SUNNUNTAI 19.02.12

1. KOVA ja puuskittainen tuuli riepotteli Israelia viikonvaihteen aikana. Pohjoisessa ja Negevissäkin satoi paikoin lunta, runsaastikin, mutta monien pettymykseksi Jerusalem jäi niiden ulkopuolelle. Lämpötila vaihtelee yhdestä kymmeneen +C-astetta, paikoin tipahtaen nollarajan alapuolelle.
Viranomaiset sulkivat Hermonin vuorelle johtavat tiet Golanilla, koska lunta oli satanut sinne 30 sm, eivätkä autot täällä ole varustettu talvirenkailla. Maa oli lumen peitossa Safedissa ja Cananinvuorella. Eilen sapattina tuuli laantui hetkeksi ja aurinko pilkotti ajoittaen.

Epävakainen sää kovine tuulineen ja sateineen palaa ennusteiden mukaan tänään sunnuntaina, taivas on tällä hetkellä pilvessä ja sataa vettä.
Golanilla satoi vettä ainakin 103 mm torstaiaamusta lähtien. Karmielissa sademäärä oli 89 mm, Jerusalemissa 69 mm, Safedissa 54 mm ja Kinneretiä ympäröivillä alueilla 46 mm, Modiinissa 59 mm, Haifassa 28 mm, Tel Avivissa 19 mm ja Beershebassa 23mm.
Matkailijoita varoitetaan pysyttelemään poissa Kuolleenmeren ja Juudean autiomaan alueilta sekä välttämään liikkumista tavallisesti kuivissa jokiuomissa, sillä runsaitten sateitten elävöittämät joet ja purot voivat herätä henkiin väkivaltaisina tulvina, jotka raastavat mukaansa kaikkea, mikä sattuu niiden kulkureitille, ihmisiä ja jopa autojakin. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=258336

2. ARVAUSLEIKKI vakavilla asioilla jatkuu Iranin ydinteollisuuden päämäärän ympärillä ja ennen kaikkea siitä, koska Iranin mullahit saavat ensimmäisen ydinpomminsa valmiiksi, jos ylin kaitsija Ali Khamenei on tehnyt päätöksen sen rakentamisesta, mistä ei ole varmuutta.
Israelin ennustajaeukkona esiintyvä puolustusministeri Ehud Bapak heittelee omia arvailujaan muunnellen Iranin ydinpommin valmistumispäivää lähes jokaisessa puheessaan.

JAPANIN vierailun yhteydessä Barak totesi, että ”olemme edelleen pakotetilanteessa” ja vaati ”entistä purevampia sanktioita alueilla, joilla ne todella purevat, eli öljynviennin kieltämisellä kokonaan sekä Iranin keskuspankin eristäminen kansainvälisestä rahaliikenteestä ja –vaihdosta”. Japanin pääministeri Yoshihiko Noda totesi, että Japani on pienentänyt öljyntuontiaan Iranista 40 % muutaman vuoden kuluessa ja jatkaa sen vähentämistä.
Iranin öljynviennin keskeyttäminen kokonaan on mahdotonta, sillä Kiina, Intia, Etelä-Korea ja Japani tuottavat runsaasti raakaöljyä Iranista, eikä sen korvaaminen ole helppoa.

BARAK opasti, että saudit ovat luvanneet korvata Iranin öljyn poistumisen markkinoilta, mutta Saudi Arabian öljylähteet sijaitsevat pääosin Persianlahden rannikolla, joten niitä kuljettavat tankkerit joutuisivat kulkemaan Iranin valvovien silmien alla estäen halutessaan niiden purjehtimisen. Jokainen asioita seuraava voinee arvioida, ettei Iran tyytyisi rauhallisesti seuraamaan sivusta, kun kansainväliset tankkerit kulkevat sen rannikon edustalla maalta merelle ammuttavien itsenäisesti tai tutkalla maaliinsa osuvien ohjusten kantomatkan sisällä. Tämän estäminen edellyttäisi rannikon mattopommituksia eli avointa sotaa. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=258361

2. USA:N armeijan aselajien puheenjohtajien muodostaman neuvoston puheenjohtaja Martin Dempsey toteaa CNN:n sunnuntaina julkistaman haastattelun mukaan - josta on annettu ennakkotietoja – että ”Israelin hyökkäys Iranin ydinlaitoksia vastaan ei olisi mielekästä tässä vaiheessa ja että se aiheuttaisi tasapainottomuutta alueella”. Hän on järjestelmällisesti toistanut tätä näkemystään, joka on myös USA:n puolustusministeri Leon Panettan kanta.
Tämä voitaneen lukea siten, ettei presidentti Obama halua yhtä uutta sotaa kahden edellisen ollessa vielä keskeneräinen, eikä se sovi hänen islamilaiseen maailmankatsomukseensa.

