TORSTAI 19.01.12

1. USA:N presidentti Barack Obama vakuutti The Time lehden haastattelussa, että hän tekee voitavansa estääkseen Irania saamasta ydinpommia. Sen sijaan on avoin kysymys, lähettikö hän kirjeen Iranin johtajille, kuten väitetään, jossa hänen sanotaan pyytäneen suoraa keskusteluyhteyttä Iranin kanssa, mutta myös varoittaneen vaaroista, mitä Hormuzansalmen sulkeminen aiheuttaisi. Torstaina käydyssä haastattelussa ei otettu esille tätä väitettä.

OBAMA totesi haastattelussa, että Iranilla on vielä polku, jota se voisi käyttää selvittääkseen ydinsuunnitelmansa toteuttamista koskevat erimielisyytensä maailman johtavien valtioitten kanssa ilman väkivaltaa. Valkoisen Talon edustaja Jay Carney totesi lehdistötilaisuudessa torstaina, että Iranin tulisi aloittaa keskustelut johtavien valtioitten kanssa ydinsuunnitelmastaan, jonka päämääränä on rakentaa ydinpommi, kuten EU:n ulkoministeriön johtajan Catherine Ashton totesi kirjeessään lokakuussa.
Jay Carney viittasi Ashtonin kirjeeseen todeten, että Iranin tulisi huomioida se ja käyttää sen osoittamaa polkua hyväkseen keskustelujen aloittamiseksi. Carney ei vahvistanut tietoa Obaman kirjeen sisällöstä Iranille, mutta ei kieltänyt sellaisen lähettämistä.

USA:n presidentin republikaaniehdokkaat ovat vaalipuheissaan syyttäneet Obaman hallitusta heikoksi ja epämääräiseksi suhteessaan Iraniin, mihin Obama vastasi haastattelussa todeten, että ”hän tulee ottamaan kaikkia tarvittavia askeleita Iranin ydinpommin estämiseksi”, kuten AFP:n toimittaja sanoo asian kuullensa haastattelutilaisuudessa.
Obama sanoi, ettei hän voi vakuuttaa, että Iran luopuisi aikeestaan pommin rakentamiseksi omasta aloitteestaan tai tahdostaan, minkä vuoksi ”mitään vaihtoehtoja ei ole otettu pois pöydältä”, kuten hän totesi. Hän väitti USA:n aseman vahvistuneen vuoden 2008 jälkeen, jolloin hän astui nykyiseen virkaansa, kuten AFP raportoi. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=254257

2. USA:n aselajien komentajien komitean puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey on tulossa vierailulle Israeliin viikon lopulla. Jännitys Israelin ja USA:n johtajien välillä on noussut siinä määrin, että puolustusministeri Ehud Barack katsoi parhaaksi pyrkiä päästämään liikaa painetta ulos todeten, että sotilaallisen iskun mahdollisuus Irania vastaan on vielä kaukana. Dempsey kertoi medialle ennen torstai-iltana alkavaa Israelin vierailuaan, että on aihetta antaa Iranille aikaa nähdäkseen, miten sitä vastaan asetetut kovennetut sanktiot toimivat.
Dempsey tarkastaa hänen kunniakseen kootun kunniakomppanian perjantaiaamuna armeijan päämajan edustalla Kiryanissa Tel Avivissa.

KENRAALI Martin Dempsey tapaa IDF:n komentajan Benny Gantzin, puolustusministeri Ehud Barakin, presidentti Shimon Barakin sekä ulkomaanmatkaltaan palanneen Benyamin Netanyahun. Dempsey vakuuttaa, että Obama tekee voitavansa Iranin pysäyttämiseksi.

