SUNNUNTAI 05.02.12

1. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO äänesti Syyrian tilanteen ratkaisemisesta, vaikka tiedettiin, että Kiina ja Venäjä tulevat vastustamaan esitystä siinä muodossa, jossa sitä neuvoston jäsenille tarjottiin. Viikkoja kestäneitten neuvottelujen ja sovittelujen kautta onnistuttiin poistamaan useita Venäjän edustajaa loukkaavia kohtia, kuten Venäjän YK:n lähettiläs totesi. Äänestystä edelsivät tiiviit puhelinkeskustelut Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin ja USA:n ulkoministeri Hillary Clintonin välillä, jotka yrittivät löytää ”maagisen ratkaisun” maan johtajien väliseen erimielisyyteen parissa kohdassa.
Venäjä äänesti lentokieltoalueen perustamisen puolesta Libyaan, jota NATO käytti hyväkseen aloittaen Libyan kaupunkien pommittamisen auttaakseen Libyan kapinallisia, kuten Venäjän ulkoministeri totesi lisäten, ettei se toistamiseen lankea samaan kuoppaan.

Venäjä vastustaa ulkomaisten joukkojen - sekä maa- että ilmavoimien – käyttämistä Syyriassa. Syyria on yksi viimeisimmistä liittolaisista Lähi Idässä, eikä se halua katsoa, miten NATO:n joukot murskaisivat sen hallituksen Libyan tapaan. Venäjä ei myöskään kannata esitystä, joka tähtää Assadin hallituksen vaihtamiseen Syyriassa.
Hillary Clinton totesi, ettei ollut mahdollista työskennellä positiivisesti Venäjän edustajan kanssa, vaikka sotilaallisen väliintulon mahdollisuus oli poistettu päätösesityksestä.
Äänestyksessä turvallisuusneuvoston 13 jäsentä viidestätoista äänesti esityksen puolesta, Kiinan ja Venäjän käyttäessä veto-oikeuttaan, jolla päätöksen lainvoimaisuus estettiin.

CLINTON ennusti, mitä tulee tapahtumaan, ellei päätöstä saada aikaan: ”Enemmän verenvuodatusta, lisääntyvää vastarintaa niiden toimesta, joiden omaisia surmataan, koteja tuhotaan ja suurella todennäköisyydellä Syyria vajoaa sisällissotaan”.
Clinton totesi, että ”Damaskoksen tyrannin surmatessa omia kansalaisiaan USA:n ja Euroopan tulee seisoa rinta rinnan, johon on liittynyt arabiliitto, lopettaakseen veren vuodatuksen ja aloittaakseen demokratian rakentamisen Syyriaan”.
Lavrov ei laskenut pois mahdollisuutta saavuttaa vieläkin muoto esitykselle, jonka Venäjä voisi hyväksyä, mutta sen ei tule ottaa kantaa Syyriassa taistelevien osapuolten välillä. Venäjä on painottanut toistuvasti, että Syyrian kansan tulee ratkaista hallituksensa muoto eikä ulkovaltojen tule sekaantua siihen omine pakkotoimineen.

MAROKON YK:n lähettiläs Muhammad Loulichki sanoi valittavansa pettyneenä sitä, että Kiina liittyi Venäjän rinnalle esityksen vastustajaksi.
RANSKAN edustaja Gerard Araud kutsui päivää surulliseksi sekä Syyrian kansalle että demokratialle. Ranskan ulkoministeri Alain Juppe totesi Syyrian viranomaisten hypänneen uuteen eläimellisyyteen ja kutsui Homsin tapahtumia rikoksiksi inhimillisyyttä vastaan, joista sen johtajat tulevat joutumaan vastuuseen, kuten ne johtajat historian edessä, jotka hylkäsivät YK:n sovintoesityksen. Jopa Syyrian uskollisimpiin liittolaisiin kuulunut Turkki vaati YK:n nopeita toimia satojen saadessa surmansa, kuten ulkoministeri Ahmet Davutoglu sanoi.
Tunisia karkotti Syyrian lähettilään ja veti pois Assadin hallituksen tunnustamisensa. Arabi-parlamentaarikoitten puheenjohtaja vaati samoin suhteiden katkaisemista Syyrian kanssa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256463

