MAANANTAI 09.01.12

1. ARABILIITON eilisessä kokouksessa Kairossa todettiin, ettei liiton lähettämä tarkkailijoitten delegaatio, 70 miestä, ole saanut armeijan väkivaltaa mielenosoittajia vastaan loppumaan eikä armeija ole vetänyt joukkojaan kaupungeista, kuten arabiliiton kanssa solmittu sopimus edellyttää. Myöskään mielenosoituksissa pidätettyjä kansalaisia ei ole vapautettu, vain viitisensataa kuin hämäykseksi tuhansista, joita pidetään vankiloissa ja keskitysleireissä.

ARABILIITON sunnuntain kokoukseen osallistuivat myös Saudi Arabian ja Egyptin edustajat, minkä katsotaan antaneen tilaisuudelle suurempaa painoa, koska toiset arabimaat seuraavat tavallisesti näiden esityksiä. Kokouksessa tarkasteltiin arabiliiton tarkkailijoitten lähettämiä raportteja Syyriasta, ja todettiin, että heidän tulee saada toimia vapaammin ilman hallituksen valvontaa. Heitä ei kuitenkaan kutsuta kotiin, kuten jotkut vaativat, vaan heidän määräänsä lisätään ja toivottavasti suuremmin valtuuksin. Ennen sunnuntain kokousta esiintyi huhuja, joiden mukaan arabiliitto nostaa kädet pystyyn ja alistaa ongelman YK :n turvallisuus-neuvostolle. Tämä mahdollisuus kuitenkin hylättiin keskustelutta, koska tapa, millä Libyan tilanne hoidettiin YK:n ja NATO:n toimesta, herätti pahaa verta arabimaissa ja se kosketti arabien kunniantuntoa, jonka he katsoivat tulleen loukatuksi.

QATARIN edustaja, joka toimii Syyria-toimikunnan puheenjohtajana, vaati kovempia otteita ja moitteita Syyrian presidentti Bashar Assadia vastaan, mutta se ei saanut kannatusta.
”Emme usko tämänpäiväisen kokouksen päätyvän yhden osapuolen tuomitsemiseen, koska se polttaisi sillat sen ja arabiliiton välillä”, kokousedustajat arvioivat.
Monitorien raportissa suositellaan, että arabiliito vaatii 3 495 pidätetyn vapauttamista ja että Syyrian hallitus antaa tarkkailijoille kaiken heidän tarvitsemansa tuen. Edelleen sen tulisi vaatia, että Syyrian hallitus antaa monitoreille pidätettyjen nimet ja olinpaikat.
Viitisenkymmentä Syyria oppositiota edustavaa mielenosoittajaa oli kokoontunut rakennuksen ulkopuolelle, jossa arabiliitto piti kokoustaan eilen. He vaativat Assadin kuolemaa ja poistamista vallasta. Pilapiirroksessa Assad kuvattiin Draculan vampyyrina, joka imee Syyrian kansan verta.

Qatarin pääministeri sheikki Hamad binJassim al-Thani sanoi perjantaina, ettei veren-vuodatusta ole saatu loppumaan Syyriassa ja että monitorien pitäminen siellä on ajan hukkaa. Syyrian osallistuminen arabiliiton toimintaan estettiin marraskuussa toistaiseksi ja liitto päätti lähettää 70 monitoria Syyriaan 26. joulukuuta alkaen.
SYYRIAN maanpaossa toimivan reformipuolueen edustaja Marc Hussein totesi, että Libayn tapaisen operaation järjestäminen Syyriassa olisi äärettömän vaikeaa. Hän selitti, että Libya on suuri maa, sillä on runsaasti öljyä ja kaasua, ja siksi se kiinnostaa sijoittajia. Syyrialla on vaikutusvaltaisia tukijoita, kuten Kiina, Venäjä, Irak ja Iran, ja 1.5 miljoonaa palestiinalaista Libanonissa, Syyriassa ja Jordaniassa tukevat samoin Syyrian hallitusta.

