TIISTAI 31.01.12

1. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu turvautui arabikevään käyttämään sosiaaliseen kanavaan saadakseen yhteyden muslimikansaan, joka ei kuuntele hänen puheitaan. Hän antoi haastattelun Facebookin välityksellä omalla sivullaan. Haastattelun julkisti Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto maanantai-iltana.
Netanyahu kertoi arabijournalisteille, että hän on valmis matkustamaan Ramallahiin, jossa PA pitää päämajaansa Mukatan hallintokeskuksessa, koska tahansa tavatakseen PA:n puheenjohtajaa Mahmoud Abbasia ja muita PA:n johtohenkilöitä. Hän on toistellut tätä lupaustaan useita kertoja, mutta PA:n puheenjohtaja ei edes korvaansa lotkauta hänelle.
Netanyahun tuntemukset taitavat olla kuin entisen rakastajan, jonka rakastettu on lähtenyt toisen matkaan. Tee siinä sitten rauhaa ja keskustele rauhansopimuksesta.
Jordanian kuninkaan Abdullah II:n suojeluksessa pidetyt keskustelut Ammanissa päättyivät viime viikolla keskiviikkona, jolloin neuvottelijat Yitzhak Molcho ja Saeb Erekat päättivät viidennen hedelmättömän keskustelutilaisuutensa.

”Neuvottelujen edistäminen on ainoa keino saada rauha”, Netanyahu kirjoitti. ”Haluan keskustella palestiinalaisten kanssa avatakseni kanavia kaikilla tasoilla. Tämä on sekä palestiinalaisten että arabien edun mukaista”, hän totesi. ”Israel voi auttaa alueen talouden kehittämisessä turvatakseen vauraamman tulevaisuuden kaikille alueen maille. Olen pettynyt, koska rauhansopimukset eivät ole johtaneet taloudelliseen kasvuun kaikille. Talous on seurausta suhteista. Taloudellinen rauha ei ole poliittinen rauha, mutta se avustaa sitä.”
Hän opasti PA:n puheenjohtajaa tulemaan keskusteluihin hänen kanssaan, koska ”sitä myös kansainvälinen yhteisö haluaa”.
Netanyahu sanoi Israelin kannattavan arabikevättä, koska se edistää demokratiaa.
”On väärinymmärrystä Israelin suhteen, eivätkä monet arabit ole tietoisia, että Israelissa asuvat arabit ovat mukana hallituksessa ja parlamentissa ja heillä on kaikki kansalais-oikeudet,” pääministeri selitti lisäten: ”Kuva, ettei Israel halua rauhaa, on väärä. Israel haluaa rauhaa ja tiedostamme sen merkityksen, ja yksi este sen saavuttamiseksi on väärä kuva Israelista”. Hän kuvasi ”Iranin uhkaavan koko maailman eikä vain Lähi Idän turvallisuutta, koska Iran avustaa terrorijärjestöjä ja rakentaa ydinpommia voidakseen sen kautta hallita Lähi Itää ja lopulta koko maailmaa”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152274#.Tyd4uIH3vO0

2. MAARIV-lehti kertoi äskettäin vahvistamattomiin tietoihin perustuen, että Netanyahu on valmis luopumaan Jordaninlaaksosta.
Pääministerin tiedottaja kertoi maanantaina journalisteille, ettei Israel luovu Jordaninlaaksosta missään PA:n kanssa solmitussa rauhan sopimuksessa.
Netanyahu selitti itse puheessaan eilen illalla Likudin jäsenille: ”Israel allekirjoittaa vain lopullisen tilanteen sopimuksen, jossa Jordaninlaakso jää Israelin valvontaan. Uskon toimiessamme siten käyttäytyvämme järkevästi ja valvovamme Israelin turvallisuutta.”

