantaiyönä, mistä on tullut tuhoamispartioitten vakiokäytäntö vastarinnan minimoimiseksi. Tässä tapauksessa tiedustelu oli onnistunut. Partio jatkoi Oz Yonatanin etäyhteisöön tuhoten yhden rakennuksen, ja sieltä edelleen Migroniin, joka on ollut tuhoamisuhan alla kuukaudesta toiseen, mutta halusivat tällä kertaa vain muistuttaa kuolevaisuudesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153237#.T0ya23n3vO0
- Israelissa autobensiinin hinta nousee keskiviikkoyönä kahdeksaan NIS litralta, joka vastannee kahdeksaa USD gallonalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153235#.T0ycf3n3vO0
- PA:n alueella asuvat arabit jatkoivat maanantaina väkivaltaansa Jerusalemin lähiöissä ja lähikylissä. He käyttävät poliiseja vastaan teräväreunaisia kivenharkkoja ja petrolipommeja, joista on tullut suosittu ase poliisi- ja siviiliautoja vastaan. Jerusalemin A-Tus lähiössä poliisiautoja kivitettiin kivin ja petrolipommein. Lähiön asukkailla on oikeus äänestää palestiinalaisten vaaleissa, vaikka useilla in Israelin sininen henkilöllisyyskortti, joka antaa heille oikeuden liikkua Israelin alueella kuten myös kaikki kansalaisille kuuluvat terveys- ja sairaspalvelut ja oikeudet. Kalandian tarkastusasema Jerusalemin ja Ramallahin välillä on paikka, jossa mellakat ovat lähes jokapäiväisiä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153226#.T0ydNnn3vO0
- Hamasin edustaja Fawzi Barhoun torjui Abbasin pyynnön vierailla Jerusalemissa selittäen, että hän tekee vierailun sinne vain julistaakseen kaupungin vapaaksi miehityksestä. Abbas selitti Dohan konferenssissa, että vierailu Jerusalemissa ei tarkoita Israelin politiikan hyväksymistä ja suhteiden normalisointia. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=259640
- PA:n puheenjohtaja harkitsee MAAN-uutistoimiston mukaan, lopettaako turvallisuus- ja talousyhteistyö Israelin kanssa, kuten PLO:n hallituksen parissa vaaditaan. Sen sijaan palestiinalaiset aloittaisivat ”Oslon-sodan” kaltaisen intifadan, kansan-vastarinnan ja väkivaltaiset mielenosoitukset mahdollisine terrori-iskuineen. Abbas harkitsee myös, voisiko hän uudistaa aloitteensa YK:n turvallisuusneuvoston tai YK :n muun alajärjestön kautta Palestiinan valtion perustamiseksi. Luultavimmin hän tulee kiihottamaan Israelin vastaisia päätöslauselmia UNESCO:ssa, jossa PLO:lla on täysjäsenyys vastoin YK:n sääntöjä, tai Haagin kansainvälisen rikosoikeuden kautta. Israelin täytynee ennen pitkää eristää Abbas Ramallahin Mukatan hallinto-keskukseen, kuten se teki Jasser Arafatille. Ensi oireena siitä on Abbasin VIP-kulkuluvan asettaminen uusittavaksi kuukausittain. http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinian-authority-threatens-to-reevaluate-its-agreements-with-israel-1.415238
- Arkeologi Simcha Jabocovici sanoo löytäneensä talon alle jätetystä hautaluolasta kaiverruksia, jotka osoittaisivat sinne haudatun Jeesuksen opetuslapsia. Yhdessä kaiverruksessa on suuri kala, joka oksentaa ulos ihmishahmon (Jonas). Hän sai ortodoksijuutalaisilta luvan porata reikä haudan ylle rakennetun talon alapohjaan, josta hän ujutti sisään pienoiskameran. Hän olettaa, että Jeesuksen ruumis olisi haudattu sinne, mutta turha sitä on sieltä hakea. Ei tuntene Uutta Testamenttia. http://www.haaretz.com/print-edition/news/naked-archaeologist-finds-signs-jerusalem-cave-was-used-to-bury-jesus-disciples-1.415231
- Israeliin odotetaan taka-talvea lumisateineen – osittain runsaanakin – myös Jerusalemin alueelle. Sateita odotetaan keskiviikkoiltana, ja jatkunevat torstaina. Lämpötila putoaa 5-10 asteen välille. Lumisateita edeltää tiistaina maahan tulevat hiekkatuulet, jotka tekevät näkyvyyden huonoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/new-winter-front-makes-its-way-to-israel-1.415236
- Wikileaks kertoo, että Israelin ja kurdien agentit tuhosivat Iranin ydinteollisuuden infrastruktuurin, eikä iskuja sinne enää tarvita, mutta tiedot voivat olla vääriä. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/israel-kurdish-fighters-destroyed-iran-nuclear-facility-email-released-by-wikileaks-claims-1.415066

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019