SUNNUNTAI 12.02.12

1. ISRAELIN yleislakko jatkuu tänään sapatin jälkeen viime yön aikana jatkuneista neuvotteluista huolimatta. Junaliikenne alkaa uudelleen, mutta Egged ja Dan bussiliikenne liittyy lakkoon. Lentoliikenne jatkuu Ben Gurionin kentällä, mikä helpottaa lukuisten turistien lomasuunnitelmia ja matkustamista. Peruspalvelut ovat edelleen lakon piirissä.

ILMAN päätöspäivää alkanut lakko alkoi kuuden aikaan keskiviikkona viime viikolla. Keskusteluja on käyty tiiviisti Histadrurin ja talousministeriön edustajien kesken, myös ammattiliiton pääsihteerin Ofer Einin ja talousministeri Yuval Steinitzin välillä. Lakon selvittelyä seuraa tiiviisti työtuomioistuin, joka kehotti osapuolia raportoimaan edistymisestä neuvotteluissa 10.00 aikaan tänään, jonka jälkeen työtuomioistuin päättää, lopettaako se lakon vai antaako se osapuolille lisäaikaa neuvotteluihin. Edistystä kiistan selvittelemiseksi on saatujen tietojen mukaan tapahtunut.
Pahimmat erimielisyydet koskevat Einin vaatimuksia joittenkin sopimuspalkkaisten työntekijöitten siirtämiseksi normaalipalkkauksen piiriin, sekä Steinitzin vaatimusta, ettei Histadrut aloita uutta lakkoa ainakaan neljään vuoteen. Steinitz on jo suostunut siihen, että minimipalkka nostetaan 4 100:sta 4 500:an NIS kuukaudessa. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=257455
Juuri tulleen uutisen mukaan yleislakko päättyi tänään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152633#.TzdpB4H3vO0

2. IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad (Ahmad Nejadista) lupasi Iranin islamilaisen vallankumouksen 33. vuosipäivän juhlallisuuksissa - joihin myös Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh osallistui – ilmoittavansa lähipäivinä ”uusista suurista edistyksistä maan ydin-teollisuuden alalla” antamatta viitteitä, mitä ne voisivat olla.
Vuonna 1979 Iranissa tehty vallankumous kaatoi shaahi Reza Pahlavin hallinnon ja pakotti shaahin lähimpine omaisineen maanpakoon, jossa hän kuoli muutaman vuoden kuluttua. Iranin uusi yksinvaltainen hallitsija ajatollah Ruholla Khomenei aloitti maassa veriset ”puhdistukset”, joiden varjolla kymmeniä tuhansia ihmisiä surmattiin ja heitettiin vankiloihin odottamaan tuomioitaan. Hänen seuraajansa ajatollah Ali Khamenei jatkaa hänen työtään.

IRANIN shia-muslimien johtama mullahi-hallinto muotoiltiin kommunistisen pyramidi-järjestelmän tapaan, jossa maan ”ylin kaitsija” suur-ajatollah omaa ehdottoman päätösvallan, vaikka kulissien vuoksi maan demokraattinen hallintorakennelma parlamentteineen, hallituksineen ja presidentteineen säilytettiin muilta osin. Mullahien hallinnon suojelemiseksi perustettiin vakituisesta armeijasta erillinen vallankumouskaarti, joka vastaa suoraan ”ylimmälle kaitsijalle”, ja jonka erityiskoulutetut osastot suojaavat ”ylintä kaitsijaa”. Lisäksi massa on puolisotilaallinen nuorisoarmeija, joka toimii vallankumouskaartin alaisuudessa. Vallankumouskaarti on taloudellisesti itsenäinen, sillä on omaa teollisuutta ja liiketoimintaa, kuten myös mullahien johtamalla neuvostolla.

