PERJANTAI 24.02.12

1. PÄÄMINISTERI Netanyahun kyvyttömyys tai haluttomuus esittää selkeästi omaa asemaansa suhteessa palestiinalaisten asumiin alueisiin Juudeassa ja Samariassa on saanut monet Likudin tunnetut jäsenet kaavailemaan omia suunnitelmiaan, joita esitetään myös lain muodossa Knessetin hyväksyttäviksi. Netanyahu on todella sanonut kannattavansa kahden valtion periaatetta, kuten hän puheessaan Herzlian konferenssissa totesi viime vuonna, mutta kukaan ei näytä täysin olevan selvillä, mitä hän lopulta haluaa.

LIKUDIN kansanedustaja Danny Danon on eräs, joka katsoo, että on korkea - ja ehkä myös otollinen - aika tarttua härkää sarvista ja tehdä asialle jotain konkreettista.
Danon esittää lakia, jolla Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöt, C-alueet, liitetään virallisesti Israelin valtioon ja että Israelissa vahvistetut lait tulevat täysin voimaan myös liitetyillä alueilla.
Hän selittää, että PA:n kieltäytyminen rauhankeskusteluista esittäen uusiutuvia vaatimuksia, joista he tietävät, ettei Israel voi niitä hyväksyä, antaa Israelille otollisen tilaisuuden yksipuolisiin ratkaisuihin. Hän viittaa myös Netanyahun uhkaukseen pari vuotta sitten, jossa hän totesi, että jos PA ajaa yksipuolisesti Palestiinan valtion perustamista YK:n kautta, Israel tekee siitä omat johto-päätöksensä ja liittää Juudean ja Samarian alueita Israeliin.
”Tämä on historiallinen hetki epäoikeudenmukaisuuden korjaamiseksi”, Danon sanoo. Hän toivoo voivansa esitellä lakiluonnostaan muutaman lähiviikon aikana.
Tarkkailijat varoittavat, että Netanyahu tulee luultavasti estämään esityksen etenemisen, mutta Danon sanoo, ettei hän ole niin varma siitä.
Danon toteaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kavunneen alas puusta, jonne hän oli kiivennyt Obaman rohkaisemana, pahasti ontuen, ja nyt tämä puu voi tuottaa hedelmää sionistiselle yritykselle. ”On aika tarttua tilaisuuteen molemmin käsin”, hän kehottaa. ”Vuoden 2008 jälkeen PA on suostunut keskustelemaan hetkellisesti vain kahdesti, syyskuussa 2010 ja viimeiseksi tammikuussa Ammanissa, joista se omavaltaisesti poistui.”

KANSANEDUSTAJA Uri Ariel (NU) on uhannut laatia lisäykset Knessetin vahvistamiin lakeihin, joilla ne ulotetaan kokonaisuudessaan voimaan C-alueilla Juudeassa ja Samariassa, joilla asuu n. 45 000 palestiinalaista, joille voitaisiin antaa Israelin kansalaisuus. Juutalaisia sen sijaan ei asu PA:n täyden valvonnan A-alueella eikä PA:n siviilivalvonnan ja Israelin turvallisuuspalvelun B-alueilla, jotka jäisivät PA:n hallintaan, kuten myös Bennet esittää.
Naftali Bennet (Likud), joka joulukuun lopulla erosi Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöjen neuvoston pääsihteerin virastaan, esittää Danonin tapaista ratkaisua Juudeaan ja Samariaan. Hän arvioi, että C-alueitten liittäminen Israeliin tulisi herättämään vastalauseita Euroopan ja muitten valtioitten taholta, mutta ”eivät ne ole tunnustaneet Golanin ja Jerusalemin itäosien liittämistä Israeliin”. Hän toivoo esityksen olevan Likudin puolueohjelmassa uusissa vaaleissa.