DEMPSEY totesi haastattelussa, että hän uskoo Israelin olevan tietoinen USA:n
huolestuneisuudesta. ”Iskut tässä vaiheessa aiheuttaisivat epätasapainoa eikä niillä saavutettaisi pysyviä tuloksia. En haluaisi esittää, että oma kantamme on oikea, tai että olemme saaneet Israelin vakuuttuneeksi niiden oikeutuksista, tai että he toimivat väärin perustein.” Hän totesi haastattelussa, että on merkkejä siitä, että sanktiot ovat alkaneet purra.

PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu totesi Kyproksen historiallisen vierailun yhteydessä: ”Niin hartaasti kuin toivommekin sanktioiden vaikuttavan, merkkejä siitä ei ole.” Hän viittasi
presidentti Ahmadinejadin ”opastetun vierailun” Iranin ydinlaitoksessa Natanzissa osoittavan, ettei Iranilla ole pienintäkään halua luopua ydinohjelmansa toteuttamisesta.
Martin Dempsey sanoi, että iranilaiset ovat järkeviä näyttelijöitä. ”Tiedämme - tai uskomme tietävämme - ettei Iranin johto ole tehnyt päätöstä ydinpommin valmistamisesta.”

PRESIDENTTI Barack Obaman kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Tom Donilon saapuu Israeliin tänään. Hän tapaa iltapäivällä pääministeri Netanayahun. Tämä on hänen ensimmäinen Israelin vierailunsa otettuaan nykyisen toimensa lokakuussa 2010 James Jonesilta. Valkoisen Talon lausunnossa todetaan, että Donilon tulee vierailemaan Israelissa sunnuntaina ja maanantaina, ja että keskusteluissa käsitellään Syyrian tilannetta sekä muita Lähi Idän kysymyksiä. Hänen vierailuaan ei pidetä poikkeuksena – USA ja Israel ovat jatkuvassa keskusteluyhteydessä korkeitten viranomaisten vierailujen kautta puolin ja toisin –
mutta se on silti enemmän kuin rutiinivierailu.
Donilonin vierailu toteutuu ajankohtana, jolloin Lähi Itä elää voimakasta muutosvaihetta potentiaalisine vaaratekijöineen, jopa paikallista sotaa myöten, joka voi helposti laajeta kansainväliseksi potentiaalisine ydinaseineen. Venäjä on erityisen huolestunut sen rajojen tuntumassa käydyistä kahinoista ja varoittaa, ettei se kaihda käyttää ydinaseitaan puolustaakseen maansa rajoja. Toiseksi Venäjä asentaa rajojensa tuntumaan pisimmälle kehitettyjä ilmatorjuntapatteristojaan S-400.

Valkoisen Talon lausunnossa painotetaan Israelin ja USA:n välistä kahdenkeskistä voimakasta yhteistoimintaa ja horjumatonta tukea Israelin turvallisuudelle.
Myös Euroopan maat ovat aktivoituneet saadakseen yhteyttä Iranin johtoon. Kirjeitä ovat vaihtaneet EU:n ulkomaantoimiston johtaja Catherine Ashton ja Iranin ydinteollisuuden johtaja. Kirje on tutkittavana EU:n parissa, mutta Reuters oli saanut kopion siitä.
EU haluaa mieluummin sovintoneuvotteluja Iranin kanssa ja IAEA:n tarkastajien esteettömän valvonnan sen ydinteollisuuden laitoksissa, mitä Iran ei ole sallinut. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=258416

3. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin joukot jatkoivat veristä sotaansa maansa siviilejä vastaan huolimatta YK:n yleiskokouksen torstaina tekemästä päätöslauselmasta, jossa armeijaa vaaditaan vetämään joukkonsa pois kaupungeista ja kylistä sekä Assadin eroa presidentin toimestaan varamiehensä eduksi uusien vaalien järjestämiseksi.
Assad määräsi neuvoa-antavan kansaäänestyksen järjestämiseksi 26. helmikuuta.
Aktivistien antamien tietojen mukaan perjantain aikana sotilaat surmasivat 26 ihmistä, ja Homsin kaupunki oli armeijan tykkien maalitauluna, jossa AP:n mukaan kuoli16 ihmistä.
AP:n mukaan kymmenet tuhannet ihmiset valuivat kaduille perjantain rukousten jälkeen Daraassa eteläosassa Aleppoon ja Idlibiin pohjoisessa sekä Deir El-Zouriin idässä sekä Damaskoksen laitamilla. Aktivistien mukaan sotilaat tulittivat paikoin kansanjoukkoja.