PUHUESSAAN Bar Ilan yliopiston tilaisuudessa 04.06.2009 hän totesi näin. ”Israel on valmis hyväksymään Palestiinan valtion juutalaisen valtion rinnalla”. Hän esitti silloin kutsun kaikille arabimaille ”yhteistoimintaan taloudellisen rauhan rakentamiseksi alueelle, mukaan lukien Jordaninlaakso”. Hän painotti, ”ettei taloudellinen rauha korvaa poliittista, mutta että se avustaa sen saavuttamista” maalaillen ihannoivaa kuvaa Lähi Idästä, jonka talous kukoistaa luoden tuhansia työpaikkoja ja rakentaen historiallisia paikkoja kuten Jeesuksen kastepaikka Jordanilla miljoonien turistien houkuttelemiseksi alueelle.
PÄÄMINISTERIN neuvonantaja Mark Regev toisti Netanyahun näkemyksen Jordanin-laaksosta, minkä hän itse myöhemmin vahvisti lisäten, että arabikevään rauhattomuudet ovat vahvistaneet Israelin tarvetta valmistautua kaikkien mahdollisuuksien varalta, mukaan lukien Jordaninlaakso. ”Israelin turvallisuus ei ole neuvottelukysymys.”
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152269#.TyeEdoH3vO0

3. KORKEA poliittinen taho, jonka henkilöä uutisessa ei haluta julkistaa, vakuuttaa, että pääministeri Netanyahu on valmis luovuttamaan suurimman osan Juudeaa ja Samariaa. Arutz Sheva kertoo saaneensa tietonsa luotettavasta lähteestä, jonka mukaan pääministeri Netanyahu valmistautuu julkistamaan suunnitelmansa juutalaisyhteisöjen tuhoamiseksi ja juutalaisasukkaitten massasiirrosta Juudeasta ja Samariasta.
Artikkelissa kerrotaan, että koska poliittinen keskustelu PA:n kanssa on juuttunut umpikujaan, pääministeri aikoo julkistaa laatimansa yksipuolisen suunnitelman lopulliseksi sopimukseksi palestiinalaisten kanssa. Suunnitelman mukaan vain suuret juutalaisyhteisöt ja asutusblokit tulisivat jäämään Israelin valtion hallintaan. Niiden ulkopuolella olevat juutalaisyhteisöt tultaisiin tuhoamaan samaan tapaan kuin Gush Katif Gazassa.
UUTISEN mukaan Netanyahu esittelee suunnitelmansa presidentti Obamalle saadakseen tämän tuen Bar Ilan puheessaan julkistamilleen periaatteille.
Nämä periaatteet ovat:
PA tunnustaa Israelin juutalaisena valtiona; Sopimus tulee lopettamaan konfliktin; Arabipakolaisten ongelma tulee ratkaista Israelin valtion ulkopuolella; Palestiinan valtio tulee olemaan aseistamaton ja sopimuksella vahvistetaan Israelin turvallisuus; Setlementtiblokit liitetään Israelin valtioon. Jerusalem tulee säilymään Israelin jakamattomana pääkaupunkina.

Raportin mukaan Israelin pääneuvottelija Yitzhak Molcho esitteli suunnitelmaa suullisesti Ammanin viimeisessä tapaamisessa, ja PA:n virkailijat ovat jo aiemmin paljastaneet, että Netanyahu on lupautunut luovuttamaan 94 % Juudeasta ja Samariasta vastapainoksi suurien juutalaisyhteisöjen ja Jerusalemin itäosien sisällyttämiseksi Israelin valtioon.
Vahvistamattomat tiedot kertovat, että PA:n pääneuvottelija Erekat hylkäsi Molchon esityksen suoralta kädeltä. PA:n puheenjohtaja Abbas on useaan kertaan vakuuttanut, ettei tulevan Palestiinan valtion alueella sallita yhtään juutalaista. Hän on myös torjunut Israelin vaatimuksen, että IDF tulee valvomaan Jordaninlaaksoa ja Israelin itärajaan liittyviä alueita, joiden se katsoo liittyvän oleellisesti Israelin turvallisuusvaatimuksiin. Netanyahun kerrotaan vihjailleen, että hän voisi suostua siihen, että IDF:n sotilaita on mukana kansainvälisissä joukoissa, joiden tehtävänä olisi valvoa Jordaninlaaksoa. Israel on aiemmin vastustanut sellaisten joukkojen asettamista Jordaninlaaksoon, koska niiden valvontakyky on Libanonin esimerkin - ja muittenkin - valossa vähintään kyseenalainen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152264#.TyeKcYH3vO0