PRESIDENTTI Ahmadinejad puhui Teheranin kuuluaisalla Azadi-aukiolla (vapaustorilla) luvaten aloittaa neuvottelut maansa ydinteollisuudesta länsivaltojen kanssa, mutta ”vain tasavertaisuuden ja oikeuden puitteissa”. Iranin johto on käynyt tätä ”lupaa ja kiellä” taktiikkaa onnistuneesti vuodesta toiseen onnistuen siirtämään ratkaisevat sopimukset ja sitovat sitoumukset jatkaen samaan aikaan ydinsuunnitelmansa toteuttamista saaden teknistä ja neuvoa-antavaa apua Venäjältä, Kiinalta ja Pohjois-Korealta sekä Pakistanista.
Kiina on antanut Iranille konsulttiapua ballististen ohjusten rakentamiseksi ja Pohjois-Korea Pakistanin tapaan opastusta ydinpommin rakentamiseksi. Venäjä on toimittanut teknisiä laitteita ja osia sekä rakentanut Iranin ydinlaitoksia, kuten Bushehrin ydinvoimalan, joka käynnistettiin viime vuonna lukuisten viivytysten jälkeen.
Presidentti Ahmadinejad varoitti, ettei Iran suostu alistumaan lännen hyökkäysten alle.

HAMASIN Teheranissa vierailulla oleva Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh puhui ennen Ahmadinejadin puhetta todeten, että Hamasia painostetaan tunnustamaan Israel, mutta hän vannoi ”Palestiinan kansan edustajana ja kaikkien vapautta etsivien nimessä”, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia lisäten: ”Vastarinta tulee jatkumaan koko Palestiinan maan vapauttamiseksi, mukaan lukien al-Quds (Jerusalem), sallien kaikkien pakolaisten palaamisen koteihinsa.”
Haniyehiä oli vastassa Teheranin kansainvälisellä lentokentällä Iranin ulkoministeri Ali Akhbar Salehi. Haniyehin vierailu kestää kolme päivää, jonka jälkeen hänen matkansa jatkunee Persianlahden maihin avustusten ja poliittisen tuen hankkimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152647#.TzdWmIH3vO0

3. IRANIN PARLAMENTIN jäsenet ovat vaatineet, että Iranin tulee iskeä Israelia vastaan nyt, koska sillä on siihen tarvittavat ohjukset ja muut varusteet, eikä odottaa Israelin hyökkäystä.
MOSSADIN entinen johtaja Meir Dagan puolestaan varoittaa, ettei tilanne ole nyt sopiva Israelille hyökätä Iraniin, ”eikä siihen ole aihettakaan”, kuten hän sanoi.

DAGAN kehottaa Israelia valitsemaan aikansa järkevästi (smart) ja odottaa suotuisampaa tilannetta. Hänen mielestään Iranilla ei ole sellaisia aseita, joilla se voisi vaarantaa Israelin turvallisuutta, minkä vuoksi on parempi odottaa puhuessaan TV-2:n ”Meet the Press” tilaisuudessa. Hän selitti, ettei pääministerin tulisi antautua ulkoisen tai sisäisen painostuksen alaiseksi maan turvallisuutta koskevissa kysymyksissä lisäten, ”ettei Iranin ydinsuunnitelman edistymisen tulisi kyseenalaista Israelin uskottavuutta tai eristää sitä toisissa kysymyksissä, sillä Iranin potentiaalinen ydinaseistus on kansainvälinen ongelma”.
Dagan viittasi puolustusministeri Ehud Barakiin, joka kannattaa hyökkäystä Iraniin lähiaikoina, sillä Iran ei ole vielä valmis atomipommin rakentamiseen.
Hän sanoi kriitikoille, että hänellä on oikeus puhua yksityishenkilönä, eikä edes pääministeri voi estää häntä siitä. Hän kielsi pyrkivänsä politiikkaan.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152640#.Tzdf5oH3vO0

4. ISRAELIN puolustusministeriö ilmoitti perjantaina tehneensä onnistuneen Arrow-3 ohjusten torjuntajärjestelmän kokeen. Testissä ammuttiin Rafaelin kehittämä maaliohjus ”Sinivarpunen” F-15 koneesta. Arrow-3 tutka havaitsi ohjuksen ja lukittui siihen tuhoten sen. Arrow-3 muistuttaa USA:n kehittämää Aegis-torjuntaohjus järjestelmää siinä, että se pystyy tunnistamaan suurella etäisyydellä ja korkeudella lähestyvän ohjuksen ja tuhoamaan sen.