LONTOOSSA sijaitsevan Syyrian ihmisoikeusjärjestön tarkkailijoitten mukaan armeijan tankit tulittivat Homsin lähiöitä Baba Amr, Bayadah, Khaldiyeh ja Inshaat. Tietoja tukivat asukkaitten ottamat videokuvat, joissa nähdään takin tulittavan Amran lähiötä.
Libanonin maanviljelijät valittivat, että Syyrian puolelta ammutut luodit haavoittivat ihmisiä.
Läntiset johtajat ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, ettei tilanne Syyriassa ole hyväksyttävä ja ettei ole tehty kaikkea mahdollista verenvuodatuksen lopettamiseksi, mutta kukaan ei näytä tietävän tapaa, miten se toteutettaisiin. Kiinalla ja Venäjällä on omat intressinsä Syyriassa, ja ne haluavat tilanteen ratkeavan ilman Assadin hallituksen vaihtoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152886#.T0CouHn3vO0

4. KYMMENIÄ arabeja osallistui väkivaltaisuuksiin Temppelivuorella kivittäen poliiseja ja vuorelle nousseita turisteja. Kukaan ei onneksi loukkaantunut, mutta poliisi pidätti 3 arabia. Väkivallan taustalla lienee ollut viime viikolla joittenkin kiihottajien Moshe Feiglinin nimissä levitetyt tiedot, joiden mukaan vuorelle pystytetyt moskeijat tulee hävittää ja aloittaa kolmannen Temppelin rakentamine. Feiglin vakuutti, ettei hän ollut niiden takana. Arabien väkivalta alkoi entisen Temppelivuoren muftin Ekrema Sabrin varoitettua, että juutalaiset yrittävät murtautua vuorelle, mitä hän lieneekin tarkoittanut. Turistien pääsy vuorelle on sallittua, mutta juutalaisten pääsyn poliisi kielsi vääristellyn huhun vuoksi.
Ekrema Sabri on tunnettu poliisille, sillä Oslon sopimuksen allekirjoittamisen aikoihin hän puolsi voimakkaasti arabien oikeutta terroritekoihin ollen usein poliisin kuulusteltavana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152900#.T0CtuXn3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Gazan terroristit tekivät sateisen sään ja huonon näkyvyyden suojassa ainakin kolme raketti-iskua Israelin puolelle. Grad-tyyppinen Katjusha-raketti putosi lähelle Beershevaa, kaksi Kassam-rakettia aukeille pelloille. Ne eivät aiheuttaneet aineellista tuhoa eivätkä haavoittaneet fyysisesti ihmisiä, mutta valittava varoitusääni aiheuttaa heissä aina pelkoja, sillä varoitus ei kerro, minne raketit iskevät. INN:n mukaan raketteja ammuttiin Gazasta viikonvaihteen aikana ainakin kuusi. IAF vastasi hyökkäyksiin ohjusiskuilla kahteen kohteeseen Gazassa. Tuhoista ei ole tietoa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152893#.T0Cv53n3vO0
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas, joka valittiin johtamaan väliaikaista hallitusta palestiinalaisten parlamentti- ja presidentinvaalien järjestämiseksi, valittiin PLO:n hallituksen kokouksessa PLO:n ”presidentti-ehdokkaaksi”. Valinta aiheuttanee monien kulmakarvojen kohottelemista, sillä Abbas on käytännössä saanut diktaattorin oikeudet, ja hän johtaa järjestöjä, joiden tulisi valvoa hallitusta ja presidentintointa, joita hän myös johtaa. Esteellisyys ei näytä olevan esteenä PA:n viroissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152897#.T0CyrXn3vO0
- Kaksi iranilaista sotalaivaa on tietojen mukaan kulkenut Suezin kanavan kautta Välimerelle ja lienevät Tartun satamassa. Tietojen mukaan toinen on fregatti Shahid Qandi, toinen huoltoalus Kharg. Israelissa tätä pidetään tahallisena provokaationa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152887#.T0C0I3n3vO0