IDF:n komentaja Benny Gantz tapasi NATO:n länsimaitten sotilas-allianssin tilaisuudessa useitten NATO-maitten sekä Venäjän armeijoitten komentajia Brysselissä keskiviikkona. Puhuessaan komentajille Gantz kehotti NATO-maita toimimaan yhdessä käyttäen sekä kovaa että joustavaa voimaa puolustuksen vahvistamiseksi ja voimistaakseen maltillisia elementtejä mutta heikentääkseen radikaaleja, kuten hän muotoili. Hän tapasi sitä ennen Kanadan ja Italian armeijoitten komentajat. Venäjä on NATO:n tilaisuuksissa mukana tarkkailijana.
Gantz selitti, että NATO:n asettama ohjuspuolustusjärjestelmä koko Eurooppaan ilmaisee vaaran, minkä ei-tavanomaisten aseitten yleistyminen aiheuttaa maailmalle. Hän sanoi, että ballistiset ohjukset ovat viimeinen vaihe puolustusjärjestelmissä, mutta kehotti käyttämään kaikkia keinoja massatuhoaseitten yleistymisen estämiseksi.
Tiistaina Gantz kehotti armeijoitten komentajia suunnittelemaan uusia tapoja, joilla Lähi Idän voimistuva rauhattomuus ja epätasapaino sekä uhkakuvien kasvaminen estettäisiin.
Gantz sanoi tavatessaan NATO:n sotilaskomitean puheenjohtajan kenraali Knud Bartelsin, että ”me elämme nyt uudessa karussa todellisuudessa uusine uhkakuvineen ja rauhattomuuden periodeineen, mitkä vaativat tilanteen uudelleen arviointia”. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=254241

3. IDF on saanut luotettavia tietoja, joiden mukaan Libanonissa toimiva terrorijärjestö Hizbullah on saanut käyttöönsä paitsi olalta ammuttavia IT-aseita, myös kuorma-autoon
sijoitettuja venäläismallisia SA-8 ilmatorjuntaohjuksia, joilla on 30 km:n kantomatka. IDF:n edustajan mukaan tämä pakottaa armeijan suunnittelemaan Libanonin vastaisen strategiansa uudelta pohjalta. Hizbullahin arviolta 45 000 ohjuksen ja raketin arsenaali käsittää entistä tehokkaampia ja tarkempia ohjuksia, joilla sen uskotaan uhkaavan Tel Avivia ja mahdollisesti Jerusalemin alueita. Pitkän matkan ohjusarsenaaliin kuuluu tusinoittain M-600 ohjuksia kuten myös 302 mm:n Khaibar-1 raketteja, joiden kantomatka on 100 km. M-600 in alunperin Iranissa suunniteltu Fateh-110 nimellä, mutta niitä valmistetaan Syyriassa. Sen kantomatka on 300 km; sillä on puolen tonnin räjähdekärki ja suuri osumistarkkuus.

Syyria on tehostanut ilmapuolustustaan viimeisten kuukausien aikana käyttäen siihen 2 miljardia USD. Sen uskotaan ottaneen operatiiviseen käyttöön SA-17 IT-järjestelmiä sekä tehokkaampia SA-8 IT-ohjuspattereita. Syyria asetti joitain ohjuspattereitaan Turkin rajalle vastatakseen tietoihin Turkin mahdollisesta tunkeutumisesta Syyrian alueelle.
Suurin huoli kohdistuu kuitenkin Syyrian suuriin bio- ja kemiallisiin aseisiin, joita sillä uskotaan olevan runsaasti. Jos Assadin hallitus kaatuu, ne voivat joutua Hizbullahin käsiin. Uutisten mukaan Syyrian MT-varastot ovat suurimmat maailmassa, käsittäen sarin, VX ja mustard kaasukärkiä. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=254251

