PERJANTAI 06.01.12

1. ISRAEL pyrkii estämään terroristeja pääsemästä etelärajansa kautta iskemään kohteisiinsa maassa. Siinain vastaiselle rajalle rakennettava paikoin 6 metriä korkea teräsaita, joka varustetaan sähköisin tunnistein ja valvontakameroin, on valmis 100 km:n pituiselta osuudelta, mutta loput 140 km valmistunevat vuoden loppupuolella. Maahan pyrkivien useimmiten käyttämä reitti on jo tukittu. Aidan lisäksi sen varteen rakennetaan vahvistettuja vartio- ja valvonta-asemia. Yksi niistä on 12 km Eilatista pohjoiseen rakennettava Netavim. Fyysisen esteen lisäksi IDF lisää tiedusteluun käytettyjä ponnisteluja, joilla pyritään ennakoimaan mahdollisia rajaloukkauksia. Tie no 12, jonka varrella elokuussa terroristit murhasivat 8 israelilaista, pidetään toistaiseksi suljettuna liikenteeltä.

Everstiluutnantti Tal Carmel sanoi JP :n toimittajalle alueelle torstaina tehdyn matkan aikana, että tien varrella on edelleen paljon haasteita, kuten elokuussa tapahtunut terrori-isku osoitti.
Carmel selitti, että tien varteen asetetaan betoniesteitä, joiden taakse hyökkäyksen kohteiksi joutuneet autoilijat voivat suojautua. IDF:n tehokkuuden lisäämiseksi alueelle on sijoitettu yksi uusi prikaati, joka saatuaan tarvittavat välineet ja miehistön, tulee toimimaan itsenäisenä yksikkönä. Toiseksi alueelle perustetaan toimintayksikkö, joka vastaa elektronisten laitteiden, tunnisteiden ja kameroiden, valvonnasta.

MAANKAMARAN valvonnan ohella myös merialue Punaisenmeren pohjukassa on tehostetun valvonnan alainen, ja sitä tullaan nopeakulkuisten ohjusveneitten ohella lisäämään sähköisin sensorein ja teknisin välinein. Meriupseerin sanojen mukaan kaikki meressä liikkuva aina tyhjään säilykepurkkiin saakka havaitaan välittömästi ja tarkistetaan. IDF:n laivasto-osasto ei ota mitään kevyesti, sillä meren kautta tuleva uhka on yhtä todellinen kuin maan kautta.
Se voi tulla räjähteillä lastatun veneen muodossa, joka ajetaan satamassa ankkuroidun aluksen kylkeen, tai se voi olla ohjuksin varustettu alus, joka ajettuaan lähelle satamaa laukaisee ohjuksensa kohti ankkuroitua alusta tai kaupunkia ja sen hotellikeskuksia. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252455

2. SHIN BETIN keräämien tietojen mukaan terrori-iskut Israelissa nousivat tuntuvasti joulukuun aikana. Marraskuun aikana rekisteröitiin 44 hyökkäystä, mutta joulukuussa luku oli 81. Marraskuun luku 44 osoittaa keskimääräistä vuoden aikana tehtyjä terrori-iskuja.
Valtaosa hyökkäyksistä tapahtui Jerusalemissa ja Juudean ja Samarian alueilla, kasvava määrä petrolipommeja.
JERUSALEMIN alueella rekisteröitiin 24 terrori-iskua; marraskuussa 7 hyökkäystä. Gazasta tehdyt hyökkäykset lisääntyivät myös; joulukuussa rekisteröitiin 30 hyökkäystä, edellisessä kuussa vain 11. Länsirannalla rekisteröitiin joulukuussa 26 hyökkäystä. Gazasta tehdyistä hyökkäyksistä 30 oli raketti-iskuja, 11 kranaattihyökkäyksiä.
Shin Bet toteaa, että hyökkäysten määrä lisääntyi heitettyjen petrolipommien vuoksi. Hyökkäyksissä rekisteröitiin kolme lääkintähoitoa tarvitsevaa vammautumista. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=251868
Kotirintaman keräämien tietojen mukaan vuoden 2011 aikana Gazasta ammuttiin Israeliin 680 kranaattia, rakettia ja ohjusta, eli karkeasti 2 päivää kohti. Ohjuksista 80 oli Grad-tyyppisiä Katjusha ohjuksia. Suurin osa keskittyi jännityksen nousemisen yhteyteen 15 päivän aikana. Kotirintama suunnittelee varoitusjärjestelmän kehittämistä siten, että julkisen ääni-signaalin lisäksi varoituksia annetaan kännyköiden avulla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151460#.TwaV7Fb3vO0

3. USA ja Israel suunnittelevat yhteistä suurinta koskaan järjestettyä sotaharjoitusta Israelin alueella. Päivämäärää ei ole vielä vahvistettu, mutta valmistelut ovat täydessä käynnissä. AP kertoi eilen, että harjoituksella, nimeltään ”Austere Challenge 12”, pyritään tehostamaan puolustusjärjestelyjä sekä yhteistoimintaa IDF:n ja USA:n armeijan välillä.
IDF:n taholta vakuutettiin AP:n toimittajalle, ettei harjoitus liity Persianlahdella kiihtyneeseen jännitykseen, sillä harjoituksista sovittiin paljon aiemmin.