- Josefin hautakammio Sikemissä (Nablusissa) on nousemassa uusien kiistojen kohteeksi. Oslon sopimuksen mukaan Israelilla on oikeus järjestää siellä rukous-tilaisuuksia, ja niitä on järjestetty IDF:n suojeluksessa. Lisäksi monet järjestöt järjestävät omia tilaisuuksiaan, eivätkä aina muista pyytää IDF:n lupaa. Tämä on herättänyt ikäviä välikohtauksia, joissa PA:n konepistoolein tai automaattikiväärein varustetut poliisit ovat tulittaneet vierailijoita. Nyt PA:n poliisi tarjoaa vierailijoiden suojelua AK-47 kiväärein varustettuina, mitä IDF vastustaa. PA:n viranomaiset ovat aloittaneet kampanjan, jossa he väittävät, että Yosefin hautakammio on itse asiassa muslimisheikin hautapaikka, eikä juutalaisilla ole mitään yhteyksiä sinne. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152901#.T0C1O3n3vO0
- Norjan ampumajoukkue on pelkkiä jänishousuja. Norjan ampumajärjestö ilmoitti, että sen joukkue peruu ensi kuussa harjoitusleirissä suunnitellut tilaisuudet Israelissa. Syyksi ilmoitetaan, että Israel on liian vaarallinen maa ampumajoukkuetta varten. Tilaisuuksissa oli tarkoitus harjoitella lähellä Herzliaa sijaitsevalla ampumaradalla olympia-tasoista ammuntaa. Todellinen syy lienee Norjan Israel-vastaisuus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152895#.T0C3WHn3vO0
- Palestiinalainen Khader Adnan, 33, kotoisin Arrabesta lähellä Jeniniä, pidätettiin kodistaan 17. joulukuuta syytettynä Israelin turvallisuuden vaarantamisesta. Hän on perheellinen, eikä häntä vastaan ole nostettu virallisia syytteitä. Hän on ollut syömälakossa 63 päivää. Lääkärit varoittavat, ettei kukaan pysty elämään oltuaan syömättä 70 päivää. Asia on herättänyt kansainvälistä huomiota,. mm EU:n johdon taholta, joka vaati hänen vapauttamistaan. Palestiinalaiset järjestivät viikonvaihteen aikana mielenosoituksia monin paikoin Gazassa, Juudeassa ja Samariassa. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258402
- Kansandiplomatian ministeriö on koonnut sata edustajaa eri kansanryhmistä ja kouluttanut heidät puolustamaan Israelin imagoa eri opetuslaitosten tilaisuuksissa useissa kaupungeissa maailmalla. Joukkoon kuuluu arabeja, siirtolaisia, taiteilijoita, Etiopian siirtolaisia sekä tunnettuja esiintyjiä ja homoja. He esiintyvät useissa USA:n kaupungeissa sekä Torontossa, Montrealissa, Dublinissa, Lontoossa, Madridissa, Johannesburgissa ja Kapkaupungissa. Tämä liittyy Israelin apartheid-viikon tilaisuuksiin, joilla pyritään pesemään maan mainetta ulkomailla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=258409

Comments

Raimo said…
Europarlamenttiin lähtee vuoden 2012 alussa Ville Itälän tilalle Petri Sarvamaa (kok), joka juonsi YLE TV1 A-studion 31.1.2007 lähetystä: siinä oli mielikuvamanipulointi, jossa ruotsin kielen opiskelun vapaaehtoisuuden perustelut sensuroitiin ohjelmasta pois. Toimittaja oli Pasi Peiponen. Eli europarlamenttiin lähtee Suomesta sensuuria harrastava toimittaja.

Paavo Lipponen vs Jussi Niinistö. Asian tausta on sama kuin Lipposen Freudenthal-mitali, salainen valtataistelu: Lipponen on ruotsalaismielinen ja Niinistö ei. Suomalaisuuden Liitossa toiminut Niinistö tietää liikaa asioista, joista Lipponen ei halua puhua, ainakaan suomeksi.

Tarja Halonen on käytännössä Ruotsin nukke.

Kansanedustaja Sulo Aittoniemi vastusti kielilakia ja lykkäsi kielilakiäänestystä. Kielilakiäänestyksessä oli läsnä Ruotsin suurlähettiläs.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021