SYYRIAN ihmisoikeustarkkailija totesi Lontoossa, että armeijan ja siitä loikanneiden sotilaitten välisissä taisteluissa kuoli 11 armeijan sotilasta ja 20 haavoittui, mutta ei kertonut armeijaa vastaan taistelevien menetyksistä. Arviolta 6 000 siviiliä on kuollut armeijan luodeista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252775

2. ISRAELIN ja PA:n ”rauhanneuvottelijat” tapaavat toisensa toistamiseen tänään Ammanissa. Odotukset minkäänlaisesta ”läpimurrosta” keskusteluissa ovat olemattomat. Palestiinalaisten taholta todettiin, että erimielisyydet rajoista ja turvallisuuskysymyksissä ovat yhtä suuret kuin ennenkin, eikä mitään lähentymistä ole havaittu Israelin taholta.
Kvartetin edustajat pysyttelevät poissa tilaisuudesta tällä kertaa.

PLO:N pääsihteeri Yasser Abed Rabbo kuvasi Ammanin keskusteluja vain tunnusteluiksi, jossa pyritään selvittämään vastapuolen todellisia päämääriä.
”Israel ei halua todellisia keskusteluja”, hän totesi. ”Israel hylkää kahden valtion periaatteen ja jatkaa rakentamista Juudeassa ja Samariassa sekä varsinkin Jerusalemissa.”
RABBO selvensi PA:n kantaa todeten, että ellei Israel julkista 26.tammikuuta mennessä PA:n johdon hyväksymiä myönnytyksiä, PA tulee uudelleen aktivoimaan YK:ssa aloittamansa esitykset Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n päätöksillä. Kvartetin osapuolille antama 3 kuukauden armonaika umpeutuu 26. tammikuuta, johon mennessä kummankin osapuolen tuli pystyä sopimaan avainkysymyksistä ainakin rajoja ja turvallisuutta koskevilta osin.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uhkaili rajuilla toimenpiteillä, ellei Israel hyväksy PA:n esittämiä vaatimuksia, joista se ei ole lipsunut tuumaakaan. PA:n johto ilmeisesti katsoo turvalliseksi esittää vaatimuksia, joista se tietää, ettei Israel niihin suostu. Tämä osoittanee jokaiselle, ettei PA:n päämääränä ole saada rauhansopimusta Israelin kanssa.
Israel jätti viime kokouksessa PA:n edustajille listan seuraavissa keskusteluissa käsiteltävistä asioista, mikä ei tietenkään tyydyttänyt heitä. Israelin kanta on, että asioista keskustellaan yhteisissä suorissa neuvotteluissa, eikä julkilausumissa tai lehtien palstoilla.

PLO:n hallituksen jäsen Wasel Abu Yusef sanoi, että samat ajatukset Netanyahu oli esittänyt Abbasille jo 2010. Hän syytti Netanyahua, että hän vaatii Israelin valvontaa Jordaninlaaksoon, rajojen ja strategisten alueitten valvontaa Juudeassa ja Samariassa sekä vastustaa Jerusalemin itäosan muodostamista Palestiinan valtion pääkaupungiksi. Yusef vakuutti, että PA:n vaatimuksena tule olemaan Palestiinan valtio 1967 linjoilla pääkaupunkinaan Jerusalem. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=252758

3. HAMASIN pääministeri Ismail Haniyeh piti suuren puheen Tunisiassa sunnuntaina Ennanda-puolueen kannattajien kuunnellessa. Tämä on Haniyehin ulkomaanmatkojen yksi kohteista, ja ensimmäinen pääministerin ominaisuudessa suoritettu virallinen vierailu, joka suuntautuu useaan arabimaahan.
HANIYEH julisti, että ”arabikevään seurauksena muslimit tulevat muotoilemaan uuden Lähi Idän, joka korvaa entisen USA:n johtaman liittoutuman jouduttua sekasortoon, mitä USA:n hallitus niin hartaasti toivoi”, kuten hän selitti.
Vierailua selostavan raportin mukaan kuninkaallisen palatsin lähettyville oli kokoontunut kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka huusivat Palestiinan itsenäisyyttä vaativia iskulauseita sekä ”kuolema Israelille” huutojen lomassa todeten, että ”Muhammedin armeija on palannut” Haniyehin vaatiessa arabiarmeijan perustamista vapauttamaan Palestiinan alueet.

