MAANANTAI 30.01.12

1. ARABILIITTO on valmis turvautumaan YK:n turvallisuusneuvoston apuun aloittamansa tarkkailutoiminnan osoittauduttua epäonnistuneeksi Syyriassa. Arabiliiton pääsihteeri Nabil Alarabi matkusti henkilökohtaisesti New Yorkiin antaakseen oman todistuksensa turvallisuus-neuvostolle tilanteesta Syyriassa. Hänen mukanaan on Qatarin pääministeri sheikki Hamad bin Jassim al-Thani. Qatarin edustaja johtaa arabiliiton komiteaa, jonka velvollisuutena on seurata tapahtumien kehittymistä Syyriassa.
Pääsihteeri Alarabi esitti ennen USA:n matkaansa toivomuksen, että Kiina ja Venäjä tarkistaisivat Syyrian tilannetta koskevan kantansa myönteisemmäksi YK:n turvallisuus-neuvoston käsittelylle. Nämä kaksi valtiota vastustavat YK:n puuttumista tilanteeseen.

SYYRIAN tilanne alkoi jo osoittaa selviä ratkaisun mahdollisuuksia kapinallisten tunkeuduttua Damaskoksen esikaupunkeihin ja niistä varsinkin Ghoutan. Syyrian väestön valtaosa asuu Damaskoksen lähiöissä tai niitä ympäröivissä kylissä, he kuuluvat sunni-enemmistöön.
Vapaan Syyrian armeijan (FSA) edustaja totesi, että sen joukot, jotka olivat tunkeutuneet Damaskoksen lähiöihin, suorittivat ”taktisen vetäytymisen” Assadia tukevien joukkojen hyökättyä FSA:n miehittämille alueille.

ASSADIN armeija hyökkäsi Damaskoksen esikaupunkeihin voimalla, silminnäkijöitten mukaan ainakin 50 tankkia osallistui hyökkäykseen Ghoutaan ja muihin lähiöihin.
FSA:n edustaja sanoi, että sen joukot menivät Ghoutan esikaupunkiin vahvistaakseen toimiaan Saqbassa, Hammouriyassa ja Kfar Batnassa. Assadin joukot tunkeutuivat Kfar Batnan keskustaan, jossa nähtiin kolme armeijan panssaria. Lähiö on vain muutaman kilometrin päässä Assadin valtakeskuksista.
Silminnäkijän mukaan kysymys on kaupunkitaistelusta. Surmattuja lojuu kaduilla. Hän kertoi, että 14 siviiliä ja 5 Assadin armeijasta karannutta FSA:n sotilasta oli saanut surmansa taisteluissa Damaskoksen esikaupungeissa.
Damaskoksen esikaupungeissa on ollut suuria mielenosoituksia, joissa on vaadittu Assadin eroa ja hänen hallituksensa kaatamista. Assad kuuluu vähemmistönä olevaan alawite-klaaniin, joka on hallinnut Syyriaa koko Assad-dynastian ajan. He pelkäävät, että Assadin ja hänen valtansa kukistuessa maan sunni-enemmistö tulee kostamaan heille kokemansa vääryydet ja alawite-klaanin suosituimmuusaseman.

SYYRIAN hallitusta vastustavat aktivistit kertoivat perjantaina, että 10 ihmistä oli surmattu Aleppon mielenosoituksissa, Syyrian toiseksi suurimmassa kaupungissa.
Rankoussa, 30 km pohjoiseen Damaskoksesta Libanonin rajan tuntumassa, 33 ihmistä oli saanut surmansa Assadin armeijan jahdatessa armeijasta karanneita sotilaita ja kapinallisia.
Rankoun 25 000 asukkaan vuoristokaupunki on ollut Assadin armeijan tuhansien sotilaitten piirittämä keskiviikosta lähtien tulittaen sitä panssarien tykeillä.

