TIISTAI 21.02.12

1. PA:N puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuutti eilen Ramallahissa tavatessaan Hamasin ja Fatahin johtajia, että hän tulee nopeuttamaan yhteishallituksen muodostamista. Samalla Abbas selitti median edustajille, että Ammanin tunnustelevat keskustelut epäonnistuivat siksi, ettei Israel suostunut hänen ennakkovaatimuksiinsa 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi eikä lopettamaan kaikkea ”setlementtitoimintaa” Juudeassa ja Samariassa. Abbas toisteli samaa tavatessaan Kiinan hallituksen korkean edustajan.

ABBAS vakuutti median edustajille olevansa edelleen ”vahvasti rauhanprosessin kannalla perustuen YK:n rauhanprosessista antamiin lausuntoihin”.
Tämä on PA:n käyttämä taktiikka, ”asettua kansainvälisen yhteisön rinnalle Israelia vastaan” pyrkien tällä osoittamaan, miten rauhantahtoinen PA:n harjoittama politiikka on, ja miten Israel vastustaa kaikkia pyrkimyksiä saada rauha palestiinalaisten kanssa.
Ikävintä tässä on se, että tämä näyttää leikkaavan länsimaitten johtajien mielipiteisiin Israelin ja PA:n välisestä konfliktista kuin kuuma veitsi voihin. Tulee mieleen Göbbelsin toteamus: ”Mitä suurempi valhe, sitä paremmin kansa sen hyväksyy tarpeeksi usein toistettuna”.

ABBAS sanoi lehdistön edustajille, että yhtenäishallituksen muodostaminen on hänen tärkein ja kiireellisin lähi ajan tavoitteensa. Tämä huolimatta siitä, että jos yhtenäishallitus Fatahin ja Hamasin välillä muodostetaan, hän on liittoutunut kansainvälisesti tunnustetun terrorijärjestön kanssa. Häntä ei näytä ollenkaan huolettavan se, miten länsimaat voisivat hyvällä omalla-tunnolla jatkaa sellaisen hallituksen tukemista. Ehkä Abbas tietää jotain, mitä me emme tiedä.
Abbas tapaa Hamasin pääministeri Ismail Haniyehin – tai Mashaalin - Kairossa loppuviikosta.
Siinä on tarkoitus sopia käytännön järjestelyistä väliaikaisen hallituksen asettamiseksi.
Lienee syytä palauttaa mieleen, ”ettei kansainvälisessä diplomatiassa ole ystäviä, vain kansallisia intressejä”.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258613
USA:n juutalaisjärjestöjen 100 presidentin delegaatio matkustaa tänään Ammaniin, jossa he tapaavat kuningas Abdullah II:n ja pääministeri Nasser Judehin, osoittaakseen kannatustaan kuninkaan sponsoroimille Israelin ja PA:n rauhankeskusteluille Ammanissa tammikuussa, joista viidestä tapaamisesta viimeinen päättyi 25. tammikuuta ilman näkyviä tuloksia. Ryhmän johtajana toimiva järjestöjen hallituksen varapresidentti Malcolm Hoenlein on aiemmin vieraillut useissa arabimaissa, v. 2010 Syyriassa, tunnustellen yleistä mielipidettä. Ammanin keskusteluissa on tarkoitus käsitellä sekä Iranin että Syyrian tilannetta, jotka molemmat ovat lähellä joko diplomaattista ratkaisua tai pahenevaa sotilaallista konfliktia. Delegaation lausunnossa painotetaan sen hyvistä suhteista Jordanian kanssa, jota se pitää tärkeänä tekijänä alueen maitten keskuudessa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258691

2. SYYRIAN presidentti Bashar Assad lupaa uudistuksia maansa sisällä ja mielipide-äänestystä 25. helmikuuta. Assadin armeijan otteet eivät kuitenkaan osoita minkäänlaista heikkenemisen merkkiä eikä näkyviä halkeamia Assadin päättäväisyydessä jatkaa taistelua katkeraan loppuun saakka, mitä se sitten tuoneekaan.

EILEN sadoittain mielenosoittajia oli kokoontunut Damaskoksen Hajar al-Aswad lähiön päätorille laulaen Homsin kaupunkia tukevia lauluja: ”Silmät vuotavat kyyneleitä Syyrian nuorten marttyyrien vuoksi”, kun bussilasteittain armeijan sotilaita saapui paikalle.
Silminnäkijät kuten - Abu Abdallah - kertovat sotilaitten avanneen tulen mielenosoittajia kohti ilman varoitusta haavoittaen heitä. Koska turvallisuusjoukot usein tunkeutuvat sairaaloihin etsien haavoittuneita aktivisteja, joita viedään pois sairaaloista tuntemattomaan paikkaan tai teloittaen joitakin heistä heti sairaalan ulkopuolella, haavoittuneet vietiin hoidettaviksi yksityiskoteihin.