4. LIKUDIN 127 000 rekisteröityä jäsentä äänestävät tänään 55:ssa äänestyspisteessä maan alueella vahvistaakseen puolueen puheenjohtajan seuraaviin vaaleihin saakka. Netanyahu ei ole julkistanut, miksi hän halusi äänestyksen nyt. Ehkä hän haluaa tällä varmistaa, että puolue on hänen takanaan valmistautuessaan suureen linjapuheeseen, kuten raportit ennustavat. Netanyahun voittoa ei juuri kukaan kyseenalaista, mutta uhkaavat sateet voivat vähentää äänestäjien määrää varsinkin iltapäivällä, ja juuri sitä pääministeri pelkää.
Hän uskoo, että vähäinen äänestäjien määrä tulee vahvistamaan hänen kilpailijaansa Moshe Feigliniä. jonka kannatus on noussut kolmesta prosentista vuosia sitten nykyiseen 27:n prosentin ennustukseen. Feiglinin kannattajat sanovatkin, että Netanyahun voitto tulee olemaan Pyrroksen voitto, sillä ”Feiglinin vahva kannatus tulee joka tapauksessa muuttamaan Likudin tulevaisuuden kuvan”, kuten he toteavat.

FEIGLININ poliittisen taustan vahvin pilari on vaatimus Juudean ja Samaria sekä Jerusalemin säilyttämiseksi kokonaisuudessaan Israelin valtion sisällä. Monet Likudin johtavat poliitikot ovat jo alkaneet vakuuttaa oikeistolaisuuttaan, jolla he tarkoittavat myönnytyspolitiikan lopettamista ja historiallisten juutalaisalueitten luovuttamisen vastustamista. Silvan Shalom kävi äskettäin vierailulla Migronin 40 juutalaisperheen etäyhteisössä, jota korkeimman oikeuden päätöksen mukaan uhkaa tuho ja asukkaitten karkottaminen. Migron sijaitsee parin km:n päässä laillisesti rakennetusta yhteisöstä, jonne Migronin asukkaita kehotetaan muuttamaan. Yhteisön tuhoamista on vaatinut Peace Now järjestö pakottaen arabiasukkaita esittämään dokumentteja alueen omistuksesta, mutta pitäviä dokumentteja he eivät ole pystyneet esittämään. Korkein oikeus teki hätäisesti virheellisen päätöksensä puutteellisiin dokumentteihin perustuen eikä palauttanut asiaa alueoikeuteen, kuten olisi pitänyt.

NETANYAHU esitti hallituksen kokouksessa Migronin tuhoamista, mikä herätti suuren huudon kansallisten parissa syyttäen pääministerin taipuvan PA:n ja kansainvälisen panostuksen alla.
Netanyahu kiisti MAARIV-lehden ja muut tiedot, että hän olisi luvannut 94 % Juudeasta ja Samariasta Palestiinan valtioon tai luopua Jordaninlaakson valvonnasta.
PA:n johto jatkaa yksipuolista vaatimustaan 1949 aselepolinjoista Palestiinan valtion rajoiksi pääkaupunkinaan Jerusalemin itäosat. Jopa USA:n republikaaniset presidenttiehdokkaat, kuten Romney, joka on johdossa, ja Gingrich toteavat, ettei PA halua rauhaa vaan Israelin tuhoamista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152279#.TyeWVoH3vO0

5. Debkafile kertoo, että kapinallinen Syyrian armeijan kenraali oli suunnitellut vallankaappausta tammikuun 30.- 31. päivien välisenä yönä juuri ennen, kuin Syyrian tilannetta puidaan YK :n turvallisuusneuvostossa. Raportin mukaan kenraali suunnitteli johtaa 300 panssaria ja hänelle uskollisia joukkoja vallan kaappaamiseksi Assadin hallitukselta miehittämällä Damaskoksen. DF kertoo, että Assadin saatua tiedon suunnitelmasta hän kehotti veljensä Maher Assadin komennossa olevat Syyrian tasavaltalaisarmeijan ja 4. divisioonan joukot välittömästi Damaskoksen suojaksi ja linnoittamaan kaikki pääkaupunkiin johtavat väylät.
Artikkelin mukaan tiedon kaappausyrityksestä antoi Assadille ulkomainen taho. DF arvioi Assadin hallituksen selviämismahdollisuuksia, joita esim. Ehud Barak ennusti heikoiksi ja Assadin kaatumista viikossa, mikä ei ole toteutunut. Assad voi laskea saavuttaneensa tilapäisen voiton kapinallisista Venäjän, Iranin ja Hizbullahin avustamana, mutta tilanne on kaikkea muuta kuin ohitettu. YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä vaikeuttaa Kiinan ja Venäjän vastustus ulkomaitten puuttumisesta tilanteeseen Libyan tapaan. http://www.debka.com/article/21693/

