KESKIVIIKKO 18.01.12

1. KUNTATYÖNTEKIJÖITTEN lakko päättyi tänä aamuna kestettyään yhden päivän. Järki pääsi sittenkin voitolle tarpeettoman tunteilun asemesta, mutta jää vain ihmettelemään, miten se toimii näin vaivalloisesti, niin talvinen sää kuin onkin kylmine sateineen ja tuulineen. Sopimusteksti saatiin valmiiksi eilen – tai ehkä se oli valmis jo aiemmin – ja lakkolaisten vaatima pääministerin allekirjoitus saatiin illalla ilman vaikeuksia. Kyllähän sopimuksella joitain etuisuuksiakin saatiin, mutta ne olisi varmaan saatu ilman lakkotemppuilua. Paikallis-viranomaisten puheenjohtajan (IULA) Shlomo Bohbot ja pääministerin kanslian pääsihteerin Harel Locker välillä sovitun ja pääministerin allekirjoittaman sopimuksen mukaan vähän ansaitsevat saavat alennuksia vesimaksuissaan, eikä omaisuusveroa (arnona) muuteta tässä vaiheessa. Puheenjohtaja Harel Locker tulee toimimaan puheenjohtajana perustettavassa forumissa, jossa on tarkoitus käsitellä pakallishallintoon kuuluvia kysymyksiä. Forumiin tulevat nimeämään edustajansa sosiaali- ja terveysministeriö, sisä- ja opetusministeriöt sekä paikallishallinnon unioni (IULA).
PÄÄMINISTERIA lupaa pitää huolen siitä, ettei Knessetissä säädetä lakeja, joilla asettaisivat rajoituksia kunnille laatia omat budjettinsa.
Paikallisviranomaisten (IULA) puheenjohtaja Bohbot kutsui sopimusta ennen näkemättömäksi saavutukseksi todeten, että vesimaksut alenevat vähäosaisilta, vammaisilta ja vanhuksilta. Hän myös ennusti, että lähimmän 45 päivän kuluessa alennetut vesimaksut tulisivat myös keskitason tulonsaajille. Sisäministeri Eli Yishai suitsutti kiitosta pääministerille, joka suhtautui ongelmien ratkaisuun myönteisesti ja jonka vaikutus auttoi sopimuksen nopeaa solmimista.
Lakko oli jo herättänyt vastustusta joittenkin kaupunkien ja kuntien taholta. Varsinkin Likudiin kuuluvat kaupunginjohtajat joko pidättyivät lakosta tai irrottautuivat siitä, kuten tapahtui Netanyassa, Nasaret Illitissä ja Nesherissä. Myös opetusministeri Gideon Saar vastusti lakkoa. Se ehti kuitenkin aiheuttaa melkoisen hässäkän kaupunkien pysäköinnissä ja roskien kasaantumisessa kaduille keräysastioitten täyttyessä nopeasti. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=254077

2. KANSALLISUSKONNOLLISET nuoret eivät luota omaan vastustuskykyynsä naisten viettelykykyä vastaan – olkoon tahaton tai tarkoituksellinen – mitä he pelkäävät varsinkin sellaisissa yhteisöissä kuin mitä armeija edustaa, jossa läheinen kontakti vastakkaisen sukupuolen edustajien kanssa on vaikeasti vältettävissä. Siksi he mieluummin pyrkivät välttämään sellaisia yhteisöjä kuin antautumaan houkutukselle alttiiksi, jossa heidän henkinen kanttinsa tulisi koetelluksi. Tulkoon tässä painotetuksi, ettei tässä ole kysymys naisten kunnian alentamisesta vaan päinvastoin tunnustuksen antaminen sille, miten heidän Luojansa heille antama viehätysvoima toimii, jopa pelottavan voimallisesti.

ONGELMAN syyksi on mediassa nostettu viimeiset tilanteet, joissa tiukkaa uskonnollista säännöstelyä edustavat asevelvolliset ovat kieltäytyneet kuuntelemasta ruotukavereinaan toimivien naissoturien lauluesityksiä yhteisissä tilaisuuksissa. Sivullisen näkökulmasta katsottuna asia voi tuntua lapselliselta hiuksenhalkomiselta, mutta tiukassa uskonnollisessa kodissa ja ympäristössä kasvaneelle kysymys on kuuliaisuus- ellei peräti ikuisuuskysymys. Armeijan johto tekee karkean virheen, ellei se ymmärrä tätä, vaan pyrkii auktoriteettinsa turvin pakottamaan alaisensa rikkomaan sääntöjä ja alistumaan toimiin, joita tämä saamansa opetuksen, kasvatuksensa ja oman rajoittuneen omatuntonsa vuoksi pitää synnillisinä.

ISRAELIN armeija on kansanarmeija ja sellaisena se on vahvimmillaan. Jokainen pystyvä kansalainen on velvollinen ja halukaskin osallistumaan juutalaisen kotinsa puolustamiseen, mutta lähtökohdat ovat varsin erilaiset eri kansalaisryhmien välillä.
Toisaalta juutalaisen tradition mukaan sotilaitten määrä ei ole välttämätön tae saamansa operaation suorittamiseksi, vaan ehdoton kuuliaisuus ja yhtenäisyys. Tästä juutalainen historia kertoo lukuisia esimerkkejä, joissa kaikki epäröivät lähetettiin kotiinsa.
Tuoreen uutisen mukaan pari sataa yeshivoissa opiskelevaa esiasepalvelua suorittavaa nuorta allekirjoittivat kirjelmän, jossa he kieltäytyvät asepalveluksesta, myös osallistumista ns. hesder-palveluun, jossa yhdistyy asepalvelu ja opiskelu. Jotkut nuoret ovat ilmoittaneet mieluummin osallistuvansa poliisin palvelukseen. http://www.jpost.com/JewishWorld/JewishNews/Article.aspx?id=254057

3. TURKKILAINEN Todays Zaman lehti väittää artikkelissaan, että IDF käyttää miehittämättömiä tiedustelukoneita vakoillakseen Turkin armeijan liikkeitä ja tukikohtia Turkin eteläosissa antaen keräämiään tietoja kurdien PKK-puolueen taistelijoille, jotka ovat vuosikymmenien ajan taistelleet Turkin armeijaa vastaan voidakseen saada maan hallituksen myöntämään heille enemmän itsemääräämisoikeuksia asumisalueillaan.
Turkin tiedustelulähteet ovat havainneet israelilaisten UAV-koneitten kaartelevan varsinkin maan eteläosassa Hatayn ja Adanan maakunnissa sijaitsevien armeijan tukikohtien yläpuolella. PKK on raportin mukaan käyttänyt saamiaan tiedustelutietoja perustaessaan omia tukikohtiaan Syyrian pohjoisosaan, joista se iskee turkkilaisiin kohteisiin.

Raportti kertoo edelleen, että PKK-jäsen Kenan Yildizbakan, joka johti turkkilaista merisatamaa vastaan tehtyä hyökkäystä 2010, on vieraillut useita kertoja Israelissa, minkä katsotaan lisänneen epäilyksiä Israelin ja PKK:n välisistä suhteista.
JP:n artikkeli kertoo, että Todays Zaman on englanninkielinen versio Gulenist liikkeen suur-levikkisestä Zaman julkaisusta, jonka artikkelit suhtautuvat yleensä positiivisesti päähallituspuolueen AKP:n hallitukseen. Gulenist liike on vaikutusvaltainen islamilainen järjestö, jonka uskonnollinen johtaja asuu maanpaossa USA:ssa.
Kurdien PKK puolue on USA:n hallituksen terrorijärjestöjen listalla.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=254076

4. SPEKULAATIOT huhtikuussa pidettävien suurten ohjusten torjunta-harjoitusten peruuttamisen – tai siirtämisen vuoden loppuun, asia on epäselvä – jatkuvat edelleen. Dekbafile artikkeli mainitsi, että harjoitukset peruutti Netanyahu, koska hän haluaa säilyttää itsenäisen päätäntävallan potentiaalisesta iskusta Iraniin ilman USA:n häirintää.
Israelin USA:n lähettiläs Michael Oren sanoo, että peruutus tehtiin Israelin toivomuksesta puhtaasti teknisistä syistä, koska IDF ei ollut mielestään valmis näin suureen harjoitukseen. Puolustusministeri Barak mainitaan tässä peruutuksen päättäjäksi.

Oren vakuuttaa, että kysymys on rutiiniluoteinen, samantapaisia peruutuksia on tapahtunut ennenkin, eikä siten suurin koskaan suunniteltu harjoitus ”Austere Challenge 12” ole hänen nähdäkseen mitenkään poikkeuksellinen eikä edes merkittävä.
USA:n armeija oli kuitenkin ehtinyt tuoda Israeliin tuhansia sotilaita ja runsaasti sotilaallista kalustoa sekä harjoitusten toimittamista että palvelujen ja huollon tarpeisiin.
IDF:n korkeat päättäjät kieltäytyivät spekuloimasta, kuka oli viime kädessä vastuussa peruutuksesta, mutta sanoivat syyn olleen sekä teknisen että logistisen (palvelu- ja huoltovalmiuden keskeneräisyys).
Harjoitusten peruuttaminen tuli kuitenkin yllätyksenä sekä USA:n armeijalle että Israelin ilmavoimille (IAF), joitten valmistelut olivat edenneet varsin pitkälle.
JP:n artikkeli mainitsee, että peruutus vahvistaa epäilyksiä Israelin pian tapahtuvista iskuista Iraniin, minkä johdosta sekä USA että Israel vahvistavat puolustustaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=254092
http://www.debka.com/article/21656/

5. TURKIN päivälehti Todays Zaman kertoo, että Iranin vallankumouskaartin ulkomailla toimiva al-Quds prikaatin solu suunnittelee hyökkäyksiä USA:n Turkissa sijaitsevia kohteita vastaan. Hyökkäyskohteina ovat artikkelin mukaan USA:n lähetystöt ja konsulaatit kaikkialla Turkin alueella. Artikkelissa mainitaan, että Turkin turvallisuusviranomaiset ovat kehottaneet paikallisia virkailijoita maan 81:ssa maakunnassa erityiseen valppauteen potentiaalisten hyökkäysten johdosta.
Turvallisuusviranomaisten mukaan al-Quds solu tai solut suunnittelevat tunkeutuvansa yhteen tai useampaan lähetystöön tai konsulaattiin siepaten panttivankeja. Solun jäsenten sanotaan majoittuvan viiden tähden hotelleihin, minkä johdosta hotellien johtajia kehotetaan seulomaan hotellivieraitaan entistä tarkemmin.
Viranomaisten varoituksen mukaan Hizbullah voi osallistua sellaisiin hyökkäyksiin. Edelleen artikkelissa todetaan, että Iran tukee pieniä laittomia järjestöjä Turkissa vastalauseeksi NATO:n suunnitelmille sijoittaa Turkkiin voimakas tutka-asema, joka liittyisi USA:n maailmanlaajuiseen THAAD tutkavalvontaverkostoon, jolla on tutka-asema Israelissa.
Turkin hallituksen Syyrian vastaiset toimet ovat myös voineet vaikuttaa al-Quds solujen soluttamiseen Turkkiin. http://www.haaretz.com/news/middle-east/report-iran-planning-attacks-on-u-s-targets-in-turkey-1.407860
6. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin Damaskoksessa majailleiden virkailijoitten perheet ovat muuttamassa rauhallisemmille vesille, jos Lähi Idästä enää sellaisia löytää. Ulkoministeriön johtaja Khaled Mashaal on yksi heistä, jonka perhe muuttanee joko Damaskokseen tai Kairoon. Mashaal aikoo jättäytyä pois Hamasin johtoryhmästä kevään vaalien jälkeen, jos ne yleensä voidaan järjestää. Hänen paikkansa ottanee Moussa Abu Marzouk, joka siirtää samoin perhettään pois Damaskoksesta. Kaksi muuta Hamasin Damaskoksen johtoryhmään kuuluvaa miestä Mohammed Nasser ja Izzat Risheq lähettävät samoin perheensä turvaan Damaskoksesta, mutta jäävät itse toistaiseksi Syyriaan. Arabiliitto ilmoittanee loppuviikosta, vetääkö sen tarkkailijat pois Syyriasta, jotka julkistavat raporttinsa tällä viikolla. Asia otetaan uuteen keskusteluun 22. tammikuuta, jolloin arabimaitten ulkoministerit tapaavat Kairossa. Syyria ei vastusta tarkkailijoitten tehtävien jatkamista eikä lukumäärän nostamista 200:an, mutta haluaa säilyttää oikeuden valvoa heidän oleskeluaan ja toimiaan Syyriassa. http://www.haaretz.com/news/middle-east/hamas-leadership-evactuates-families-from-syria-as-violence-escalates-1.407851
- Israelin johtajat uskovat, ettei Iran ole tehnyt kohtalokasta päätöstä rakentaa ydinase. Samalla he katsovat, että Iranin sisäinen tilanne alkaa olla lähellä luhistumista sekä ulkoisen että maan sisäisen paineen vuoksi. USA:n aselajien komentajien muodostaman neuvoston puheenjohtaja kenraali Martin Dempsey saapunee Israeliin loppuviikosta selvitelläkseen viimeisten tapahtumien taustoja ja oikoakseen väärin-ymmärryksiä ja oletuksia, joita on varmaan kertynyt myös sotilasjohtajien välille. Hän tapaa Israelissa korkeita viranomaisia, mutta myös puolustusministeri Ehud Barakin ja armeijan komentajan Benny Gantzin. Israelin näkemyksen mukaan taloudelliset pakotteet ovat todella alkaneet purra Iranin talouteen. Heidän näkemyksensä mukaan Syyrian presidentti Bashar Assad on myös lähestymässä polkunsa loppua. Assadin hallituksen kaatuminen voi syöstä Syyrian verisiin selvittelyihin uskonnollisten, etnisten ja alueellisten voimien välillä, mikä voi aiheuttaa epäjärjestystä Israelissa. http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-iran-still-mulling-whether-to-build-nuclear-bomb-1.407866
- IDF:n strategisen suunnittelun johtaja kenraalimajuri Amir Eshel varoittaa, että ydinasein varustettu Iran rajoittaa Israelin kykyä suojella rajojaan. Hän sanoo, että Hizbullah, Hamas ja Jihad voivat yhtenä päivänä katsoa Iranin ydinvarjon antavan niille tarvitsemansa suojelun hyökkäyksiin Israelin alueille pelkäämättä IDF:n suurimittaisia vastatoimia, joita se nyt suunnittelee Gazan kaistalle. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-official-nuclear-iran-will-limit-israel-s-ability-to-protect-its-borders-1.407821
- Israelilaiset hakkerit sanovat rampauttaneensa Saudi Arabian ja UAE:n pörssien web-sivut vastauksena saudihakkerien iskuille israelilaisia web-sivuja vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151851#.TxaHMYH3vO0
- Hamasin poliisit Gazassa mursivat useilta shia-muslimeilta luita uskonnollisessa sodassa, joka näyttää kehittyvän shia- ja sunni-muslimien välille. Nämä islamin suunnat ovat menneisyydessä taistelleet verisesti keskenään, mutta kriisitilanteissa voineet yhdistyä yhteistä vihollista vastaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151829#.TxaHzYH3vO0
- Netanyahu matkusti Hollantiin, jossa hänet otetaan vastaan muslimien tapaan ”kenkä-mielenosoituksin”. Kengällä heittäminen on syvän halveksunnan ja hyljeksimisen osoitus arabikulttuurissa. Hollanti on yksi harvoista ystävällisesti Israeliin suhtautuvista maista, joka vastusti PA:n jäsenhakemusta YK:n turvallisuusneuvostossa sekä sen hakemusta YK:n UNESCO:n jäseneksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/151853#.TxaIhoH3vO0

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019