LÄHELLÄ Turkin rajaa Kfar Tkharim-kylän lähellä aktivistit kertovat järjestäneensä väijytyksen armeijan sotilaskolonnalle surmaten viisi sotilasta ja ottaen kaksi vangiksi. Assadin joukot olivat surmanneet viisi siviiliä Homsin Baba Amro alueella maanantaina, mikä nostaa helmikuun 3. päivän jälkeen surmattujen määrän useisiin satoihin.
”SYYRIA YSTÄVÄT” nimeä kantava Assadin eroa vaativien maitten edustajia kokoontui eilen Tunisiassa todeten, että Assad on yhä enemmän eristäytynyt ja vakuuttavat kannatustaan Syyrian kansalle. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton oli edustajien joukossa.
KIINA ja Venäjän ovat yhdessä aloittaneet työskentelyn löytääkseen formulan, jolla Syyrian inhimillisiä kärsimyksiä voitaisiin lieventää, mutta ilman ulkopuolisten sekaantumista asiaan. Syyrian ystävät sanovat keskittävänsä painostuksensa Kiinan ja Venäjän mielipiteen pehmentämiseksi, jossa on havaittukin määrättyä joustoa.
KANSAINVÄLINEN Punainen Risti on yhdessä paikallisen Punaisen Kuunsirpin kanssa pyrkinyt neuvottelemaan edes parin tunnin aselevon taisteluissa pahiten kärsineitten kaupunkien ja lähiöitten auttamiseksi ruoka- ja muitten aputarvikkeitten toimittamiseksi sekä haavoittuneitten hoitamiseksi. Ruoka- ja juomatarvikkeiden ohella lääkintätarvikkeet alkavat loppua.
Venäjän YK:n lähettiläs Vitaly Churkin totesi Russiya-24 TV:n haastattelussa, että toiveet ovat hyvät humanitääristen ongelmien hoitamiseksi luvaten, että Venäjä tulee tekemään asiasta esityksen YK:lle lähiaikoina.
Assadin hallituksen lausunnon mukaan se taistelee ulkomaitten tukemien terrorijengien kanssa selittäen, että hallitus on päättänyt toimittaa maassa uutta perustuslakia koskevan referendumin jälkeen todellisia uudistuksia sekä monipuolue-vaalit 90 vrk:n kuluessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258669

3. USA jatkaa yrityksiään saada Israel lupaamaan, ettei se edes haudo suunnitelmia hyökätä Iranin ydinlaitoksia vastaan, ja jos hautoo, pitää USA:n johto tietoisina niistä. Uutiset kertovat maitten välisten suhteitten alentuneen tasolle, jossa Israel pitää USA:n pimennossa suurelta osalta keräämistään tiedustelutiedoistaan, kuten ehkä myös USA Israelin.
Presidentti Obaman neuvonantajan Tom Donilonin äskeinen taivutteluyritys Jerusalemissa päättyi uutisten mukaan myrskyisesti, eli Donilon yritti vääntää Netanyahun kättä vain todetakseen, ettei hän siihen pystynyt. Tämä ei tarkoita sitä, että Netanyahu olisi tehnyt päätöksen hyökkäyksestä, vaan sitä, ettei hän luota Obaman tasapuolisuuteen, eikä siksi halua kertoa hänelle suunnitelmistaan. Vain USA:n kongressin jäsenten parissa on esiintynyt selviä kehotuksia iskeä Iranin ydinteollisuuden laitoksia vastaan, ennen kuin on myöhäistä.

MONET eri maitten johtajat ja ulkoministerit ovat kehottaneet Israelia pidättymään iskuista, sillä he vielä uskovat sanktioitten tuottavan tuloksia, ja toiseksi ha varoittavat, etteivät Israelin resurssit riitä keskeyttämään Iranin ydinteollisuutta, vain hidastamaan sitä. Tämän ajatus-rakennelman mukaan hyökkäykset tulisi uusia muutaman vuoden kuluttua. He varoittavat, että vain USA:lla on tarvittava kapasiteetti tehtävän hoitamiseksi kerralla. Iranin siirrettyä uraanin rikastamisensa maanalaisiin tiloihin niihin ulottuminen vaikeutuu oleellisesti, vaikka Moshe Yaalon vakuuttaakin, että kaikki ihmisten rakentamat laitteet voidaan tuhota.

MOSSADIN johtaja Tamir Pardo vieraili Washingtonissa äskettäin, jossa hän pyrki selvittämään, mikä USA:n johdon reaktio tulisi olemaan Israelin yllätysiskuihin. Hänen keskusteluistaan ei ole annettu tietoja julkisuuteen, eikä Mossad halua julkisuutta.
USA.n armeijan komentajat ovat toisensa perään vakuutelleet, ettei aika ole sopiva Israelin yksipuolisille toimille ja kehottavat panemaan ”jäitä hattuun”.
Kaiken järjen mukaan maailman ja erityisesti EU-maitten talouden kehitys, joka tasapainoilee hengissä pysymisen ja vararikon välillä, suuri selkkaus – joka voisi olla seurauksena IAF:n iskuista Iraniin – voisi romahduttaa loputkin toiveet pikaisesta noususta.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu lentää ensi kuun alussa Washingtoniin, jossa hän viides maaliskuuta tapaa presidentti Barack Obaman. Näitten herrojen välille ei ole syntynyt sellaista positiivista kemiaa, joka on ollut ominainen USA:n edellisten presidenttien ja Israelin pääministerien välillä, mikä voi vaikeuttaa keskustelujen positiivisia tuloksia.
IRANIN taholta kerrotaan, että uudet keskustelut turvallisuusneuvoston 5+1 maitten välillä on tarkoitus käydä Istanbulissa lähiaikoina, mutta ei kukaan luota niihin.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/white-house-netanyahu-obama-to-meet-in-washington-on-march-5-1.413816

