Sunday, January 29, 2012

SUNNUNTAI 29.01.12

1. IAEA:N tarkastajat matkustivat Iraniin samana päivänä, jolloin Iranin parlamentti päättää lopettaa öljynviennin Eurooppaan välittömästi eikä heinäkuun ensimmäisenä päivänä, jolloin EU:n päättämät Iranin vastaisen sanktiot tulevat voimaan täysimääräisinä, ellei Iran taivu sen vaatimuksiin ja aloita vilpittömät ja avoimet keskustelut ydinsuunnitelmastaan YK:n kanssa. Iran on käyttänyt menestyksellä taktiikkaa, jolla se vuoroin uhkaa ja vuoroin lupaa avointa keskusteluja ja IAEA:n vaatimia tarkastuksia. Epäilijät uskovat, että Iran turvautuu tässäkin tapauksessa hyväksi koettuun vanhaan menetelmäänsä.

IAEA:n apulaispääsihteeri kenraali Herman Nackaerts kertoi journalisteille ennen johtamansa delegaation matkaa Teheraniin, että matkan tarkoituksena on pyrkiä ratkomaan kaikki osapuolten välille nousseet esteet koskien ennen kaikkea Iranin ydinsuunnitelmaa, jonka Iran väittää tähtäävän vain rauhanomaiseen käyttöön sähkön tuottamiseksi. Länsimaat eivät kuitenkaan luota tähän vaan epäilevät, että tarkoituksena on ydinpommin rakentaminen.
”Me toivomme ennen kaikkea, että Iran antaa meille haluamme selvityksen, jolla poistaa huolemme ydinsuunnitelman toteuttamisen sotilaallisesta käytöstä.”
Länsimaitten epäilyksiä vahvistaa Iranin päätös siirtää uraanin rikastuslaitoksensa maan-alaisiin tiloihin ja toiseksi se, että uraanin rikastustoimet ylittävät runsaasti sen, mitä sähkön tuottamiseen tarvittaisiin.

JÄNNITYS IAEA:n ja Iranin välillä nousi useita pykäliä USA:n ja EU-maitten päätettyä uusista entistä kovemmista sanktioista, jotka täysimääräisinä tehokkaasti estäisivät OPEC:in toiseksi suurinta raakaöljyn tuottajamaat myymästä tuotettaan. EU:n 27:n jäsenmaan päättämät sanktiot kovenevat asteittain siten, että ne ovat täysin voimassa heinäkuun alussa.
Iranin lainlaatijat sanovat: ”Miksi odottaa heinäkuun alkuun? Eikö ole parempi keskeyttää öljyn vienti EU-maihin välittömästi?”
Iran on varmaan hyvin tietoinen, että viennin lopettaminen vaarantaisi varsinkin Euroopan eteläosan maitten taloudet, jotka ennestäänkin keikkuvat vararikon partaalla.
Iranin Kansallisen Öljy-yhtiön (INOC) johtaja Ahmad Qalebani totesi ISNA uutistoimiston mukaan, että ”päätös viennin lopettamisesta tulee tehdä vallan korkeimmalla paikalla, ja meidän tehtävämme on toteuttaa sitä käytännössä”. EU ilmoitti, että 2011 se tuotti 25 % käyttämästään öljystä Iranista, ja vähättelee sen loppumisen vaikutuksia. INOC:n johtajan Qalebin mukaan viennin lopettaminen EU-maihin saattaisi monet öljynjalostamot kuten Italian ENI vararikkoon, joilla on monivuotiset sopimukset takaisinmaksu-sopimukset, joiden perusteella ne saavat maksut aiemmista öljykenttä-projekteista raakaöljynä.