4. IDF.N komentaja Benny Gantz käsitteli Brysselissä pitämässään puheessaan ja keskusteluissaan NATO:n sotilaskomentajien kanssa lyhyen matkan rakettien ja kranaattien aiheuttamaa uhkaa Israelin siviiliasutuksille. Hän totesi, että ”vaikka Israel on kehittänyt huippuluokkaa olevan lyhyen kantomatkan torjuntajärjestelmän Iron Dome, se ei koskaan pysty antamaan 100 %:n suojaa” jo pelkästään siksi, että aikaa vastatoimiin on alle 20 sekuntia raketin ampumisesta ja kranaattien ollessa kysymyksessä aika on vielä lyhyempi. Toiseksi torjuntaohjus maksaa runsaat 100 000 USD, kun Kassam-raketin valmistaminen maksaa muutaman satasen.
Koska tulitaukosopimukset, joita on pystytty solmimaan Gazan terrorijärjestöjen Hamasin ja Islamic Jihadin kanssa, eivät estä rakettien ja kranaattien ampumista, IDF on pakotettu suunnittelemaan uutta operaatiota Gazan kaistalle, jota ei tällä kertaa jätettäisi kesken, kuten tapahtui cast lead-opetaation aikana, mikä ei pystynyt estämään terrorijärjestöjen toiminnan elpymistä ja jatkumista entistä tehokkaammin asein.

ERITYISHUOLTA on aiheuttanut Egyptin valvontatoimien latistuminen Siinailla, minkä johdosta Hamas ja Jihad ovat saaneet asevarastoihinsa runsaasti Libyan suurista asevarikoista varastettuja ohjuksia ja muita aseita, joukossa tuhansittain pt- ja it-ohjuksia. Tämän johdosta IAF:n lennot Gazan yllä ovat vaarantuneet entisestään.
Gantz selitti Brysselin puheessaan, että Gazan terroristit sijoittavat ohjuksensa ja kranaatinheittimensä usein asutusalueitten keskelle tai kouluihin ja moskeijoihin, usein jopa asuinkerrostalojen pohjakerroksiin, kuten tapahtui myös Libanonissa Hizbullahin toimesta, mikä asettaa siviilit ja heidän asuntonsa suureen vaaraan.
Gantz siteerasi sionin vanhinten Birkei Avot etiikkaa todeten. ”Viisas on se, joka oppii jokaiselta; kunniallinen on se, joka kunnioittaa toista ihmistä.” Tästäkin johtuen keskinäinen vuoropuhelu ja keskustelu asioista yhdessä on yhtä tärkeämpää kuin koskaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151881#.TxfL44H3vO0