2. SYYRIAN armeijan joukot surmasivat viikonvaihteen aikana yli 200 siviiliä Homsin kaupungissa, jota sen tykistö ja panssarit runnovat armotta. JP :n artikkelin mukaan uhrien määrä on 237 – 260, tarkkaa lukua ei tiedä kukaan, eikä arvioita voida verifioida kansain-välisten uutistoimistojen jouduttua vetämään edustajansa pois maasta.
Egyptiläisen uutistoimiston mukaan Syyrian armeijan tiedustelujohtaja karkasi armeijan joukoista liittyäkseen Assadia vastustaviin FSA:n joukkoihin. Riippumaton päivälehti Al-Masry Al-Joum raportoi, että kenraalimajuri Muhammad Khlaouf oli loikannut kapinallisiin vieden mukanaan 300 sotilasta. He ottivat yhteen Assadin joukkojen kanssa Damaskoksen lentokentän lähellä. Armeija ei ole vahvistanut Khaloufin loikkaamista, mutta hänen nimensä on etsittyjen upseerien luettelossa, jonka Jane´s Defence Weekly sai käsiinsä. Khalouf oli vastuussa armeijan tiedustelusta palestiinalaisten osalta, sekä lisäksi korkea virkailija Baath-puolueessa, omaten tietoja Assadin tukiryhmistä sekä palestiinalaisten sotilaallisista ryhmittymistä Syyriassa.
ENTINEN Syyrian armeija Palestiinan osaston tiedustelupäällikkö kenraalimajuri Tawfik Tirawi kertoi Jane´s edustajalle, että Khalouf oli läheinen presidentti Bashar Assadille, ja että hänen loikkauksensa tulee vahvistamaan monien toisten suunnitelmia karata armeijasta. Hän arvioi, että Khalouf, joka on sunni-muslimi, pystyy antamaan runsaasti tietoja Vapaan Syyrian Armeijalle (FSA), mikä tulee terävöittämään sen armeijan vastaista taistelutaktiikkaansa.

JP:n artikkelissa kerrotaan silminnäkijän kertomus Homsista. Hän kertoi tykkitulen alkaneen kahdeksan aikoihin perjantai-iltana. Assadin armeija ampui tykistöllään ja kranaatin-heittimillään. Ne olivat kokonaan tuhonneet 36 taloa asukkaan läheisyydessä. Hän kertoi haavoittuneiden ja kuolleiden lojuneen kaduilla, osan jäätyä rakennusten raunioihin. Hän valitti ambulanssien vähyyttä, joiden toimintaa häiritsi jatkuva tulitus. Hän kertoi, että haavoittuneita on löydetty 30, mutta arvioi luvun nousevan viiteensataan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256486

3. DEBKAFILE kertoo Syyrian kriisin taustoja artikkelissaan vedoten omiin tietoihinsa. Kuten tunnettua, Venäjä ja Kiina käyttivät veto-oikeuttaan estääkseen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmaesityksen, joka olisi antanut sille valtuudet toimia nopeasti verenvuodatuksen lopettamiseksi. Venäjä ei halua ulkopuolisten sekaantumista tilanteeseen Syyriassa eikä Assadin hallituksen kaatamista, mikä olisi edellyttänyt Assadin luopumista vallasta varamiehensä eduksi, joka olisi muodostanut tilapäisen hallituksen uusiin vaaleihin ja hallituksen muodostamiseen saakka.