FACTS Global Energy konsultti Robert Smith arvioi, ettei Iran öljyn lopettaminen aiheuttaisi suurta vahinkoa, koska Saudi Arabia pystyy helposti täyttämään syntyneen vajauksen.
Sen sijaan suuret Iranin öljyn ostajamaat kuten Kiina ja Intia hyötyisivät siitä saatavilla olevan öljymäärän kasvun ja hinnan alentumisen muodossa.
Suurin vaara, mikä tästä voi aiheutua, on jännityksen puhkeaminen avoimeksi sodaksi Persianlahdella, mikä voisi keskeyttää kaiken öljynviennin sieltä maailman markkinoille. Iran on uhannut toistamiseen juuri tätä, minkä USA:n merivoimien johto vakuuttaa voivansa estää ja puhdistaa Hormuzansalmen, mikäli Iran miinoittaa sen.
Laskuista ei pidä ottaa pois Israelin uhkausta toimia yksin Iranin ydinlaitoksia vastaan, elleivät länsimaat pysty päättämään yhteisistä toimista. Israelin johtajat katsovat, että Iran pystyy 6 kuukauden aikana rakentamaan ensimmäisen tai useamman pomminsa, mikä sulkisi lopullisesti mahdollisuuden sotilaallisista iskuista. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255554, http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=255527

2. PERSIANLAHDENMAAT kutsuivat omat arabiliiton delegaatioon kuuluneet tarkkailijansa pois Syyriasta havaittuaan, että armeijan verinen toiminta siviilejä vastaan on vain kasvanut heidän toimiensa aikana, eikä Syyrian presidentti osoita minkäänlaista joustoa myönnytyksiin. Arabiliitto totesi lopulta Kairossa pidetyssä ulkoministerien kokouksessa tilanteen toivottomuuden ja päätti kutsua loputkin, satakunta tarkkailijaa, pois Syyriasta.
SYYRIAN hallituksen tiedotteessa syytetään arabiliiton päätöstä yrityksenä antaa negatiivinen kuva Syyriasta ja vaikuttaa YK:n turvallisuusneuvostoon tarkoituksella päättää ulkopuolisesta väliintulosta ja kiihottaa aseellisia jengejä uusiin väkivaltaisuuksiin, kuten Syyrian TV sanoi.
Sen uutislähetyksessä vakuutettiin, että Syyria on edelleen päätöksensä takana sallia arabiliiton tarkkailijoitten toimet maassa.

ARABILIITON julkaisemassa lausunnossa todetaan, että tarkkailijat vedetään pois kohoavan väkivallan vuoksi, jolla presidentti Bashar Assad pyrkii murskaamaan vastarinnan.
Arabiliiton edustajat tapaavat YK:n turvallisuusneuvoston edustajat alistaakseen laatimansa Syyrian rauhansuunnitelman turvallisuusneuvoston toteuttavaksi. Arabiliiton pääsihteeri sanoi, että tarkkailijoiden toiminta on keskeytetty toistaiseksi heidän turvallisuutensa vuoksi, mutta he ilmeisesti pysyvät edelleen maassa odottaen tilanteen selviämistä.

SYYRIAN tilanteen saattaminen YK :n turvallisuusneuvoston hoitoon tarkoittanee sitä, että se turvautuu samantapaiseen YK:n omaksumaan menetelmään ”Responcibility to protect” (vastuu suojella), jolla se alisti presidentti Muammar Gaddafin johtaman Libyan lentokieltoon ja aloitti ylivoimaisella lentoaseellaan lähes puolustuskyvyttömän maan moukaroimisen auttaakseen Gaddafin joukkoja vastaan taistelevat sekalaiset joukot voittoon.
Assadin johtaman armeijan kovat otteet ovat jatkuneet ja kiihtyneet 10 kuukautta kestäneiden mielenosoitusten viimeisinä viikkoina. Aktivisti kertoivat, että armeijan pidättämien 17 siviilin ruumiit löydettiin kadulle heitettyinä luodinreikä otsassaan. Tämä tapahtui Hamasissa, jossa armeija on taistellut 5 kuukautta mielenosoittajien kanssa, joiden joukkoon on liittynyt nouseva määrä armeijasta karanneita sotilaita ja upseereita. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255518

3. JUUDEAN JA SAMARIAN palestiinalaiset ovat päättäneet ”siviilipartioitten” muodostamisesta suojellakseen moskeijoitaan ja hedelmätarhojaan ”setlerien” suorittamia hyökkäyksiä vastaan, kuten he sanovat. He ovat huolestuneet moskeijoihin ja muihin rakennukseen ja muureihin töherretyistä grafiiteista, joissa uhataan ”hintalappu” toimilla vastalauseeksi arabien suorittamille hyökkäyksille heidän kyliinsä, synagogiinsa ja hedelmätarhoihin sekä työkalujen ja lampaitten ja karjan varastamista vastaan, josta on tullut todellinen ongelma, eikä Israelin poliisi halua tai uskalla mennä arabikyliin tutkiakseen niitä.