4. UUTISOTSIKOITA
- Arkeologiset kaivaukset Jerusalemin vanhankaupungin alueella, joita tehdään viidessä kohteessa muissa osissa suoritettavien lisäksi, osoittavat, että roomalaisten rakentama uusi kaupunki Aelia Capitolina entisen Jerusalemin raunioille Temppelin hävittämisen v. 70 ja Bar Kohba kapinan jälkeen 130 – 140 vuosien välillä keisari Hadrianin käskystä, oli paljon laajempi ja merkityksellisempi kuin mitä aiemmin on osattu aavistaa. Vaikka roomalaiset tuhosivat Temppelin, he rakensivat vuorelle pakanatemppelin Juppiterin palvontaa varten, ja löydöt ovat todistaneet, että vuorelle johtava leveä ramppi oli roomalaisten rakentama. Arkeologisten kaivausten yhteydessä, joita usein tehdään ”pelastuskaivauksina” ennen uusia rakennuksia, on löydetty päällystettyjä katuja niiden varteen rakennettuine myymälä- ja liiketiloineen, sekä suurien asuintalojen raunioita, jotka osoittavat niiden asukkaitten kuuluneen johtavaan yläluokkaan. Juutalaiset ovat tottuneet pitämään Aelia Capitolinaa kirottuna kaupunkina, koska juutalaisten pääsy sinne oli kielletty kuoleman uhalla. Eräs tällainen suuren asuinrakennuksen rauniot löydettiin Itäisen Cardon päättyessä Silwanin kylän yläpuolelle Givati paikoitusalueen vieressä. Rakennus on luultavasti ollut jonkun korkean viranomaisen, ehkä kuvernöörin asuintalo. ELAT-järjestö suunnittelee rakentavansa näyttävän turismikeskuksen talon raunioille. Toinen uusi rakennus ”Core House” on tarkoitus rakentaa Länsimuurin tasanteen länsipuolelle Länsimuurisäätiön toimesta. Eräät rauniot osoittavat paikalla olleen suuren roomalaisen kylpylän, eräänlaisen maakuntaklubin tapaisen. http://www.haaretz.com/print-edition/features/archaeologists-bringing-jerusalem-s-ancient-roman-city-back-to-life-1.413874
- USA:n viranomaisten laskelmien mukaan IAF tarvitsee ainakin 100 hävittäjää, jos se aikoo iskeä Iranin ydinlaitoksiin. Matka niihin on tuhat km, ja lentoreitti kulkee osittain vihamielisen maaston kautta. Koneet eivät pystyisi tekemään matkaa ilman väli-tankkausta, joka tulisi suorittaa paluumatkan aikana. CIA:n entinen johtaja Michael Hayden arvioi, ettei Israel pystyisi yksin suoriutumaan tehtävästä. New York Timesin artikkelin mukaan IAF:lla olisi suuria vaikeuksia saavuttaa uraanin rikastus-kohteet Natanzissa ja Fordossa sekä raskasvesilaitos Isfahanissa. Fordon laitokset on kaivettu 30 m paksun kalliokerroksen alle, jonka puhkaisemiseen tarvittaisiin USA:n valmistamia GBU-28 viiden tonnin bunker buster täsmäpommeja, joita IAF:lla on. Arvioiden mukaan koneita tarvitaan paitsi hyökkäykseen Iranissa myös tankkaus-koneitten suojaksi, eivätkä raskaassa pommilastissa olevat koneet liene kovin ketteriä ilmataisteluihin viholliskoneita vastaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-u-s-officials-say-israel-would-need-at-least-100-planes-to-strike-iran-1.413741
- Libanonissa ilmestyvä lehti Al-Mutaqbal kertoo artikkelissaan, että Iran on antanut virallisen käskyn Hamasille peruuttaa Fatahin kanssa solmimansa yhteistyösopimus. Lehti perustaa tietonsa palestiinalaislähteisiin. Hamas-johtajan Khaled Mashaalin ja PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin on tarkoitus keskustella torstaina Kairossa yhteishallituksen muodostamiseen liittyvistä käytännön järjestelyistä. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh ja sen sotilaallinen siipi Izza din Al-Qassam vastustaa yhteishallitusta Fatajin kanssa.
http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4192604,00.html
- Iranin kaksi Syyrian Tartusin satamassa pistäytynyttä sota-alusta ovat Suezin kanavalla matkallaan takaisin kotivesilleen. Iranin johto kiittelee alusten matkaa todeten sen osoittavan sanktioitten heikkouden. Oliko aluksilla poliittisen tuen antamisen ohella muita tehtäviä, ei selviä uutisista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=258703

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019