ARROW-3 järjestelmä on Arrow-2:sta edelleen kehitetty versio, joita Israel on suunnitellut ja parannellut 1980-luvulta alkaen. Arrow-3 ohjusjärjestelmä on halvempi kuin sitä edeltänyt Arrow-2 järjestelmä.
Viime viikolla kerrottiin, että Israel ja USA ovat muodostaneet yhteisen markkinointirenkaan Arrow-järjestelmän myymiseksi Etelä-Korealle yhden miljardin hinnasta, mutta uutinen todettiin perättömäksi Israelin taholta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152633#.TzdpB4H3vO0

5. AL-QAIDAN johtaja Ayman al-Zawahiri julkisti eilen 8 minuutin videoesityksen, jossa hän kehottaa kaikkia muslimeja Syyriassa, Libanonissa, Irakissa ja Jordaniassa liittymään yhteiseen rintamaan Bashar Assadin hallituksen kaatamiseksi.
Zawahiri varoitti syyrialaisia, ettei heidän tule luottaa YK:n tai arabiliiton lupauksiin lopettaa Assadin hallitus. Hän puhui tuntemattomassa paikassa päässään valkoinen turbaani, taustanaan vihreä kangas.
”Haavoittunut Syyria vuotaa edelleen verta päivästä toiseen, samalla kun lahtaaja, lahtaajan bin Hafizin (Hafez Assad) poika, jatkaa lahtaamistaan. Mutta kaikesta tuskasta huolimatta uhraukset ja verenvuodatus kiihtyy ja kasvaa.”
Zawahiri on syntynyt Egyptissä kuten monet muutkin tunnetut terrorijohtajat. Hän sai al-Qaidan johdon USA:n erikoisjoukkojen surmattua sen entisen johtajan ja perustajan Osama bin Ladenin Pakistanissa epäselvissä olosuhteissa viime vuoden toukokuussa haudaten hänen ruumiinsa mereen. Hän kehotti kaikkia muslimeja avustamaan syyrialaisia veljiä kaikin mahdollisin tavoin, hengellään, varoilla, mielipiteillä, informaatiolla.

ASSADILLE uskolliset joukot ovat jatkaneet Homsin ja Haman kaupunkien tulittamista aseilla, joita USA kuvaa hirvittäviksi. Tarkkailijat huomioivat, että armeija on saanut yliotteen kapinasta ja on siirtynyt erillisten vastarintapesäkkeitten puhdistamiseen. Viikonvaihteen aikana raportoidaan kuolinuhreja, lukumäärät vaihtelevat 2 - 7 välillä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257463