IDF:n komentokeskus suoritti useita ratsioita arabikyliin voidakseen todeta, olivatko nämä ”kodinsuojajoukot” aseellisia ja havaitsi, ettei heillä ollut tuliaseita. Armeijan huoli on kuitenkin, että jos juutalaiset ”hintalappu” hiippailijat pyrkivät arabikyliin, he voivat joutua arabipartion hyökkäyksen kohteeksi, jotka voivat pahoinpidellä heidät sairaalakuntoon tai ottaa heitä panttivangeiksi. Arabien turvapartiot voivat kiihottaa samantapaisten juutalaispartioitten muodostamiseksi, mihin juutalaisilla on perinteitä kauan ennen itsenäisyyssotaa 1948.

IDF painottaa lausunnossaan, että palestiinalaiset terroristit ovat kiihdyttäneet yrityksiä uusien panttivankien sieppaamiseksi Gilad Shalitin vapauttamisen jälkeen. IDF pelkää, että terroristit voivat toimia palestiinalaisten turvapartioitten rinnalla, siepata sotilas tai siviilihenkilö, murhata hänet ja käyttää sitä vaatimuksissaan terroristien vapauttamiseksi Israelin vankiloista. IDF:n ilmoituksen mukaan v. 2011 tehtiin 12 yritystä panttivankien sieppaamiseksi, ja tendenssi niiden uusimiseksi on kasvanut entisestään. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=255537

4. ARGENTIINAN turvallisuusjoukot paljastivat maassa toimivan terrorisolun ja pidättivät sen kolme jäsentä etsien edelleen muita sen jäseniä. Pidätys suoritettiin maan suositussa turistikaupungissa San Carlos de Bariloche, 1680 km maan pääkaupungista Buenos Airesista. Kaupungista alkaa suosittu vaellusreitti Patagoniaan ja Andeille. Kaupunki sijaitsee luonnonkauniin Naheil Huapi-järven rannalla, joka kiinnostaa turisteja Rio Negro alueella.

Argentiinan terrorismin vastaisen taistelun erityisyksikkö, joka tunnetaan nimellä T4. suoritti pidätykset USA:n CIA:n ja Israelin turvallisuusjoukkojen antamien vihjeiden perusteella. Heidän hallustaan löydettiin dokumentteja ja karttoja iskukohteista.
Argentiinassa sijaitsevat 10 Habad-keskusta sekä pääkaupungin Israelin lähetystö suljettiin toistaiseksi, kunnes operaatioon sotkeutuneet terroristit on saatu kiinni. Kaikkiin noihin kohteisiin lisättiin ylimääräisiä turvallisuusvartijoita.
Terroristien uskotaan turvautuneen maassa asuvien entisten natsien antamiin ns. turvataloihin. De Barilochen kaupunkia pidetään paenneitten natsien turvasatamana, ja siitä on kirjoitettu kirjojakin, joissa väitetään jopa Hitlerin panneen sinne lähimpine apulaisineen, mitä ei koskaan ole voitu todistaa. Kiinnisaatujen terroristien kertoman mukaan he kuuluvat Hizbullahin ja Iranin tukemiin joukkoihin. Heidän yrityksenä Argentiinassa jatkaa sitä yritysten sarjaa, jota edustivat Thaimaassa Bankokissa ja Azerbaijanissa Bakussa pidätetyt terrorisolut ennen kuin he ehtivät toteuttaa hyökkäyksensä.
Iranin ja Hizbullahin tarkoituksena on kostaa Hizbullahin sotilasjohtajan Imaad Mughniyehin teloitus Damaskosessa, josta se syyttää Mossadia, vaikka Israel kieltää osallisuutensa.
http://www.debka.com/article/21689/