Artikkelissa todetaan, että yli puolet Likudin 27:sta kansanedustajasta kannattavat esitystä, heidän joukossaan ministerit Gilad Erdan, Yisrael Katz, Moshe Kahlon ja Yuli Edelstein. Edelstein toteaa Danonin esityksestä, että hän periaatteessa kannattaa sitä, mutta hän haluaisi jatkaa turvallisuusyhteistyötä PA:n kanssa, koska se on tärkeää.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=259174

2. FATAHIN ja Hamasin väliset Kairon neuvottelut yhteishallituksesta ovat vaikeuksissa, sillä Hamasin korkeat johtajat vastustavat useita sopimuksessa sovittuja kohtia ja esittävät omia vaatimuksiaan. Gazassa toimiva Hamasin johto pääministeri Ismail Haniyehin johdolla syyttää, ettei Khaled Mashaal informoinut heitä sopimuksesta eikä sen Hamasia sitovista kohdista. Hamasin poliittinen toimisto ilmoitti keskiviikkona hyväksyvänsä yhteishallituksen muodostamista koskevat ehdot 14 tunnin myrskyisen keskustelun jälkeen, mutta Hamasin Gazan johto kielsi ne torstaina.

HELPOTTAAKSEEN jännitystä Abbas tapasi Hamasin poliittisen toimiston jäseniä informoidakseen heitä sopimuksen sisällöstä. Abbasin oli määrä tavata pääministeri Ismail Haniyeh myöhään torstai-iltana, joka esittää varauksia sopimukseen. Abbasin ja Haniyehin tapaaminen olisi ensimmäinen vuoden 2007 jälkeen Hamasin kaapattua vallan Gazassa.
Abbas ja Mashaal sopivat torstaina yhteishallituksen muodostamisen siirtämisestä.

PA:n virkailija sanoi Hamasin esittäneen uusia vaatimuksia, joita Fatah ei voi hyväksyä.
Yksi tällainen vaatimus on PA:n pääministerin Salaam Fayadin pysyttäminen hallituksen ulkopuolella. Lisäksi he vaativat, että Hamasin tulee saada avainministeriöitten kuten sisäministeriön johto, joka valvoo palestiinalaisten turvallisuusjoukkoja. Hamas ei halua luovuttaa Gazassa olevia turvallisuusjoukkojaan Fatahin valvontaan.
Hamas on estänyt keskusvaalitoimikuntaa asettamasta vaalitoimistoja Gazan alueille, joiden tehtävänä olisi äänestäjien rekisteröiminen ”presidentin” ja parlamenttivaaleihin.
Hamas vaatii, että yhteishallituksen tulee saada parlamentin luottamuslause, mikä tarkoittaisi, että parlamentti voisi niin halutessaan estää sen toiminnan. Tämä asettaisi Abbasin aseman hallituksen pääministerinä ehdolliseksi, mitä Abbas ei voi hyväksyä.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=259160

3. PALESTIINALAISET ovat työskennelleet 12 vuoden ajan toteuttaakseen suunnitelmaansa kaikkien kolmen moskeijoitten yhdistämiseksi Temppelivuorella, kertoo arkeologi, tohtori Eilat Manar Arutz Shevan haastattelussa. Hän toteaa, että jos tämä toteutuu, kuten PA:n johto ja vuoren päivärutiinista vastaava muslimisäätiö wakf uskovat ja jota he kiireellisesti valmistelevat, juutalaisilta kielletään nouseminen Temppelivuorelle kokonaan.