6. UUTISOTSIKOITA
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas lensi Kairoon, jossa hän informoi maan johtoa, mukaan lukien marsalkka Tantawi, Ammanissa päättyneistä tunnustelevista neuvotteluista ja hakee arabien kannatusta päätökselleen kieltäytyä jatkokeskusteluista Israelin kanssa. Hän esiintynee arabiliiton kokouksessa tänään. Abbasin mukana matkustavat Saeb Erekat ja PA:n ulkoministeri Riad al-Maliki. Kvartetin Lähi Idän edustaja Tony Blair tapasi Abbasin Ammanissa ennen tämän Kairon matkaa vakuuttaen kvartetin edelleen tukevan rauhanprosessia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257415
- Assadin joukot jatkavat murhaavaa Homsin kaupungin tulitustaan surmaten lauantain aikana 7 siviiliä Bab Amron lähiössä. Edellisenä päivänä armeijan kerrotaan surmanneet 28 ihmistä Aleppossa, joka on ollut sivussa pahimmista hyökkäyksistä. Taistelut jatkuvat myös pieninä kahakoina Damaskoksen esikaupungeissa. Jotkut tarkkailijat ovat syyttäneet, että yksi paha jarru neuvotteluille on EU:n ulkopolitiikan johtaja Catherine Ashton, joka odottaa rakentavia ehdotuksia Assadilta kuten myös Iranin johdolta, jotka ovat poikkeuksetta osoittautuneet vilpillisiksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257373
- Saudi Arabia levittää YK :n jäsenvaltioitten edustajien keskuuteen arabiliiton laatimaa Syyrian julkilausumaa, jonka YK:n turvallisuusneuvosto hyllytti. Päätöslauselmaan kuuluu vaatimus Assadin siirtymiseksi syrjään. YK:n ihmisoikeusneuvoston johtaja Pillay on vaatinut Assadin saattamista Haagin rikosoikeuteen syytettynä ihmisoikeuksien ja kansainvälisen lain rikkomuksista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257347
- Jerusalemin poliisi sulki Temppelivuoren juutalaisilta ja ulkomaisilta turisteilta sunnuntain ajaksi syyttäen Moshe Feiglinin johtaman Likudin haaraa ”Juutalainen johtajisto” kiihotuksista ja siihen kehottavien julisteiden levittämisestä, minkä Feiglin kieltää. Vain arabeilla on lupa nousta Temppelivuorelle sunnuntaina. Poliisi sanoo puolustuksekseen, ettei juutalaisten pyhintä vuorta saa käyttää poliittiseen kiihotukseen, mutta arabit tekevät sitä toistuvasti, eikä poliisi puutu siihen muuten kuin estäen juutalaisten pääsyn vuorelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152652#.Tzd3p4H3vO0
- Vastauksena Gazasta ammuttuihin raketteihin, joka haavoitti yhtä naista, IAF iski yön aikana kolmea tunnelia vastaan Gazan etelä-, keski- ja pohjoisosissa sekä aseverstaaseen. Koneet palasivat vahingoitta, eivätkä palestiinalaiset ole ilmoittaneet uhreista. Lauantaina Kassam iskeytyi Eshkolin alueelle, ja perjantai-iltana Grad-raketti räjähti kahden talon välissä Hof Ashkelonin alueella. Sirpaleet tunkeutuivat talojen seiniin perheen ollessa aterialla, mutta ihmeeksi kukaan ei haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152646#.Tzd5CoH3vO0
- Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan leikattiin perjantaina toistamiseen. 30 minuutin leikkaus suoritettiin alavatsan alueella. Hänen väitetään sairastavan rectosigmoid-syöpää, mutta ei ole tiedossa, millä asteella kasvain on. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152650#.Tzd6vYH3vO0
- Haaretz.com raportoi, että yksi palestiinalainen kuoli j a3 haavoittui IAF:n iskuissa Gazaan. IDF ei ole vahvistanut tietoa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/report-palestinian-killed-three-injured-in-iaf-strike-on-gaza-sites-1.412374
- Debkafile kertoo läntisiin tiedustelutietoihin perustuen, että Assadin joukot näyttävät saaneen yliotteen maassa riehuvissa taisteluissa. Artikkelissa kerrotaan Assadin joukkojen etsivän kapinallisten jäljelle jääneitä pesäkkeitä useissa kaupungeissa, joihin ne olivat pureutuneet. Assad käyttää järeää panssarivoimaansa siviilikohteita vastaan. Aiemmin raportoitiin, että Assadin armeija harkitsee kemiallisten aseitten käyttöä Homsissa ja muissa suuremmissa vastarintakohteissa. Viikonvaihteen aikana kolme pyssymiestä surmasi Assadin armeijan kenraalin hänen kotinsa edustalla hänen ollessaan matkalla sairaalaan, jota hän johti. http://www.debka.com/article/21729/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019