KESKIVIIKKO 15.02.12

1. TERRORIHYÖKKÄYKSET ja niiden yritykset jatkuivat tiistain aikana, jolloin tapahtumat siirtyivät Intiasta ja Georgiasta Thaimaahan, sen pääkaupunkiin Bangkokiin. New Delhissä sunnuntaina sattuneen terrorihyökkäyksen uhri haavoittui vakavammin, kuin mitä uutisissa aiemmin ilmoitettiin. Hän oli saanut sirpaleita sisäelimiinsä, minkä takia hänet leikattiin ja pidettiin huumattuna pari päivää. Hän ei liene enää kuolemanvaarassa. Hän kiiti Luojaansa siitä, etteivät lapset olleet autossa, mikä olisi aiheuttanut paljon vakavammat seuraukset.

THAIMAAN pääkaupungissa tiistaina iltapäivällä tapahtunut terrorinäytös alkoi ilmeisesti työtapaturmasta kolme miehen asunnossa heidän viritellessään pommia hyökkäystä varten.
Talossa tapahtunut räjähdys heitti osan katosta ilmaan. Kaksi miehistä pakeni paikalta, kolmas mies haavoittui ja juostuaan verisenä kadulle yritti pysäyttää useita takseja, jotka kieltäytyivät ottamasta häntä. Mies heitti silloin kranaatin yhtä taksia kohti vahingoittaen sitä ja haavoittaen lievästi kuljettajaa. Mies yritti juosta karkuun ja heittää kranaatin lähellä olleita poliiseja kohti, mutta se osui puuhun ja räjähti hänen jaloissaan murskaten ne ja haavoittaen kolmea ohikulkijaa.

THAIMAAN poliisin ilmoituksen mukaan kolme iranilaista miestä asuivat vuoraamassaan asunnossa, jossa he valmistelivat hyökkäyksiä ennalta valittuihin kohteisiin. Israelin arvion mukaan kohteina olivat Israelin pääkaupungissa olevat instituutit sekä lähetystö.
Jalkansa menettänyt mies pidätettiin. Hänen nimensä on passin mukaan Saeid Morabi, kuten thaimaalainen media kertoi. Hänet vietiin kriittisessä kunnossa sairaalaan.
Kaksi muuta talossa asunutta miestä pakenivat, mutta toinen heistä pidätettiin Bangkokin Suvarnabhumin lentokentällä hänen ollessaan matkalla Malesiaan. Hänen nimekseen ilmoitetaan Muhammad Hazaei. Heidän henkilöllisyytensä voi kuitenkin olla muuta kuin mitä passeissa kerrotaan. Kolmas talossa asunut mies on edelleen kateissa.
Poliisi löysi miesten vuokraamasta talosta C-4 räjähteitä ja pommin sytyttimiä.
Miesten arvioidaan tulleen maahan Iranista. Uutiset ovat luonnosmaisia ja voivat muuttua.

THAIMAAN viranomaiset ovat pyrkineet vähättelemään tapahtunutta ja vakuuttelemaan, ettei mikään viittaa siihen, että heillä oli tarkoitus tehdä iskuja Thaimaassa. Maa on suosittu turistikohde, jonne vuosittain virtaa miljoonia ulkomaalaisia, myös Israelista, eivätkä viranomaiset halua huonontaa maan ulkomaille levittämää kuvaa ystävällisestä maasta, jossa ystävällinen hymy ja vieraiden tuttavallinen lähestyminen ovat maan tunnusmerkkeinä.
Thaimaan viranomaiset eivät näe yhteyksiä kuukausi sitten pidätetyn libanonilais-ruotsalaisen miehen ja nyt paljastuneen terrorisolun välillä, kuten ei myöskään siihen, että se liittyisi laajempaan salaliittoon, mistä Georgiassa paljastunut terroriyritys olisi todisteena.