TUNISIAN presidentin Zine el Abidine Ben Alin paettua Tunisiasta mielenosoitusten pelottelemana Ennanda-puolue, joka oli aiemmin kielletty, sai lokakuun vaaleissa 40 %:n kannatuksen nousten suurimmaksi maassa.
Haniyehin vierailu alkoi 25. joulukuutta suuntautuen Egyptiin, Sudaniin, Turkkiin ja Tunisiaan. Hänen matkaohjelmaansa pyrittiin sijoittamaan myös Libya, mikä lienee vielä auki.
Haniyehin keskustelut vierailemiensa maitten johtajien kanssa on käyty suljettujen ovien takana, mutta Haniyeh on pitänyt useita puheita ja antanut lausuntoja julkisuudessa.
Haniyeh vaati arabimaita keskeyttämään Israelin harjoittaman Jerusalemin juutalaistamisen ja Temppelivuoren häpäiseminen, mutta myös Gazan saarron purkamista. EU ja YK pitävät edelleen Gazaa Israelin miehittämänä, vaikka Hamasin yksi perustajista Mahmoud Zahar kyseli äskettäin: ”Ketä vastaan Gazan kansan tulee osoittaa mieltään, sillä se ei ole enää miehitettynä?”

HAMAS ja Fatah päättivät haudata sotakirveensä ja aloittaa ”yhteisen taistelun Israelin harjoittamaa sortoa ja apartheidia vastaan” jo maaliskuussa 2011, mutta käytännössä sopimuksen soveltaminen ei ole onnistunut. Viimeksi Hamas kielsi Fatahin kolmen edustajan pääsyn Gazaan kaistalle heidän pyrkiessä keskustelemaan sovinnosta. Abbas pahoitti siitä mielensä ja lupasi, että sovintosopimus on otettava uuteen tarkasteluun. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252736