TEMPPELIVUOREN päivärutiinin johto annettiin voitetun kuuden päivän sodan jälkeen 1967 palestiinalaiselle säätiölle wakf Israelin sotasankarin Moshe Dayanin päätöksellä, koska hän pelkäsi muslimien reaktioita, jos Temppelivuori olisi otettu täysin Israelin valvontaan.
Päätös oli yksi Israelin historian onnettomimpia.
Hallinnollisesti vuori kuuluu Israeliin, ja Jerusalemin kaupungin velvollisuutena on valvoa järjestyksen ja lain toteutumista siellä. Israelin arkeologien tulisi valvoa kaikkea rakentamista ja kaivauksia vuorella, kuten muuallakin Israelissa, koska koko maa on yksi suuri muinais-kohde. Käytännössä tilanne on luisunut täysin pois hallinnasta.
Jerusalemin rakennusviranomaiset ja arkeologit eivät uskalla mennä tarkastuskierroksille epäiltyihin rakennus- ja kaivauskohteisiin, eikä PA ja wakf esitä suunnitelmia hyväksyttäviksi Jerusalemin kaupungille, kuten laki vaatii.
Jerusalemin poliisi puuttuu hyvin varovaisesti Temppelivuoren tapahtumiin ja toistuviin mellakoihin ja väkivaltaisuuksiin, joissa kivitetään sekä vuorelle nousseita että Länsimuurin edessä palvovia ihmisiä, juutalaisia ja kristittyjä, paikallisia ja turisteja.

EILAT MANAR toteaa, että tilanne on kestämätön ja kehittyy yhä vastuuttomammaksi. Palestiinalaiset suhtautuvat vuorella tekemiinsä maastotöihin ja rakennustoimiin kuten mihin tahansa ollenkaan huomioimatta, että ”jokainen Temppelivuorelta kivi ja löydetty esine on osa korvaamattoman arvokasta muinaisperintöä, jolla on maailmanlaajuinen merkitys”.
Esimerkkinä vastuuttomuudesta on wakfin suorittama ns. ”Salomon tallien” saneeraaminen ja laajentaminen Temppelivuoren kaakkoisosaan Lähi Idän suurimmaksi moskeijaksi. Mitään suunnitelmia siitä ei alistettu Jerusalemin kaupungille eivätkä sen viranomaiset millään tavoin voineet osallistua rakennustyön valvontaan. Satoja autokuormallisia arvokkaita muinais-jäänteitä kipattiin kuin mitä tahansa täyttömaata läheiseen laaksoon, jossa yksityiset harrastajat ovat niitä siivilöineet löytäen runsaasti ensimmäisen ja toisen Temppelin ajalta olevia esineitä, useimmat karkean kohtelun pirstomina.