ISRAEL on joka tapauksessa lisännyt ulkomailla olevien israelilaisten ja juutalaisten instituutioiden ja lähetystöjen turvallisuustoimia sekä varoittanut ulkomaille matkustavia ja siellä olevia erityiseen varovaisuuteen varsinkin liikkuessaan suosituissa kokoontumis-paikoissa. Israelin viranomaiset katsovat useitten viime aikaisten ja osittain amatöörimäisten terroriyritysten osoittavan Iranin elävän paniikissa etsiessään ulospääsytietä eristyksestään. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=257856

2.USA:n ulkoministeriön tiedottaja Victoria Nyland kertoi journalisteille USA:n kantana, että odotellessaan tutkimusten etenemistä Thaimaassa sattuneesta terrori-iskusta ja New Delhin ja Georgiassa Tbilisissä päivää aiemmin vastaavista teoista, USA näkee Iranin tarkoin suunnitteleman salaliiton paljastuvan niiden takaa. Hän lisäsi tarkentamatta asiaa, että nämä yhdessä useitten muitten asioitten kanssa näyttävät osoittavan niiden yhteenkuuluvuuden.

Georgiassa ja Thaimaassa iskut pystyttiin estämään osittain onnellisten sattumien ansiosta, mutta tämä ei vähennä millään tavoin tosiasiaa, että terrorismi on selvästi aktivoitunut viime päivinä ja etsinyt uusia muotoja ja menetelmiä.
INTIAN viranomaiset kuvasivat New Delhissä räjähtänyttä pommia hyvin edistyneeksi, jollaista ei Intiassa ole aiemmin nähty. Siksi he olettavat, että sen rakensivat ulkomaiset asiantuntijat ja että pommin asettaja oli ammattilainen, joka kiinnitettyään liimapommin israelilaisen diplomaattiauton takaosaan häipyi paikalta jälkiä jättämättä. He uskovat, että moottoripyörällä liikkunutta miestä seurasi joukko muita, jotka tarkkailivat tilannetta ja räjäyttivät pommin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=257882

3. PRESIDENTTI Bashar Assadin hallituksen joukot jatkoivat raskasta tulitustaan Haman ja Homsin kaupungin siviiliasutuksia huolimatta nousevasta ulkoisesta painostuksesta ja tuomiosta, joka on merkittävästi lisääntynyt myös arabimaitten taholta.
Haman kaupunki koki edellisen massamurhan presidentti Hafez Assadin aikana, jolloin tämä kukistaakseen siellä syntyneen Muslimiveljeskunnan kapinahankkeen, massa-murhasi 10 000 – toisten arvioitten mukaan 30 000 – Muslimiveljeskunnan jäsentä lähiössä, jossa he asuivat. Armeija piiritti silloin koko lähiön ja lannistettuaan vastarinnan myrkky-kaasuilla tasoitti koko kaupunginosan maan tasalle todisteiden hävittämiseksi. Tämä tapahtui v. 1982.
Tämä näyttää nyt toistuvan armeijan tulittaessa puolustuskyvyttömiä siviiliyhteisöjä panssari- tykeillä ja ilmatorjunta-aseilla, kuten aktivistit kertovat.

ARMEIJAN iskukohteena Homsin ohella on Haman kaupunki, jonka sunni-väestön asuttamat lähiöt Faraya, Olailat, Bashoura ja al-Hamifiya ovat raskaan tulituksen kohteina armeijan yksiköiden lähestyessä kaupunkia lentokentän suunnalta, kuten JP:n uutinen kertoo.
Yhteydet Haman kaupunkiin ovat poikki armeijan katkaistua kaikki tietoliikenne-yhteydet, vain satelliitin kautta jotkut aktivistit ovat voineet kertoa tilanteesta ulkomaailmaan. Haman kaupunki on Syyrian neljänneksi suurin kaupunki.