4. UUTISOTSIKOITA
- Bulgaria lisää valvontatoimiaan israelilaisia turisteja vastaan suunniteltujen terrori-iskujen varalta. Pelko terrori-iskuista sai uutta virikettä epäilyttävän paketin löytyessä israelilaisten turistien käyttämästä bussista Sofiassa. Hizbullah etsii edelleen sopivaa kohdetta ja aikaa kostaa sotilasjohtajansa Imaad Mughniyehin salamurhan Damaskoksessa, josta se syyttää Mossadia, vaikka se on kieltänyt osallisuutensa. Israelin liikenneministeriön turvallisuus-osaston johtaja Dan Shenar kertoo Sofian uutistoimiston Noinite mukaan pyytäneensä turvallisuuden lisäämistä, koska lentokentillä valvonta on huippuluokkaa, mutta liikenne-välineet ovat haavoittuvia. Bulgaria lisäsi poliisivalvontaa myös Banskon hiihtokeskuksen alueella. Myös Kreikan viranomaisia on pyydetty lisäämään turvatoimiaan. http://www.jpost.com/Defense/Article.aspx?id=252740
- Amnesty International sanoo vuosiraportissaan, ”etteivät arabimaitten johtajat ole itsenäistäneet arabikevään merkitystä eivätkä ole todella paneutuneet syvästi luotaaviin muutoksiin, vaan ovat turvautuneet kosmeettisiin muutoksiin”. Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan Amnesty Internationalin johtaja Philip Luther toteaa, että nuorten ja naisten muodostama mielenosoittajien johtajisto on osoittanut hämmästyttävää kestokykyä usein suuren painostuksen alaisena. Hän totesi heidän ”vaativan konkreettisi muutoksia tapaan, millä heitä on hallittu, sekä entisten sortajiensa rankaisemista”. Hän kertoi, että Syyriassa todetaan 200 kuolemantapausta pidätyksen aikana vuoden lopussa, 40-kertainen keskimääräiseen. Jemenissä 200 ihmistä on surmattu mielenosoitusten aikana satojen saadessa surmansa taisteluissa armeijan kanssa. Bahrainin tilanteesta heillä ei ole luotettavia tietoja, hän totesi. Hän oli myös skeptinen, miten tilanteet kehittyvät Libyassa, Tunisiassa ja Egyptissä. Hän sanoi Egyptin sotilashallituksen käyttäytyneen jopa pahemmin kuin Mubarakin hallitus. 84 siviiliä oli saanut surmansa lokakuun ja joulukuun välisenä aikana, ja siviilejä on tuomittu oikeuslaitoksissa enemmän kuin Mubarakin aikana. Hän esitti huolensa ihmisoikeuksien toteutumisesta uusia perustuslakeja muotoiltaessa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252786
- Valtio rajoittaa Negevin Samar alueelta rakennusteollisuuden tarpeisiin kaavittavan hiekan määrän miljoonaan tonniin. Luonnonsuojelijat ovat vastustaneet projektin toteuttamista, koska se rikkoo luonnon olosuhteita alueella. Toinen heidän vastustustaan herättänyt projekti on Negevin öljykivestä (oilshale) eristettävän öljyn saaminen hyötykäyttöön. http://www.jpost.com/Sci-Tech/Article.aspx?id=252774
- Egyptiläiset ovat alkaneet huolestua uusien arabikevättuulten tuomien uusien ilmiöitten yleistymisestä maassa. Viimeinen on ”moraalipartioitten” kiertely kaduilla puuttuen heidän mielestään provosoivaan tai kiihottavaan käyttäytymiseen ja ennen kaikkea naisten pukeutumiseen. Arabikevät ei välttämättä tuo mukanaan vapautta, monessa tapauksessa entistä kireämpää valvontaa, jota harjoittavat yksityiset ryhmät ja järjestöt ilman kenenkään antamaa lupaa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=252689
- Korkeimman oikeuden tuomari Eshter Hayat hylkäsi äärivasemmistolaisen järjestön Jesh Gevul (on raja) jättämän kantelun korkeimpaan oikeuteen valittua Noam Solbergia vastaan syyttäen häntä siitä, että ”hän asuu Samariassa lähellä Nablusia”, vaikka todellisuudessa hän asuu Alon Shvut yhteisössä Etzion Blokin alueella. Alon Shvut sijaitsee Jerusalemin eteläpuolella Juudean alueella. Tuomari Hayat katsoi harvinaisessa päätöksessään, ettei tuomarin asuinpaikka ratkaise pätevyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151534#.TwqoWlb3vO0
- Rajapoliisi esti suuren luokan terrori-iskun pidättäessään arabin lähellä Sikemiä tiesululla. Arabi oli Balatan arabikylästä. Hänellä oli 12 putkipommia, omatekoinen pistooli ammuksineen sekä kommandoveitsi. Poliisi pidätti neljä arabimiestä osallisuudesta aiottuun terrori-iskuun. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151510#.Twqp-1b3vO0
- Hamasin vannomien tulitaukojen aikana Israelin kanssa vuoden 2011 aikana terroristit ampuivat Gazasta 680 kranaattia ja rakettia Israelin puolelle. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151503#.TwqrA1b3vO0
- Israelin merivoimat saavat päävastuun öljynporauslauttojen turvallisuudesta, vaikka se tulee vaatimaan suurimman osan sen kapasiteetista. Nämä lautat ovat hyvin haavoittuvia ja suoraan Libanonista ammuttavien ohjusten ulottuvilla. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-navy-to-devote-majority-of-missile-boats-to-secure-offshore-drilling-rafts-1.406203
- Israelin kahdeksas kuiva talvi on toteutumassa. Joulukuussa saatiin vain 72 % normaalista sademäärästä. Ylä-Galilea ja Golan saivat 57 % keskimääräisestä sademäärästä, maan vuoristoinen osa 60 – 70 %. Jordanjoki tuo 9 kuutiota vähemmän vettä kuin normaalisti. Kuolleenmeren pinta on 425.5 metriä merenpinnan alapuolella, 26.5 m alempana kuin 1976, jolloin pinta alkoi painua alas. Kinneretin pinta nousi 3 sm joulukuussa, ja on nyt 208.8 m merenpinnan alla, eli 25 sm alemman punaisen varoitusrajan alapuolella. http://www.haaretz.com/print-edition/news/dry-me-a-river-israeli-experts-expect-8th-consecutive-arid-winter-1.406037

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019