ARABILIITTO keskustelee Syyrian tilanteesta ulkoministerien kokouksessaan 5. helmikuuta. Varsinkin Ranska on toiminut aktiivisesti vaatien nopeaa ratkaisua kriisille, koska surmansa saaneiden siviilien lukumäärät kasvavat päivittäin Syyrian armeijan raakojen toimien vuoksi. Ranskan julkistamassa lausunnossa vaaditaan vastuuseen ne, jotka ovat niihin syyllistyneet. Uutislähteiden mukaan surmattujen siviilien määrä ylittänee 5 500, mutta luvut ovat arvioita.
YK:n turvallisuusneuvosto käsitteli tilannetta perjantain kokouksessaan, jossa Ranska ja Englanti vaativat verenvuodatuksen lopettamista. Venäjän edustaja vastustaa YK .n päätöslauselmia, jotka perustuvat arabiliiton Libyan tapauksen kaltaisiin vaatimuksiin, vaan haluaa Syyrian johtamaa poliittista ratkaisua. Kiina tukee Venäjän esittämiä vaatimuksia.
Arabiliiton Syyriaan lähettämien tarkkailijoitten pääosa lienee vielä Syyriassa, mutta Saudi Arabia ja Persianlahden maat päättivät kutsua edustajansa pois.

HAMASIN edustaja kieltää uutiset, että se sulkisi Damaskoksen toimistonsa. Sen asema on tullut vaikeaksi sen epäsuorasti esittämän Assadin politiikan vastustuksen vuoksi, mikä on kääntänyt Iranin hallituksen Hamasia vastaan. Iranin mullah-hallitus on alkanut suosia Islamic Jihadia, joka toimii suorasukaísemmin Iranin ohjeitten mukaan varsinkin Gazassa. Hamasin Damaskoksen toimiston johtaja Khaled Mashaal tapasi Jordanin kuninkaan Abullah II:n alkuviikosta. Mashaal kieltää huhut, että hän muuttaisi Ammaniin tai Qatariin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255682
2. USA:n puolustusministeri Leon Panetta vakuutti CBS:n 60 minuutin ohjelmassa, että USA ja sen presidentti tekevät kaikkensa, ettei Iran tule saamaan ydinasetta. Hän vakuutti, ettei sen estämiseksi mitään vaihtoehtoja ole otettu pois pöydältä. Hän selitti, että tämä on USA:n asettama punainen varoitusviiva, jonka ylittämisen estämiseksi USA käyttää kaikkia mahdollisia kainoja. Hän selitti edelleen, että tämä on hänen käsittääkseen myös Israelin omaksuma varoitus-linja, joten tällä kohtaa niiden intressit ovat saman suuntaiset.

PANETTAN saamien tiedustelutietojen mukaan Iranin ydinase voi valmistua vuoden sisällä. Tässä hän kuitenkin poikkeaa jyrkästi Israelin saamista tiedoista, joiden mukaan Iranin ydinpommi on valmis kuuden kuukauden sisällä.
Panetta selitti ennustustaan edelleen todeten, että karkeatekoinen pommi voi valmistua vuodessa, mutta että sen muotoileminen ohjuksen kärkeen sopivaksi vie toisen vuoden ellei kaksi. Lisäksi Panetta ei tuntunut olevan vakuuttunut, että Iranin kehittämät ohjukset ovat valmiit kuljettamaan ydinpommia satojen tai tuhansien kilometrien päähän. Panettan kanta asettaa Israelin Temppelin harjalle, ketä ja mitä uskoa tässä kysymyksessä.

USA:n armeijan aselajien komentajien muodostaman neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey puolestaan toteaa, ettei hänen viimeinen vierailunsa Israelissa ollut tarkoitettu käännyttämään kumpaakaan osapuolta yhteisen kannan löytämiseksi, vaan pyrkimys tutkia asiaa yhdessä verraten käytettävissä olevia tiedustelutietoja, jotta voitaisiin löytää yksinkertainen keino ongelman ratkaisemiseksi. USA:n armeija ei halua sotaa, eikä varmaan Israelkaan sitä halua; turvautuminen asevoimiin on viimeinen vaihtoehto.
Dempsey selitti, että USA katsoo Iranin potentiaalista ydinpommia vaarana maailman turvallisuudelle, kun Israelille se muodostaa eloonjäämiskysymyksen. Hän sanoo ymmärtävänsä tämän ja siksi USA pelkää, että Israel voi toimia yksin edes ilmoittamatta USA:lle ennen pommikoneitten nousemista ilmaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152240#.TyZDfYH3vO0

3. PLO:n, Palestiinan vapautusorganisaation, 12 jäsenjärjestöä julkistivat yhteisen julkilausuman, jossa ne kehottavat, että PA lopettaa kaikki keskustelut Israelin hallituksen kanssa, kunnes se jäädyttää kaiken rakennustoiminnan Juudeassa ja Samariassa. Dokumentin allekirjoittivat mm. Fatah, PFLP, PPP (Palestiinan kansanpuolue), Palestiinan kansallinen aloite ja muita. Asiasta raportoi Betlehemissä toimiva MAAN-uutistoimisto. Julkilausuma oli tarkoitettu evästeeksi PLO:n hallitukselle, joka kokoontuu helmikuun alussa käsittelemään asiaa. Kvartetin antama määräaika alustavan sopimuksen solmimiseksi päättyi 26. tammikuuta, joskin USA:n taholta selitettiin, ”ettei sitä ole kiveen hakattu”.