Homsin pommitusta on jatkunut 13 päivän ajan Assadin klaanin 42 vuotta jatkuneen yksinvaltiuden varmistamiseksi. FSA:n ilmoitusten mukaan Assadin armeija valmistelee hermokaasujen käyttämistä vastarinnan kukistamiseksi vielä muutamissa vastarinta-pesäkkeissä. Assadilla on kiire saada tilanne maassa hallintaansa ennen kuin länsimaat arabiliiton tukemina ehtivät tiivistää yhteistoimintaansa joko aktivoimalla kapinallisten avustamista aseilla ja vapaaehtoisjoukoilla, tai suoralla sotilaallisella hyökkäyksellä.
Arabiliiton äskettäin julkistaman lausunnon mukaan se antaa kaikkea poliittista ja materiaalista apua Assadia vastaan taisteleville. Lausunto antaa arabimaille avoimen valtakirjan toiminnalleen Syyrian kansan auttamiseksi.

KAIRON vaikutusvaltainen al-Azhar yliopisto julkisti oman lausuntonsa, jossa se kehottaa arabimaita toimimaan näkyvästi ja suorasukaisesti Syyrian sunni-muslimien auttamiseksi alawite-vähemmistöön kuuluvaa Assadin klaanin hallitusta vastaan.
Syyriasta saatujen tietojen mukaan 20 ihmistä surmattiin tiistaina, joukossa 5 armeijan sotilasta taisteluissa Qalaat al-Madyaq kaupungissa lähellä Hamasia.
Hallituksen ilmoituksen mukaan 2000 turvallisuusjoukkojen jäsentä on kaatunut, mutta siviili-uhrien lukumäärät vaihtelevat 6000 – 7500 välillä.
Strategisesti tärkeässä Homsin kaupungissa Damaskoksen ja Aleppon välillä ainakin 6 ihmistä sai surmansa tiistaina, ja helmikuun 3. päivän jälkeen surmansa saaneiden määrä on ainakin 400. Annettuihin lukuihin on suhtauduttava varoen tietojen puutteellisuuden vuoksi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257883