5. UUTISOTSIKOITA
- PFLP:n solu Abu Ali Mustafa prikaati ilmoitti tehneensä raketti-iskun Nahal Oz alueelle sapattina. Kukaan ei loukkaantunut iskussa. Prikaatin edustaja ilmoitti iskun olleen kostoksi IAF.n perjantaina suorittamaan ilmaiskuun Ash Shuyaiyaa alueelle. Palestiinalaiset sanovat IAF:n ohjuksen osuneen asuintaloon Gazassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152186#.TyT4loH3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152187#.TyT5roH3vO0
- Pääministeri Netanyahu osallistui konferenssiin Petah Tikvassa samaan aikaan, kuin mielenosoittajat vaativat Netanyahua peruuttamaan Migronin etäyhteisön tuhoamis-määräyksen ja tukemaan lakia, jolla etäyhteisöt laillistetaan. Pääministeri lupasi konferenssissa, johon osallistui lähes tuhat Likudin jäsentä ennen tiistaina pidettävää Likudin puheenjohtajavaaleja, että hän tulee suojelemaan ”setlementtitoimintaa”. Huhujen mukaan pääministeri oli uhannut siirtää etäyhteisöjen lakia tukevat ministerit uusiin tehtäviin, mutta ei suoraan erottaa heitä. Lakiesityksen esitti Zevulun Orlev (Israel Beitenu), ja sen mukaan etäyhteisöt, jotka ovat toimineet 4 vuoden ajan ja joissa on yli 20 perhettä, laillistetaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152198#.TyT554H3vO0
- Israel esitti virallisen onnittelun Egyptin Muslimiveljeskunnalle ”sen saavutuksista vapauden, demokratian ja taloudellisen nousun edistämiseksi”. Muslimiveljeskunta johtaa Egyptin uutta parlamenttia, jonka puhemieheksi valittiin sen edustaja. Veljeskunta on vakuuttanut, että rauhansopimus pitää, mutta ettei mitään yhteyksiä eikä keskusteluja Netanyahun hallituksen kanssa sallita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152206#.TyT7yIH3vO0
- PLO:n hallitus kokoontuu käsittelemään tilannetta, joka syntyi Ammanissa pidettyjen keskustelujen epäonnistuessa saavuttamaan minkäänlaista edistystä. Viisi turhaa tapaamista pidettiin Jordanian kuninkaan ja kvartetin edustajien kovan painostuksen alla, mutta ilman toivonpilkahdustakaan yhteisymmärryksestä. Abbas esittää tunnettuun tapaansa, että keskusteluissa ei edistytty Israelin taipumattomuuden vuoksi, eli se ei alistunut PA/PLO:n esittämiin vaatimuksiin. PLO:n keskustelut ovat alkusoittoa helmikuun 4. päivän arabiliiton kokoukselle Kairossa, jossa tilannetta pohditaan ja suunnitellaan seuraavista askeleista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152201#.TyT81YH3vO0
- Karmelin suurpalon loppuraportti kehottaa erottamaan silloin johdossa olleet ministerit, jotka olivat vastuussa sammutustöiden huonosta tai lähes olemattomasta valmistelusta tällaisia suurtuhoja varten. Heitä ei esitetä erotettaviksi hallituksesta vaan siirrettäviksi toisiin tehtäviin. Varsinkin talousministeri Yuval Steinitz ja sisäministeri Eli Yishai ovat syytösten kärjessä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/carmel-fire-report-calls-for-removal-of-top-israeli-ministers-1.409713
- Turkin hallitus lupaa antaa Hamasille 300 miljoonaa USD vuodessa sen horjuvan talouden tukemiseksi. Hamasin ulkoministeriön johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal muuttaa joko Qatariin tai Jordaniaan, joka on vuosien pesäeron jälkeen lämmitellyt suhteitaan hänen kanssaan. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/turkey-may-provide-hamas-with-300-million-in-annual-aid-1.409708
- 1300 ei-juutalaista Israelin kansalaista opiskelee PA:n alaisissa opistoissa Juudeassa ja Samariassa, koske siellä on alemmat vaatimukset. Heprean kielen tarvittava hallinta on useille heistä esteenä päästä Israelin korkean asteen opistoihin. PA:n alueella opiskelevien israelilaisten määrä lähes kaksinkertaistui 2011 aikana. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4181944,00.html
- Bashar Assadin vastaiset mielenosoitukset on kielletty Gazassa. Hamasin poliisit hajottivat kansanjoukot, jotka pyrkivät esittelemään vastustustaan Assadille. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255524

No comments: