MAANANTAI 02.01.12

1. ISRAELIN ja PA:n neuvottelijat tapaavat huomenna Ammanissa kuningas Abdullah II:n suojeluksessa. Tapaamista on järjestelty kuumeisesti viimeisten viikkojen aikana, mutta täysin julkisuuden ulkopuolella. Pääministeri Netanyahun edustajana toimii Yitzhak Molcho, PA:n edustajana lienee pääneuvottelija Saeb Erekat. Tapaamisen tärkeyttä on painotettu sillä, että osapuolten tuli saada sovittua neuvottelujen pohjaksi tärkeimmistä erimielisyyksistä tammikuun 26:en päivään mennessä. PA tulkitsi kuitenkin asian siten, että kumpikin osapuoli esittää omat vaatimuksensa tuohon päivään mennessä ilman keskeisiä neuvotteluja. Tiistain tapaamisen järjestelyihin ovat osallistuneet kvartetin sekä Jordanian edustajat, joilla kummallakin on polttava tarve saada rauhanprosessi liikahtamaan.

JORDANIAN virallinen uutistoimisto Petra ilmoitti, että Israelin ja PA:n edustajat tapaavat yhteisessä tilaisuudessa kvartetin ja Jordanian edustajien kanssa.
Sen jälkeen Israelin ja PA:n edustajat tapaavat toisensa ilman kolmatta osapuolta.
Jordanian ulkoministeriön edustajan Muhammad al-Kayedin mukaan tapaamisen tarkoituksena on löytää yhteinen perusta, jonka pohjalta todelliset keskustelut Israelin ja PA:n välillä voitaisiin saada alkamaan.
Kvartetti asetti syyskuun 23. päivänä 2011 neuvotteluille takarajan vuoden 2012 lopussa, johon mennessä rauhansopimuksen tulisi olla valmis allekirjoitettavaksi.
Al-Kayed kertoi Petran uutistoimistolle, että kuningas Abadullah II oli käyttänyt kaikkia taitojaan saadakseen PA:n johdon Ramallahissa ja Shimon Peresin Ammanissa suostumaan keskusteluihin, jotka on tarkoitus aloittaa tiistaina 03.01.2011 Ammanissa.

PÄMINISTERIN kanslia esitti ”erityisen kiitoksen kuningas Abdullah II:lle hänen osuudestaan tapaamisen järjestelyissä aikana, jolloin arabimaissa jatkuvat epäselvät järjestelyt tulevan hallituspohjan luomiseksi, sillä se antaa rauhoittavan ja maltillisen viestin uusille hallituksille Tunisiassa, Marokossa, Libyassa ja Egyptissä”.
Samalla kun tapaamisen järjestymistä kiitellään, tarkkailijat kehottavat panemaan jäitä hattuun, sillä siinä ei keskustella rauhasta vaan periaatteellisesta perustasta, jonka pohjalta varsinaiset rauhankeskustelut voitaisiin aloittaa. Tässä kohdataan ensimmäinen vastamäki, sillä Israel haluaa aloittaa rauhankeskustelut ilman ennakkoehtoja, kun taas PA on esittänyt listan ennakkoehtoja, joita se pitää perustana, joitten pohjalta neuvottelut aloitetaan.
PA:n kanta on se, että Israelin hallitukset ovat vuosien aikana esittäneet lukuisia myönnytyksiä, jotka PA on hylännyt, mutta joita se nyt pitää Israelia sitovina. Osa näistä on kirjattu läsnäolijoitten käsin tehtyihin muistilappuihin, osa on pelkästään muistinvaraisia. Myös presidentti Obaman virkakautensa alussa antamat tulkinnat tukevat PA:n vaatimuksia.

PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas alias Abu Mazen sanoi antamassaan haastattelussa PA:n TV:lle, että jos kvartetti ei saa lukkiutuneita rauhankeskusteluja käyntiin ennen asettamaansa tammikuun 26. päivää, kaikki optiot ovat sen jälkeen auki. Hän huolellisesti vakuuttaa, ettei hän kehota aloittamaan kolmatta intifadaa eikä hän halua sitä, mutta vihjaili uusien vaihtoehtoisten suunnitelmien toteuttamisen aloittamista. Hän sanoi, että USA on kiinni omissa presidentinvaalien touhuissaan, eikä siltä riitä aikaa palestiinalaisten ongelmille, vaan kehottaa odottamaan ensi vuoteen. USA:n ulkoministeri Hillary Clinton tosin varoittaa, että nykyinen tasapainotila Israelin ja PA:n väillä on kestämätön.

ABBAS painotti rauhankeskustelujen tärkeyttä, mutta vierittää syyn niiden viivästymisestä Israelin hallituksen niskalle todeten, että jos Netanyahun joustavuutta estävät hallitus-ongelmat, hänen tulee hajottaa se ja muodostaa uusi opposition kanssa, koska ”rauha on tärkeämpi kuin hallitus”. Hän vihjaili, että toukokuun vaaleja valmistellaan kaikella kiireellä, mutta jos aika näyttää liian lyhyeltä, vaaleja voidaan siirtää. Hän viittasi siihen, että Fatahin ja Hamasin yhteishallitus on saatava muodostettua ennen vaaleja. Hamas on kuitenkin ilmoittanut, ettei se suostu kvartetin esittämiin vaatimuksiin, ei tunnusta Israelin valtiota eikä luovu aseellisesta taistelusta Israelia vastaan. Abbas toisti aiemmat vaatimuksensa 1967 linjoista, setlementtitoiminnan lopettamisesta ja rakennuskiellosta Länsirannalla ja Jerusalemin itäosissa.
PA:n ulkoministeri Riyad Malki kehottaa kvartettia antamaan Israelia tuomitsevan lausunnon, koska se hänen mielestään auttaisi PA:n asemaa. Samaa esittää PLO:n pääsihteeri Yasser Abed Rabbo, joka ei usko kvartetin mahdollisuuksiin saada rauhankeskustelut alkamaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=251768

2. PA on näennäisen rauhallisen kauden aikana tehnyt aktiivisia suunnitelmia diplomaattisilla, juridisilla ja käytännön alueilla saadakseen Israelin ”piiritystilaan”, kuten haaretz.com asian esittelee artikkelissaan. Tämän huomioiden on todettava, että PA:n johto on - joko oman viisautensa tai luultavimmin ovelien ulkomaisten neuvonantajien ja avustajien opastamana -käyttänyt lukkiutuneitten rauhankeskustelujen aikana hämäämistarkoituksessa antamiaan toistuvia epämääräisiä lausuntoja halustaan rauhansopimuksen saavuttamiseksi Israelin kanssa, voidakseen niiden suojassa valmistella rintamahyökkäystä monella rintamalla.

ULKOMINISTERIÖN valmisteleman kirjelmän mukaan PA:n uuden suunnitelman toteuttaminen aloitetaan kuluvan kuun loppupuolella.
Siihen kuuluu PLO:n uuden esityksen tekeminen YK:n turvallisuusneuvostolle, jossa sitä vaaditaan tuomitsemaan ja lopettamaan Israelin harjoittama rakennustoiminta Juudean ja Samarian sekä Jerusalemin itäosan juutalais-yhteisöissä.
Toiseksi PLO vaatii, että Haagin kansainvälinen rikosoikeus ICC tuomitsee IDF:n cast lead operaation Gazassa 2008-2009 ja aloittaa oikeustoimet siihen osallistuneita IDF:n upseereita ja virkailijoita vastaan. Tämän onnistuminen on epävarmaa, koska ICC:n sääntöjen mukaan vain itsenäisillä valtioilla on oikeus ICC:n palvelujen käyttämiseen, mutta toisaalta PA:n neuvonantajat ovat voineet löytää porsaanreiän ongelman väistämiseksi. PA onkin jo laatinut ohjeet yksityishenkilöitten oikeustoimien avaamiseksi IDF:n upseereita ja virkailijoita vastaan Euroopan siviilituomioistuimissa.

PLO:n keskuskomitean jäsen Nabil Shaat esitti asian näin: ” Vuosi 2012 tulee näkemään ennen näkemättömän diplomaattisen painostuksen aloittamisen Israelia vastaan, joka tulee joutumaan kansainväliseen piiritystilaan. Kampanja tulee muistuttamaan sitä, mitä käytettiin Etelä Afrikan apartheid-hallitusta vastaan.”
Kolmanneksi PA yrittää taivutella Sveitsin hallitusta kokoamaan Geneven sopimuksen
allekirjoitusmaita tilaisuuteen, jossa tuomitaan Israelin väestön Juudean ja Samarian alueilla harjoittama asutuspolitiikka kansainvälisen lain vastaisena.
Neljänneksi PA pyytää, että YK lähettää tarkkailijadelegaation tutkimaan tilannetta alueella.
Viidenneksi PLO uudistaa esityksensä Palestiinan valtion perustamiseksi YK:n turvallisuusneuvoston päätöksellä, tai jos se ei onnistu, pyytää YK:n yleiskokouksen päätöstä pysyvän tarkkailijan oikeudesta PA:lle YK:n yleiskokouksissa, mikä oikeus on nyt PLO:n nimissä.
Kuudenneksi PA aloittaa massamielenosoitukset Juudeassa ja Samariassa. Ne kohdistetaan IDF:n tukikohtia ja valvonta-asemia sekä juutalaisyhteisöjä vastaan. Abbas haluaa, että mielenosoittajien kärjessä kulkevat PA:n poliisit, jotka USA koulutti ja aseisti, määrältään n. 10 000 miestä jaettuina kymmeneen pataljoonaan.
PA:n diplomaattinen kampanja aloitetaan tammikuun 26:n päivän jälkeen. http://www.haaretz.com/print-edition/news/palestinians-plan-diplomatic-steps-to-put-israel-under-international-siege-1.404973

3. DAVID BEDEIN kertoi muutama päivä sitten artikkelissaan, että Israelin hallituksella oli v. 2005 salainen kartta Juudean ja Samarian alueista ja niiden ja Israelin valtion muodostamista rajoista, jotka tulisivat olemaan tulevan Palestiinan valtion rajat. Karttaa ei koskaan julistettu Israelissa eikä siitä ole keskusteltu Knessetissä tai sen alaisissa valiokunnissa. Koska on hyvin luultavaa, että PA:lla on kartta käytettävissään, koska se muistuttaa Abbasin esittämiä vaatimuksia rajalinjoista, esittelen asian uudelleen. Kartta on alla olevassa linkissä. http://israelbehindthenews.com/library/pdfs/map.pdf
Helmikuun 20. päivänä 2005 hallituksen ministeri Yuli Edelstein piti esitelmän Alon Shvut kulttuurikeskuksessa Gush Etzionissa. Hän selitti silloin, ettei Ariel Sharonin Gazan 21:n ja Samarian 3:n juutalaisyhteisön evakuoinnin liitteenä oleva hallituksen hyväksymä kartta koske vain Gazan aluetta, vaan koko Juudean ja Samarian aluetta. Kartasta näkyy havainnollisesti, miten järkyttävän vaaran Palestiinan valtio tulisi muodostamaan Israelille Abbasin vaatimilla 1949 aselepolinjojen mukaisilla rajoilla. Kartan selitykset: Vihreä viiva: 1949 aselepolinjat; Yhtenäinen punainen viiva: hyväksytty rajalinja; katkonainen punaviiva: rajalinja neuvottelujen jälkeen; sininen viiva: tilapäinen rajalinja; musta pisteviiva: paikallinen aita; keltainen viiva: v. 2003 turva-aidan paikka; yhtenäinen musta viiva: tien suoja-aita; musta kolmio: juutalaisyhteisö; musta ympyrä: palestiinalaisasutus; pisteytetty alue: Jerusalemin kuntarajan sisäinen alue. Karttaa on mahdollista suurentaa ja pienentää.
Kartta on vaarallinen ja harhauttava, sillä sen perusteelle hallitus voi suunnitella vaiheittaisen vetäytymisen Juudeasta ja Samariasta, mutta tuhoamalla muutaman juutalaisen etäyhteisön antaa kansalle harhakäsityksen, että kaikki suuret ja hallituksen hyväksymät juutalaisyhteisöt ovat turvassa. Netayahun hallitus on varmaan tietoinen kartan olemassaolosta ja sen sitovuudesta, mutta ei ole tehnyt mitään sen kumoamiseksi. Tämä antaa PA:n johdolle erinomaisen todisteen siitä, mihin Israelin hallitus on jo sitoutunut. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/11065#.TwFmHFb3vO0

4. UUTISOTSIKOITA
- Israelissa laaditaan koko maata käsittävä SMS varoitusjärjestelmä, jolla voidaan varoittaa kansaa lähestyvästä ohjuksesta ja siitä, osuuko se asutusalueisiin. Viesti annetaan hepreaksi, englanniksi, arabiaksi ja venäjäksi. Järjestelmää testattiin ensimmäisen kerran ”turning point” kotirintaman harjoitusten yhteydessä. Siihen osallistui 250 sotilasta ns. ”Gaza-vyön” alueella. Testi keskeytettiin, koska Partner valitti, ettei järjestelmä toimi Samsung C5130 kojeissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151301#.TwFtj1b3vO0
- Rabbit toteavat yhteisessä lausunnossaan, että vastoin IDF:n rabbin naisia rajoittavia lausuntoja IDF:n ei tule millään tavoin rajoittaa naisten osallistumista asepalveluun. Yksi rajoitus on, että ortodoksisotilaat eivät saamansa ohjeen mukaan saa kuunnella naissotilaitten laulua, minkä johdosta ortodoksisotilaita poistuu salista naisten esitysten aikana. Armeija ensin antoi poistuneille arestia, mutta on sittemmin todennut, että jonka pokka ei kestä naisen laulua, voi poistua salista. Suomalaisessa yhteiskunnassa tämä voi tuntua naurettavalta ja typerältä, mutta uskonnolliset perinteet ovat syvällä Lähi Idässä, eivätkä juutalaiset ole siinä poikkeus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151303#.TwFvM1b3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151300#.TwFws1b3vO0
- Yesha-neuvoston pääsihteeri Naftali Bennet esitteli äskettäin oman suunnitelmansa juutalaisten ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisemiseksi. Hän esittää, että jokainen joka esittää 2 miljoonan palestiinalaisen sopeuttamiseksi Israeliin on mieltä vailla; samoin joka esittää Hamasin johtaman valtion perustamista Juudeaan ja Samariaan on mieltä vailla. Ainoa järjellinen ratkaisu on yksi valtio, jossa kaikki juutalaisyhteisöt Juudeassa ja Samariassa liitetään Israeliin, ja palestiinalaisalueille annetaan rajoitettu itsemääräämisoikeus ja Israelin kansallisuus. Israel tulisi vastaamaan turvallisuudesta, eikä palestiinalaispakolaisilla olisi oikeutta muuttaa palestiinalaisalueille, vaan heidän ongelmansa ratkaistaan maissa, joissa he asuvat. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151299#.TwFw4Vb3vO0
- Netanyahu haluaa rakentaa turva-aidan myös Jordanian rajalle, koska kutsumattomia vieraita tulee sieltäkin yhä enemmän. Egyptin vastainen aita valmistunee 2012 lopussa, 240 km:n pituinen aita maksaa 360 miljoonaa USD. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151281#.TwFyoFb3vO0
- Gazan terroristit ampuivat kaksi kranaattia Israeliin sunnuntaina. Niissä oli käytetty kiellettyä fosforia, joka palaessaan kuumalla liekillä sytyttää tulipaloja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151273#.TwFzP1b3vO0, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151291#.TwFzwVb3vO0
- Iran testasi Qader ja Nour pitkänmatkan ohjuksiaan merisotaharjoitustensa yhteydessä ensin siirrettyään testiä. Tämä nostaa jännitystä alueella, joka on ennestäänkin lähellä räjähdyspistettä. Iran ilmoitti valmistaneensa ensimmäiset uraanisauvat, joita se voi käyttää ydinvoimalansa polttoaineena. Qader ja Nour ohjusten kantomatka on 200 km. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151291#.TwFzwVb3vO0
- Hamasin pääministeri Ismail Haniyeh tapasi Istanbulissa Turkin pääministeri Erdoganin, joka totesi, että Israelin ja PA:n neuvottelut ovat merkityksettömiä, ellei Hamasia kutsuta niihin mukaan. Neuvottelu tapahtui Erdoganin yksityisasunnossa, ja mukana oli Turkin ulkoministeri Davutoglu ja muita virkailijoita. Erdogan sanoi tukevansa sovintoneuvotteluja Fatahin kanssa ja esitti huolensa Jerusalemin pyhien paikkojen valvonnasta esittäen katto-organisaatiota huolehtimaan siitä. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4169921,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019