6. UUTISOTSIKOITA

- Egyptin Muslimiveljeskunta piti viime viikolla salaisen konferenssin Kairossa. Siinä suunniteltiin veljeskunnan vallan ulottamista ja vahvistamista Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa, kertoo WND artikkelissaan. Konferenssin ottivat osaa Muslimiveljeskunnan edustajat Gazasta, Syyriasta, Jordaniasta, Sudanista ja Egyptistä. Konferenssissa todettiin islamilaisen Salafi-järjestön tuoma vaara Muslimiveljeskunnan vallan tavoittelulle. Veljeskunta voitti vakuuttavasti Egyptin parlamentin alahuoneen vaalit saaden 47 % sen jäsenmäärästä. Syyrian presidentti Assadin armeijan toimia vastustavat myös Syyrian Muslimiveljeskunta, jonka kerrotaan koordinoineen osuutensa kapinallisten kanssa. Hamasin ulkoasiainjohtaja Khaled Mashaal vieraili äskettäin Jordaniassa tavaten kuningas Abdullah II:n, minkä katsotaan vahvistaneen Jordanian Muslimiveljeskunnan asemaa. Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh vierailee Teheranissa lähi aikoina. http://www.wnd.com/2012/01/muslim-brotherhood-plots-rise-of-islam-at-secret-meeting/
- Presidentti Barack Obaman laillinen oikeus asettua ehdokkaaksi marraskuussa pidettäviin vaaleihin on kyseenalaistettu ainakin kuudessa osavaltiossa. Georgiassa oikeus vaati Obamaa tulemaan istuntoon esittääkseen oman puolustuksensa, mutta hän katsoi paremmaksi hyljeksiä kutsua eikä lähettänyt asianajajaansakaan paikalle. Oikeuden tuomari Michael Mahili katsoi päätöstä hakeneitten saavuttaneen automaattisen voiton(default victory), minkä johdosta Obaman oikeus olla ehdokkaana osavaltiossa olisi kiistetty. Tilanne on epäselvä, mutta se toistuu Alabaman, Arizonan, Tennesseen, New Hamshiren ja Illinoisin osavaltioissa. http://www.wnd.com/2012/01/obama-eligibility-challenges-spread-to-6-states/
- Netanyahu nimitti kolmen hengen toimikunnan tutkimaan juutalaisyhteisöjen asemaa Juudeassa ja Samariassa ja varsinkin ns. etäyhteisöjen omistussuhteita. Komitean jäsenet ovat entinen korkeimman oikeuden jäsen tuomari Edmund Levy, entinen pääministerin neuvonantaja Allan Baker ja Tel Avivin alueoikeuden apulaispresidentti Tchia Shapira. Heidän tulee esittää raporttinsa pääministerille 3 kuukauden sisällä. Pääministeri Ariel Sharon nimitti Talia Sassonin 2005 laatimaan luettelon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöistä ja suosittelemaan, mitkä säilytetään ja mitkä on poistettava. Hänen raporttinsa oli karkean poliittinen ja edusti Meretzin kantaa. Monet ovat kuitenkin vedonneet siihen paremman puutteessa. Sen uskotaan nyt poistuvan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255784
- Syyrian turvallisuusjoukot yrittivät saada Assadin perheen ulos Syyriasta, kertoo egyptiläinen päivälehti. Kapinalliset joukot estivät pakoyrityksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255683
- Viiden sentin mittainen kalaharvinaisuus nimeltään Nemacheilun dori, jota tavataan vain pienessä 0.7 hehtaarin luonnonpuistossa Beit Sheanin lähellä, oli jo kuolemassa sukupuuttoon, mutta 2011 purossa havaittiin 200 yksilöä. Ein Malchoa puro toi vain 5 kuutiometriä vettä tunnissa, minkä vuoksi lähelle kaivettiin kaksi tekolampea, joista johdetaan vettä putkien kautta, mikä nosti virtauksen kahteentoista kuutiometriin. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=255826

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021