4. IRANIN viranomaiset kertovat eliminoineensa kokonaan Stuxnet viruksen tietokoneistaan. Sekä saksalaiset että englantilaiset virusten asiantuntijat arvioivat, että sen jälkeen kun viruksen toimintaperiaate on selvitetty ja ymmärretty, ei pitäisi olla kovin vaikeaa eristää virus koneista ja puhdistaa sen vaikutukset. Iranin uraanin rikastuslaitosten tietokoneisiin, jotka eivät ole yhteydessä internetin kanssa, pääseminen osoittaa erittäin taitavaa työtä ja edellyttää pitkälle ulottuvaa tietojen hankkimista, eli vakoilua.
Iranin tietokoneissa havaittiin Stuxnet-viruksen paljastumisen jälkeen kaksi muuta virusta, joiden havaittiin keräävän tietoja ATK-laitteista ja ohjelmista, ei pyrkien tuhoamaan niitä.
Stuxnet virus ei siis aiheuttanut korjaamatonta vahinkoa, joskin on voinut viivyttää Iranin uraanin rikastuslaitosten toimintaa ja maan ydinteollisuuden kehitystä. Stuxnet-viruksen kehittäjästä ja sen Iranin tietokoneisiin asettajasta ei ole saatu luotettavia tietoja, arvioita vain, kenellä olisi voinut olla tarvittavat edellytykset sellaisen laatimiseksi.
Presidentti Ahmadinejad lupasi ilmoittaa pian Iranin uusimmista saavutuksista Uraanin rikastamisen alueella. Hän paljastanee jotain Bushehrin ydinvoimalan toiminnan alkamisen vuosijuhlassa lähiaikoina. Tarkkailijat arvioivat, että se voisi koskea Iranin uraanin rikastus-laitosten toiminnan siirtämistä maanalaisiin tiloihin, kuten Fordo Teheranin lähellä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4189847,00.html
5. UUTISOTSIKOITA
- USA:n presidentti Barack Obama sanoi julkistaessaan uuden budjettiesityksen, että Arrow-3 ohjusten torjuntaan kehitetyn järjestelmän edelleen kehittämisen varoja pienennetään USA:n rahoituksen osalta 6 miljoonaa USD. Sen sijaan vuotuinen 3.1 miljardin apupaketti säilyy ennallaan. USA:n kongressin edustajat kuitenkin vakuuttavat, että se tulee lisäämään Israelin ohjuspuolustuskykyä merkittävästi viimevuotisesta. Kongressin lausunnossa kritisoidaan Obaman hallitusta, että ”samalla kun se vakuuttaa toimivansa Israelin parhaaksi, elintärkeitten varojen leikkaaminen ohjusten torjunnan kehittämiseksi aikana, jolloin Iranin taholta tuleva uhka ei koskaan ole ollut suurempi, on äärimmäisen vaarallinen, huolestuttava ja vastuuton”, kuten Republikaanien Juutalaisen Yhteistoiminnan johtaja Matt Brooks totesi. Demokraatit puolustavat varojen leikkausta vetoamalla Obaman päämäärään budjetin vähentämiseksi 487 miljardilla USD 10 vuoden periodilla. USA:n hallitukset ovat vuosittain esittäneet Israelin avustusvarojen leikkaamista, mutta kongressi on lisännyt niitä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=257862
- Mormonikirkko esittää anteeksipyynnön juutalaisille, että se on kastanut kuolleita juutalaisia ilmoittamatta siitä kenellekään. Saatuaan tietää, että kirkko oli kastanut Simon Wiesethalin kauan tämän kuoleman jälkeen, Elie Wiesel sanoi pyytävänsä, että USA:n presidenttiehdokas Mitt Romney, joka kuuluu mormonikirkkoon, käsittele asiaa puheessaan julkisesti.
http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=257884
- Vanhin koskaan Israelin aliyan tehnyt pariskunta matkusti Israeliin, eli muutti esi-isiensä maahan. Philip, 95, ja hänen vaimonsa Dorothy, 93, Grossman Baltimoresta, Marylandista, on luultavasti vanhin koskaan Israeliin muuttanut pariskunta. He viittaavat Abrahamiin, että tämä oli 75-vuotias lähdettyään Haranista muuttaakseen Kanaanin maahan. Pariskunta on ollut yhdessä 71 vuotta. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=257798
- Al-Ahram raportoi, että Egyptin presidentinvaalit pidetään toukokuussa. Ehdokkaita hyväksytään maaliskuun 10. päivästä lähtien, minkä katsotaan tarkoittavan sitä, että sotilasjuntta on nopeuttamassa vallan siirtämistä siviileille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=257894
- Israelin edustaja 18.Välimeren maiden turismiteollisuuden vuosikonferenssissa Israelissa totesi, että Israelin turismi saavuttanee huippulukemat tänä vuonna. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152780#.Tzt2ylH3vO0
- Maltillisena pidetyn Mahmoud Abbasin johtaman PA:n virallisen TV:n lähetyksissä toistetaan arabiankielistä laulua, jossa Israel on eliminoitu ja toivotaan kaiholla aikaa, jolloin Israelia ei kukaan edes muista. Tämä on kuin suoraan Psalmista 83, jossa sanotaan mm: ”Tulkaa, hävittäkäämme heidät olemasta kansa, niin ettei Israelin nimeä enää muisteta”. (Ps.83:5) PMW:n kääntämässä tekstissä mainitaan nimeltä kaupungit ”Haifa, Akko, Ramle ja Nasaret, jotka kuuluvat Palestiinaan, maahan ilman rajoja ja josta on yhteydet kaikkiin kaupunkeihin”. Jerusalemin mufti sheikki Muhammad Hussein, maan korkein muslimivirkailija, kuulutti julkisesti Israelin tuhoamista ja juutalaisten surmaamista viimeiseen mieheen Fatahin perustamisen 47.-vuotisjuhlassa Ramallahissa. Tämä ei ole mitään uutta, PA:n johtajat kuuluttavat samaa toistuvasti puhuessaan omilleen omalla kielellään, mutta Israelin johtajat eivät kuule eivätkä näe mitään ja kritiikki on tarkoin vaimennettu, ettei vain Abbas suuttuisi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152775#.Tzt3WlH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021