Muutamia viikkoja sitten USA:n armeijan kolmannen lennosto-osaston komentaja kenraali-luutnantti Frank Godenc saapui Israeliin valmistelemaan ilmavoimien yhteisharjoituksia.
Vaikka tarkkaa päivämäärää harjoituksista ei voida antaa, niiden uskotaan toteutuvan muutamien lähiviikkojen aikana. Harjoitukset ovat suurimmat koskaan järjestetyt ohjusten torjuntaan keskittyvät harjoitukset. Niihin osallistuu tuhansia miehiä IDF:stä ja USA:n armeijasta. Harjoituksissa testataan USA:n ja Israelin monikerroksisia ilmapuolustus-järjestelmiä hyökkääviä ohjuksia ja raketteja vastaan.
Iranin armeijan komentajat ovat antaneet useita varoituksia USA:n laivastolle, ettei Hormuzansalmen kautta Persianlahdelta Omaninmerelle höyrynnyt lentokoneitten emälaiva USS Stennis palaisi Persianlahdelle lisäten, ettei Iran toista varoituksiaan. USA:n laivaston tyynnyttelevässä lausunnossa todettiin, että USA jatkaa purjehtimista alueella kuten on tapahtunut vuosikymmenien aikana vastaamatta uhkaavilla vastatoimilla.

HAIFAN sataman merialusten komentaja prikaatinkenraali Uri Sharvit piti eilen yllättävän harjoituksen antaen satamassa olleille ohjusaluksille käskyn höyrytä välittömästi avomerelle. Sen tarkoituksena oli todeta alusten valmius toimia lyhyellä varoitusajalla.
Harjoitusten taustalla voi olla pelko, että Hizbullah voi tehdä varoittamattoman yllätysiskun ohjuksillaan laivaston aluksia vastaan, joiden pääosa on sijoitettu Haifaan. Israelin ohjusveneitä vastaan tehtyjen iskujen vaarallisuus on noussut huomattavasti Venäjän toimitettua Syyrialle yliäänennopeudella kulkevia maalta merelle ammuttavia risteilyohjuksia, joita on voinut joutua Hizbullahin käsiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151468#.TwaXV1b3vO0

4. DEBKAFILE raportoi eilen, että Saudi Arabian ja Gulfmaitten armeijat ovat hälytys-valmiudessa seuratessaan Iranin ja USA:n välille kehittyneen jännityksen selvittämistä. Saudit kehottavat, ettei USA:n tule osoittaa heikkoutta Iranin uhkausten edessä, vaan antaa ”sanan sanasta ja kaksi parhaasta”. USA aikonee lähettää USS Stenniksen Hormuzansalmen kautta Persianlahdelle, josta se vain muutama päivä sitten tuli Omaninmerelle ilmeisenä tarkoituksenaan seurata Iranin laivaston harjoituksia.
USA:n armeija on esitellyt internetissä USS Stenniksestä otettuja kuvia, joissa näytetään F-18 hävittäjäpommittajia täydessä hälytysvalmiudessa valtavilla ohjuslasteille varustettuina.

TÄMÄ lienee ensimmäinen todellinen ratkaisunpaikka USA:n presidentti Obamalle Pohjois-Afrikan maitten jouduttua ”arabikevään” riepoteltaviksi ja Syyrian tilanteen jatkuessa epätietoisuudessa, mihin suuntaan kehitys siellä kääntyisi. Länsivallat näyttävät tyytyvän seuraamaan sivusta, miten muslimit murhaavat toisiaan haluamatta puuttua tilanteeseen muutamaa puolivillaista lausuntoa lukuun ottamatta, arabiliiton tarkkailijoitten silmien alla.
Obamalla on vaalikausi meneillään, vaikka hän ei ole aloittanut kampanjaansa erityisen näyttävästi. Hän kuitenkin tarvitsisi todellisen näytön johtajanominaisuuksistaan, muuallakin kuin taisteluissa kongressin edustajien kanssa, jota sitäkin hän on viime aikoina vältellyt ja turvautunut presidentin hallinto-oikeuksiin saadakseen haluamansa päätökset voimaan.