Kirjelmässä vaaditaan, etteivät dokumentin allekirjoittajajärjestöjen johtajat suostu jatkamaan Ammanissa viisi kertaa tuloksettomina päättyneitä keskusteluja. Dokumentissa pyydetään, että ”kansainvälinen yhteisö”, johon palestiinalaiset toistuvasti turvautuvat, ”suojaisi palestiinalaisia Israelin suorittamilta kansainvälisen lain rikkomuksilta”.
PÄÄMINISTERI Netanyahu puolestaan soitti jo varsin kulunutta levyään selittäen, että Israel on valmis keskusteluihin, mutta toivoo myös palestiinalaisten järkiintyvän. Hän viittasi YK:n pääsihteeri Ban ki-Moonin (jota joku kutsuu nimellä ”manki boon”) pian tapahtuvaan Israelin vierailuun toivoen, että PLO tekisi myönteisen päätöksen 04.02. keskustelujen jatkamiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152235#.TyZI_4H3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- USA pelkää 10 Egyptiin sidotun kansalaisensa turvallisuuden puolesta. He toimivat kolmen amerikkalaisen yhtiön edustajina tehden PR-työtä Egyptin hallituksen hyväksi. Yhtiöitten yhteydet Egyptin uuden hallituksen kanssa häiriintyivät, kun heidän syytettiin toimineen Mubarakin hallituksen hyväksi. Heitä ei ole pidätetty, mutta he eivät saa matkustaa maasta ja heitä odottaa oikeudenkäynti, jossa yhtenä syytöksenä on toimiminen ulkomaan rahoittaman NGO-järjestön hyväksi Egyptissä, mikä on kielletty. Yhtiöillä on yhteyksiä Obaman hallitukseen ja USA:n valtapuolueisiin. Yksi heistä Sam LaHood, on Obaman hallituksen liikenneministeri Ray LaHoodin poika. Hän kertoo, että oikeudenkäynti voi kestää jopa vuoden ja että tuomio voi olla puolesta vuodesta kuuteen, joten syytökset ovat raskaita. Ongelmat alkoivat Egyptin poliisin tehtyä ratsian yhtiöitten toimitiloihin. Asia on monisyinen, sillä USA antaa vuosittain miljardiavustuksia Egyptille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152242#.TyZOJIH3vO0
- Egypti aloitti parlamentin ylähuoneen edustajavaalien ensimmäisen vaiheen, toinen vaihe pidetään 14.-15. helmikuuta. Ylähuoneen 270 edustajasta kaksi kolmannesta valitaan vaaleilla, loput nimitetään. Ylähuone on neuvoa-antava elin. Ylähuoneen eli ”suran” vaalien jälkeen on vielä presidentin vaalit alkuvuodesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152215#.TyZRVIH3vO0, http://www.aljazeera.com/indepth/spotlight/egypt/2011/10/20111030151435700328.html
- Israelin avaruustutkimusbudjetti nostettiin merkittävästi, ennen se oli 10 miljoonaa, uusi budjetti kahdeksi vuodeksi on 165 miljoonaa NIS. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152231#.TyZTn4H3vO0
- Israelin puolustusministeriö antoi yksityisfirmalle tehtäväksi poistaa tuhannet maamiinat, joita on vuosikymmenien aikana kylvetty eri puolille maata. Työt on tarkoitus aloittaa maaliskuussa. Miinoja on pohjoisrajan tuntumassa, mutta myös Suolameren eteläpuolella Arava-laaksossa 250 dunamin alueella. Miinoitetut alueet ovat paikoin huonosti merkitty maastoon eikä kaikista ole luotettavia karttoja, mikä saattaa kansalaiset vaaraan tietämättään niiden olemassa olosta ja vahinkoja sattuu.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152222#.TyZUK4H3vO0
- Israel aloittaa merenalaisen sähkökaapelin rakentamisen Kyprokseen. Se pudotetaan kahden km:n syvyyteen, sen kautta voidaan johtaa sähköä 2000 MW. Kyprokselta kaapeli jatkaa Kreetan saarelle ja sieltä Kreikkaan. Täten Israel yhdistyy Euroopan sähköverkoston kanssa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/152229#.TyZVzIH3vO0
- Hallitus määritteli ne juutalaisyhteisöt, jotka tulevat saamaan hallituksen avustuksia. Lista käsittää kaikkiaan 557 etuisuusryhmän yhteisöä. Niistä 70 sijaitsee ns. turva-aidan takana, ja niiden asema tulee vahvistaa laillisesti, ennen kuin valtio suostuu maksamaan niille myönnettyjä avustuksia. Virkailijan mukaan lista laadittiin tarpeiden mukaisesti, mutta että tuen myöntäminen noudattelee hallituksen politiikkaa. Artikkelin mukaan Netanyahu ei maininnut tukeen liitetyistä rajoituksista. Tuki on maatalousyhteisöissä 150 000 NIS maatalouden kehittämiseen; kaupunkiyhteisöissä 107 000 NIS. Asuntolainoja korkeintaan 100 000 NIS on myös tarjolla. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255655
- Turkin hallitus kieltää aiemmin julkistetun tiedon, että se olisi luvannut antaa Hamasille 300 miljoonaa USD vuodessa. Turkin virkailija sanoi, ettei ole rahaa Hamasia varten, mutta että Turkki kannattaa inhimillisiä avustuksia Gazaan. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=255642
- Likudin puheenjohtajan vaalit pidetään tiistaina, eikä ole vältytty syytöksistä hevoskaupoista kannattajien ostamiseksi sopivaa korvausta vastaan. Netanyahun voitto lienee selvä, mutta Netanyahu pelkää, ettei hän saa puolueen 8700 jäsenen Jerusalemissa jäsenmaksunsa ajoissa maksaneen parissa yli 3000 ääntä, mikä olisi tahra hänen meriitissään. Netanyahun ainoa kilpailija on Moshe Feiglin. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=255693
- Länsirannalla toimiva maatalouden kehittämiskeskus lähettää vuosittain satoja palestiinalaisia Aravan alueella toimivaan Keski- ja Pohjois-Aravan tutkimuskeskukseen voidakseen hyödyntää Israelin maatalouden kehittämiä menetelmiä kuivien alueitten valjastamiseksi maatalouden hyötykäyttöön. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=255193

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019