TRI EILAT MANAR varoittaa, että wakfin suunnitelmat moskeijoitten yhdistämiseksi ilmeisesti maanalaisten tunnelien kautta voivat aiheuttaa koko vuoren kukkulan rinteille muodostettujen rakennelmien ja täyttömaan luhistumisen tuhansien muslimipalvojien päälle. Myös Länsimuuri voisi kokea saman kohtalon ja sortua sen viereiselle aukiolle, jossa juutalaiset ja muut rukoilevat ja palvovat omissa tilaisuuksissaan.
Tri Manar torjuu epäilyt, että ”Israelin lain ja järjestyksen ulottaminen Temppelivuorelle voisi aiheuttaa kolmannen maailmansodan”, sillä tarkoitus ei ole estää tai häiritä muslimien harjoittamaa Allahinsa palvontaa, vain saattaa laki ja järjestys voimaan. Varsinkin maan pohjoisosassa toimiva islamilainen liike kiihottaa toistuvasti muslimeja raivokkaisiin väkivaltaisuuksiin Temppelivuoren alueella ja sen läheisyydessä iskulauseella: ”Al Aksa on vaarassa”. Temppelivuorelle johtavaa ramppia ei ole voitu rakentaa uudelleen entisen alkaessa luhistua ja väliaikaisen puisen rampin osoittauduttua vaaralliseksi. Palestiinalaiset väittävät rampin perustuskaivausten vaarantavan Al-Aksan perustuksia, vaikka ns. pelastus-kaivaukset, jotka aina liittyvät maatöihin, tapahtuvat tarkan valvonnan alaisuudessa kymmenien metrien päässä moskeijasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153101#.T0c9bXn3vO0
4. UUTISOTSIKOITA
- Jordania asentaa neljä USA:n valmistamaa Patriot-ohjuspatteristoa Syyrian rajoille, kertoo ranskalainen Le Figaro artikkelissaan. Kuningas Abdullah II selittää, että patteristoilla suojataan Israelin alueita Syyrian potentiaalisilta ohjusiskuilta. Jordania sai ensimmäiset Patriot ohjus-patteristonsa Persianlahden sodan aikana v.1991. Artikkelissa todetaan, että Syyrian presidentti Bashar Assad voisi viimeisenä kortena iskeä ohjuksillaan Israeliin. Syyrialla on M-600 Scud-ohjuksia, joiden kantomatka on 300 km, joilla se yltäisi Israelin alueille. Toinen vaara uhkaa Hizbullahin taholta, jonka pääsihteeri Hassan Nasrallah vakuuttaa tekevänsä kaikkensa Assadin hallituksen tukemiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153105#.T0dJjXn3vO0
- Jordanian hallitus esitti virallisen pyynnön Israelille vapauttaa eri pituisiin vankeusrangaistuksiin tuomitut palestiinalaiset terroristit. Jordanian listan kärjessä on Fatah Tanzimin entinen johtaja Marwan Barghouti, joka tuomittiin viiteen elinkautiseen + 40 vuotta osallisuudestaan terrori-iskuihin israelilaisten surmaamiseksi. Esityksen vankien vapauttamiseksi esitti Jordanian ministeri Rakan Majali, joka vastaa valtion- ja median sekä tietoliikenneasioista Jordaniassa. Hänen esityksensä julkistettiin torstaina jordanialaisessa lehdessä PETRA. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153107#.T0dLkXn3vO0
- IAF iski ohjuksillaan kahteen kohteeseen Gazan kaistalla aikaisin perjantaiaamuna vastauksena useisiin raketti-iskuihin Israelin puolelle. Torstai-iltana IAF tuhosi terrorisolun, joka valmistautui ampumaan raketteja Israelin puolelle Gazan pohjoisosasta. IDF:n parissa vahvistuu käsitys, että se on pakotettu iskemään voimalla Gazan kaistalle uuden operaation muodossa kasvavan rakettitulen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153110#.T0dM63n3vO0
- IDF:n parissa uskotaan, että Venäjä on toimittanut Hizbullahille – tai se on saanut niitä muualta – venäläisvalmistetta olevia RPG-30 panssariohjuksia, jotka on suunniteltu läpäisemään erikoispanssareita, joilla Merkava-tankit on suojattu. RPG-30 on teknisen osaamisen huippusaavutuksia. Se ampuu ensin valeohjuksen, joka aktivoi kohteen ohjussuojauksen, ja vasta sen jälkeen laukaisee varsinaisen ohjuksen. Artikkelin mukaan RPG-ohjus pystyy läpäisemään 65 sm:n panssarin. Israel Defence kertoo, että Rafael on kehittänyt omaa suojaustaan nimellä ”trenchcout”, jossa panssarin tutka valvoo 360 asteen aluetta ja laukaisee hälytyksessä 17 metallisirua, joista yksi tuhoaa lähestyvän ohjuksen. Israelin suuri pelko on, että Assadin hallituksen kaatuessa Syyrian ohjukset ja ennen kaikkea sen suuret biologiset ja kemialliset aseet joutuvat terroristijärjestöjen käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/153102#.T0dOLXn3vO0, http://www.wired.com/dangerroom/2008/11/russia-unveils/,
- Egypti ja Hamas sopivat torstaina, että Gazan kaista yhdistetään Egyptin sähköverkkoon. Gazan sähkövoimala on ollut pysäytettynä polttoaineen loputtua. Punainen Risti toimitti sitä hätäapuna, mutta se on vain tilapäisratkaisu. Hamas kieltäytyi Egyptin tarjouksesta viedä öljyä Gazaan Israelin kautta. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=259156

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021