USA:n ei tarvitse esitellä voimaansa Persianlahden alueilla, sillä ne lienevät myös Iranin päättäjien tiedossa. USA:n ilmavoimilla on viisi valtavaa lentotukikohtaa Persianlahdella, kuten DF kertoo. Kaksi niistä, Ali Al Salem ja Ahmed Al Jaber sijaitsevat Kuwaitissa; Al Dhafra sijaitsee UAE:ssa; suurin lentotukikohta USA:n ulkopuolella Al Adid Qatarissa ja Thumrait Omanissa. Iran tuskin pystyisi eliminoimaan tällaista voimien keskitystä huomioiden, että USA:n maailmanlaajuinen tutkavalvontaverkosto THAAD havaitsee välittömästi jokaisen sen laukaiseman ohjuksen ja laskemaan sen lentoradan. http://www.debka.com/article/21620/

5. UUTISOTSIKOITA
- Saudihakkerit sanovat julkistavansa 11 000 uusien luottokorttien tiedot ja kehuvat, että heillä on miljoonan kortin tiedot. Israelin luottokorttiyhtiöt ovat työskennelleet ylipaineella selvittääkseen tapaukset, jotka ovat vaarassa, ja lupaavat, että ne korvaavat mahdolliset menetykset. Yleisesti on annettu varoitus välttää ostoja internetin kautta. Varsinkin Cal, Leumi ja Isracard ovat hakkereitten listoilla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151458#.Twaq01b3vO0
- Eri yhteiskuntaryhmiä edustavat opiskelijat kokoontuivat eilen Jerusalemin Paris aukiolle osoittaakseen, ettei yhteiskunta suinkaan ole hajoamassa. Mukana oli haredi-, uskonnollisia sionisteja ja ei-uskonnollisia ryhmiä edustavia. Tilaisuudesta oli ilmoitettu internetin kautta, mikä on osoittautunut käteväksi ilmoitusvälineeksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151467#.TwarRFb3vO0
- Eilen kokoontui IDF:n upseereita ja nuorison edustajia Juudeasta ja Samariasta Efratiin Gush Etzionissa keskustelemaan heidän välilleen kehittyneestä luottamus-pulasta. Asia on kiireinen ja polttava, sillä se koskee armeijaan tulevia uusia asevelvollisia, joiden määrä on huolestuttavasti pienentynyt. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151470#.TwasEFb3vO0
- Kansanedustaja Moshe Gafni (UTJ) opasti asepalvelukseen meneviä pidättymään toistaiseksi, kunnes IDF on selvittänyt itselleen, miten se aikoo ratkaista uskonnollisten asevelvollisten esittämät vaatimukset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151433#.TwauLVb3vO0
- Arabipuolueitten Raam ja Tal kritisoivat poliisia ja ympäristöministeriötä ankarasti syyttäen niitä brutaaliksi poliisin pidätettyä kaksi kovaäänistä muslimisaarnaajaa Jaffan moskeijassa. Israelissa halutaan kieltää minareeteista viidesti päivässä kovaäänisten välityksellä ilmoitetut rukouskehotukset, mikä myös herätti muslimien vastarinnan. Varsinkin viiden maissa aamulla tapahtuva kehotus koetaan häiritseväksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151463#.TwauiFb3vO0
- Poliisi kieltää käyttäneensä provokaattoreita Juudean ja Samarian juutalais-yhteisöissä kiihottaakseen nuoria poliisia ja sotilaita vastaan. Poliisi on käyttänyt tätä tehokkaasti aiemminkin, mm. ennen Rabinin murhaa. Poliisi tunnustaa, että se on antanut usein hallinnollisia komentoja ja kieltoja juutalaisasukkaille Juudeassa ja Samariassa ilman mitään syytä vain saadakseen edustamansa ideologian toteutetuksi ja provosoidakseen nuoria vastarintaan. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-police-denies-provocateurs-operating-among-settlers-1.405724
- Iran ilmoitti pitävänsä uudet merisotaharjoitukset Persianlahdella helmikuussa. http://www.haaretz.com/news/middle-east/iran-to-hold-another-naval-drill-near-strait-of-hormuz-next-month-1.405822
- Jerusalemin pormestari Nir Barkat tukee suunnitelmia, joilla pääkaupungin itäosat asetettaisiin armeijan valvontaan, kuten se tekee Juudeassa ja Samariassa. Poliisi on hyvin haluton menemään noille alueille peläten arabinuorten hyökkäyksiä. http://news.yahoo.com/jerusalem-may-outsource-areas-behind-wall-141806292.html
- Egyptin Muslimiveljeskunta vakuuttaa, ettei se mitätöi rauhansopimusta Israelin ja Egyptin välillä. Egyptin parlamenttivaalien kolmas vaihe saatiin päättymään, jonka jälkeen odotetaan lopullisia tuloksia, joissa Veljeskunta saanee ”rökälevoiton”. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252489
- Fatahin keskuskomitean jäsen Abbas Zaki esitti torstaina järjestön 47-vuotisjuhlan yhteydessä, että jos Israel väheksyy YK :n päätöksiä PA:n kustannuksella, Fatah tulee antamaan Israelille ”tuntuvan opetuksen”. Yhä useampi palestiinalainen vaikuttaja on turvautunut uhkauksiin massamielenosoituksilla, joissa USA:n kouluttamat ”poliisit” ovat aseineen kärjessä. – Israelin ja PA:n rauhanneuvottelijat tavannevat toisen kerran maanantaina. Israelin edustaja Molcho jätti 21 kohtaa käsittävän listan Erekatille. Lista on vain luettelo käsiteltävistä asioista, eikä sido mihinkään. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252460, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252424

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019