DF kertoo, ettei Venäjä jättänyt asiaa arvailujen varaan, vaan asetti Nopean Toiminnan Joukkonsa (Spetznaz) Mustanmeren alueen tukikohdissa hälytysvalmiuteen niiden siirtämiseksi nopeasti Damaskoksen suojaksi, mikäli Assadin hallitusta uhkaa kaatuminen.
DF arvioi lisäksi Venäjän epäilevän, että Obaman vaatimus Assadin hallituksen kaatamiseksi on valmistelua hyökkäykseen Iranin ydinlaitoksia vastaan, mitä Venäjä ei voi hyväksyä.
Venäjän presidentti Medvedev päätti lähettää tiedustelujohtajansa yhdessä ulkoministerinsä kanssa Damaskokseen vakuuttaakseen valmiuttaan pitäytyä päätöksessään Assadin hallituksen suojelemiseksi vaikka sotilaallisin keinoin.
Venäjällä on kaksi sotalaivaa Tartysin satamassa Syyrian rannikolla, joita vahvistaa Venäjän ainoa lentokoneitten emälaiva Amiraali Nikolai Kuznetsov.
Venäjän valtakaksikon Medvedev-Putin toimien taustalla on nähtävä sen loukkaantumisen tunto siitä, että YK käytti hyväkseen Venäjän hyväuskoisuutta Libyan tilanteessa, jossa YK:n turvallisuusneuvosto määräsi Libyaan lentokieltoalueen, mitä NATO käytti aloittaakseen libyalaisten kohteitten pommittamisen vastoin saamaansa mandaattia. http://www.debka.com/article/21710/