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin vasemmistopiirit ovat Netanyahun vastaisuudessaan alentuneet tasolle, jota ei uskoisi holokaustin kauhujen ollessa vielä monilla raakalihalla, julkistaessaan Youtube sivuilla videopätkän, jossa natsien propagandaministeri Josef Göbbels on asetettu esiintymään Netanyhaun puolesta. Sketsin otsikkona on ”Bibi yber alles” (Bibi yli kaikkien). Paitsi että videosketsi on selvästi Israelin lakien vastainen, jotka kieltävät natsisymbolien käytön, se on mauttomuudessaan omaan nilkkaan ampuva ja osoitus viha-kulttuurista, jota lietsotaan ehkä osoituksena lähestyvistä ennen aikaisista vaaleista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151899#.TxfRQIH3vO0
- Poliisi jatkaa raakoja otteitaan tuhotessaan juutalaisten rakentamia etäyhteisöjä ja karkottaessaan niiden etupäässä nuoret asukkaat raakaan ja kylmään ulkoilmaan välittämättä siitä, onko heillä paikkaa, minne mennä. Useilla on pieniä lapsia, jotka tulevat varmaan näkemään painajaisia loppuelämänsä ajan oppien vihaamaan ja pelkäämään poliisia. Torstaiaamuna ennen kukonlaulua poliisit sotilaitten suojaamina tuhosivat viiden perheen asunnot Yesha Bebracha etäyhteisössä. Yhdeksän asukasta haavoittui poliisin brutaaleissa otteissa. Etäyhteisö sijaitsee Mitzpe Jericho juutalaisyhteisön lähellä Jerusalemin ja Jordaninlaakson välissä. Poliisit pahoinpitelivät paikalle tulleita juutalaisia, joita usein syytetään poliisin vastustamisesta ja jopa hyökkäyksestä poliisin kimppuun huomioimatta sitä, että he itse provosoivat tilanteen. Hyökkäys suoritettiin sotilasoppien mukaan: Armeija eristi yhteisön sulkien sinne johtavat tiet, jonka jälkeen poliisit piirittivät asutuksen estäen asukkaita pakenemasta. Poliisi sanoo kolmen upseerin haavoittuneen kiivettyään katolle karkottamaan sinne kotejaan puolustamaan paenneet asukkaat. Kolme protestoijaa sai pahan päävamman ja jouduttiin viemään sairaalahoitoon. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151897#.TxfTDoH3vO0
- Toinen raaka tuhoamisnäytelmä esitettiin Oz Zionin etäyhteisössä, jossa poliisi kävi tuhoamassa yhden perheen talon myöhään keskiviikkoiltana, kuten TAZPIT uutistoimisto kertoi. Yhteisö sijaitsee lähellä Givat Assafia. Useita kranaatteja heitettiin israelilaisia autoilijoita vastaan heidän ajaessaan Givat Assafin lähellä. Oz Zion koki edellisen tuhoamisen poliisin toimesta lokakuussa, jolloin poliisi pidätti nuoren avioparin tuhotessaan 15 rakennusta. Mitzpe Avichai koki kaksi poliisin tuhoamisretkeä viikon sisällä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151890#.TxfV8oH3vO0
- IAF:n pilotti pelasti luultavasti henkensä moottorien ääniä tarkkailleen insinöörin tajutessa, että lähtöön valmistautuvan F-16 yhden moottorin ääni ei ollut kuten pitäisi. Kone oli huollettu, mutta insinöörin estäessä koneen nousun, moottorin uudessa tarkastuksessa siinä havaittiin vakava vika, joka olisi voinut aiheuttaa koneen tuhoutumisen ja ohjaajan hengen vaarantumisen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151883#.TxfXyIH3vO0
- Israelilainen hakkeri ”Hannibal”, joka aiheutti 20 000 Facebookin arabisivun tukkeutumisen, kertoi saaneensa uhkauskirjeen Iranin apulaispääministeri Mohammed-Reza Rahimilta, joka uhkasi vakavilla seurauksilla. ”Hannibal” lupasi vastata julkistamalla 25 000 uutta FB-osoitetta ja lauantaina 100 000 lisää. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151893#.TxfYyIH3vO0
- IDF:n sotilaat pelastivat 73-vuotiaan arabimiehen, joka tiistaina tuli heidän tukikohtaansa Aryehissa. Hänellä havaittiin vaikea sydänongelma ja keuhkoangema. Sotilaat kutsuivat lääkintähenkilökuntaa paikalle, jotka antoivat miehelle ensiavun kiidättäen hänet sitten sairaalaan. Sotilaat totesivat, että arabit tietävät Israelin lääkintätaidon tason ja luottavat siihen kuten heidän ambulansseihinsa enemmän kuin mitä arabit pystyvät tarjoamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151889#.TxfZ64H3vO0
- Israelin arabikansanedustaja Ahmed Tibi, joka solvaa jatkuvasti Israelia ja sahaa oksaa, jolla hän itse istuu, ylisti puheessaan PA:n järjestämässä marttyyrien päivän juhlallisuuksissa viime viikolla marttyyreita yli kaiken. ”Kansojen historiassa ja heidän taisteluissaan palestiinalainen shahib (marttyyri) nousee kunniassa yli muiden. Ei ole suurempaa arvoa kuin kuolema Allahin hyväksi. Marttyyri murtautuu läpi ja verellään ohjaa vapauteen ja itsenäisyyteen”, kuten PMW puhetta käänsi. - Tibi poistettiin väkivalloin Knessetin puhujapöntöstä ja annettiin viikon porttikielto hänen käyttäessään puheessaan asiatonta ja loukkaavaa kieltä toisesta kansanedustajasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151886#.TxfbUYH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019