4. UUTISOTSIKOITA
- Palestiinalaiset ovat nousseet vastustamaan pääministerinsä Salaam Fayadin vyönkiristys-suunnitelmia. Tuhatkunta palestiinalaista marssi Hebronissa vaatien Fayadin eroamista syyttäen häntä USA:n ja Israelin agentiksi. ”Salaam Fayad, mene tiehesi, sinä ole USA:n ja Israelin agentti.” Mielenosoittajien kantamissa plakaateissa ”vastustetaan ehdottomasti hallitusta, joka tuo heille köyhtymistä ja työttömyyttä”, kuten AFP raportoi kertoen, että muutamia kymmeniä ihmisiä osoitti mieltään myös Betlehemissä. Mielenosoitusten taustalla on Fayadin ilmoitus vuoden 2012 budjetti-esityksensä yhteydessä, että hallituksen tulee lisätä veroja ja lähettää virkailijoita ennenaikaiselle eläkkeelle voidakseen pienentää 1.1 miljardin (853 Euron) alijäämää. Fayad totesi myöhemmin, että hän siirtää päätöksen veronkorotuksista helmikuun 15. päivään antaakseen instituutioille aikaa neuvotella korotuksista. USA pienensi tukeaan PA:lle 200 miljoonaa USD Abbasin yksipuolisen valtiohakemuksen vuoksi YK:n kautta, mikä aiheutti kriisitilanteen PA:n budjetissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152422#.Ty4-C4H3vO0
- PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ja Hamasin ulkoasioitten toimiston johtaja Khaled Mashaal tapaavat tänään Qatarissa, vaikka sitä tarjottiin vuoroin Ammanissa, vuoroin Kairossa. He kävivät keskustelemassa kumpikin erikseen ensin Jordanian kuninkaan Abdullah II :n kanssa, jolla oli tukemaan Qatarin pääministeri al-Thani. Abdullah II on aktivoitunut alkaessaan haistaa palaneen käryä yhä useamman Israelissa alkaessa mukautua tosiasiaan, että Palestiinalaisten valtio on Jordania, eikä uutta tarvita Juudeassa ja Samariassa. Abdullah II pelkää, että jos tämä ajatus saa hautua rauhassa, hänen kruununsa ja hashemiittien valta Jordaniassa vaarantuu. Jordanian oma Muslimiveljeskunta on alkanut aktivoitua myös Egyptin tapaan. Hamas on Muslimiveljeskunnan alajärjestö, joskin toimii itsenäisesti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152424#.Ty5BPIH3vO0
- Iran aloittaa kolmen viikon tai kuukauden kestävät merivoimiensa harjoitukset Hormuzansalmen alueella vastavetona länsivaltojen suunnitelmille sen öljynviennin vähentämiseksi ja asteittaiseksi lopettamiseksi heinäkuun alussa. Iran on uhannut sulkea 54 km:n levyisen Hormuzan vesiväylän välittömästi eikä odottavansa kuutta kuukautta, jos boikottitoimet sitä vastaan aloitetaan. Iranin öljyministeri Rossan Qassemi vakuutti Iranin lyövän takaisin, jos näin tapahtuu. Iranin sotilaslähteet ilmoittivat lauantaina kehittäneensä uuden lyhyen matkan ohjuksen, joka pystyy ampumaan alas laivoista ammutut ohjukset. Ohjus, nimeltään Tazar, on tutka-ohjattu lyhyen matkan ohjus. Se hiljentää vauhtiaan ampumisen jälkeen jatkaen sitten matkaansa lähellä pintaa, jossa sitä on vaikea havaita ennen sen iskemistä kohteeseensa. Iran kehuu ohjusta erittäin tarkaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152417#.Ty5DBIH3vO0
- Israelilaisia ja juutalaisia keskuksia ja instituutioita ulkomailla kehotetaan erittäin suureen varovaisuuteen sekä Pohjois- että Etelä-Amerikassa ja Euroopassa. Iranin ulkomailla toimiva Al-Quds hakee kaiken aikaa sopivaa kohdetta suuren ja näyttävän terrori-iskun suorittamiseksi Imaad Mughniyehin teloituksen kostamiseksi, josta se syyttää Mossadia. Israel kieltää osallisuutensa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152412#.Ty5FUYH3vO0
- Kotirintaman ministeri Matan Vilnai kehottaa Israelin kaupunkeja ja yhdyskuntia valmistautumaan tilanteeseen, jossa Iran voi yrittää osua ohjuksillaan niihin kriisin Persianlahden alueella kehittyessä kuumemmaksi, tai suunnitelmien Iranin ydin-laitosten pommittamisesta alkaessa toteuta. USA on Englannin ja Ranskan sekä Gulfmaitten kanssa lisännyt sotilaallista voimaansa Persianlahden alueella, joko valmistautuessaan sotilaallisiin iskuihin tai vain pelottelumielessä saadakseen Iranin luopumaan kovasta asenteestaan ja aloittamaan aidot neuvottelut. http://www.haaretz.com/print-edition/news/top-israeli-minister-calls-to-increase-protection-of-cities-amid-fears-of-confrontation-with-iran-1.411072
- Terroristit räjäyttivät taas kerran Egyptin kaasua Israeliin ja Jordaniaan johtavan kaasujohdon, tämä oli jo 12. kerta vähän yli vuoden kuluessa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/explosion-hits-egypt-gas-pipeline-to-israel-1.411092
- Delek ja Noble Energy sanovat löytäneensä 1.2-1.3 miljardia kuutiojalkaa öljyä Tanin 1 kairauksien yhteydessä. Tanin (krokotiili) öljylautta sijaitsee 120 km:n päässä Haifasta, öljyesiintymä löydettiin 5 500 metrin syvyydellä. http://www.jpost.com/Business/Globes/Article.aspx?id=256526
- Varapääministeri Moshe Yaalon toteaa, että Bashar Assadin kaatuminen voisi samalla rikkoa ”pahan akselin”, jossa Syyria on Iranin ja Hizbullahin/Hamasin kanssa oleellisen tärkeä linkki. Yaalon totesi, että Muslimiveljeskunta on Syyriassa paljon heikompi kuin Egyptissä. Strategistit ovat varoitelleet, ettei ole viisasta jättää Israelin potentiaalisista vihollisista Jordaniaa, jonka kuningas Abdullah II avoimesti riiustelee Hamasin kanssa, joka on Muslimiveljenkunnan alajärjestö. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=256520

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021